Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Ce a câștigat USR?

Ce a câștigat USR?

USR a anunțat că a reușit să strângă un milion de semnături pentru inițiativa  cetățenească ”Fără penali în funcții publice”, inițiativă ce are drept scop revizuirea Constituției. Mai este mult până la revizuirea Constituției, procedura fiind extrem de greoaie, dar succesul de etapă pe care l-a obținut USR este unul remarcabil.

USR reușește să puncteze pe mai multe paliere și să își facă un culoar pe care va defila aproape singur

Poate cel mai mare succes pe care îl obține partidul lui Dan Barna în urma acestei campanii este faptul că a reușit să își creioneze brandul de partid care vrea oameni integri, susține lupta anticorupție și dorește eliminarea celor care au comis infracțiuni din funcțiile publice. Și până acum USR avea imaginea celui mai ”curat”partid, asta și datorită faptului că este abia înființat. Pasul în plus, făcut pentru întărirea acestui atribut de imagine, pe care îl are, este unul extrem de important.

USR reușește să se poziționeze și să se afirme ca partidul ”cel mai curat”, iar acest lucru vine în contextul în care se pare că vom avea și în viitor o agendă publică dominată de lupta cu corupția. Atât timp cât DNA nu este pus cu botul pe labe, atât timp cât Dragnea va încerca să se salveze cu orice preț, va exista permanent o focalizare pe ”justiție” și nu pe alte subiecte la fel de importante, cum ar fi economia, pensiile, locurile de muncă, etc.

Dacă tema ”justiției” va rămâne una centrală, atunci, USR va fi partidul mai vizibil, partidul mai credibil în susținerea argumentelor pentru electoratul  pro-justiție.

USR lasă PNL în offside și îi asigură lui Iohannis o armă în bătălia cu PSD

Din păcate, PNL nu reușește să se poziționeze și a ajuns în postura în care este prins la mijloc între PSD și USR pe această temă. Din cauza trecutului pe care l-au avut, din cauza greșelilor făcute de-a lungul timpului, liberalii sunt total necredibili pe acest subiect. Însă și mai rău este faptul că aceștia nu pot să își creioneze un brand nou. Cred că poți cu greu să răspunzi acum la întrebarea: Cine este și ce vrea PNL? Știm, partidul Brătienilor, dar acest lucru nu aduce voturi în România lui 2018. Liberalii trebuie să își construiască o imagine nouă, dacă vor să nu piardă din ce în ce mai mult teren.

Iohannis poate să se ”lipească” de demersul USR, să țină PSD în șah și să preseze pentru următorii pași necesari ca inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției să ajungă în punctul final.

USR -campanie de PR la nivel național

Tânărul partid a reușit să se facă cunoscut la nivel național, la firul ierbii și a beneficiat de câteva nume sonore, actori, cântăreți, care s-au raliat mesajului partidului. Este o reușită foarte mare, mai ales în condițiile în care acest lucru a fost făcut fără resurse financiare. Vectorii de imagine care și-au asociat imaginea cu USR au adus un plus imens de notorietate, dar și de credibilitate partidului.

USR iese din zona partidului anti-sistem

Poate unul din handicapurile pe care le avea USR până acum, era faptul că era văzut de către mulți votanți ca un partid anti-sistem. Au făcut un pas pentru a ieși din acea zonă și acum pot să arate că sunt un partid care au o temă serioasă, pe care pot construi. Depinde doar de ei ca în viitor să se desprindă total de această etichetă și să își atragă și alt tip de electorat.

PNL are încă avantajul structurilor, al primarilor în funcție, dar ar trebui să le dea de gândit faptul că USR, fără structuri solide, a reușit o asemenea performanță, să strângă un milion de semnături. Acest lucru spune multe și despre starea electoratului, despre pulsul din societate, iar la un moment dat se poate întâmpla că imaginea să conteze mai mult decât structurile.

1 comentariu

  1. am semnat pentru viitorul nepoților, dar ce să facem cu „imaginea”? că multe mi-am imaginat și la parlamentul unicameral cu 300
    iar de PNL nu vreau să aud pentru că nu uit și nu iert USL-ul la care mulți liberali văcsuiți mai amușinează și azi 🙁
    văd lupta PSDragnea cu românii și Justiția și nu-mi pun mari speranțe, mai ales că ruralul bate net urbanul, dar…
    ps: acronimul „USR” nu sună bine, nu-mi place pentru că pelticul îl pronunță … „USL” 😀 )))

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: