Toamnă fierbinte la Chișinău
Se anunță o toamnă fierbinte la Chișinău. Republica Moldova intră în perioada precampaniei electorale. Forțele politice își pregătesc toată muniția pentru confruntarea ce va urma, la alegerile parlamentare din februarie, de anul viitor.
Opoziția pregătește un protest, în ziua de 26 august, care face parte din strategia avută și până acum de PAS (Maia Sandu) și PPDA (Andrei Năstase), ca urmare a invalidărilor alegerilor parțiale pentru primăria Chișinău, din primăvara acestui an. Opoziția speră la crearea unui val negativ la adresa PDM, și care să consolideze procentele actuale pe care Maia Sandu și Andrei Năstase le dețin, astfel încât în momentul campaniei propriu zise, opoziția să intre cu un avans cât mai mare și să își fidelizeze electoratul pe care îl are.
De cealaltă parte, PDM-ul condus de Plahotniuc se pregătește să scoată la iveală ”artileria grea” pe care o deține și să arate publicului că opoziția pro-europeană din Moldova are legături cu serviciile ruse.
Zilele trecute, după ce Polonia a expulzat-o pe deținătoarea ONG-ului Open Dialog, Ludmila Kozlovska, din cauza legăturilor pe care aceasta le avea cu FSB
au apărut în presa din Moldova dezvăluiri despre legăturile dintre fundația Ludmilei Kozlovska și partidele pro-europene din Moldova. PAS , într-o postare pe Facebook, a reacționat și a negat faptul că ar avea o relație lobbyista acuzată de relații cu FSB.
”PAS nu are nicio legătură cu Ludmila Kozlovska și cu ONG-ul menționat. Am participat la o conferință organizată de acest ONG în Parlamentul European despre încălcarea drepturilor omului de către regimul de la Chișinău. Discuțiile sunt publice, le recomandăm celor de la PD să le asculte cu atenție”.
Chiar dacă până acum nu există dovezi directe ale unor legături strânse între opoziția din Moldova și fundația care făcea jocul FSB-ului, ci doar participări la diverse evenimente organizate de ONG-ul condus de Kozlovska, PDM a cerut public instituțiilor abilitate să verifice dacă există legături financiare sau alte relații de natură să aducă prejudicii interesului de stat al Republicii Moldova între PAS, PPDA și ONG-ul Kozlovskăi.
Este foarte clar că PDM vrea să preseze pe această temă. Acest lucru se vede și din interviul acordat IPN de către Vlad Plahotniuc, care vine cu un element nou, ceea ce ne facem să credem că deja există informații despre legături între opoziția pro-europeană și Kozlovska:
”PDM a cerut instituțiilor statului să investigheze modul în care acest scandal internațional a avut implicații asupra Republicii Moldova și, în paralel, vom prezenta și noi opiniei publice informațiile de care dispunem, astfel încât oamenii să cunoască realitatea și să nu mai treacă printr-o nouă dezamăgire.”
Dacă se vor găsi dovezi reale ale unei colaborări neloiale statului moldovean între opoziția pro-europeană și interpuși/agenți de influență/ agenți ai serviciului rus de informații, atunci vor exista mișcări semnificative în procentele partidelor. Acest lucru se va simți îndeosebi în zona electoratului pro unionist, care în ultima vreme s-a disipat și nu a mai votat, în bloc, partidele care reprezintă acest curent, mergând pe varianta votului util, îndreptându-se către cele mai puternice partide de opoziție.
Dacă până acum, în privința Maiei Sandu nu au existat semne de întrebare privind legăturile acesteia cu serviciile rusești (personal cred că nu vor fi nici în viitor) în privința lui Andrei Năstase lucrurile stau un pic diferit. După ce acesta s-a afișat pe scenă, la mitingurile de protest din anii trecuți, împreună cu Usatâi (politician susținut puternic de FSB) au început să apară mai multe semne de întrebare. Faptul că partidul creat de el a fost înregistrat prin schimbarea denumirii partidului ofițerului KGB recunoscut Nicolae Chirtoacă – Forța Poporului – în Platforma DA sau faptul că există oameni în conducerea partidului precum Gheorghe Petic, absolvent în 2010 a „Școlii de Grăniceri” a FSB, trimis la „scoală” de Rosian Vasiloi, absolvent al aceleași scoli în 1994, sunt elemente care lasă ca suspiciunile să planeze. De asemenea, nu trebuie uitat nici faptul că Andrei Năstase este susținut financiar și logistic de Victor Țopa, refugiat în Germania după o condamnare primită în contumacie, pentru infracțiuni de natură economică și care în trecut a avut și el anumite relații cu FSB.
Urmează o toamnă fierbinte cu posibile dezvăluiri. Dacă acestea vor apărea, atunci, probabil, vom asista la schimbări importante, care vor trebui luate în calcul de către actorii politici, înaintea debutului campaniei electorale.