Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Firea-Dragnea. Pe cine poate chema Firea în lupta cu șeful PSD?

Firea-Dragnea. Pe cine poate chema Firea în lupta cu șeful PSD?

Meciul Firea Dragnea a intrat într-o nouă etapă. Primarul General lovește fără menajamente în președintele PSD. Atacurile acesteia vizează toate zonele, de la reproșuri privind tăiatul porcului în curtea SRI, la acuzații privind proasta gestionare a partidului, precum și la dezvăluiri care ne arată că există de mai mult timp un sabotaj la adresa Primarului General din partea lui Dragnea.

Meciul va continua, probabil, încă o perioadă. Dragnea vrea să convoace alegeri la filiala București pentru a o înlătura pe Gabi Firea. Este greu, la acest moment, să prevezi care va fi finalul. Cine va câștiga confruntarea? Dragnea are încă pâinea și cuțitul în mână, dar și Firea poate să joace cu armele sale, să exploateze poziția sa, al doilea om ca număr de voturi obținute după președinte, dar și vulnerabilitățile lui Dragnea.

În ultima vreme, PSD pare că a ajuns un partid irațional și asta doar din cauza conducerii centrale. Nu mai contează pierderile de imagine. Dragnea impune totul și vrea cu orice preț să scape de justiție. Până la urmă, jocul lui Dragnea este de înțeles. Dacă va primi pedeapsa cu închisoarea, va pierde tot. Șeful PSD este disperat să nu își piardă libertatea, puterea și face totul ca să se salveze. Nu îl mai interesează scorul PSD, îl interesează doar să își salveze pielea. De aceea, nu mai ține cont de partenerii externi, nu mai ține cont de presiunea publică, de protestatari.

Partidul însă are încă multe de pierdut. Dacă liderul se va salva sau nu, este greu de estimat. Scăderea PSD în sondaje, pierderile electorale sunt și vor fi certe.

Primarii din PSD sunt primii care dau ochii cu electoratul. Ei știu că pot deconta politic și pot suferi pierderi imense, doar din cauza imaginii de la centru. Primarii sunt pilonii oricărui partid politic. Ei duc bătăliile politice importante, ei duc greul, ei sunt în contact direct cu electoratul. În momentul în care aceștia se revoltă, atunci conducerea centrală a partidului nu poate să îi ignore și să nu le asculte doleanțele.

Pentru a avea succes în lupta cu Dragnea, Firea trebuie să mărească presiunea publică în interiorul partidului. Trebuie să le ceară primarilor, parlamentarilor, tuturor celor care mai au un pic de rațiune să pună stop și să îi ceară lui Dragnea să se oprească, să facă un pas în spate. Primarul General are nevoie de o masă critică în interior, iar această masă critică se poate forma cu primarii onești, care nu au dosare la DNA, cu deputații tineri, cu activul de partid, militanți și activiști. Dacă va aștepta de la Tudose, Bădălău sau alți lideri din CEX ca aceștia să își ia inima în dinți și să sară la gâtul lui Dragnea, atunci s-ar putea să mizeze pe cărți pierzătoare. Tudose a dovedit că nu are vână. A plecat din funcția de premier fără luptă. S-a predat imediat.

Dragnea are multe vulnerabilități. A promovat numai oamenii fideli, a numit cel mai slab premier din istoria României și a PSD, a teleormanizat partidul și a condus fără să se consulte cu echipa aleasă la Congres, ci doar cu un grup restrâns. Probabil, în interior partidului sunt mult mai multe nemulțumiri care însă nu au ajuns la urechile publicului. Firea trebuie să pună punctul pe i, să le aducă pe toate în discuție și să ceară partidului să iasă din amorțeală, pentru că mai târziu s-ar putea să regrete că nu au oprit dictatura lui Dragnea.

Activul de partid, primarii, parlamentarii trebuie să fie conștienți că Dragnea nu poate da ordonanța privind amnistia fără să provoace proteste uriașe, fără ca să nu stârnească o furie imensă a celor care vor vedea, la acel moment, că nu mai este nimic de făcut. Furia și neputința vor fi doi factori care vor duce lucrurile către o situație explozivă.

Firea are nevoie de primarii PSD, iar aceștia au nevoie de un lider care să redreseze partidul, să conducă partidul în interesul general și nu în interesul personal.

1 comentariu

  1. și într-adevăr Firea dă atac după atac, joacă la rupere, scoate din adormire și 31 de personalități – care sportivi, care intelectuali – pesediști notorii (va „lucra” oare și la oamenii de la #rezist?)
    nu cred că Dragnea doarme, va curge sîngele-n pocale, c-așa-i de la FSN, la PDSR pînă la PSD
    iară în ăst timp opoziția ce face? spume! că PMP-ul a luat caimacul cu anunțarea moțiunii de cenzură la guvern
    bleah! și ăștia se gîndesc numai la ei. 🙁

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: