Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Este momentul unei moțiuni de cenzură?

Este momentul unei moțiuni de cenzură?

Zilele acestea, doi lideri politici au lansat ideea unei moțiuni de cenzură. Traian Băsescu și Victor Ponta au spus că este nevoie de depunerea acestei moțiuni acum, în acest context, după mitingul din 10 august și după ce Guvernul și-a demonstrat incompetența în combaterea pestei porcine.

În acest moment, pentru ca o moțiune de cenzură să treacă, este nevoie de votul câtorva parlamentari social democrați, asta dacă am presupune că PNL, USR, PMP și UDMR ar vota moțiunea. Vezi cum arată aritmetica grupurilor parlamentare aici: http://www.hrituc.ro/2018/06/18/motiunea-pnl-fara-voturi-fara-perspectiva/

Moțiunea de cenzură este instrumentul prin care se încearcă demolarea lui Dragnea, el fiind miza principală. Politicienii din opoziție speră ca, odată ce Dragnea își pierde ”pârghiile guvernamentale”, sacul cu bani al fondurilor publice, își va pierde și puterea în partid și va fi “mazilit”. Aceleași speranțe au fost și în cazul Grindeanu și în cazul Tudose. Primul a dus bătălia, susținut de Victor Ponta, încercând să producă fractura în PSD. Tudose a refuzat și s-a predat încă din prima fază războiului, lăsând în offside mai mulți colegi.

Bătălia de acum, o nouă moțiune de cenzură, ar arăta un pic diferit față de celelalte și asta pentru că o nouă moțiune introdusă de opoziție ar veni pe un fundal mult mai tensionat. Războiul Firea-Dragnea provoacă în interiorul PSD o grămadă de frământări. De asemenea, gafele lui Dăncilă, dictatura impusă în PSD de către șeful social democraților precum și ”teleormanizarea” au dus la creșterea frustrărilor din interiorul partidului.

Propunerea lui Victor Ponta pare propunerea cea mai rațională pentru ca moțiunea să aibă cu adevărat succes. Fostul premier propune realizarea unei înțelegeri cu președintele Klaus Iohannis, astfel încât noul guvern să fie condus tot de un psd-ist. (”Președintele Klaus Iohannis trebuie sa întărească și să asume public declarațiile anterioare prin care cere un alt Guvern dar provenit tot din actuala majoritate” sursa Facebook Victor Ponta)

Moțiunea de cenzură trebuie să fie un catalizator al forțelor anti-Dragnea, nu doar al forțelor anti PSD din opoziție, dar și a taberelor din interiorul social democraților. De aceea, este necesar un asemenea pact, pentru a putea atrage parlamentari din grupul social democraților. Altfel, moțiunea poate fi un instrument pe care Dragnea să îl folosească cu succes în favoarea lui. Niciun partid politic nu își dorește să piardă puterea. Fără un astfel de înțelegere politică, Dragnea va putea să fluture sperietoarea pe care a mai folosit-o, și anume să le spună parlamentarilor și militanților că partidul va pierde accesul la putere, la resurse. O moțiune de cenzură nenegociată cu forțele politice poate duce la o coagulare a social democraților în jurul lui Dragnea. De aceea, putem spune că propunerea lui Ponta este una realistă, pragmatică. Orice altă variantă de a da jos Guvernul Dăncilă este nefezabilă. Tabăra anti-Dragnea din PSD are nevoie de o confirmare că Iohannis nu va numi un premier din altă zonă, pentru a-și justifica demersul și pentru a reuși cu adevărat să îl elimine (politic) pe actualul președinte de partid.

Alt element cheie ce trebuie luat în calcul este momentul. Moțiunea de cenzură trebuie depusă după CEX-ul PSD. Depunerea unei moțiuni înainte de acest moment poate avea exact același efect de bumerang. CEX-ul viitor se anunță un moment greu pentru Liviu Dragnea. Variantele sale sunt cam de “lose-lose”. Dacă se vor adopta sancțiuni împotriva Gabrielei Firea, atunci războiul va continua în interior. Am văzut că în confruntarea mediatică, Gabriela Firea câștigă mai toate luptele pe care le dă cu Dragnea. În cazul în care aceasta va primi vreo sancțiune, acest lucru va duce inevitabil la mărirea frustrărilor în interior și la o nouă ofensivă a actualului Primar General. În cazul în care CEX-ul nu va lua măsuri împotriva Gabrielei Firea, atunci acest lucru va putea fi ”vândut” public ca un prim succes pentru tabăra anti-Dragnea.

Ponta a propus o soluție. PNL, USR, UDMR și Iohannis vor trebui să analizeze dacă își permit să joace pe acest scenariu. Dragnea a dat dovada că nu mai respectă nimic, că întoarce țara cu fundul în sus, doar pentru a scăpa de pedeapsa penală. Chiar dacă pentru o parte a electoratului pare un pact cu diavolul, uneori trebuie să te faci frate cu dracul, ca să treci puntea.

Lasă un răspuns