Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Miza din spatele războiului dus de PSD cu Kovesi

Miza din spatele războiului dus de PSD cu Kovesi

Atacurile pornite ieri de PSD împotriva fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, au fost din categoria celor mai mârșave. Fake news-urile realizate de televiziunea de casă a PSD, presupusele case pe care le-ar deține Kovesi în SUA, șarjele din Parlamentul European date de europarlamentarii psd-iști au făcut să avem un tablou complet. Acuzațiile aduse sub formă de întrebări, pe care le-au formula Grapini și ceilalți politicieni, au arătat că PSD ar face orice pentru a opri alegerea lui Kovesi în funcția de Procuror Șef european. Acest lucru s-a întâmplat după ce săptămâna trecută, MAE a dat mandat clar ca votul Luminiței Odobescu din COREPER să fie defavorabil lui Kovesi și să avantajeze candidatul francez.

De ce luptă PSD cu atât de multă forță împotriva lui Kovesi? Este doar ura personală a social democraților împotriva fostei șefe DNA?

La prima vedere se poate citi în această cheie. Ai putea spune că psd-ișii o urăsc pe Kovesi. Până la urmă Dragnea este la un pas de pușcărie din cauza dosarului făcut de DNA. Al doilea dosar, în primul deja instanța l-a condamnat. El, ca și Vâlcov, dar ca și mulți alți politicieni, au fost anchetați de DNA și au fost găsiți vinovați în instanță de către judecători.

Ce face PSD acum, împotriva lui Kovesi, este însă un act radical care duce la pierderi de voturi. Electoratul social democrat este mai conservator, înclinat spre latura naționalistă, un electorat crescut încă de pe vremea comuniștilor cu lozinci patriotarde, ca mai apoi, în epoca Iliescu, în plin proces de tranziție, să le fie sădite sintagme de genul ”nu ne vindem țara”.

Dragnea știe acest lucru. PSD a cultivat latura naționalistă aproape tot timpul. De la promovarea discursului anti-Macovei, europarlamentarul care spune străinilor ce se întâmplă în România, ”spală lucrurile în public” până la declarațiile din aceste luni.

Iată tipul de discurs promovat de Dragnea, la cel mai important for al PSD, Congresul din Decembrie 2018:

”Niște europarlamentari trădători au votat în anul centenar împotriva României. Nu au avut nici o tresărire. Ei insistă ca României să i se facă rău în continuare: să rămână în MCV, să nu intrăm în Schengen.”

”Împotriva României a fost votată o rezoluție nedreaptă în Parlamentul European, în care ni se reproșează lucruri care se întâmplă peste tot. Ni se spune că jandarmii au ripostat cu forță disproporționată împotriva manifestanților”

Sau, referiri la multinaționale:

”În România intră alimente pline de otravă. Vă întreb, domnule de la Protecția Consumatorului, ce vă lipsește să începeți programul de protecție a copiilor români? Vă lipsește curajul? E grav, bărbăția nu se cumpără de la librărie. Sunt deja 2 ani de când am vorbit, și România e inundată de alimente pline de otravă, de calitate inferioară, pentru că e România.”

sursa

După cum vedem din declarațiile lui Dragnea, cine votează împotriva României este un trădător. Votul, în cazul lui Kovesi, este un vot pentru ca România să obțină postul de Procuror Șef european. Până la urmă nu contează numele, ci faptul că România ar deține acest post.

Suntem obișnuiți cu dublul discurs promovat de Dragnea. Acesta trece peste discursul promovat de el, își asumă faptul că această acțiune – votul dat împotriva României, susținerea candidatului francez – nu va fi văzută cu ochi buni de electoratul social democrat, își asumă costurile electorale și nu o face doar din ură. Acțiunea de a o împiedica pe Kovesi să ajungă în funcția de Procuror Șef european este una conștientă, cu mize mult mai mari.

Instalarea lui Kovesi pe acest post ar fi un semnal puternic pentru procurorii români, care acum se găsesc sub focul politicienilor. Ar fi o gură de oxigen pentru aceștia. Ar fi o speranță că ei își pot desfășura și în continuare activitatea lor. Ei ar avea principalul ambasador la Bruxelles, care ar putea să le spună liderilor europeni de abuzurile la care sunt supuși, de interferențele politicului în justiție.

În condițiile în care PSD câștigă bătălie după bătălie în planul justiției, instalarea lui Kovesi ar fi succesul taberei adverse, tabără care susține lupta împotriva corupției și eșecul social democraților.

Am lăsat la urmă poate miza principală. Putem desprinde din discursul lui Kovesi care ar fi aceasta. Ea a spus ieri că știe foarte bine ”tipologia infractorului ” în cazurile de fraude financiare. Statele de Europa de Est sunt primele clasate în infracțiunile cu fonduri europene. Kovesi știe modul de operare al infractorilor, știe cum politicienii români își desenează circuitele de sustragere a banilor proveniți din fondurile acordate de Bruxelles.

Pentru Dragnea și social democrații lui aceasta este principala miză. Acum, după ce au îngenunchiat justiția, după ce au creat Secția Specială de anchetare a magistraților, după ce au slăbit DNA, au creat premisele jocului ”liber la furat”. Frica de Kovesi, frica de a avea în fruntea parchetului european un om care știe exact joaca din România le dă fiori. Un nou război cu altă instituție ar fi prea mult pentru Dragnea. Pentru acest lucru nu contează că pierde voturi, nu contează că românii pot vedea că ”patriotismul ”lui este doar unul de interes. Este același lucru, dorința de supraviețuire și goana după bani!

Lasă un răspuns