De ce se tem PSD-iștii de referendum!
Președintele României, Klaus Iohannis, a spus astăzi, în cadrul unui eveniment ”eu sunt aproape hotărât să convoc un referendum pe 26 mai, când vom avea alegerile europarlamentare”.
Anunțul a născut imediat o serie de breaking news-uri. Este o declarație care va pune pe jar partidele politice. Iohannis a declanșat, în 24 ianuarie 2017, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituția României, procedura privind organizarea unui referendum național prin care poporul să-și exprime voința cu privire la următoarea problemă de interes național: Continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Parlamentul a avizat, în 13 februarie, referendumul propus de președinte, așadar procedura este îndeplinită. Dacă președintele emite decretul prin care să convoace referendumul, Guvernul trebuie să treacă la organizarea lui.
Suntem în poziția în care s-ar putea să avem un referendum consultativ chiar în ziua alegerilor. Aceasta este o veste extrem de proastă pentru PSD. Partidul lui Liviu Dragnea are de ce să se teamă, dacă referendumul va fi organizat. Mai jos, o să încerc să trec o parte din motivele care ne arată că pentru PSD, organizarea unui referendum acum înseamnă un dezastru.
1) Referendumul organizat de Președinte pe teme de justiție va mări mobilizarea la vot
Tema centrală a campaniei pentru europarlamentare ar fi tema referendumului și mai puțin temele europene, mult mai aride și mai plicticoase. Justiția ar deveni iar tema principală și se vor aduce în discuție toate sabotajele făcute de Dragnea pentru a scăpa de procesul pe care îl are. Ar crește frustrarea în societate dar, spre deosebire de momentele în care cetățeanul știe că nu are o pârghie imediată, acum ar avea votul, ca instrument imediat și direct. Ar putea vota ”da” pentru justiție, pentru referendum. Ar putea sancționa PSD.
Tensiunea care a existat în marile orașe nu s-a consumat. Referendumul ar fi un mijloc de descărcare.
Mobilizarea dată de referendum ar putea scoate la vot și o parte din electoratul care la acest moment nu crede într-una din soluțiile pe care le prezintă opoziția.
2) Mobilizarea la vot ar însemna un scor mai mare pentru partidele anti-PSD
De obicei, prezența mică avantajează primul clasat. Partidele de opoziție sunt avantajate de o prezență mare la vot, de venirea nemulțumiților. O mobilizare mai mare la vot (4-5 procente) peste 32% cât este de obicei în europarlamentare, ar putea însemna un PSD dus la un scor mult mai mic decât arată sondajele acum. Acesta este primul test electoral pe care îl are Dragnea de când a câștigat alegerile parlamentare. Un scor sub 30% ar însemna pentru social-democrați începerea procesului de frământări interne, plecări, dezertări, trădări.
3) PSD a pierdut toate referendumurile în care s-a opus
La referendumul din 2009, privind 300 de parlamentari și Parlament unicameral, PSD s-a opus din răsputeri. Referendumul a trecut. Potrivit datelor finale ale BEC, 72,32% (6.740.213) dintre români s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral. Prezența la urne a fost de 50,95% (9.320.240) din numărul total al alegătorilor (18.293.277).
Se poate vedea cu ușurință că inclusiv în acest referendum au fost votanți PSD care au susținut referendumul din 2009. Nu erau de ajuns doar voturile aduse de Traian Băsescu, care în primul tur a luat un scor de 32.34%, adică undeva la 3.153.640 de voturi. Diferența de voturi dintre rezultatul obținut de Băsescu și voturile obținute pro referendum este o diferență în care se regăsesc voturi din toate zonele, inclusiv PSD.
Chiar și acum se poate întâmpla ca electori ai social-democraților să voteze pentru referendumul organizat de Iohannis. Nu putem spune că tot electoratul PSD nu crede în justiție, nu crede în dreptate și nu și-ar dori ca România să fie un stat de drept. O parte din aceștia sunt crescuți în spiritul dreptății, oameni care au muncit cinstit, care votează social democrația, dar care nu sunt de acord cu lupta anti-justiție dusă de Dragnea.
Orice vot venit din partea electoratului PSD pentru ”DA justiție” la referendum înseamnă o dublă pierdere pentru social democrați, o palmă primită chiar din partea propriilor susținători.
În campania electorală trecută, când PSD a câștigat alegerile, social-democrații nu au avut în campanie mesaje despre justiție. Și-au axat totul în jurul promisiunilor economice. Tema pe care ei au început să pluseze de când au venit la putere a fost inexistentă. În campania electorală nu au vorbit de modificări la legile justiției, nu au vorbit de dezincriminarea abuzului în serviciu. De ce? Se temeau că vor pierde puncte. O să aflăm, în cazul în care referendumul va fi declanșat, dacă va fi validat și adevărul despre susținerea acestor măsuri în rândul electoratului PSD.
4) Un scor bun obținut de tabăra pro-justiție la referendum echivalează cu o ”moțiune de cenzură”
Dacă referendumul obține numărul de voturi necesar pentru a fi validat, atunci PSD va primi o grea lovitură. Toată retorica PSD va fi anulată. De-a lungul vremii, aceștia au susținut că românii nu își doresc să mai audă de lupta anti-justiție. Au întors mesajele pe acest domeniu și au susținut că românii sunt sătui de ”abuzurile” din justiție. Și-au creat singuri o temă – oprirea abuzurilor din justiție. Chiar dacă au inversat realitatea și au creat un unghi de abordare convenabil, ei “reparând abuzurile din justiție”, un vot pro justiție ar invalida tot discursul pe care l-au avut. PSD a încercat să justifice stoparea luptei anti corupție cu un discurs alternativ. Dragnea și ceilalți capi ai PSD au fost prezentați ca victime, iar toate dosarele lor penale erau doar ”făcături”. În momentul în care referendumul ar fi validat, Dragnea ar fi declarat învinsul politic al acestui război.
Vom vedea dacă președintele va trece la declanșarea referendumului. Un lucru este cert, acest referendum nu va fi privit cu ochi buni de PSD-iști, iar în scurt timp aceștia vor începe cu mesajele negative, de demobilizare și de negare a necesității lui.
2 comentarii