Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Dragnea și Dăncilă distrug premeditat credibilitatea României

Dragnea și Dăncilă distrug premeditat credibilitatea României

Declarațiile făcute ieri de premierul României, Viorica Dăncilă, au pus pe jar comunitatea internațională. În timpul unei vizite private în SUA, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), Dăncilă a reușit să facă țăndări credibilitatea României în plan extern. Fără să îi pese de consecințe, fără să aibă o consultare cu președintele Iohannis – șeful politicii externe conform Constituției – fără măcar să aibă pe masă analiza demarată de MAE, pentru a vedea raportarea pe care o va avea România în problema mutării ambasadei României la Ierusalim, doamna Dăncilă se apucă și promite în fața audienței că eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului.

Președintele României a reacționat imediat spunând:

”Prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.”

 

Problema recunoașterii Ierusalimului ca și capitală a Israelului este una extrem de delicată și trenează de ani de zile. Din cauza situației complicate din zonă, Statutul Ierusalimului fiind unul dintre punctele principale în disputa dintre israelieni și palestinieni, comunitatea internațională a stabilit că este o problemă de securitate internațională, care trebuie să se rezolve în urma negocierilor dintre cele două părți, sub egida ONU.

UE are o poziție stabilită și care a fost exprimată de șefa diplomației Federica Mogherini:

Aspirațiile ambelor părți (israeliană și palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite și trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluționare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state″.

 În acest context, extrem de complicat și de delicat, s-a apucat să facă promisiuni doamna Dăncilă. România deține în această perioadă președinția Consiliului UE și cu toate acesta, în loc ca acest lucru să îi responsabilizeze mai tare pe oficialii noștri, șeful Guvernului României vine și creează o mare problemă diplomatică.

Publicul român, cunoscând-o pe Dăncilă și limitările ei intelectuale, ar putea spune că este doar o ”gafă”. Această impresie ar putea fi întărită și de faptul că la puține ore a retractat ce a spus:

”Am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus că trebuie să îndeplinim toți pașii constituționali. Nu am spus că eu voi muta ambasada”.

Nu este însă doar o gafă. Chiar dacă Dăncilă ne-a obișnuit cu prostiile pe care le debitează și atunci când citește de pe foile scrise de consilieri, această declarație a fost premeditată și vă puteți convinge cel mai bine studiind imaginile video de la momentul anunțului.

Mai mult de atât, trebuie analizat și pus în context întregul discurs pe care l-a avut la această Conferință:

„Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din țara mea și din lume. Prima se referă la acordarea de drept a cetățeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligați să renunțe la cetățenia română, atunci când au părăsit țara lor, sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri și pensii speciale pentru supraviețuitorii Holocaustului din România, în semn de respect și recunoaștere a suferințelor acestor eroi. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiștilor Federației Comunităților Evreiești din România, pentru a cunoaște adevărul asupra trecutului lor, din perioada celor două Războaie Mondiale”,

a precizat ea.

Propunerile legislative care vizează comunitatea evreiască sunt juste și nu are sens să le comentăm. Ce este interesant este faptul că Dăncilă s-a dus la această conferință ca și emisar al lui Liviu Dragnea. Ea transmite participanților un mesaj din partea acestuia, încercând să capteze bunăvoința auditorului. Rămâne de văzut dacă vor trece de la promisiuni la fapte și vor iniția pachetul legislativ, dar în acest moment vedem și miza din spatele declarației complete.

Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și PSD au ajuns ”paria” în fața europenilor. Credibilitatea lor este 0. Atacurile pe care le-au dat în ultimii ani la valorile statului de drept, încercarea de a subjuga Justiția, începerea procesului de ”fabricare a dosarelor” vezi cazul Koveși, vezi cazul procurorului Alfred Savu, au făcut ca liderii europeni să se distanțeze în mod vizibil de Guvernul PSD. Lipsiți de orice sprijin din partea cancelariilor europene, Dragnea caută bunăvoința americanilor și a israelienilor, crezând că politica externă se face ca în târgul din Obor. Trimițând-o pe Dăncilă la un eveniment de nișă, organizat de un grup de lobby care susține politicile pro-Israel cu mesaje de acest gen, Dragnea speră că poate câștiga la capitolul recunoaștere și protecție din partea americanilor. Un gest stupid, dar care ne arată încă o dată dublul discurs folosit de liderii PSD. În țară fac pe patrioții, clamând de nenumărate ori că ”nu mai trebuie să negociem în genunchi”, încercând să pozeze în cei care au tăria să impună un joc dur al României în plan internațional și realitatea pe care ne-o dezvăluie momentul de acum, când se fac ”preș” venind cu promisiuni de acest gen. Aceasta nu este diplomație. Conferința la care a participat Dăncilă nu este un eveniment organizat de instituțiile internaționale, nu este un eveniment în care sunt exprimate pozițiile marilor cancelarii, iar faptul că Dragnea și Dăncilă au considerat oportun să prezinte aceste promisiuni ne arată disperarea de care dau dovadă.

Dar toate aceste lucruri au în preț. Iar prețul nu îl plătesc ei, ci România. Deja, la această oră în ciuda eforturilor diplomatice făcute de președinte, Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România. Va fi nevoie de un tur de forță al lui Iohannis și al diplomației românești pentru a atenua efectele negative al promisiunilor făcute de Dăncilă.Nu va fi ușor însă pentru că ”memoria instituțională” a cancelariilor străine este de lungă durată. Tot ce a construit diplomația noastră în ani de zile, faptul că România este recunoscută ca o țară care înțelege zona și care a contribuit la eforturile comunității internaționale pentru procesul de pace, este acum pătat de doi iresponsabili, Dragnea și Dăncilă.

Lasă un răspuns