Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Pro-România – PSD, bătălia listelor

Pro-România – PSD, bătălia listelor

Pro România și-a anunțat lista pentru europarlamentare. Capii de listă sunt Victor Ponta, Corina Crețu, Mihai Tudose și Iurie Leancă, fostul premier al Moldovei. Trei foști premieri și un comisar european. Partidul lui Ponta dă prima bătălie importantă. Este primul test electoral și are nevoie de un succes.

De la înființare și până acum, Pro-România a reușit să crească în sondaje, în principal pe spatele fostului premier, care a avut un discurs agresiv la adresa lui Dragnea și a PSD. În ultimele luni, în partid au intrat mai mulți lideri politici, Mihai Tudose, Corina Crețu, care au fost excluși din PSD.

Partidul a început să se dezvolte și la nivel local. Ponta a început să bată țara în lung și în lat, încercând să construiască filiale locale, folosind nemulțumirile din PSD pentru a convinge diverși lideri locali să adere la partidul său.

Fostul premier știe că se bate în special pe electoratul social democrat. De aceea, are nevoie de personalități puternice, care au priză în zona electoratului de stânga.

Lista anunțată de Ponta este una foarte bună. Poți spune că din punct de vedere al experienței politico-administrative, Pro România are cele mai multe personalități, în fruntea listei.

Lista PSD a fost plină de surprize. Trei locuri eligibile sunt ocupate  de oameni care nu au fost membri de partid, veniți pe filiera Dan Voiculescu. Carmen Avram, jurnalistă, Chris Terheș, preot, oameni cu notorietate mică, foarte puțini cunoscuți de electoratul social democrat. Al treilea loc ocupat de oamenii impuși de Voiculescu este Maria Grapini, cunoscută pentru gafele și prostiile debitate. Într-adevăr, lista PSD este deschisă de Rovana Plumb, PSD-istă veche, acceptată de electorat, dar care are multe vulnerabilități.

Comparând lista PSD cu lista Pro România, observăm că cel puțin din punct de vedere al notorietății, al capacității persoanelor care deschid cele două liste, sunt diferențe nete în favoarea celor de la Pro România. La toate aceste lucruri mai trebuie adăugat încă un element. Conform sondajelor de opinie, Victor Ponta are un capital de 31% cotă de încredere, capital pe care nu îl are niciun lider PSD la această oră.

Vezi sondaj de opinie Curs

Aducerea lui Iurie Leancă pe lista Pro-România este o surpriză. Leancă este fostul premier al Republicii Moldova. Pe durata mandatului său s-a semnat Acordul de Asociere dintre UE și Moldova. Este drept că au fost și evenimente extrem de controversate în vremea când el era premier, atunci sistemul bancar s-a confruntat cu cea mai mare criză, dispariția unui miliard de euro. Fostul premier al Moldovei este recunoscut ca fiind o personalitate pro-europeană. În acest moment, Leancă este Vicepremier în guvernul Moldovei, responsabil cu integrarea europeană, partidul său(PPEM) fiind într-o alianță cu PDM-ul condus de Vlad Plahotniuc.

Aducerea lui Leancă pe lista Pro-România poate însemna un număr de voturi în plus pentru partidul lui Ponta în Republica Moldova, prin folosirea rețelei electorale pe care o au partidele care momentan compun alianța de guvernare.

Pro-România poate folosi această mutare, aducerea unui fost premier moldovean, promovând un discurs care să satisfacă electoratul naționalist. Tema Unirii Republicii Moldova cu România poate capta electoratul de acest gen. Spre deosebire de PSD, care încearcă să capteze electoratul naționalist cu mesaje radicale, cu o mesaje de genul UE ne ”face rău”, Pro România poate veni acum cu un discurs pozitiv: Unirea dintre cele două țări se face prin oameni, justificând astfel aducerea lui Leancă și dându-i acestuia un rol important în campanie.

Rămâne de văzut cât va reuși să rupă Ponta din bazinul social democraților. Chiar dacă are câteva avantaje nete acum, în comparație cu PSD, va fi un proces dificil pentru Pro-România, în condițiile în care fidelizarea electoratului PSD este puternică, brandul partidului având o atracție foarte mare.

Lasă un răspuns