Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
României i-a trecut glonțul pe la urechi. S-a câștigat o bătălie, dar nu și războiul!

României i-a trecut glonțul pe la urechi. S-a câștigat o bătălie, dar nu și războiul!

Azi, ne-a trecut glonțul pe la urechi. Guvernul Dăncilă nu a adoptat OUG-urile care aruncau România în aer. ”Amnistia mascată” are rolul de a-l scăpa pe Dragnea (OUG-ul privind micșorarea termenului de prescripție precum și OUG-ul care prevedea posibilitatea rejudecării dosarelor din perioada 2014-2018, care au fost judecate de completurile de 5) dar efectele pentru țară ar fi dezastruoase.

Azi s-a câștigat o bătălie, dar mai e mult până se va câștiga și războiul, până ce vom putea trăi liniștiți că Dăncilă nu va distruge statul de drept. Bătălia a fost câștigată azi pentru noi de către cancelariile străine, de către Comisia Europeană, dar și de către președintele Iohannis. Da, este o legătură directă între Iohannis și asaltul care a fost dat azi de către ambasade și de către Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Președintele Iohannis este principalul partener de dialog dintre Bruxelles și București, iar acesta a reușit să îi informeze din timp, să îi convingă pe liderii europeni că este nevoie de avertismente dure, de presiune, pentru a opri legiferarea ”amnistiei mascate”. Acum câteva zile, Iohannis a cerut Guvernului să nu mai emită OUG-uri în domeniul justiției, până ce nu va avea loc referendumul. Iată așadar că acum putem vedea mai bine și faptul că referendumul a fost convocat de către Iohannis și în alt scop, nu doar pentru ca poporul să se exprime pe această temă, ci și ca instrument de presiune pentru a opri OUG-urile amnistiei mascate.

Poate dacă rămânea doar amenințarea cu ”referendumul”, Dragnea și Dăncilă nu s-ar fi sfiit să pună în aplicare planul lor. Doar că astăzi am asistat la un desant.

Frans Timmermans a fost cel care a dat tonul. El a fost mai mult decât explicit și a ieșit din limbajul diplomatic, a trecut de bariera impusă de protocolul cancelariilor și a amenințat actualul Guvern.

Vreau să avertizez guvernul să nu ia măsuri care să afecteze independența justiției și să creeze impunitate pentru funcționari și demnitari, precum rejudecarea sentințelor definitive ale condamnaților pentru corupție.

O astfel de măsură ar face Comisia Europeană să acționeze imediat. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, în care i-am semnalat peste 40 de probleme și i-am vorbit despre necesitatea implementării recomandărilor din raportul MCV.”

 La scurt timp după declarațiile susținute de Timmermans a urmat asaltul celor 12 ambasade, Franța, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia, care printr-un comunicat de presă comun au cerut guvernului să nu adopte OUG-rile, spunând că:

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune

sursa

Presiunea externă a fost uriașă azi. Dăncilă s-a speriat și a dat înapoi. Nu știm însă dacă în perioada următoare, Dragnea nu va reuși să o întoarcă din drum. Timpul trece în defavoarea șefului PSD. În 2 luni, acesta s-ar putea să primească o sentință cu condamnare și să ia drumul închisorii. Lațul se strânge din ce în ce mai tare, iar Dragnea are nevoie de asigurări că va rămâne în libertate.

De aceea, nu putem fi siguri că Dăncilă nu va fi întoarsă din drum de către Dragnea. Este o femeie slabă, înceată la minte și orice este posibil. Va fi sub presiunea unui om disperat.

Războiul împotriva statului de drept va putea fi câștigat în momentul în care liderii PSD vor fi înlăturați de la putere. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de câștigarea bătăliei din 26 mai. Este nevoie ca la referendumul convocat de Iohannis să fie îndeplinit cvorumul necesar, este nevoie ca partidele de opoziție să strângă cât mai multe procente, iar social democrații să nu obțină un scor mai mare de 25%, pentru ca să înceapă frământările interne și Dragnea să piardă controlul total pe care îl are acum pe partid. Doar așa vom putea răsufla cu adevărat ușurați.

Pericolul ca România să se prăbușească total în ochii partenerilor străini, prin adoptarea unor măsuri contrare statului de drept, se va menține până la plecarea lui Dragnea, singurul politician din istoria post decembristă care a întors o țară pe dos, doar ca să se salveze pe el.

Lasă un răspuns