Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Încep negocierile între USR și PNL?

Încep negocierile între USR și PNL?

Ieri, Dacian Cioloș și Dan Barna au făcut public proiectul ”România Unită – acord de colaborare cu toate forțele politice pentru pregătirea guvernării în 2020”. Cei doi lideri adresează un apel opoziției, chemându-i pe aceștia la un ”dialog” în vederea construirii unei alternative de guvernare în 2020.

”Această scrisoare este o invitație la un dialog politic responsabil pentru a găsi soluții corecte în urma actului de guvernare eșuat al actualei majorități parlamentare și pentru pregătirea unei alternative viabile de guvernare în 2020”

Cu alte cuvinte, mai pe șleau, Cioloș și Barna se adresează opoziției,  spunând: haideți să ne punem la masă să vedem ce facem. Cred că  este evident pentru toată lumea faptul că gestul făcut de cei doi lideri se adresează în special liberalilor, principalul partid de opoziție ca forță parlamentară și câștigătorul ultimelor alegeri euro-parlamentare.

Răspunsul din partea liberalilor a venit din gura Ralucăi Turcan, care într-o postare pe Facebook a spus că

 ”Este binevenită orice dorință de coordonare politică pentru a da României o guvernare puternică începând cu 2020”

În același timp, Turcan trasează niște condiționalități

„Cred că un acord politic nu trebuie să înceapă cu negocieri de funcții, ci cu o discuție despre valori și obiective comune. Eu personal aș vrea să știu dacă discutăm despre o viitoare guvernare de dreapta, necontaminată de teme false și ferită de orice temeri cu privire la ce e de făcut. O guvernare fermă, care să își asume obiective foarte precise de modernizare a sănătății, a educației, de stimulare a investițiilor străine masive, de reducere a birocrației în relația cu statul, pe lângă multele măsuri de corectare a nenorocirilor făcute de PSD și ALDE în economie și justiție”

Faptul că USR PLUS vin să pună pe masă un acord pentru o posibilă viitoare colaborare reprezintă un gest politic important. Ei încearcă o poziționare și întind o mână, chiar dacă în același document spun că vor avea propriul candidat la președinție.

De remarcat că răspunsul PNL nu a venit de la Ludovic Orban. Chiar dacă Turcan este un lider important al liberalilor, faptul că la scrisoarea președinților USR PLUS le răspunde un om de la un ”nivel mai jos” ne arată că în acest moment există o oarecare rezervă în tabăra PNL.

Dacă e să vorbim deschis, și pentru liberali și pentru USR, miza principală este Premierul. Până a putea face o alianță politică, trebuie fixat un mecanism și trebuie împărțite funcțiile. Orice alianță de guvernare presupune un algoritm, presupune o împărțire cât mai echitabilă.

Pentru prezidențiale treaba este tranșată. Dacă Iohannis va candida, va câștiga. Celelalte alegeri însă, locale și parlamentare, sunt alegeri în care partidele au cea mai mare miză. Și USR și PLUS știu că nu au cum să câștige președinția. Și ei și liberalii vor să câștige guvernarea și să dea premierul.

Au varianta în care merg împreună și pot tranșa totul de la început, făcând un protocol asemănător celui făcut de alianța DA în 2004 sau pot să candideze separat și, în urma rezultatelor alegerilor, să înceapă discuții pentru o posibilă alianță de guvernare.

Dacă e să analizăm pozițiile celor două forțe politice, vedem că USR-PLUS, spre deosebire de liberali, au mai puține variante câștigătoare.

În cazul unor rezultate asemănătoare, cu 3 partide apropiate ca scoruri, așa cum a fost în europarlamentare, PNL poate face alianță atât cu USR PLUS cât și cu PSD. Publicul liberal ar accepta mult mai ușor o alianță cu PSD decât publicul USR-PLUS, ceea ce îi conferă un plus lui Orban.

Trebuie spus că în cazul în care liberalii vor fi din nou primul partid, atunci vor avea justificarea de a-i înainta președintelui candidatul pentru funcția de premier. Fiți siguri că liberalii vor juca dur și vor face atunci o alianță cu partidul care va dori să le susțină premierul.

Aceasta este miza reală a alegerilor din 2020. Partidul care va desemna premierul. Toți pașii pe care îi vom vedea că îi vor face USR PLUS și liberalii trebuie analizați prin prisma acestui obiectiv.

În acest moment, USR PLUS a întins o mână spre colaborare, vom vedea dacă vor rămâne cu mâna întinsă sau nu.

 

Lasă un răspuns