Cursa pentru locul 2. Ce mișcare pot face candidații ca să ajungă în turul 2.
Sondajul prezentat ieri a confirmat o parte din așteptări. Iohannis are un scor bun, care îi dă siguranța intrării în turul doi, cu un avantaj liniștitor. De asemenea, în acest moment, scorul pe care Iohannis îl are în sondaje îi permite să aibă o marjă de mișcare mult mai mare. El poate juca în primul tur fără să fie nevoit să atace dur pe vreunul dintre contracandidați. În turul doi, aceasta îi va duce automat în postura în care va putea să facă cu ochiul electoratului celui de al treilea clasat. Cu alte cuvinte, Iohannis nu își va ostiliza electoratul vreunui partid, în turul întâi.
Partea interesantă a sondajului de ieri este cea care ne arată bătălia pentru locul doi, pentru care Barna și Dăncilă se bat aproape umăr la umăr. Nu îi despart prea multe procente la această oră, deși aș îndrăzni să spun că, cel puțin pentru ei, poza pe care o arată sondajul poate fi nerelevantă. Dăncilă și Barna se bat pentru locul doi, deși amândoi au câteva vulnerabilități extrem de mari. Așa cum am mai spus, Dăncilă s-a profilat ca incompetentă, iar Barna este un lider ”necunoscut” marelui public.
Dacă electoratul social democrat poate închide ochii la ”incompetența” doamnei Dăncilă, alegând să pună ștampila pe candidatul partidului, pentru electoratul pe care îl vizează Barna este mai greu să facă o alegere, fără să știe mare lucru despre liderul care vrea să fie președinte. Brandul USR a fost puternic. Oamenii s-au îndreptat spre el și nu le-a păsat cine este în fruntea partidului. A fost ok la tipurile de alegeri de până acum, dar prezidențialele sunt mai mult despre persoana care vrea să fie liderul națiunii și abia în partea a doua despre partid.
De unde pleacă Dăncilă și Barna în lupta pentru locul 2?
Dăncilă are ca puncte tari faptul că este premier, deține logistica funcției și poate benefica de această tribună ca să lanseze mesaje ce vor fi preluate de toate televiziunile. Are un partid care este conștient că dacă nu reușește să își ducă candidatul în turul doi, atunci crește riscul ca partidul să de prăbușească total, înainte de alegerile locale și parlamentare. De asemenea, Dăncilă beneficiază de structurile locale ale celui mai mare partid, cu cei mai mulți aleși locali, cu un electorat dur, consolidat de-a lungul vremurilor.
Barna are ca puncte tari faptul că este președintele celui mai dinamic partid de opoziție. USR este în continuă expansiune, reușește să domine în continuare online-ul. Partidul beneficiază de un plus, este pe un trend ascendent și datorită faptului că a produs o surpriză în alegerile europarlamentare. Ca plusuri personale, putem spune că Barna a dovedit că se pricepe la ”politica de culise”. A reușit să îi ia partidul lui Nicușor Dan, să îi blocheze echipa acestuia și să își impună punctul de vedere. A reușit să obțină o alianță cu PLUS, deși o tabără importantă din partid s-a opus, din cauza pretențiilor exagerate venite dinspre echipa lui Cioloș.
Ca puncte slabe, așa cum am spus Dăncilă este ”incompetenta” și nu poate accesa alt electorat decât cel psd-ist, nu poate lua voturi din altă parte. Candidatul PSD pierde voturi în favoarea lui Tăriceanu și acestea nu sunt puține. Mai pot apărea candidați de genul lui Pleșoianu.
Barna este ”Necunoscutul” atât la propriu cât și la figurat. Are o cotă mică de notorietate, nu are un program, nu a prezentat o viziune, electoratul nu știe de ce vrea să candideze și, mai mult de atât, nu știe care sunt calitățile ce îl recomandă pentru această funcție. Tocmai de aceea, o parte foarte mare din electoratul USR se îndreaptă spre Iohannis.
Foarte succint, cam acesta este tabloul de joc pentru locul doi.
Ce ar putea face Dăncilă ca să ajungă în turul 2?
În primul rând ar trebui să încerce să oprească ”scurgerile” electorale. Dacă Tăriceanu nu va candida, dacă va opri o eventuală candidatură a lui Pleșoianu (trebuie spus că acesta are obligația să strângă semnăturile pentru candidatură, ceea ce este dificil fără o organizație în spate) dacă va reuși să îl determine pe Ponta să o susțină și Pro România să nu își desemneze candidat, atunci cresc foarte mult șansele ei. Dăncilă are ce negocia, are ce oferi, ALDE poate primi mai mult la guvernare, Pro România poate intra la guvernare, se pot face înțelegeri din care toate părțile să câștige.
Dăncilă are nevoie de ”un vot de partid”. Are nevoie de structuri și de militanți, de toate organizațiile, astfel încât aceștia să miște simpatizanții partidului. De obicei, în turul întâi, componenta ”structurii de partid” este mai pronunțată, cu un rol mai puternic.
Dăncilă poate fi, pentru electoratul de stânga, cea care unește, cea care repară după Dragnea. Așa poate capta și electoratul Pro România.
Atenție, în alegerile prezidențiale funcționează și mai puternic componenta ”votului util”. Eu, cetățean, îi dau votul celui care are mai multe șanse să câștige.
Ce ar putea face Barna?
Barna trebuie să se dovedească un adversar mult mai dur al PSD-ului decât Iohannis. Doar că, dacă va face acest lucru, atunci își va ostiliza atât de tare electoratul social democrat, încât în turul 2 nu va avea cum să ia prea multe voturi din acest bazin.
Din punct de vedere strategic, poziția lui Barna este cea mai complicată. Nu poate lovi în Iohannis, pentru că foarte mulți dintre susținătorii USR îl plac pe președinte, nu poate avea atacuri foarte dure la adresa PSD, dacă își dorește să ia voturi de aici în turul 2.
Barna trebuie să îl folosească pe Cioloș cât mai mult. Fostul premier trebuie să îl sprijine cât mai puternic, să îi transfere din încrederea sa. Trebuie să fie o campanie în doi, astfel încât Barna să beneficieze de pe urma lui Cioloș. În același timp, trebuie să reușească să își țină militanții partidului în stare de război. Dragnea nu mai există, o parte din tensiune s-a risipit, nu mai există un pericol iminent pentru România, iar Iohannis nu a mai convocat niciun referendum.
6 comentarii