Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cursa pentru locul 2. Ce mișcare pot face candidații ca să ajungă în turul 2.

Cursa pentru locul 2. Ce mișcare pot face candidații ca să ajungă în turul 2.

Sondajul prezentat ieri a confirmat o parte din așteptări. Iohannis are un scor bun, care îi dă siguranța intrării în turul doi, cu un avantaj liniștitor. De asemenea, în acest moment, scorul pe care Iohannis îl are în sondaje îi permite să aibă o marjă de mișcare mult mai mare. El poate juca în primul tur fără să fie nevoit să atace dur pe vreunul dintre contracandidați. În turul doi, aceasta îi va duce automat în postura în care va putea să facă cu ochiul electoratului celui de al treilea clasat. Cu alte cuvinte, Iohannis nu își va ostiliza electoratul vreunui partid, în turul întâi.

Partea interesantă a sondajului de ieri este cea care ne arată bătălia pentru locul doi, pentru care Barna și Dăncilă se bat aproape umăr la umăr. Nu îi despart prea multe procente la această oră, deși aș îndrăzni să spun că, cel puțin pentru ei, poza pe care o arată sondajul poate fi nerelevantă. Dăncilă și Barna se bat pentru locul doi, deși amândoi au câteva vulnerabilități extrem de mari. Așa cum am mai spus, Dăncilă s-a profilat ca incompetentă, iar Barna este un lider ”necunoscut” marelui public.

Dacă electoratul social democrat poate închide ochii la ”incompetența” doamnei Dăncilă, alegând să pună ștampila pe candidatul partidului, pentru electoratul pe care îl vizează Barna este mai greu să facă o alegere, fără să știe mare lucru despre liderul care vrea să fie președinte. Brandul USR a fost puternic. Oamenii s-au îndreptat spre el și nu le-a păsat cine este în fruntea partidului. A fost ok la tipurile de alegeri de până acum, dar prezidențialele sunt mai mult despre persoana care vrea să fie liderul națiunii și abia în partea a doua despre partid.

 

De unde pleacă Dăncilă și Barna în lupta pentru locul 2?

 

Dăncilă are ca puncte tari faptul că este premier, deține logistica funcției și poate benefica de această tribună ca să lanseze mesaje ce vor fi preluate de toate televiziunile. Are un partid care este conștient că dacă nu reușește să își ducă candidatul în turul doi, atunci crește riscul ca partidul să de prăbușească total, înainte de alegerile locale și parlamentare. De asemenea, Dăncilă beneficiază de structurile locale ale celui mai mare partid, cu cei mai mulți aleși locali, cu un electorat dur, consolidat de-a lungul vremurilor.

Barna are ca puncte tari faptul că este președintele celui mai dinamic partid de opoziție. USR este în continuă expansiune, reușește să domine în continuare online-ul. Partidul beneficiază de un plus, este pe un trend ascendent și datorită faptului că a produs o surpriză în alegerile europarlamentare. Ca plusuri personale, putem spune că Barna a dovedit că se pricepe la ”politica de culise”. A reușit să îi ia partidul lui Nicușor Dan, să îi blocheze echipa acestuia și să își impună punctul de vedere. A reușit să obțină o alianță cu PLUS, deși o tabără importantă din partid s-a opus, din cauza pretențiilor exagerate venite dinspre echipa lui Cioloș.

Ca puncte slabe, așa cum am spus Dăncilă este ”incompetenta” și nu poate accesa alt electorat decât cel psd-ist, nu poate lua voturi din altă parte. Candidatul PSD pierde voturi în favoarea lui Tăriceanu și acestea nu sunt puține. Mai pot apărea candidați de genul lui Pleșoianu.

 

Barna este ”Necunoscutul” atât la propriu cât și la figurat. Are o cotă mică de notorietate, nu are un program, nu a prezentat o viziune, electoratul nu știe de ce vrea să candideze și, mai mult de atât, nu știe care sunt calitățile ce îl recomandă pentru această funcție. Tocmai de aceea, o parte foarte mare din electoratul USR se îndreaptă spre Iohannis.

Foarte succint, cam acesta este tabloul de joc pentru locul doi.

 

Ce ar putea face Dăncilă ca să ajungă în turul 2?

 

În primul rând ar trebui să încerce să oprească ”scurgerile” electorale. Dacă Tăriceanu nu va candida, dacă va opri o eventuală candidatură a lui Pleșoianu (trebuie spus că acesta are obligația să strângă semnăturile pentru candidatură, ceea ce este dificil fără o organizație în spate) dacă va reuși să îl determine pe Ponta să o susțină și Pro România să nu își desemneze candidat, atunci cresc foarte mult șansele ei. Dăncilă are ce negocia, are ce oferi, ALDE poate primi mai mult la guvernare, Pro România poate intra la guvernare, se pot face înțelegeri din care toate părțile să câștige.

Dăncilă are nevoie de ”un vot de partid”. Are nevoie de structuri și de militanți, de toate organizațiile, astfel încât aceștia să miște simpatizanții partidului. De obicei, în turul întâi, componenta ”structurii de partid” este mai pronunțată, cu un rol mai puternic.

Dăncilă poate fi, pentru electoratul de stânga, cea care unește, cea care repară după Dragnea. Așa poate capta și electoratul Pro România.

Atenție, în alegerile prezidențiale funcționează și mai puternic componenta ”votului util”. Eu, cetățean, îi dau votul celui care are mai multe șanse să câștige.

 

Ce ar putea face Barna?

 

Barna trebuie să se dovedească un adversar mult mai dur al PSD-ului decât Iohannis. Doar că, dacă va face acest lucru, atunci își va ostiliza atât de tare electoratul social democrat, încât în turul 2 nu va avea cum să ia prea multe voturi din acest bazin.

Din punct de vedere strategic, poziția lui Barna este cea mai complicată. Nu poate lovi în Iohannis, pentru că foarte mulți dintre susținătorii USR îl plac pe președinte, nu poate avea atacuri foarte dure la adresa PSD, dacă își dorește să ia voturi de aici în turul 2.

Barna trebuie să îl folosească pe Cioloș cât mai mult. Fostul premier trebuie să îl sprijine cât mai puternic, să îi transfere din încrederea sa. Trebuie să fie o campanie în doi, astfel încât Barna să beneficieze de pe urma lui Cioloș. În același timp, trebuie să reușească să își țină militanții partidului în stare de război. Dragnea nu mai există, o parte din tensiune s-a risipit, nu mai există un pericol iminent pentru România, iar Iohannis nu a mai convocat niciun referendum.

6 comentarii

 1. cum arata lucrurile azi, si cum sunt si previzibile sa arate la alegeri, este clar ca ihanis este castigator, doar o minune il poate scoate din cursa, adica „ori pierde samarul, ori moare samsarul(… de case), sanse -minime- sunt ca, chiar sa cada un meteorit de 50-60 kg, din cer si sa-l loveasca direct intre urechi…(ca sa nu zicem intre altceva), dar( cum zice papesa lipidelor nesaturate***) „pe bune”, am o idee despre cum se va merge, cred ca viorel ponta va juca un rol serios in aceasta afacere( inclusiv via gheorghe cel minor si SS, unde gheorghe are multe ancore), mai ales daca este decis sa termine prematur suferinta pesedeului( in descompunere- deja 5 primarii pesediste din Iasi, au si trecut cu ihanis), adica se aliaza cu alde tariceanu( caruia-i promite-in continuare- imunitate), iar el -banuiesc ca deja- a tratat cu ihanis, ca el sa fie numit pm, iar la un asa zvon, cel putin 3 sferturi din masa de pesedisti, o vor arunca si pe veorika si pe iordache , si pe…, si pe…, sub autobuz, adica vor vota cu ihanis, care va castiga chiar detasat…Dupa mine nu merita, chiar deloc, as vrea sa castige acest Barna, dar inainte de toate , vreau sa-i stiu tot pedigree-ul, incepand chiar cu bunicii, si apoi programul sau punctual si nu generalitati si farfastacuri de genul ” voi fi presedinte cu norma intreaga si nu numai la crize, etc.”(*** am renuntat sa mai comentez , chiar si sa mai deschid pagina de la „Romania foarte murdara” am inteles ca papesa lipidelor (taxonomic, Miss Piggy Germanica) este dictatoarea suprema, si desi cativa tinerii scriau bine, la pagina , au inceput sa-mi anuleze comentariile, la racnetele respectivei, care nici mai mult nici mai putin, vede salvarea Romaniei prin crearea „unui partid de stanga, da’ unul „pe bune”…)

  1. „…A adus o gaură de 97.000 de euro bugetului României Pe 13 octombrie, chiar în ziua în care Klaus Johannis era anunţat de noua majoritate drept candidat la funcţia de premier, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o sentinţă prin care obligă statul român la plata unor daune considerabile din cauza unei decizii din aprilie 2006 a primarului Sibiului. Conform sentinţei, primăria condusă de Johannis a refuzat nejustificat să retrocedeze către fraţii germani de origine română Daniel (72 de ani) şi Mathias Schuster (68 de ani) un apartament de pe strada Hochmeister, care le fusese confiscat de comunişti în 1978, după ce au emigrat în Germania Federală. Schuster a înaintat în 2005, la Primăria Sibiu, o cerere în acest sens, care însă i-a fost respinsă. Au contestat decizia, iar procesul se află pe rolul Tribunalului Sibiu. În faţa judecătorilor de la CEDO, reprezentantul României a susţinut că Schuster poate primi, ca despăgubire, acţiuni la Fondul Proprietatea, în contul apartamentului care a fost vândut unor chiriaşi în anul 1996. Cei doi fraţi au respins oferta, pretinzând doar restituirea în natură. Judecătorii le-au dat dreptate şi au decis ca apartamentul să le fie restituit, în 3 luni de la momentul sentinţei. Statul trebuie să le achite, în acelaşi interval, daune materiale de 95.000 de euro şi daune morale de 2.000 de euro. Pentru a-şi recupera banii, statul se poate îndrepta în instanţă împotriva Primăriei Sibiului…”_____—-_____ deci acest ihanis era pus pe furt si capatuiala inca dinainte de a fi uns pres.-edinte, as pune pariu ca „statul NU s-a indreptat impotriva primariei Sibiu( adica impotriva lui ihanis)”, mai ales ca el era in carti pentru pm, si -la fel- cred ca aceasta situatie( si multe altele) a fost de la bun inceput controlata( de ihanis si cei 2 faratpractic aranjament de talharie), iar in final ihanis a mai primit 10-15 mii euro de la cei doi frati, care tot au ramas cu 80 mii euro( daune morale)…Intrebarea este cate zeci sau sute de tzepe de acest gen, a dat ihanis statului roman (adica conspiratie de devalizare prin manipulari juridice), pe scurt bani furati de la populatia Romaniei…Cat despre Barna, tot ce am gasit despre el este ca e nascut la Sibiu, dar si asta este nascut din spumele marii, este orfan cat si fara frati si/sau surori, si chiar fara copilarie, toate „biografiile” sale, incep, deasemeni , la varsta de peste 20 ani…Nu cumva si unul din parintii acestuia sau ai sotiei( precum cazul dragnea sau carmen lazurca) a fost militian sau securist cu ceva grade mai inalte?

 2. (Sambata, 10 August 2019, ora 19:16) „Plange strada pentru Alexandra”: proteste in orasele mari din tara.(…) 2- Protestatarii l-au pus la punct pe Mihail Neamtu, care strangea semnaturi pentru candidatura la prezidentiale la protestul din Piata Victoriei. „…Mihail Neamtu….huiduit…”____—–____Deci populatia a iesit sa jeleasca – si prin Alexandra- intreaga situatie dezastruoasa din tara, iar lasul de Sibiu, printr-o sluga murdara si netrebnica, le baga mana in buzunar, exact cand acestia fac matanii sau se apleaca sa sarute glia tarii… ihanis, nu e doar hienea, sacal,etc., este un adevarat vierme de hazna…

 3. Mihai Sora, dupa protestul din 10 august: Societatea noastra civila s-a maturizat, in sfarsit
  Filosoful …”____—–____ „daca taceai, filozof ramaneai”, ai spus o minciuna mai mare decat planeta, insa este scuzabil, probabil ca senilitatea este in deplinele ei drepturi, iar aceasta pentru ca -DIMPOTRIVA- istoric si MAI ALES in acesti ultimi 30 de ani si acesti ULTIMI ANI, societatea romaneasca da -zilnic- dovada de infantilism, aproape chiar de involutie ( sau degenerare) iar aceasta este mult mai evidenta exact la casta „filozofilor”( generic pentru intelectualitate), pentru ca insusi dumnezeu a zis” v-am facut dupa chipul si asemanarea noastra”, iar poporul roman este lutul (ca la oricare alt popor) in care dumnezeul social(adica intelectualitatea), lucreaza si produce o societate opera de arta veritabila, sau un kitsch , exact cum este societatea romaneasca, plina de fanfaroni care in esenta sunt talhari si incompetenti, de multe ori, real criminali…Posibil ( sa fie f. adevarat) 1/2 din populatia tarii plecata din tara, economia are la baza multinatinalele, pamantul este vandut, crime odioase la tot pasul, boli sociale pe primul loc(TBC, alcoolism, avorturi), in sfarsit , tara este realmente pe punctul de exit , adica a iesi din istorie, prin faramitzare teritoriala, care nu este deloc trambitzata, nici macar sugerata(de oficiali, etc.), insa acesta este deznodamantul natural, logic, al cumulului de situatii in care s-a pus Romania, si continua sa o faca, absolut din interior si absolut de cei mai „mari conducatori”, marii fanfaroni de mai sus, pres-edinte, pm, si alte cateva zeci de „inalti”, sustinuti de peste un milion de „intelectuali”….

 4. Primaria Capitalei cumpara 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz. (…)/// 2-„1 din 4 angajati din Romania se descurca greu cu banii si se imprumuta lunar(…)///
  3-Cartofii si citricele sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult in 2019(…)///4- „-81-
  Si oricum Germania, cu infloritoarea si puternica sa economie , este punctul cheie al Pietei Comune, iar eforturile ei asidue de a-si intari aceasta pozitie , nu dovedesc decat ca visul pangerman de cucerire a lumii
  *******
  (…)
  ————————————————————————
  -82-
  nu a murit ci doar a dormit aproape o jumatate de secol , acum trezindu-se cu o noua vigoare si o noua strategie…”( „Religia, dusmanul credintei.Religiile, parintii urii”-1993-1994)____—–____mai sus cateva titluri disparate (aparent) dar care -toate-converg- spre ECONOMIC, caracteristica dominanta a oricarei societati , primitive sau moderne…Sigur, acesti bani pentru autobuze, vin de la UE (si sunt nerambursabili), insa (unu) Germania primeste acesti bani(aprox. 50 milioane euro),si-si plataste la nivel de lux muncitorii si chiar somerii, si(foarte) probabil si firea & asociatii primesc cateva zeci de mii(fiecare) , ca si „comisioane”, ma intreb de ce -cu acesti bani- nu a resuscitat si modernizat fabrica romaneasca de autobuze, un lucru pozitiv economic(si social) prin orice prisma, iar daca acesti bani sunt de la UE, banii pentru intretinere si reparatiile( inerente chiar si dupa primul an de exploatare) vor fi din taxele romanilor, care saracesc continuu-CUMPARAND PRODUSE DE IMPORT , CARE SE POT FACE IN TARA- probabil ca si scumpirea unui aliment de baza (cartoful) deriva din aceaisi situatie, productiile romanesti sunt mici si cantitativ-national dar si pe unitate de suprafata si -posibil- un cost mai ridicat(in productie), tocmai pentru ca Romania nu a mai investit in agricultura si colaterale, adica utilaje, masinarii, etc., performante, care sa tina pasul cu concurenta planetara, si s-a axat pe importuri( si de una si de alta),care saracesc cetateanul insa (este evident) aduc o imensa prosperitate NEGOCIATORILOR(firea, diversi altii-ministri, sefi de departamente, poate chiar ihanis si docila) care -GARANTAT- primesc acele comisioane, pe sub masa…Iar aceasta in timp ce Romania are (din total suprafata) peste 40% arabil, adica locul 3 in Europa, are un pamant de o calitate excelenta(raportat -de ex.-la Olanda, insa care face productii uriase, comparate cu Romania) are o densitate generala sub 90 loc/kmp( adica usor de hranit) si are o academie de stiinte extrem de densa, sute de academicieni, multi specialisti in agricultura si industriile aferente( industrie de masini si utilaje agricole, alimentara, etc.) Deci ce-i lipseste Romaniei sa fie prospera?Romania are nevoie de o resetare completa si radicala, incepand cu prima functie in stat , care -automat- va impune respect pentru munca si disciplina financiara, in jos, treptat, pana la cel mai „umil” cetatean al tarii, iar (cel putin pentru Romania arhicorupta), aceasta nu se mai poate obtine decat prin INTOARCEREA LA MONARHIE SI NUMAI CU APORT ENGLEZ, si toate celelalte masuri enuntate de mii de ori: parlament de max. o suta membri, comasari de ministere, etc., reduceri numerice de ambasade si consulate, scoaterea popimii de la plati bugetare, reducerea masiva a efectivelor armatei, si toate celelalte enumerate, car-DIN PRIMA LUNA- vor aduce statului o economie de sute de milioane de euro, bani cu care se pot mari -fara niciun risc- salariile si pensiile mici si -simultan, se vor face investitii „strategice” , care vor stabiliza economia romaneasca la cotele cele mai inalte…

 5. Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti transmite mulţumiri organizatorilor manifestaţiilor publice care… Şi ministrul interimar al Afacerilor Interne, vicepremierul Mihai Fifor, le-a mulţumit celor care…într-un mod atât de civilizat şi de paşnic….”____—-____ nu trebuie sa ai nici cele mai reduse studii de psihologie a maselor ca sa intelegei ca guvernul(si intreaga conducere a tarii)l a iesit din nou victorios , impotriva cetatenilor, de fapt cu aceasta ocazie au pus mana pe gaina cu oua de aur, au inteles ca romanii(inclusiv diaspora) sunt „oamenii show-lui”( sa nu zicem prea direct, ai circului!), si ca in mentalul colectiv acest 10 August are sansa sa devina un fel de Mecca sau Ierusalim, unde romanii vor veni-anual- in hagie si unde se vor decompresa( adica se vor desumfla) si apoi , inapoi, linistiti, pentru inca un an…iar „participarea”(absolut minuscula!), la numarul total al romanilor, adica peste 22 milioane( in toata lumea) dovedeste ca reala schimbare nu va veni curand, sau poate niciodata, ce este clar este ca socialismul si comunismul CHIAR AU INVINS si la sate si la orase, dovada este data de diaspora, care ESTE INREGIMENTATA in partidele din tara (care talharesc Romania), iar cei mai multi romani(cumulat) traiesc in Spania(***), Anglia, Suedia, Danemarca si Norvegia, adica in Monarhii, iar ei in loc sa formeze aliante proMonarhiste si sa vina in Romania cu ideile( si faptele) sunt membri pesede(in special) si ai altor partide ” istorice”,practic majoritatea romanilor din tarile Monarhice( dar nu numai) dovedesc ca ei au plecat de acasa nu pentru a aduce ideii inovatoare in tara, ci pentru a construi comunismul „victorios”, si in aceste tari…(***Spania, cel mai elocvent exemplu al importantei Monarhiei, din cenusereasa cu 50-60 de ani in urma, Spania -prin Monarhie(adica stabilitate neantrerupta in toate domeniile si sectoarele), este -deja- de ani si ani, tara vestica cu cele mai accesibile preturi si cu cea mai redusa rata a criminalitatii, chiar si in marile orase, iar aceste doua aspecte sunt esentiale, trai ieftin si siguranta cetateanului..

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: