Cine are interesul să cadă Guvernul Dăncilă? Ponta și Orban
Partidele nu își doresc la acest moment ca Guvernul Dăncilă să cadă. În ciuda declarațiilor pe care le puteți vedea, trebuie să știți că un partid politic se gândește în primul rând la interesul său, la beneficiile pe care le poate avea de pe urma unui act politic. Situația politică din România este extrem de complicată. Mai este un an până la alegeri, Parlamentul este dominat de PSD.
Acum, în configurația actuală a Parlamentului, nu se poate puna problema nașterii unei coaliții ”naturale”, cu principii și valori comune, care să susțină un premier. PNL, USR, PMP, ALDE, PRO România sunt partide extrem de diferite. Nici nu vor, nici n-ar putea să formeze o coaliție guvernamentală.
Niciun partid nu își dorește să vină la Guvernare fără să aibă o majoritate convenabilă în Parlament, fără să aibă măcar un partid aliat, cu care să știe că poate să își asigure majoritatea.
Niciun partid politic nu vrea o guvernare pentru un an, ci pentru patru. Nu poți risca să vii la guvernare pentru un an de zile, să nu ai timp să îți implementezi proiecte și să pierzi alegerile, pentru că nu ai reușit să performezi.
Niciun partid nu vine la guvernare știind că sunt niște ”bombe” lăsate care pot exploda oricând. La acest moment, știm că bugetul României este departe de a fi cel real, că veniturile sunt supra estimate, că există riscul ca la finalul anului să avem o problemă imensă cu plata pensiilor și salariilor, cu plata obligațiilor statului. Aceasta este de-a dreptul o bombă nucleară pentru orice partid.
În aceste zile, PNL a spus că va introduce o moțiune de cenzură. Greu de spus dacă această moțiune va trece. Mai degrabă aș înclină spre varianta NU.
Așa cum am spus mai sus, partidele nu au interesul să își asume guvernarea la acest moment, iar acest lucru poate duce chiar la ”dezertări” în momentul votării moțiunii, absențe în momentul votului sau chiar voturi contra. Nu trebuie uitat că voturile necesare moțiunii trebuie să le asigure opoziția, nu puterea.
De asemenea, nu trebuie ignorat faptul că PSD are pâinea și cuțitul în mână și poate oferi încă enorm anumitor parlamentari. A plecat Tăriceanu, asta nu înseamnă că nu pot să existe câtiva parlamentari de la ALDE care să nu voteze moțiunea.
Chiar dacă partidele nu vor ca Guvernul Dăncilă să pice, existe două persoane, doi oameni politici care au tot interesul ca această moțiune să treacă.
Victor Ponta
Ponta are interesul ca moțiunea să treacă pentru că, în acest fel, va putea să reia lupta pentru câștigarea șefiei PSD.
Fostul premier are interesul să o înlăture pe Dăncilă și să aducă la conducerea PSD o persoană apropiată, cu care după aceea să poată pune bazele unui parteneriat între Pro România și PSD.
Dăncilă, fără funcția de premier, nu mai poate rezista în fruntea social democraților. Este slabă, șterarsă, nu dă senzația de forță, este înconjurată de oameni care nu au nicio treabă cu baza partidului. Fifor și Teodorovici nu au condus în viața lor o organizație a partidului, nu sunt agreeați de greii din județe, sunt doar tolerați.
Plecarea lui Dăncilă din fruntea PSD se poate face doar cu forța, schimbând-o din funcția de premier. Altfel, datorită pârghilor pe care le deține, aceasta poate împărți în dreapta și în stânga pentru a și păstra postul.
Ponta l-a forțat pe Tăriceanu să abandoneze cursa pentru Cotroceni. I-a promis o alianță. Are acum, teoretic, o forță de negociere și mai mare în relația cu PSD. Are nevoie însă de un partener de discuții la vârful social democraților. Pentru aceasta trebuie să o înlăture pe Dăncilă cât mai repede.
Ludovic Orban
Deși PNL nu are interesul ca Dăncilă să pice, nu are interesul să preia guvernarea în aceste momente, despre liderul liberal nu putem spune același lucru.
Graba cu care Orban a făcut anunțul privind moțiunea a fost destul de suspectă. ALDE nu anunțase încă ce decizie adoptă, erau doar informații pe surse. Gestul lui Orban a părut mai mult un gest făcut pentru a forța lucrurile, pentru a forța o ruptură.
Orban are interesul ca Dăncilă să pice, deoarece știe ca acesta este singurul moment când ar putea ajunge premier. Acum, datorită faptului că partidele fug de Guvernare, știe că Iohannis ar fi nevoit să îl propună pe el, șeful PNL, pentru această funcție.
După alegerile parlamentare, va fi mult mai greu, dacă nu imposibil ca Orban să fie numit premier. PNL va trebui să facă o coaliție, iar la acel moment, Iohannis va putea să desemneze persoana pe care o consideră cea mai bună. Președintele României va putea merge pe mâna lui Cioloș, așa cum a mai mers, va putea să dea premierul altui partid sau va putea să îl pună pe Rareș Bogdan de la PNL și nu pe Orban, care este o figură politică a anilor 90.
O alianță PNL-USR atât de probabilă după alegeri nu va însemna un lung șir de negocieri. Rezultatul pentru alegerea premierului este neclar, pe când, la acest moment, Orban nu ar avea contracandidat la acest post. Barna a anunțat că nu vrea la guvernare.
Visul lui Orban de a ajunge premier este vechi. Acesta nu s-ar da înlături la acest moment. Ar prelua guvernul cu orice risc, pentru că știe că este ultima carte pe care poate să o joace. Dacă nu obține postul acum, nu îl va obține nici după alegeri, iar acest lucru va duce și la diminuarea șanselor de a mai câștiga un mandat în fruntea PNL.
5 comentarii