Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Maia Sandu trebuie să contracareze atacul raider al lui Dodon

Maia Sandu trebuie să contracareze atacul raider al lui Dodon

Criza politică de la Chișinău este în plină desfășurare. Gestul Maiei Sandu de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea Procurorului General a dus la un cutremur politic. PSRM a venit și a spus că, din punctul lor de vedere, Premierul Moldovei a rupt Acordul de Colaborare semnat între blocul ACUM și formațiunea condusă de Greacenîi.

Evenimentele sunt încă în desfășurare, s-a atins aproape cota de ”fierbere”.

Există însă în toate aceste lucruri și o parte bună. Maia Sandu a putut să dovedească Occidentului faptul că acțiunile politice ale lui Dodon sunt de fapt atacuri de tip raider la adresa Republicii Moldova. Președintele Moldovei a vrut, încă de la început, să preia cu totul instrumentele și pârghiile de conducere ale statului.

Primele semne le-am avut din momentul în care a luat toate instituțiile de forță. A mărit inclusiv rolul CSS, și-a numit oamenii în funcțiile cheie din structurile care se ocupă de siguranța statului și cred că nu e întâmplător faptul că acum șeful SIS este la Moscova.

Momentul alegerii Procurorului General, faptul că socialiștii au făcut jocurile pentru a și pune persoana dorită, este una dintre faptele care arată jocul de tip raider practicat de Dodon.

 

Acum, Occidentul a putut vedea, a putut palpa realitatea.

 

Jocul ofensiv al Maiei Sandu a arătat că Dodon nu este dispus să cedeze, să renunțe la asaltul asupra statului dorind, de fapt încă una din pârghiile de putere. Cea mai importantă pentru el, dat fiind faptul că Procuratura este în final singura care îl poate aduce în fața justiției.

Așa cum am mai spus-o și în alte analize, Igor Dodon este personajul care știe foarte bine cum merge R. Moldova și că va face tot posibilul să captureze statul, să obțină toate pârghiile de putere în beneficiul său. Nu este un reformator. Dacă vreți, procesul de ”dodonizare” început din prima clipă, a fost procesul de întărire a puterii. El a vrut doar să îi ia locul lui Plahotniuc, în niciun caz să reformeze Moldova.

A știut ce trebuie făcut. De aceea, a început să preia toate pârghiile de putere, a început să preia din trusturile de presă, a preluat inclusiv oameni din fosta administrație.

 

Occidentul a putut acum să vadă și să aibă dovada. Acesta este jocul lui Dodon.

 

Mulți analiști au atras atenția, în aceste luni de când s-a făcut aceasta alianță toxică, că Dodon joacă necinstit.

Pentru cei care cunosc zona, nu era un lucru complicat să își dea seama de aceste lucruri. Poate acum vor înțelege și nemții că au girat un lucru prost, o alianță sortită eșecului, care are un risc mare să ducă inclusiv la prăbușirea Maiei Sandu. Din păcate, Maia Sandu a rămas, cel puțin la momentul actual, cam singurul bastion instituțional în fața lui Dodon.

Rezultatele alegerilor electorale ne arată că până acum, din această alianță a pierdut doar Sandu și blocul ACUM, în dorința sinceră de a reforma statul. Câștigarea Chișinăului este cel mai bun exemplu.

Dar, acum suntem la momentul în care lucrurile se pot schimba radical. Maia Sandu trebuie să lupte până la capăt cu Dodon și să nu mai facă compromisuri, deoarece Dodon nu este un partener cinstit. Mortul de la groapă nu se mai întoarce. Trebuie calculați pașii următori.

Maia Sandu, Occidentul trebuie să ia în calcul intrarea la discuții cu PDM. Partidul condus de Pavel Filip are forța necesară de a păstra echilibrul de putere din Moldova, ca să nu zic că oricând se poate forma o nouă alianță.

Pentru foarte mulți dintre ”idealiști”, poate părea o soluție ”imorală”. Încă n-a trecut destul timp de la plecarea lui Plahontiuc. PDM a obținut cel mai mare număr de primari. Are încă o susținere în populație, ba chiar mai mare decât cea a blocului ACUM.

PDM poate salva și poate vota împotriva unei eventuale moțiuni de cenzură inițiate de PSRM, cum, la fel de bine, poate asigura voturile necesare formării unei alte coaliții de guvernare, coaliție care ar putea fi formată de partide cu orientare pro europeană.

 

S-au făcut greșeli majore la Chișinău. Acesta criză are însă și niște oportunități. Pot fi exploatate sau nu. Decidentul trebuie să fie matur politic și să se gândească la toate scenariile de lucru și la tot ce s-ar putea întâmpla în zilele următoare.  De asemenea, mai trebuie să își răspundă și la câteva întrebări foarte simple.

  • Mai poate funcționa coaliția de guvernare după această criză, chiar și în condițiile încheierii unui armistițiu?
  • Cât timp va trece până va apărea o nouă criză?
  • Care sunt costurile politice unei eventuale prelungiri a acestei alianțe?
  • Pentru Moldova, capturarea totală a puterii de către Dodon, ar fi un lucru bun?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 comentariu

  1. MAIA sANDU RISCA SA DEVINA VEORIKA DANCILA, DOAR CA A R. MOLDOVA…
    in general, alegerile politice sunt cheltuieli mari si cam inutile, total inutile in tari ca Romania unde, \” unde dai si unde crapa\”, este f. valabil,insa asertiunea cu diaspora este f. corecta, departe de mine de a interzice cuiva sa voteze, insa cine are chef sa o faca ar trebui sa vina in tara sau sa-si defineasca optiune prin corespondenta , pe banii sai, cea ce nu ar fi deloc costisitor pentru o persoana( cu atat mai mult pentru o familie cu 2 sau chiar 3 votanti), guvernul doar ar trebui sa aiba -pe site-ul sau- formularul respectiv, si amatorii de votari, n-au decat sa-l print out si sa-l trimita in Romania printr-o scrisoare certified mail (si bine sigilata de posta locala) , care nu poate costa mai mult de 4-7 euro…Iar culmea este ca zecile de milioane cheltuite pentru votul diasporei sunt -practic- bani luati de \”la gura poporului\”(cum se zice!) , probabil ca si din acestia , o mare parte sunt jecmaniti la diversele trepte, pe unde trec, oricum , este clar ca partidele din Romania au \”oamenii\” lor in diapora, pe care trebuie sa-i unga, pentru a le face propaganda respectiva si a \”tine oitele\” grupate si sub control… daca Orban si Catu sunt de reala buna credinta, cei 40 de secretari de stat demis, sunt doar un strop in marele ocean romanesc al parazitismului INSTITUTIONALIZAT, ei trebuie sa scoata de la platile bugetare cel putin 50 de mii de personae, care chiar cu un salariu mediu de 500 euro/luna, se poate obtine -imediat si lunar- o economie de peste 25 MILIOANE EURO/LUNAR, bani care investiti strategic pot adduce mare profit social , si chiar vor scoate Romania din criza -previzibila- a platii salariilor si pensiilor, in urmatoarele luni… Cat despre veorika, ajunsa in turul 2,(daca!) ar putea avea reale sanse de a castiga , insa numai cu o singur conditie, sa treaca la un atac direct si la sange, denuntandu-l pe malai mare( insa numai prin fapte dovedite) ca este un antiroman si nu pentru ca este parte a unei minoritati entice, ci prin faptele sale si inactivitatile sale la fej de pagubitore pentru tara, inclusv (trebuie sa marseze) faptul ca individul are familia in alta tara, iar marile jafuri( de paduri, etc.) s-au produs in ultimii 5 ani( marele profitor, Austria si chiar Germania), perioada in care mai toata floarea romanilor , a plecat din tara…La fel de bine , Orban trebuie sa fie f. tactic, ihanis abia asteapta sa-l darame si pe acesta, tocmai pentru a arata ca el este \”cel mai bun\” si rezista la orice cataclism…

    iar -circumstanta nr. 2- anume daca veorika pierde, asa cum am mai zis , s-ar putea sa-si piarda si libertatea, e clar ca pesedistii au talharit zeci( daca nu sute) de milioane de euro, fiind total convinsi ca sunt imbatabili si ca vor ramane la guvernare permanent, iar marile goluri de bani, vor fi musamalizate tot de ei… Culmea este ca veorika( cred eu) nu a beneficiat de o parte din acesti bani, insa ea este tapul ispasitor si va plati toate oalele sparte, alaturi de teodorovici, de dihorelul de la Moldova si institutia abilitata care trebuia sa tina in frau si sa semnaleze marile lipsuri din banii statului, insa dragnea nu prea poate fi tinut responsabil pentru aceste mari devalizari, eventual doar moral, dar veorika va plati cu varf si indesat, desigur daca Orban si Catu nu sunt santajabili sau/sj nu vor face ca ihanis, adica blat , cu pesedeul…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: