Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine a câștigat și cine a pierdut în 2019?

Cine a câștigat și cine a pierdut în 2019?

Anul 2019 a fost un an extrem de zbuciumat din punct de vedere politic pentru Republica Moldova. Am avut două rânduri de alegeri, parlamentare și locale, cu alianțe construite peste noapte, cu schimbări de guvern, cu răsturnări de situație și cu prăbușiri  în sondaje.

Este foarte clar că acesta a fost anul PSRM și al lui Igor Dodon. Ei sunt câștigătorii detașați. Partidul pro rus a obținut un scor bun la alegerile parlamentare din februarie, 32. 4%, a avut o performanță foarte bună și în alegerile locale, unde a obținut un număr de 206 mandate de primar și un scor politic de 28.5 la Consiliile de Nivel 1. Un plus mare pentru PSRM este faptul că a putut câștiga pentru prima dată, după ce Republica Moldova s-a declarat independentă, primăria orașului Chișinău.

PSRM a reușit să ocupe poziția de speaker al Parlamentului, prin Greaceanîi, și continuă să guverneze. În acest an, socialiștii au reușit să ia toată puterea în Republica Moldova. Dacă la începutul anului, PSRM a încheiat o alianță cu blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Năstase, la puțin timp au răsturnat Guvernul Sandu, cu largul concurs al acesteia și și-au impus premierul, pe Ion Chicu. PSRM se menține în topul preferințelor, având la acest moment un scor de 38.3% din preferințelor celor care au o opțiune de vot, conform sondajului IMAS, realizat zilele trecute.

Igor Dodon a fost conducătorul de facto al partidului, a reușit să își numească oamenii în toate punctele cheie, în structurile de forță, și-a învins adversarii politici și reușește să se mențină la o cotă foarte bună în sondaje. În acest an, Dodon a reușit să iasă și din izolarea diplomatică impusă de Vest, având mai multe întâlniri cu reprezentanți ai Occidentului.

 

Conform sondajului IMAS, activitatea lui Dodon este apreciată drept bună de 46.4% din respondenți.

 

La polul opus rezultatului obținut de Igor Dodon este Vlad Plahotniuc. El este cel care a ieșit cu totul de pe scena politică, după ce a fost nevoit să fugă din țară. Deși a câștigat un mandat de parlamentar pe sistemul de vot uninominal cu peste 70%, el a trebuit să plece în momentul în care s-a semnat acordul între ACUM și PSRM. În acest moment el se află, conform unor surse din presă, în SUA. Procurorii au emis mandat de arestare pe numele său.

Cu toate că Plahotniuc poate fi trecut în topul pierzătorilor anului 2019, partidul său nu a căzut atât de mult, PDM este în continuare a doua forță parlamentară. În alegerile din februarie au reușit să obțină 24.7% din voturi.

Deși au trecut printr-o criză după plecarea lui Plahotniuc, partidul a reușit să obțină în alegerile locale cel mai mare număr de primari, 261, obținând și un scor politic la Consiliile de nivel 1 de 25.7%.

Partidul este condus în acest moment de Pavel Filip, fostul premier, și chiar dacă există mai multe grupări în interior, PDM a obținut locul de partid “balama”. Are o poziție privilegiată. Poate susține sau poate da jos un guvern, în funcție de interesul politic. Democrații au reușit să iasă din ”izolarea ” politică, după ce fuseseră împinși în această poziție de alianța ACUM-PSRM. Guvernul Chicu a fost instalat cu voturile democraților.

 

În acest moment, PDM are în intenția de vot 13.5%, fiind al treilea partid în opțiunile electoratului, după PSRM și PAS.

 

Dacă analizăm partidele politice și prin prisma ”așteptărilor și a proiecțiilor” putem afirma că PDM se află pe o poziție mult mai bună. Foarte mulți se așteptau că după plecarea lui Plahotniuc, partidul să se prăbușească, chiar să se dezintegreze. Cu toate acestea, faptul că a reușit să fie primul partid clasat la alegerile locale, la mandate de primar obținute, faptul că a reușit un scor politic bun, precum și faptul că a reușit să iasă din ”izolare” ne arată că nu putem să îi trecem pe locul 1 la pierzători.

Locul 1 la capitolul pierzători îl ocupă cu brio Andrei Năstase. Indiferent dacă analizăm prin prisma rezultatelor sau prin prisma” așteptărilor”, acesta a reușit o contraperformanță rar întâlnită.

Năstase a pierdut primăria Chișinău, mandatul de parlamentar, mandatul de ministru de interne, ocupând acum funcția de consilier municipal.

Într-adevăr, partidul său a intrat în Parlament și are acum 11 deputați, după ce a candidat împreună cu Maia Sandu, sub sigla blocului ACUM.

 

Blocul ACUM a reușit o performanță bună. S-a clasat pe locul 3 la alegerile parlamentare, a obținut 24.3%. În alegerile locale, a ocupat același loc 3, obținând 172 mandate de primar și 23.02% la Consiliul de nivel 1.

 

Năstase, spre diferență de Maia Sandu, a primit un vot de blam de la electorat, a avut un eșec politic mare în momentul în care a pierdut primăria Chișinău în fața socialistului Ion Ceban. Dacă Maia Sandu a pierdut guvernul într-un război politic, într-adevăr după o asumare pripită, după un joc politic de-a dreptul prostesc, Năstase a resimțit faptul că cetățenii nu îi mai acordă încredere. Faptul că în primul tur al alegerilor pentru Chișinău a luat mai puțin decât partidul arată că nici măcar votanții alianței nu îi acordau încrederea.

PPDA, partidul lui Năstase, a scăzut la 2% intenție de vot. Dacă anul trecut, pe o măsurătoare făcută tot de IMAS, partidul său era la 6%, acum se vede clar că acesta nu mai poate capta voturi.

Chiar dacă gestul Maiei Sandu de a își asuma răspunderea a dus la prăbușirea Guvernului și pierderea puterii, aceasta a reușit să își mențină partidul la un procentaj bun de 27%. Cel care a pierdut cel mai mult din gesturile politice majore, semnarea Acordului cu PSRM și asumarea răspunderii pe Legea Procuraturii, este Năstase.

Probabil, acest lucru i-a creat și o frustrare imensă lui Năstase și de aceea în aceste zile asistăm la mesaje de delimitare a acestuia de Sandu, ca cele prin care ne spune că nu a fost de acord cu asumarea răspunderii.

Se observă că PPDA încearcă să se desprindă de PAS, dorind să facă un joc de unul singur. Nu mai apar împreună în conferințe de presă, Năstase trimite mici săgeți către Sandu, lasă de înțeles că ar putea candida la alegerile prezidențiale.

Năstase este un om politic consumat, care nu mai poate câștiga voturi. Ieșirea lui din ACUM nu i-ar aduce niciun plus, el nemaiavând capacitatea să convingă electoratul, mai ales acum după ce Plahotniuc a dispărut de pe scena politică.

Dacă am analiza evoluția blocului ACUM prin prisma rezultatelor, am putea spune că a reușit o performanță bună anul acesta, ocupând locul 3, intrând în Parlament și având pentru prima dată aleși locali. Însă, dacă facem o analiză prin prisma ”așteptărilor”, vedem că aceștia pot fi încadrați la pierzători. După ani buni de opoziție, după ce au ajuns la putere, să pierzi guvernarea doar după 5 luni se încadrează la un eșec major. Electoratul își dorește să își aducă reprezentanții la putere și aceștia să facă lucruri bune pentru ei, în niciun caz să cedeze puterea. La acest moment, se pare că Năstase decontează cel mai mult greșelile făcute, Maia Sandu rămânând încă într-o poziție bună, 42.1% dintre cetățeni spunând că ea a avut o activitate bună.

 

Dintre partidele mici, se poate remarca PUN, care a reușit la alegerile locale să obțină un număr de 7 primari.

 

Concluzionând, cifrele ne arată următorul clasament: locul 1 PSRM, locul 2 PDM, locul 3 ACUM. Indiferent de percepțiile analiștilor, ale ziariștilor sau cele de mesajele transmise de oamenii politici, aceasta este realitatea care nu poate fi combătută.

Dacă analizăm după ”așteptările” existente în electoratele formațiunilor, putem spune că cel care și-a înșelat electoratul cel mai mult a fost blocul ACUM, care a făcut o alianță contra naturii cu PSRM și care la puțin timp a pierdut și puterea. Compromisul făcut practic nu a fost generator de câștiguri, ci doar de pierderi. Nu s-a făcut un compromis (alianța cu PSRM) care să se soldeze cu niște rezultate concrete pentru electorat. Puterea s-a pierdut prea repede și astfel, la final, bilanțul este unul negativ.

Cel care au reușit să ”îndeplinească” așteptările electoratului a fost PSRM care s-a impus în alegeri, n-a decontat electoral alianța făcută cu ACUM și păstrează conducerea țării, având posibilitatea să își îndeplinească promisiunile.

 

 

28 comentarii

 1. „…Este foarte clar că acesta a fost anul PSRM și al lui Igor Dodon. Ei sunt câștigătorii detașați.”///-II- Iohannis si-a aratat realizarile intr-un document ,pe 800 de pagini!///2-Iohannis a depus juramantul: Dragi romani de pretutindeni, ne este dor de voi si va asteptam cu drag acasa!___—–____ daca aruncam chiar o scurta privire spre multe tari fost comuniste( devenite neocomuniste) observam ca acolitii fostei nomenclaturi(si ecuritati-in Romania) sau ginerii lor, etc. , conduc tarile respective…Spre dezastru, evident, dar asta nici nu mai conteaza pentru un popor-ca cel roman- anesteziat si cu dorinta de sinucidere nationala…Si specific,oricat de vicios ar fi acest individ(i-hann), din primul titlu rezulta ca are si o anumita patologie mentala, iar 2- „Fugi cu ursu’, ca rugineste lantul!”, adica nici tac-to si ma-ta nu vor sa se reantoarca in tara(probabil nici in vizita) si tu „crezi”(vorba vine! zici si tu la vrajeala!) ca se vor intoarce milioanele de romani izgonite de socru-tau de nevasta-ta ,de tine si cei ca tine, adica minus variantele regnului animal? Nu cumva te crezi si un fel de sirena?! Si nu din cea de care tragea Vasile Roaita..

 2. Fiul disidentului Ursu i-a dat o scrisoare lui Iohannis: Eroii sunt ucisi in fiecare decembrie (…)/// 2-Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste . -de Magda GradinaruDuminica,-(… cercetatorul CNSAS Germina Nagat._ A fost destructurata Securitatea in 1990? „NICI POMENEALA !”___—-___ cererile din scrisoare sunt f. legitime, insa acesta a gresit „adrisantul”, ihhan este unul dintre prelungirile de mare succes ale securitatii si fostei nomenclaturi…Practic -daca socrul lui ihan a fost inalt grad in securitate, ihan si carmen au fost turnatori, chiar daca nu au avut adeziune scrise, este imposibil ca in discutiile „la masa” cu tatal/si socru, acestia sa nu se fi lasat descusuti de informatiile pe cate ” le auzeau” prin cancelarii, …Singura sansa, apeluri la ONU , UE si NATO, care ar putea interveni, dar numai daca cererea este facuta de conducerea tarii( caz imposibil, cu iohanis in frunte) sau de macar un milion de romani…ihan -practic- a fost in carti pentru post, inca din 1989(printre altii, desigur) , iar ceva mai tarziu a devenit favorit, tocmai pentru aceasta si-a trimis familia in Germania, si lui i s-au permis tot soiul de nelegiuiri, iar despre carmen cea mincinoasa, este f. probabil ca tac-so i-a lasat cu gura de moarte, ” Sa nu te muti cu ihan in bucuresti, ca stii ce soarta a avut leana zapacitului…”Sunt curios, in Sibiu, la scolile unde a lucrat/si lucreaza carmen(careia-aparent- ii este rusine de proprii parinti), nu este chiar nimeni care sa stie realitatea acestei femei, sau o stiu dar tot nu au curaj sa vorbeasca?

 3. Impovarat de datorii, metroul din Bucuresti risca sa se opreasca. Cum s-a ajuns aici si ce masuri pregateste Metrorex (de Gabriel KolbayJoi, 19 Decembrie 2019, ora 15:37)_____—–_____iar singura cauza care a dus la aceasta situatie, rezida in SALARIIILE URIASE, total nemeritate, a cateva sute de directori si alti functionari mai „inalti”, insa nu este nimic anormal, schema mimeaza situatia din intreaga tara, cateva zeci de mii de indivizi- la stat-(sub UNU la suta din populatie) castiga de 10-15- si chiar 20 de ori salariul mediu pe economie(la pensii, idem) desi nu exista nicio logica in formarea acestor salarii( si pensii) care sunt cele care impovareaza economia si milioanele de oameni ai muncii.Multi ani in urma, vorbind despre salarii, etc., spuneam ca ar trebui legiferat ca-la stat- salariul maxim sa fie de 5 ori mai mare decat cel mediu pe economie, insa am fost gresit, salariu maxim (la stat) nu are sens sa fie mai mare decat de 3 ORI (mai mare) ca cel mediu, si nu mai mare decat de 3, 2ori , decat salariul minim pe economie, cea ce inseamna ca salariul minim trebuie sa fie mult mai apropape de cel mediu si nu la distanta de o mie lei, cel putin.Iar acest calcul deriva din faptul ca cei care castiga mediu, traiesc decent chiar in putin lux, atunci cum vor trai cel care castiga dublu, sau-mai ales- triplu? Mai mult, cei care castiga triplu, aproape in unanimitate , beneficiaza si de bonificatii de alta natura, care practic le economiseste 2 din cele 3 salarii medii. Concret, daca salariu mediu pe economie este de 2500 lei/luna/ cap( la stat, paradoxal, chiar mai mare) in toata tara ar trebui sa existe un singur salariu triplu, cel a pres-edintelui, iar de aici, treptat, salariile scazute cu 50 lei pentru urmatorii 4 functionari ,ca importanta( pm, presedinte parlament, pres-edintele curtii constitutionale si 4, cel al curtii supreme) urmand al treilea nivel (ministri si pres-edinti de consilii judetene) care vor primi cu 75 lei mai putin decat primul salariat, urmand , in jos, scaderi pe grupe de 10 si 5 lei,pana se ajunge la 2500 plus 10 lei…In cea ce priveste pensiile, NU ar trebui -de la stat- sa existe pensie mai mare decat un salariu mediu pe economie(la data respectiva) , iar aceasta trebuie acordata celor care indeplinesc cele 2 criterii naturale si normale, vechime si contributie baneasca(***)….Iar salariatii nemultumiti de acest sistem, si care se simt indreptatiti la un salariu de 5-10 sau 15 ori mai mare decat cel mediu pe economie, nu au decat sa se angajeze in economia privata, sau ei insasi sa deschida afaceri, si -astfe- pot avea salarii si pensii cat de mari, adica raportate la profitul adus de ei companiei, si -bineanteles- ei fiind genii, nu pot sa nu faca vreo noua descoperire, inventie sau inovatie, incat firma lor va pune pe piata un produs( sau un concept) pe care populatie il va cumpara ceva mai dihai decat painea calda…Mai mult, chiar la stat(cu salariu de 2-2,5 ori mai mare ca salariul mediu) pot face acelasi lucru( in timpul liber) adica sa descopere, sa inventeze sau sa faca o inovatie epocala si -astfel- foarte legal si moral- pot deveni milionari peste noapte…Insa nu, ei vor acesti bani din taxe , adica FURATI de la majoritatea populatiei muncitoare, cea ce arata clar ca Romania a devenit un stat sclavagist, insa ceva mai sofisticat si cu multi, mult mai multi stapani de sclavi, iar aceasta este posibil pentru ca romanii chiar nu-si inteleg drepturile si aleg (ca si conducatori) doar criminali total incompetenti…(*** cine are un salariu de 2- 2, 5 mai mare decat cel mediu pe economie, poate trai in lux si -in paralel- poate depune bani la un fond particular, desigur daca isi asuma si riscul ca si el poate fi jefuit de acest ” fond” care promite marea cu sarea, iar dupa cativa ani ( de salarii si bonusuri de milioane/an, al celor din varf) dau faliment legal si ei raman cu banii iar depunatorii cu buzele umflate… Cel mai sigur este investirea unei parti din salariu in afaceri sigure(pamant, case, etc.) sau depunerea la banci asigurate de guvern, chiar daca profitul este mic)…///Cel mai important lucru (DAR NEANTELES DE romani) este ca -la stat- NU EXISTA niciun argument valabil care sa demonstreze necesitatea unui salariu maxim , mai mare de 3 ori decat salariul mediu, pe economie, pentru ca, cu un salariu mediu se traieste f. decent, al dilea este acordat pentru functii inalte, in care normarea nu este posibila, iar al treilea pentru responsabilitatea impusa de post, adica 24/24, , toate zilele anului…

 4. Iar modelul exista si inca de zeci si zeci de ani…mai jos cateva citate dintr-un articol mai vechi: (OCTOMBRIE 25, 2011 AT 7:05) DE CE MONARHIE ? PRINCIPIUL VALORII EGALE IN SOCIETATE. PRINCIPIUL VALORII EGALE IN SOCIETATE.(republicare) Pentru a face mai usor de inteles (si de acceptat, in fond aici este tot “spilul”, perceptia si acceptarea) articolul “De ce Monarhie?” si altele pe aceasta tema, am sa aduc in discutie cifre (usor de verificat oriunde) si doar 3 tari monarhice, care ori prin suprafata (Norvegia) ori prin populatie (Olanda) sunt apropiate de Romania, iar Suedia, pentru ca deja am mai vorbit despre aceasta tara. In primul rand, trebuie sa spunem clar ca este o rusine pentru Romania, sa moara de foame, in timp ce are 41% teren arabil si 29 la suta din populatie , angrenata in agricultura, in timp ce Olanda are doar o farama din terenul nostru arabil, doar 4 la suta din populatie in agricultura, insa dupa ce-si hraneste intreaga tara regeste, fac din exporturile agricole peste 55 de miliarde de dolari, adica apropape 1/2 din tot GDP-ul Romaniei! E adevarat insa ca jumatate din populatie nici nu vrea sa vorbeasca despre religie, iar democratia olandeza ocupa locul patru in lume( pe locul intai este clasata Suedia)! Inainte de acest ultim imprumut de 90 miliarde dolari(adica cu mult peste 100 miliarde, pentru ca trebuie platite si dobanzile) Romania avea o datorie de 20% din GDP, iar inflatia este de aprox.7%, in UE Ue doar 3%! Despre Suedia am mai amintit, suprafata aproape dubla (raportat la Romania) iar populatie aprox. 1/2 (10 milioane),insa economia suedeza este cotata pe locul 2 in lume, ca si competivitate de unde GDP per capita, peste 47 mii $ ! Norvegia, cu putin mai intinsa decat Romania (380 mii kmp),este cotata(de organizatii si agentii internationale de specialitate) ca tara cu cel mai inalt standard de trai , iar sistemul de guvernare si implicit economia, este cotat ca cel mai stabil si functional, deasemeni, din intreaga lume! Norvegia, nu nmai ca are un Per Capita de 88 mii dolari/cap locuitor (ceam mai buna republica, Finlanda , abia ajunge la !/2,adica 44 mii$!), este insa si singura tara din vest, cu surplus bugetar de stat (aprox.9%) ! Dar cel mai important lucru, absolut legat si de cele spuse, un lucru de care nu se discuta in forurile internationale sau nationale, este principiul care domneste in societatea norvegiana, si anume principiul umanismului , numit principiul valorii egale in societate*, in practica, DIFERENTA DINTRE SALARIUL MINIM si cel al unui CEO,este cea mai mica din lume,de unde, evident, un muncitor necalificat, din primul an de munca, va castiga mai mult decat suficient pentru a trai cu mult mai mult decat decent, adica a trai intr-un fel de lux, pentru Romania.Insa este la fel de adevarat ca numarul popilor -nici pe departe- nu-l egaleaza pe cel al soldatilor activi, ca in Romania (30 de mii de militari, 30 de mii de popi! Numai ca militarii activi, sunt “platiti” mizerabil, raportat la trantorii nationali!),iar Norvegia (mai intinsa decat Rom. si cu o economie mult mai puternica si diversificata) nu are decat 19 diviziuni administrative (Olanda 12, iar Suedia 21) , nu ca Rom.,41, cea ce consuma resurse uriase de la bugetul statului (de fapt sunt platiti neamurile si clientii politici ai guvernului central, din painea celor multi, care practic, sunt considerati sclavi). Aceiasi situatie cand ne raportam la “alesii neamului” adica la parlament, Suedia are 349 de membri, Olanda are 225 de membri, Norvegia 169, iar Romania, mai cu mot, are 471**, mai -mai sa egaleze numarul parlamentului indian, care macar numara 1,3 miliarde de suflete, ca populatie! * Acest principiu l-am explicat de mii de ori, dar prea multi nu-l inteleg, ori din diverse alte motive, nu-i dau atentie. Referitor la Norvegia, a nu se intelege ca un director de fabrica (un medic sauun profesor cu vechime) vor aduce acasa(deci salariu net) exact ca un tanar muncitor necalificat, insa nici prea mult, poate 2-2,5 mai mult decat acesta). Daca un tanar fara nici o calificare traieste mai mult decat decent dntr-unsalariu minim(se distreaza,are automobil(de mic litraj si nu nou), apartament, manaca la restaurant, se duce de 2 ori an in vacanta,etc.) sa ne imaginam cum traieste un profesor cu ceva vechime care castiga dublu, sau un director de fabrica, care castiga chiar triplu. Intotdeauna am explicat ca chiar toti oamenii planetei pot fi bogati, prin propia munca, daca o fac bine, si economisesc,nu sunt furati(exploatati) legalsau ilegal. Sigur, unii ceva (putin) mai bogati ca altii…”

  -II-
  The typical worker earns a higher salary in Norway than in any other country in the world, with Norwegian wage earners taking home more than double the median per-capita global income,…”(Richard Orange-richard.orange@thelocal.com)///2-The Gini coefficient for Norway is very low, signifying that the differences in salaries are small..///3-List of countries by life expectancy: Norway 82, 3…Romania 75, 9…

 5. ADN-ul raului: Cum am ajuns in halul asta, ca idiotii sa ne conduca, tagme de jefuitori sa aiba banii tarii pe mana? – Interviu-Gabriel Liiceanu(II)___—–____ nesimtire extrema, poate depasita decat la ‘ndrei ‘lesu, cel cu care a facut „afaceri” , pe banii „statului” (adica ai poporului), toata lumea stie despre editura facuta cadou intre amici si care -apoi- au impartit profitul….Culmea este ca individul tot pupinkoorist a ramas, si incearca sa faca mereu pe moralistul natiei, nevenind insa – biciodata- cu macar o sugestie, se face ( preface) ca el nu ar fi din turma celor „cu banii tarii pe mana”( chiar daca nu la nivel de decizie), si se preface ca nu stie care ar fi (sunt) cele 4 mari manevre pe care Romaania trebuie sa le intreprinda, pentru a se salva, insa -vai!- aici este problema, „filozofii si intelectualii” , precum el , ar cam disparea, sau -oricum- le-ar fi taiate imensele avantaje, primite contra tamaieri si laude aduse cui si cand trebuie…. dar la fel sunt si cei doi mari gugustiuci ajunsi la putere( orban si catzu- pe limbricul iohanis il lasam la o parte, el a demonstrat de ce este in stare), bat din gura si fac imprumuturi pe care le vor plati altii…mai ‘iicene, nu exista -chiar asa la un intreg popor- ADN-ul al lui Cain, al raului, ” blestemul” respectiv este o clasa de intelectuali formata din parsivi ca tine, o adevarata clasa de intelectuali si cu un real far calauzitor in frunte, ar fi facut -de mult- minuni, cu o tara ca Romania…Iar cele 4 mari manevre pe care Romania trebuie sa le puna in practica, sunt: 1- Aplicarea unui MORATORIU pe salarii si pensii la stat, pentru macar un an de zile,2- ( alaturi de 1, va rezolva toate problemele tarii , insa doar pe terman scurt) este dat de RECUPERAREA macar a unui sfert de trilion de euro( 250 MILIARDE euro) de la cei care au devalizat Romania( de cel putin 2 TRILIOANE euro!!!) iar manevra 3 si 4 , reprezinta mijloacele de consolidare a primelor doua, si consta in inchisoare de minim 10 ani, pentru 5-6 mii de declasati, (tot politicul trecut si prezent, clientela, etc.) si intoarcerea la MONARHIE insa NUMAI cu aport Englez…Iar restul de masuri, le-am mai enumerat de mii de ori, insa acestea 4 sunt de capatai si singurele salvatoare, atat pentru stat cat si pentru natie…

 6. Artiştii din România sunt dispreţuiţi de 30 de ani (27 decembrie 2019 ) „… afirmă soprana Angela Gheorghiu,…”///2- Marea coruptie este noul comunism. In Romania avem o coruptie de tip rusesc, nu occidental.(…)____—-____ AG are dreptate numai ca este o visatoare, nu numai artistii sunt dispretuiti(si marginalizati), dar intreaga Romanie -ca tara si natie- este la fel tratata, chiar si diplomatii straini in Romania sufera in aceasta ecuatie, se simt frustrati cand trebuie sa stea de vorba cu partea romana, pentru ca stiu ca una vor discuta si -in final- „marii conducatori ” romani, vor face tot dupa interesele lor de corupti, mai mici sau mai mari…Practic , acesti diplomati ar parasi in fuga Romania , daca nu i-ar obliga contractul si -desigur si- ca trebuie sa-si castige si ei painea lor…Iar despre „marea coruptie” se face un egal cu Rusia, cred ca -de fapt- situatia este precum in ” Mai catolici decat Papa”, asa a fost si cu comunismul, in lagarul comunist, cea mai dura experienta a fost cea a Romaniei, probabil si un alt motiv pentru care comunismul oficial s-a filat in neocomunism, dar exprimat prin aceasta Mare Coruptie…Intr-adevar si in occident exista coruptie, dar cand este mare, atunci si masurile luate de Justitie sunt mari, adica inchisoare federala chiar si pentru DOUA SUTE de ani, cea ce garanteaza ca respectiva persoana nu va iesi niciodata viu, de acolo…Pare cinic, si ce mai conteaza anii de temnita dupa deces, ei bine, adevarata Justitie are ca si componenta si TRANSMITEREA UNUI MESAJ, pentru generatiile actuale si care vin, practic -in acest- caz, se cauta sperierea viitoarelor gulere albe(etc.) care vor sa-si joace sansele , la nivele si pe carti mari, odata stiind ce -i poate astepta, CU SIGURANTA, multi se autotempereaza… Mai mult, in occident, odata dovedit un corupt, oricat de mare, fostii asociati, prieteni( mai ales politici), etc., se disociaza IMEDIAT de acea persoana si chiar o denunta, in Romania, DIMPOTRIVA, asociatii politici si din justitie, fac zid in jurul celui acuzat, tocmai pentru ca imensa lor majoritate sunt la fel de corupti, si astfel incearca sa reduca la maxim, lupta ANTI-coruptie,,,///
  -II-
  Ambasadorul SUA vorbeste despre coruptie si averile obtinute ilicit in Romania, dar ne asigura ca suntem „la un pas de maretie”(…)____——-_____ Pana si cel mai nou-venit om ( si inca de peste mari si tari!) in cetatea Romania( care este sub sceptrul imploziei), vede acest lucru, Romania a dezvoltat cateva agentii regeste platite si cu multi, f. multi angajati, tocmai pentru a-i dibui pe devalizatori si a recupera prejudiciile, in schimb, ” recuperarile” abia daca trec de 2% PE AN, si asta din doar ce este deja dovedit si ordonat de instante, practic aceste agentii s-au infratit cu marii banditi, asa cum face si acest orban si catzu, de cand au ajuns la putere, trancanesc zi de zi si „perfecteaza” imprumuturi… Totusi, la catzu inca mai sper ca va veni in fata tarii si va cere introducerea acelui MORATORIU PE SALARII SI PENSII LA STAT, si ca va cere ajutorul lui LKC sa intervina cu forte europene (si neutre) in lichidarea mafiilor politico-economice, din Romania…///
  2- Mesajele Opozitiei pentru 2020: Tariceanu vrea „fara incompetenti in functii publice”, Ciolacu promite ca PSD se va intoarce mai puternic (…) ___—___daca acest ciolacu este destept( ma astept la iordache sa faca mutarea) preia ei idea cu moratoriul amintit mai sus, si astfel vor recastiga si mai mult decat inainte( adica peste 90% din tara), iar lui orban, catzu, i-hann , penele , etc. , chiar ca ” li se va lua si ce nu au”..

 7. Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 4,4 miliarde lei de la banci, in ianuarie
  (Miercuri, 01 Ianuarie 2020, )____—___”… planificat, in luna ianuarie 2020, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 4,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive,…”///2- Previziuni sumbre pentru raportul euro/leu…”___—-___” Aho, aho, la carma cu malai-mare,/ Semne bune, anul are!” – a stiut criminalul suprem pe cine sa-si ia ca si 2 locotenenti de prima importanta, doua slugi criminale, care aveau deja PLANIFICATE, si aceste imprumuturi, desi pana si noul ambasador al SUA in Romania a spus ca in Romania exista imense averi ilicite, deci Romania poate trece rapid de la deficit bugetar la surplus, doar prin cea mai normala actiune posibila, RECUPERAREA IMENSELOR SUME DEVALIZATE( cel putin 250 MILIARDE EURO, din totalul de 2 trilioane euro, furate) si -pe termen si mai scurt, adica IMEDIAT, incepand chiar cu aceasta luna- IMENSE ECONOMII, prin introducerea unui MORATORIU -de un an- pe pensii si salarii , la stat…dar cei 3 indivizi, sunt total determinati sa falimenteze Romania in termen cat mai scurt, asa ca , criminalitatea lor a dat intr-o forma de nebunie(care ar trebui sa-i coste, in final), desi s-ar putea sa scape cu pieile netabacite, avnd -de acum- o imagine destul de clara a lasitatii romanesti, popor care prefera sa moara cu capul in noroi, decat sa se rascoale impotriva criminalilor care-i ” conduc”…

 8. Pensiile cresc substantial in 2020. Impactul asupra economiei va fi puternic. Va fi un soc !(de Irina Olteanu-Joi, 02 Ianuarie 2020,)Pensiile romanilor vor creste semnificativ in anul 2020, potrivit prevederilor Legii pensiilor, adoptata de Parlament in luna iunie si promulgata ulterior de presedintele Klaus Iohannis. Si asta in ciuda numeroaselor semnale de alarma trase de analistii financiari, BNR, organisme financiare internationale, dar si de liberali, aflati in Opozitie in momentul adoptarii legii. Toti au spus ca impactul majorarii pensiilor asupra economiei va fi devastator, ca ne expunem unui risc semnificativ, iar tara ar putea fi „bagata in sant”. Totusi, ajuns la guvernare, PNL a anuntat ca majorarea pensiilor va fi aplicata…””…alte Avertizari privind majorarea pensiilor: Reuters scrie despre cresterea masiva a pensiilor, asumata de Guvernul Orban: Va face Romania vulnerabila in urmatorii ani Daianu avertizeaza referitor la cresterea pensiilor: Oameni buni, aici nu te joci! Bagi tara in sant!/ Lazea (BNR) trage un semnal de alarma privind cresterea pensiilor: 99% dintre romani nu inteleg dimensiunea problemei/. FMI avertizeaza ca ne expunem unui risc semnificativ, etc _____—–____orban , catzu si i-han pot fi si nebuni, insa -IN PRIMUL RAND- sunt criminali viciosi(nu neaparat doar din cauza incompetentei), tot ce fac , fac pentru a distruge tara si pentru a se mentine -cat este posibil- in functii…Cu toate acestea , problema este usor si drept, justitiabil si justificabil rezorvabila, prin introducerea -pentru macar UN SINGUR AN- a acelui MORATORIU pe pensii si salarii ( la stat), timp in care se va lucra la o lege echitabila a pensiilor si salariilor, cea ce domneste in Romania(acum si de zeci de ani), este JAF INSTITUTIONALIZAT numai exemplul cu ciolosvekul ( ajuns pm) este edificator, imediat ce l-a numit i-ahan- satrapul , in functie, el a crescut salariile celor ” Trei monstri ai Apocalipsei”( ciolos, ihanis si danaila cel Belzebut) la vreo de 20 de ori fata de salarul minim pe economie, si inca pentru niste indivizi care nu au contribuit cu mai nimic la reala productie aducatoare de bani si profit, nu mai vorbim ca cel mai mare trantor national (Belzebutul) nu a muncit nici o ora in intreaga lui viata, asa si cu contributia la pensie, etc. iar cei cu pensii si salarii( la stat) total iesite din orice rationament si bun-simt, sunt cu sutele de mii, practic acestia jefuiesc (aparent legal***) Romania, facandu-se complici cu cei care au legiferat respectivele jafuri( culmea, deobicei tot ei!), adica primesc in folosinta bunuri-bani obtinuti fraudolos, pentru orice standard…(*** asta inseamna ca nici sclavagismul, apartheid-ul, comunismul, si ceausismul nu pot fi denuntate si inculpate, pentru ca si ele AU FOST FOARTE LEGALE, nu?!)

 9. Iranul promite ca va razbuna „la locul si momentul potrivit” uciderea generalului Soleimani(…)____—–____ ce atata smiorcaiala si amenintzari aiurea, individul( un exemplar frumos al speciei umane, nimic de zis) a fost militar si ca orice militar, cand a semnat pentru bani( la el si grade si onoruri) si-a asumat si riscul suprem, mai ales intr-o tara ca Iranul…Asa ca… Iar Iranul nu va avea niciodata castig de cauza, atata timp cat este condus prin DICTATURA RELIGIOASA, insasi evolutia Chinei spune asta, China , ravasita zeci de ani de comunism, a reusit o imensa performanta, tocmai ( si) pentru ca nu a permis religiei sa se implice in conducerea tarii, cum a facut Romania, care s-a intors in Evul Mediu…Plus ca (precum Gadaffi- Libia), si Iranul le cauta cu lumanarea, prin tot soiul de provocari, etc.,asa ca au cam primit ce merita, vorba lui „Piano Man”***( in „We didn’t start the fire”):
  „…We didn’t start the fire
  It was always burning
  Since the world’s been turning
  We didn’t start the fire
  No we didn’t light it
  But we tried to fight it…”(*** casatorit -candva- cu una dintre cele mai frumoase si bine intretinute modele, din lume-Christie Brinkley, 65, Drops Jaws In Red String Bikini,- cu sanse de a o egala pe Joan Collins- Alexis , „Dynasty” care este la 86 ani!!!)

 10. Cîțu: Evaziunea fiscală vizează securitatea națională. Voi cere în CSAT informatizarea ANAF și MFP.”…Cele mai mici încasări bugetare din UE
  România s-a plasat în 2017 pe penultimul loc între statele membre UE …
  Cu doar 25,8%, ţara noastră a avut o pondere mai mare doar decât Irlanda (23,5%, dar în condiţiile în care PIB-ul Irlandei este expandat de raportările unor multimanţionale ce şi-au mutat sediul acolo în aşteptarea Brexit-ului).”___—–___sunt de acord ca si aceasta problema este f. majora, insa cel putin la fel de important raman uriasele discrepante dintre salariile si pensiile medii(cu atat mai sinistru, raportat la cele minime)- la stat- cat si mentinerea la plati bugetare a unui numar exagerat de militari si -in totalitate- de popime, cat si mentinerea unei administratii uriase( inclusiv in ambasade, consulate, „fundatii” cu dedicatie, etc.), Romania NU are nevoie de mai mult de 10 judete, si max. O SUTA parlamentari, iar din toate aceste economii( daca!) , evaziunea fiscala ar deveni doar un strop in probleme financiare, desi -oricum- trebuie combatuta la orice nivel, insa toate cauzele de mai sus sunt cele care permit si evaziunea fiscala, mai ales la firmele romanesti cu cifre de afaceri mai acatarii(si/sau combinatii cu turcii, arabii, etc.) , pentru ca nu exista o asa firma care sa nu aiba ca front man sau in culise, un fost securist sau nomenclaturist, care primesc pensii uriase si nu se tem de faptul ca vor fi prinsi si vor plati mari amenzi, etc…Practic catzu doar trancaneste, el stie bine cum se poate rezolva chiar si aceasta problema specifica, inlocuirea majoritatii sefilor de la ANAF si MFP(central si teritoriu), acestia sunt deja infratiti cu marii evazionisti( cel putin), insa orice schimbare ar fi doar pierdere de timp, societatea „intelectual(-economica”) este complet putreda,..Insa catzu stie bine ca in afara tarii functioneaza sute de economisti si advocati specializati in fraude economice, iar acestia reprezinta aseturi de valoare a firmelor unde lucreaza, asa ca daca vrea sa combata si doar acest flagel(evaziunea) trebuie sa-i cheme inapoi pe acestia si sa le ofere functiile si pozitile cheie in structurile de mai sus, centrale si in teren, cat si in alte structuri, cum sunt politia economica si sectia specializata a serei-ului…Altfel doar trancanind zilnic, tot cu praful de pe toba se vor alege si -parca vad – ca umbland cu zecimi de masura, si el si orban vor fi aruncati de pe functii, mai ales daca pesedeul se regrupeaza si in special in jurul ideii de introducere a unui MORATORIU (macar pe un an) pe pensiile si salariile, la stat…

 11. Varujan Vosganian s-a speriat că nu mai prinde loc de parlamentar.(…)///2-Tăriceanu: Desființarea SIIJ va genera o corupție și mai mare.(…)____—–____comunitatea armeana din Romania trebuie sa dea dovada de sensibilitate si sa-i refuze acestui filfizon cu aere de scriitor, orice drept de reprezentare a cuiva, individul este unul dintre cei mai cretini antiromani, gasise el de cuvinta ca daca o familie de tarani consuma 8 oua/ zi, de la pasarile din curte, statul pierde (prin netaxare) milioane de lei, in sfarsit, animalul bolnav de ura gasise unde este MAREA EVAZIUNE FISECALA(!!!), practic acest individ voia sa distruga ruralul romanesc, prin infometare…Mai mult, individul este penal, numai ca dosarul sau a fost blocat de celelalte loaze ca si el, care castiga intr-o luna cat un muncitor , in 2-3 ani…Atentie, comunitatea armeana din Romania, daca nu va taxati singuri criminalii dintre voi, s-ar putea sa aveti o surpriza neplacuta, cazuri au mai fost…///2- poate ca are dreptate , dar poate ca nu are, pentru ca MARE CORUPTIE din Romania este asa de intinsa pentru simplul motiv ca, clasa politica este absolut imensa si fara sens, Romania ar avea cea mai redusa coruptie din Europa, daca parlamentul ar numara doar O SUTA de capatzani, ar exista doar 10 judete, armata ar fi redusa cu cel putin 75%, administratia generala cu cel putin 50%, popimea scoasa de la plati bugetare, etc., adica -pe scurt- daca marilor paraziti li se taie oxigenul( banii), pentru ca, cu salariile si pensiile uriase, cei enumerati corup si cumpara pe oricine, ei stiu ca banii -la ei- vor curge permanent, asa ca nu risca absolut nimic, daca sunt prinsi… orban ar trebuie sa scoata de la naftalina toate dosarele de parlamentari si alte gulere albe, numai asa se poate starpi si marea si mica coruptie, insa si acest orban si catzu, sunt tot misei, care nu vor face nimic bun si concret…

 12. Compromis politic intre Ponta si Orban? Pro Romania primeste bani de la buget desi nu a participat la alegeri, cum spune legea.(…)___—–___nicio mirare, banditii sunt intotdeauna mana in mana, urletele , etc. sunt doar pentru audienta, adica praf in ochii fraierilor, in timp ce ei devalizeaza tara, ca si inainte , in acesti ultimi 30 de ani…

 13. Drumul de la catedra in penitenciar: Cum e motivata pedeapsa record de 8 ani de inchisoare primita de un decan care lua spaga de la studenti.

  „…profesor universitar doctor si colonel de armata in rezerva, Gheorghe Taralunga (63 de ani), a fost gasit vinovat …”… acesta primea sume intre 200 si 600 de euro … el denunta a fi o inscenare…”___—–___in primul rand, dovada ca oricine ajunge intr-un post mai acatarii, automat devine un neofanriot care face exact ce vrea, 2- inca o dovada ca in armata romana (mai ales in cadrele vechi-comuniste) exista un putregai greu de starpit- exceptie prin desfiintarea institutiei sau reducrea -macar-cu 75%) si 3, individul nu are nici macar ultima farama de bun-simt sa taca macar, el sustine ca este o inscenare, dar nu spune si cine si de ce ar fi facut-o…iar acesta este un caz dus pana la cap, sunt alte zeci sau sute de asemenea cazuri musamalizate, din diverse motive, inclusiv din motivul ca respectiva persoana are ca si pila( adica ruda sau platita)- intr-o funtie si mai inalta- o alta persoana care traieste pe aceleasi „principii”, cele fanariote…

 14. Isarescu, salariu de 70 MII lei/luna si 11.500 , pensie…”/// -bataie de joc la adresa oricui si orice, insa nici macar nu este singurul , ci sunt cateva zeci de mii care primesc in salarii (sau/si pensii) peste 20 MII/ luna( si cel putin O SUTA DE MII, care primesc peste 10-15 mii/luna) precum colonelul din exemplul de mai jos, si -cu siguranta- „colonelul” duda, care , ca si „valoare” militara nu se ridica nici la nivelul de caprar, dar -ca multi altii- incaseaza pentru grad, cateva mii de lei bune,pe luna, cea ce duce si la o mai mare si acuta grievanta, pe buget…

 15. Iran:”They are lying that our enemy is America, our enemy is right here,” dozens of protesters outside a university in Tehran chanted,… Scores of demonstrators were also shown gathered in other cities…”___—-___exact asta se „intampla”(mathematic , de peste 70 de ani) si in Romania, DUSMANII NATIEI SI AI STATUUI, NU sunt ungurii, rusii, evreii, et., etc., dusmanii cei reali sunt insasi cei care formeaza statul la varf, guvernul ,presedintia si parlamentul, sustinuti in parteneriat full-time de structurile regionale si locale ale fostei nomenclaturi si securitati, la care s-a adaugat tot f.-time, biserica ortodoxa, condusa de adevarati diavoli…Da, acestia si-au dat legi protective( si salarii si pensii colosale), desi animalul inferior iohanis declarase ca va renunta la imunitatea data de functie, insa odata ajuns pe functie „a uitat” cea ce a dus la o cascada si avalanse de inalte acte de coruptie, care au distrus tara… Si nici macar dupa ce omologul sau Ukrainian a intreprins( anul trecut) desfiintarea imunitatii pentru VIP-uri, iohanis nu a schitzat nimic, dovada totala ca el este capul banditilor care distrug tara…

 16. (Megxit)D.Trump:”…Sunt Monarhist. Regina nu merita sa treaca prin asta…”___—–___ pana si PRESEDINTELE celei mai mari si tari republici, recunoaste -indirect- avantajele Monarhiei, numai romanii se lasa sedusi de „avantajele” republicii, adica de speranta ca vor ajunge si ei- candva- sefii statului , sau macar prim-ministri, etc, desi ca PM si urmatoarele inalte functii, sunt mult mai garantate OAMENILOR DE RAND, in Monarhii decat in republici, exemplul Romaniei este edificator, toti p-ministrii si restul de inalte functii in stat, sunt „obtinute” de indivizi puternic ancorati in partide, adica in prelungirile fostului pecere, mai precis toti acestia(inclusiv pres-edintii) sunt pioni ai fostei securitati si nomenclaturi…Nu mai amintim(in detaliu) despre pret, se urla ca o Casa Regala( deci Monarhia) este scump de intretinut, etc., in realitate averea acestor Case Regale(chair cumulate pe sute de ani), este mult mai mica decat cat un singur ciclu de presedintie***(cu miile de paraziti adusi cu ei), DEVALIZEAZA statul( si natia), pe care le lasa intr-o si mai adanca criza financiara , dar si politica si economica si -in general- criza sociala, care in final, va exploda printr-o noua „revolutie”, desigur , daca intre timp, statul si natia romana nu va fi dizolvata, pentru ca ce ne lipseste noua, este FARUL CALAUZITOR, PIATRA DIN VARFUL UNGHIULUI, cea care tine toata lucrarea inchegata…(***iar PIERDERILE absolut DEZASTRUOASE, provocate de acestia si prin INCOMPETENTA, practic arunca natia romana intr-o anarhie si colaps economic, perpetuu..)

 17. Amurit Cristina Topescu.„…au găsit și doi câini morți. Se bănuiește că patrupedele au murit de foame și sete. Cristina iubea animalele, iar viața ei era în mare măsură concentrată pe apărarea acestora…”___—-____

  cam trasa de par, aceasta concluzie, mai degraba este o ucidere de animale ( (din „dragoste”!!!) si sinucidere, cu somnifere puternice (ca. ex.) sau cu otrava iar acest gen de sinucidere faraonica, nu este deloc neobisnuit, multi sinucigasi procedeaza astfel, fie cu alte persoane, fie /si cu animalele de companie, idea fiind ca „nimeni nu le mai poate iubi/ingriji, ca el/ea” asa ca mai bine sa le fie curmate eventualele suferinte…daca aceasta este situatia ( si pare a fi***) inseamna ca tipa suferea mental, destul de avansat…( *** daca cainii ajungeau la punctul sa moara de foame, cu siguranta ca mancau din corpul ei, nu exista exceptie la asa cazuri de declansare a instinctului de supravietuire si, oricum, cainii rezista mult mai mult la infometare(dn pacate, nu se spune nimic despre gradul de -eventuala- descompunere al corpurilor cainilor, probabil ca „forensica” romaneasca o sa apeleze din nou la FBI, etc., precum in cazul Caracal- sunt sigur ca si in aceasta stiinta f. complicata, sunt si romani activand, in tarile occidentale, deci la eventualul import de specialisti, chiar si acestia ar usura si rezolva situatii imposibile pentru „specialistii” romani, coafeze, chelneri, etc.!!!)…Deasemeni, dupa o zi-doua, de la moartea ei, cainii ar fi inceput sa se manifeste zgomotos, inclusiv urlete …)

 18. Coafeze și milițieni, specialiștii lui Daea. False raportări: Cormoranii mâncau pește din rapiță(…)///2-reduceri de 15% in angajatii de la Ministerul Agriculturii(…)///3- Daea: Românii pentru mine sunt toţi laolaltă(…)_____—-_____ dupa toate aceste stiri, se pare ca acest mosulica care juca rolul mascariciului in guvernele lui dragnea( pentru a mai detensiona situatiile ivite) , nu este deloc neimplicat in devalizarile facute de pesede( si prin salarii), dimpotriva, tocmai de asta incearca o noua Jmecherie daea lui, absolut uzata, vezi doamne, toti romanii pot fi pusi oriunde, ca trebuie sa manance si ei o paine, deci nu ar fi nicio ilegalitate ca cineva cu o calificare pentru o munca de 2 mii lei/luna, va primi o functie cu o retributie de 12 mii/luna…Cred ca individul ar trebui luat la intrebari , la modul serios, probabil ca -per total- la acest minister, in ultimii ani, au fost subtilizate cateva miliarde de lei… Altfel, sunt total de acord cu reducerile de personal si in acest minister(desi 15% nu este tocmai efectiv- e nevoie de cel putin 25% taieri), insa mi se pare ca iar se curata pestele (mancator de rapitza!) de la coada, sau -la fel- a fost gasit Acarul Paun, in sensul ca acest minister este unul care sigur produce bunuri de reala si stricta necesitate, orban si catzu se afunda in neseriozitate si ageamism, primele „reduceri” de personal trebuiau efectuate in cele doua grupe de MARI si TOTAL paraziti, adica armata trebuie redusa cu chiar 75% , iar popimea scoasa integral si total de la plati bugetare( chiar daca sunt doar de una sau 2 sute euro/luna) , inclusiv lui danaila cel Belzebut, caruia trebuie sa i se impute( si sa se recupereze) intreg salariul marit , gratie spurcaciunii pamantului, vipera de Salaj…

 19. Orban l-a pus sef la Cadastru pe un lider local PNL, cu afaceri in domeniu si zeci de contracte cu statul(…)///2- O avocata cu 16 case, fiica de capitan de Securitate care apare in dosarul lui Steinhardt, numita secretar de stat la Ministerul Justitiei(…)___—–____una dupa alta, orbanului ii cad mastile de pe mutra, pana la urma cineva -care stie- i se va face mila de romani si va spune raspicat, ca acest orban( si catzu, etc.-adica noua conducere), sunt -precum- iohanis, scule ale fostei securitati si nomenclaturi, „scoase la inaintare” pentru a le proteja privilegiile( pensiile) , averile (greu de estimat) si -evident- a-i feri de a intra pe mana justitiei, oricata ar mai fi, pentru ca insasi justitia romana, este doar o alta falanga a celor 2 institutii comuniste, cica apuse… Este exact precum in celebrul film, „Adio, dar raman cu tine”…///
  -II-
  Regina Elisabeta a II-a este de acord ca printul Harry si Meghan Markle sa locuiasca in Canada.(…)___—-___s-ar putea sa fie doar o simpla speculatie( ce spun eu) , insa daca asa stau lucrurile, „lucratura” este f. buna, anume dupa cativa ani de activitati caritabile si cresterea turismului in Canada(adica mai multi bani si pentru intreaga lume, dar si pentru Canada- asta e! Lumea va dori sa viziteze si aceste noi locuri, unde se vor aseza cei doi), cu aprobarea unei imense majoritati, Canada va avea un nou guvernator general, adica printul Harry, care (depinde de rezultate) se poate transforma chiar in Rege…Istoria se scrie in fiecare zi, sa nu uitam..

 20. Giorgiana Radu: Ninge, Doamne, pentru Eminescu!
  Ce faci, Iarnă, pe unde întârzii? Așa mult am greșit de nu te mai abați și pe la noi? Suntem, oare, atât de păcătoși?…”
  -CRAMPEIE-
  Imi amintesc ades’,de tara mea, la tara,/
  De tot ce e in sat si tot ce-l inconjoara,/
  De drumurile albe, colbuite-n vara,/
  Si turmele ce se’ntorceaua acasa-n seara./

  Imi amintesc de dealurile falnice,/
  Si micile catune, aproape jalnice,/
  De carele cu cai, grele de mere parfumate,/
  Vandute chiar si pe nutretz, in departate sate./

  De-ntinsele si desele paduri batrane, si in curele
  Tigancile ce aduceau acasa, vreascuri si surcele./
  De sondele bogate si minele pazite cu dulai,/
  Si de taranii ce ardeau si iarna-n vatra, ciocalai.

  Imi amintesc de triumfala clasa muncitoare,/
  De fabrica gri si inghetata, atatde obositoare,/
  De hainele inchise, de vant si timpuri lustruite,/
  Purtate peste tot, si ore, zile , nesfarsite…./

  De blocurile lungi, cutii turnate in beton,/
  Si de proverbialul lung si foarte gros, palton!/
  De gazele bolnave, ce palpaiau sa moara,/
  Si hornurile , scoase printr-un geam, afara./

  De strazile inguste si cu gropi si-ntunecate,/
  Ce asteptau sa ploua, pentru a fi spalate,/
  De trenul foamei si trenuri de vacanta,/
  Umplute la refuz de plebe, sudoare si speranta./

  De cozile pe doua randuri, si mult mai lungi ca anul,/
  Si galantarele in care stapan, unic si nud, era ciolanul,/
  De sacii cu paine -chiar si ea , rara- in gara randuiti,/
  Si hoti de geamantane amarate in cete alcatuiti./

  Imi amintesc…
  Cum agatam , spre Pasti, prouri’n poarta,/
  Si vara putrezeam inul si canepa’n balta,/
  Cum ne duceam la scalda, la scocul din padure,/
  Cu pielea zgariata, de rugii plini de mure./

  Imi amintesc de prima mea invatatoare,/
  De mult prea vechea si de lemn, socotitoare,/
  De cartile ce trebuiau sa implineasca harul,/
  Si acel parfum de plumb, ce amintea tiparul./

  De sobele lucinde si fierbinti, de teracota,/
  In iernile sticloase, cu blana de marmota,/
  Si cum directorul racnea, parca din gusa,/
  Sa aratam cu totii talpa, la cerberul din usha!/

  Imi amintesc…

  Cum ne jucam cu topca, hoina sau de’a puia,/
  Doamne!’mi’e somn… Faca-se voia ta si aleluia!-///

 21. Caz curios in Justitie: De 15 ani, colonelul Stanica executa acasa condamnarea la 10 ani de inchisoare pentru uciderea disidentului UrsuFoto: Arhiva Pixabay Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au amanat, din nou, cu un an, …, colonelul (r) Tudor Stanica (82 de ani), condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Tudor Stanica a fost condamnat definitiv pe 10 octombrie 2003, dar fostul militian a stat dupa gratii doar aproximativ un an. Apoi, in ultimii 15 ani, fostul colonel de Militie a sustinut ca este grav bolnav, a adus acte medicale si a cerut sa nu execute pedeapsa in penitenciar…”___—–___ nu e nimic curios, in asa-zisa justitie din Romania, chestiile astea sunt norma,daca era grav bolnav mai traia 6 luni sau max. un an sau doi, este evident ca se merge pe ” ori pierde samarul, ori moare magarul”, insa (asa-zisa!) justitie din Romania trebuie sa mai repete figura de inca 5- 6 ori( magarul nu vrea sa moara, iar samarul este -mereu- plin!), este bine documentat ca cei care traiesc mai mult, adica peste 85 ani( in Romania) sunt fostii nomenclaturisti, securisti, militieni si cadrele ( de nadejde!!!) din armata,si -pe ici pe colo- si cate un plebeu care a avut norocu’ sa aiba o genetica iesita din comun( adica care „bate” fenotipul), toate raportat la imensa masa de romani, care moare( chiar si de moarte-buna!) cu 2-3 ani , peste 70…///

 22. -cont-.Iar acest 72 sau 73, este MEDIA, care este substantial ridicata de cele cateva procente (de nomenclaturisti, etc.) care traiesc peste 85 si chiar peste 90 ani, in realitate, o foarte mare parte din populatia Romaniei moare la sub 70 ani, deobicei in suferinta si lipsuri…

 23. Mare ciolac, mare caracter! (ziua.com) „… ciolacu , fost vaslas pe barca lui dragnea,.. se dezice complet de acesta…”./// 2-„Viorica Dancila-somer(…) Nu ca dragnea ar fi fost vreun Isus( poate al unor pesedisti fanatici-if!), insa si ciolacu si veorika( la vremea ei) s-au dezis de bietul dragnea , fara niciun fel de jena, si probabil multi alti Iuda , toti sperand ca -Aceasta este Calea- sa-i preia locul… Numai ca satrapul ihan are talente ascunse, stie cum sa-i mazileasca pe acestia, dragnea la gherla, veorika la coada pentru somaj, probabil ca acest ciolacu va sfarsi tot cum a inceput, adica, ca si vaslash, insa pe o galera care duce „sare”(adica busteni) la Viena, pe Dunare, impotriva curentului…. Al apei, desigur, altfel acesta este curentul en vogue, „totul pentru patrie, totul pentru popor”…Asa ca, ciolacule, fa-ti reerve de spanac…

 24. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a acuzat-o vineri pe Carmen Dan că a achiziționat sute de televizoare de 1.000 euro/buc. pentru Jandarmerie, un BMW serie 7 și patru VW Touareg pentru demnitarii PSD.(…)///2-Cîțu: Bugetul Primăriei Capitalei a fost folosit de Gabriela Firea în interes personal și de partid.(…)___—-___Chiar daca aceste acte de devalizare sunt si numai partiale, toata lumea stie ca pe toata tara, acest gen de fapte , sunt de ordinul miilor /an, pentru ca respectul pentru proverbele strabune, trebuie aratat si confirmat, anume ” cine umbla cu miere, se linge pe degete”… Dilema este ca , in opozitie- orban voia sa o trimita pe veorika la parnaie, acum,- deja dupa luni de guvernare- tacerea „este (tot) ca mierea”, si el si catu posteaza asemenea tirade pe internet, in media de altfel, in loc sa fie profesionali si sa declanseze investigatii serioase si -mai apoi- sa vina cu acuzatii dublate de trimiteri in judecata si la ocna…Din pacate, in acest caz, sunt 3 femei, semn grav, ca mafiotizarea romaneasca este totala…Iar lucrurile rele, totale, nu se elimina decat prin actiuni radicale, ori ce se intreprinde(politic si la justitie) in Romania, nu este decat trasul de timp, adica sansa dupa sansa, data banditilor, pentru a se regrupa, a-si schimba parul, etc…

 25. Un fost deputat PSD, condamnat pentru coruptie, contesta in instanta desfiintarea institutului lui Iliescu. Nu mai are cu ce sa-si achite rata la banca „…Potrivit acestuia, personalul si conducerea IRRD au ramas fara locul de munca si fara vreo protectie sociala care sa le asigure plata cheltuielilor lunare, a creditelor contractate in baza salariului si indemnizatiei lunare de care beneficiau conform legii. „Guvernul Romaniei are obligatia de a asigura un trai decent pentru toti cetatenii, indiferent de sex, nationalitate sau convingeri politice”, afirma fostul deputat…”____—–____ culmea este ca tipul s-a umflat de puscarie( cativa ani) tocmai pentru jefuirea institutiei si-deci- a celorlati „revolutionari”, practic talharire legalizata de la intreaga natie…Altfel, o dezbate bine, cu „trai decent pentru…”, insa in constitutie si orice lege, nu scrie si „INDIFERENT DE CAT A TALHARIT”, ar fi culmea ca individul sa fie luat in seama, ar demonstra ca , da, Marlania, Ingroapa Romania”, pentru ca uriasa lipsa de bun-simt a individului, ar fi endorsata de justitie… Individul are o optiune legala, ” file for bankruptcy”, la capitolul „Reasezarea si Esalonarea Datoriilor”( si nicidecum la eliminarea, stergerea datoriilor!), insa -se pare- ca marlanul ESTE REVOLUTIONAR DE PROFESIE, adica nu are nicio meserie la baza, si realmente traia din acest furt legalizat de alti banditii , chiar mai importanti decat el…La munca, nu la intins mana!

 26. Care e in prezent cea mai buna tara pentru familii
  (Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 00:00) ” raport anual, realizat deja de 5 ani…”In total, au fost adresate intrebari referitoare la 73 de natiuni, intrebari care s-au referit inclusiv la tarile „prietenoase cu familiile”, cele care pun mare pret pe drepturile omului, unde exista egalitate intre sexe, inclusiv cand vine vorba despre venituri, siguranta, un sistem educational si al sanatatii bine puse la punct, arata IFL Science.

  Iata cum arata acest top in 2020

  12. Luxemburg
  11. Marea Britanie
  10. Austria
  9. Australia
  8. Noua Zeelanda
  7. Elvetia
  6. Finlanda
  5. Olanda
  4. Canada
  3. Norvegia
  2. Suedia
  1. Danemarca

  Vezi si Norvegia si Australia, cele mai bune tari pentru mamici.///2- Orasul care preia datoriile tinerilor sai, pentru ca acestia sa o poata lua de la inceput…”
  Primaria din Amsterdam(…)_____—–_____ Ceva nou sub soare?!

 27. Catu: „… o gaura de 51 miliarde lei, raamasa de la PSD…”____—-___ Si ce faceti voi, sa recuperati banii? Nimic, pentru ca tu catzule, inainte de a fi la guvernare ai reclamat de multe ori devalizari impresionante, practic stiati ce mostenire o sa gasiti, insa v-ati asumat „riscurile”(aiurea riscuri!), pentru ca stiati de la bun inceput ca scopul vostru NU este de a ameliora situatia , CI DOAR de a mai FURA s VOI ce se mai poate si a-i santaja pe pesedisti sa va dea si voua macar partea hienelor si a sacalilor( din ce au furat ei), nu puteti cere chiar partea leului…Pentru ca daca aveati ganduri serioase, DEJA trebuiau trimisi in judecata , veorika, teodorovici, dihorelul de Moldova si -din nou- dragnea, dar voi sunteti preocupati doar de cat va pica si nu de tara, altfel orice idiot in economie stie ca planurile voastre(chiar la minim) nu sunt sustenable decat PRIN NOI IMPRUMUTURI, externe si interne, adica MARIREA DEZASTRULUI…Si la fel de bine stiti si voi si stie oricine, ca banii exista, insa sunt doar DEVALIZATI DE CEI CA VOI, singura iesire ( si inca rapida si completa) este implementarea a cateva masuri, anume MORATORIU pe salarii si pensii , la stat(macar pentru un an), scoaterea popimii de la plati bugetare, reducerea armatei cu macar 75%, reducerea judetelor la max. 10 si a parlamentului la max. 100, si alte masuri de acest gen, care din PRIMA LUNA , vor salva si economisi cateva MILIARDE BUNE de lei, bani arhisuficienti pentru a mari pensiile si salariile mici si a face investitii uriase, in economie….Dar pentru ca si voi sunteti tot banditi de ai marelui bandit, ihanis satrapul, nu o sa faceti nimic din ce trebuie facut…

  1. Cum explica judecatoarea cazului, achitarea a doi securisti implicati in moartea inginerului Gheorghe Ursu:” Nu a fost detinut politic…”/// 2- Melescanu nu demisioneaza in ciuda deciziei CCR: E pentru prima oara cand avem o asemenea premiera!………….___—-___doua acte care demonstreaza ca restauratia comunisto-securista este in plin avant, porcul asta batran trebuie sa stie ca tutele de orban si ihan nu vor zice nimic(fiind de-ai lui), iar aceasta „judecatoare” nu poate fi decat o tarfa a umanitatii(***), a prelungit ani de zile acest proces, pentru a obosi lumea si a da acest verdict,care ar spune ca militia l-a omorat pe G.U, si ar fi fost corect(in mintea ei), pentru ca „detinea valuta”…Dar cel mai mult, prin aceasta decizie se incearca aceiasi manevra, restauratia comunisto-securista cat si deplina exonerare de raspundere pentru diversele crime, pentru ca -nu-i asa?- nici macar nu au existat disidenti in comunism, toata lumea traia chiar mai bine ca in occident…(*** referirea este clara, nu ne intereseaza daca tipa a ajuns „judecatoare” pentru ca a stat capra sau in genunchi, desi ar fi imputabil si penal, insa e greu de demonstrat…)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: