Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Pavel Filip, noul Iurie Roșca al anului 2020!

Pavel Filip, noul Iurie Roșca al anului 2020!

Pavel Filip poate reprezenta un nou studiu de caz. Când a preluat conducerea Guvernului, Moldova era într-o situație dramatică. Revolte, colaps financiar, instabilitate politică, instabilitate în domeniu bancar. Exista o criză majoră în fiecare domeniu.

Imediat, a sărit în ajutor România. A fost primit atât de premierul de la acea oră, Dacian Cioloș, cât și de Președintele Klaus Iohannis.

Mesajele date de la nivelul unu al statului român au fost de susținere totală. Puteți citi o radiografie a vizitei de la acel moment, puteți regăsi mesajele date de oficiali în acest link.

România a luat-o la acel moment pe cont propriu. A acordat un ajutor financiar de 165 milioane de euro. A ieșit oarecum din strategia marilor puteri din UE și a acordat ajutorul financiar. Imediat după acea, statul român a făcut lobby-ul necesar, s-a concentrat să convingă marile puteri și a reușit să scoată Moldova și Guvernul Filip din izolare. Desigur, noi nu ne uităm peste Prut așa cum se uită nemții sau francezii, avem o altă relație, avem alte sentimente și asta se vede cel mai bine în situațiile de criză.

Pavel Filip a fost un premier bun, a avut câteva rezultate notabile, a făcut câteva reforme în administrație, a stabilizat sistemul bancar, a reușit să ducă mai departe Acordul de Asociere. A primit și aprecieri de la Comisia Europeană. Vezi aici.

Premierul moldovean a fost sprijinit în tot acest timp de PDM și Vlad Plahotniuc. Șeful de atunci al PDM, Plahotniuc, a avut rol de paratrăsnet. Nemulțumirile politicienilor nu se îndreptau spre Filip, ci spre fostul șef al democraților. Premierul era ferit de atacurile politice, ba mai mult, nu trebuia să își bată capul atunci când Guvernul avea nevoie de susținere în Parlament, nu făcea el negocierile, nu căuta voturi. De toate aceste lucruri se ocupau Candu, Plahotniuc și cei din staff-ul partidului.

Filip a reușit să își creioneze o imagine bună, de tehnocrat, un om care crede în valorile occidentale, un pro-european.

Iată însă că Pavel Filip politicianul s-a transformat. Deodată, valorile europene sunt lăsate deoparte și s-a hotărât să intre în alianță cu pro-rusul Igor Dodon. Jocul pe care îl face acum fostul premier n-are decât un beneficiar. Unul singur câștigă în urma demersului făcut de Filip și acesta este Igor Dodon. PDM nu va supraviețui acestei alianțe. Chit că acum primește câteva portofolii de miniștri, soarta partidului s-a jucat în momentul în care s-a făcut deal-ul cu PSRM.

Fostul premier pro-european acceptă să fie folosit de Dodon pentru consolidarea imaginii acestuia. După ce PDM va fi primit la guvernare, președintele în funcție va putea adopta un discurs în plan intern prin care să puncteze faptul că vrea relații bune cu vestul, că vrea să folosească experiența și deschiderea lui Filip în consolidarea relațiilor cu cancelariile din vest. Președintele pro rus, care este deja în campanie electorală, va încerca să creeze impresia că vrea relații bune nu numai cu Federația Rusă, ci și cu UE, încercând să pară actorul politic de ”centru”, rațional.

Dodon a baleat tot timpul între mesaje de genul: să rupem Acordul cu UE și să avem relații bune cu UE. În turul 1 din alegerile prezidențiale trecute amenința cu ruperea Acordului. În turul doi, când avea nevoie de voturile electoratului moderat, retracta acele declarații și susținea că Republica Moldova are nevoie de UE.

Mai nou, teza lui Dodon este cea mult cunoscută: ”marea Europă, de la Lisabona la Vladivostok”. Aici se cantonează președintele moldovean cu discursul și, după izolarea impusă guvernului său de către UE și România, are interes să arate în fața propriului electorat că el este” politicianul cel bun”, care joacă pe cartea diplomației.

Dodon are nevoie și de voturile electoratului PDM în viitoarele alegeri prezidențiale. Acesta este un alt motiv pentru care l-a atras pe Filip în această alianță. Speră ca electoratul democrat să îl urmeze pe Filip și să voteze în consecință de cauză.

Președintele în funcție face totul pentru a mai câștiga un mandat. Din punct de vedere politic el poate fi înțeles. Își joacă cartea și o face bine.

Cel care joacă prost este Pavel Filip. Am spus că PDM și-a semnat sfârșitul și că partidul nu va mai avea viitor. Din păcate, Pavel Filip se decredibilizează total când acceptă acest joc, când acceptă să fie folosit de Igor Dodon. Fostul premier ar trebui să știe că experiența lui și relațiile pe care le are în vest nu vor conta. UE a decis să izoleze Republica Moldova și Filip nu va putea schimba asta. Dodon a încălcat pactul făcut la învestirea Guvernului Sandu și nimeni nu mai este dispus să facă altă înțelegere cu el. Cât timp PSRM va conduce țara, cât timp președintele în exercițiu se va afla la putere, relațiile UE-Republica Moldova vor fi extrem de reci. Filip nu le poate încălzi și știe acest lucru. Pe surse, se știe că Filip a făcut o vizită la București, înainte de semnarea acordului cu socialiștii lui Dodon și i s-a spus că Dodon este nefrecventabil. Poate la un moment dat vom afla mai multe despre acest episod chiar din gura fostului premier.

Din premierul pro-occidental Filip se transformă în aliatul pro-rușilor. Avem aproape același tip de comportament ca al lui Iurie Roșca, care din ”unionist” a devenit peste noapte omul Moscovei. Timpul ne-a dovedit că Roșca a fost infiltrat încă de la bun început. Nu cred că în cazul lui Filip vom afla vreodată că a fost un infiltrat, ci doar faptul că a ajuns să se predea cu arme și bagaje în mâna lui Dodon, ca să facă pe plac unor oportuniști din partid, care nu pot face politică dacă nu au niște pârghii de făcut bani.

Filip nu poate invoca în apărarea sa faptul că și Maia Sandu a făcut alianță cu Dodon.

Timpul ne-a arătat că alianța între forțele pro europene și Dodon a fost o greșeală. Președintele pro rus s-a folosit de acea alianță pentru a câștiga puterea totală în stat. Faptul că am văzut cu toții cum Dodon preia toate pârghiile și își dezvoltă propriul regim, trebuiau să fie semnalele de alarmă, pentru ca o greșeală de tipul celei făcute anul trecut să nu se mai repete.

Filip nu are nicio circumstanță atenuantă și nu poate invoca ca scuză alianța de atunci, mai ales acum când contextul este altul,  alegerile prezidențiale care se apropie. A plecat să susțină omul Moscovei și punct.

Probabil, Filip nu va fi ultimul politician care va dezamăgi România. Au mai fost și înaintea lui, vor mai urma și alții. Se pare că, într-adevăr, sunt puțini oameni de caracter, puternici, care să își asume un drum drept și care să facă politică făcând compromisuri, dar fără să se compromită!

29 comentarii

 1. Autorul e Bogatu? Dupa stil si asanalelele lui Plahotniuc-da. Nu tin cu Filip, sa-i dea Dumnezeu soarta care o merita. Dar sa spui ca Plahotniuc isi baga capul ferindu-l pe Filip-asta inseamna nostalgie dupa fugar. Iar in rest-despre care electorat al PD vorbim? Oare a mai ramas vre-un om,, care nu e membru acestui partid, sa voteze PD? SI pe timpurile lui Plahotniuc voturile care chipurile erau ale lui PD erau luate din pod! Asa cum vor fi acum falsifiate voturile PSRM.

 2. ..
  „… Filip, să intre în alianță cu pro-rusul Igor Dodon…/// 2-.Feb 13, 2020 – Russian President Vladimir Putin’s speech announcing plans to change the Russian Constitution …Vladimir Putin is now the uncrowned Tsar of Russia…”____—–____ cum am mai zis, Dodon este uns cu mai toate alifiile de calitate, asa ca si acest Filip trage si el unde vede un avantaj… Cat despre Putin, ei da, acum chiar ca implineste „profetia” mea, facuta de multe ori in ultimii 10 ani, anume ca Putin, pana la urma, obligat de realitatile geopolitice, TREBUIE sa devina Noul Tzar al Rusiei, SINGURA MODALITATE de a salva Rusia de la destructurare(precum, ca ex., fosta Yugoslavia) el stiind perfect ca NUMAI STABILITATEA SI CONTINUITATEA POLITICA LA VARF, este garantia mentinerii unui stat indivizibil (pe orice termen), singurul lucru care inca trebuie luat serios in consideratie, este oficializarea situatiei, adica impunerea si a titulaturii de Tzar, care ar elimina orice suspiciune si speculatii, insa -banuiesc- Putin trebuie sa nu fi ajuns inca la concluzia ca populatia Rusa este pregatita si pentru acest ultim pas(psihologic), insa pentru Rusia , este singura optiune pentru a rezista tumultului ultimilor zeci de ani si care va continua, si care, probabil , va mai sparge inca cateva tari, precum Romania, care nu intelege(***) importanta suprema a STABILITATII SI CONTINUITATEA POLITICA , LA VARF, adica intoarcerea la Monarhie , la o Monarhie parlamentara , cu un parlament restrans numeric, insa cu prerogative puternice si bine definite…(*** stiu ca multi nu cred, nu au capacitatea mentala sa vada, insa existenta dulapului de Sibiu ca si sef suprem al Romaniei(si cei doi noi locotenenti tampitzei), este doar garantia faramitzarii Romaniei, acesta este singurul sau scop, cat si al intereselor celor care-l sustin, grupurile din anumite straturi, nu vorbim de „mase”, care sunt chiar de lemn tanase…)

 3. Ministerul Finantelor a imprumutat peste 5,7 miliarde de euro in primele 2 luni din an, mult peste ce planificase

  Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de la banci 13,053 miliarde de lei, precum si 3 miliarde de euro de pe pietele externe. ..”///2-Catu renunta la functia de premier(…)___—___deci -iar, se probeaza acel proverb, cum ca „Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la bordel”, chiar si cu planuirile „docte” ale celor „3 fantastici”, este clar ca lucrurile deja au sarit din cadru, noroc cu aceasta epidemie(de corona), GARANTAT ca asta va fi si scuza lui catzu& comp., cand vor da explicatiile „linistitoare”, adica cum nu mai sunt bani pentru promisele mariri de alocatii pentru copii, pentru marirea salariilor si pensiilor minime, investitii,etc. pentru ca -nu-I asa?- TREBUIE platite cele peste DOUA SUTE DE MII de salarii si pensii de peste 10 mii, LA STAT, doar nu penturu asta s-au „jertifit” nonogenarii patriei? brucan, Iliescu, fecior, visinescu, etc.?! Altfel, cand orban ” s-a demis” am zis, „N-a cantat decat o vara”) (desi nici macar o iarna!), trebuie modificat la” N-AU cantat decat o vara”, se pare ca cei doi sunt un duet…

 4. MARAMURES, primul judet din Romania care suspenda slujbele la biserica, din cauza coronavirusului(…)____—–____ nu degeaba se zice ” Cu oseanul nu te pune,/ Ca baga suriu”n tine”!…” Ce ne facem, popilor,/C-am pierdut colacii,/ De la un virus bolnav,/Schilaim , ca dracii!”…”Si dulce miere de albine,/ Tot raul, e, cumva, spre bine,/ Poate ca postind vreo luna, mai Ihane, mai ihane,/Mai dam si noi jos, din grelele burdihane…”

 5. Fed announces massive cash injection to relieve US debt market
  (Victoria Guida -47 mins ago)____——-_____”… si banul este raspunsul la toate”(Eclesiastul 10:19) Iar USA nu prea este lovita de „pandemie” desi sunt cazuri, si desi f. multi americani au fost in China in perioadele trecute, dovada ca „pandemia” se produce acolo unde „e terenul mai slab”, adica in zone cu poluare (si umiditate) mare si -bineanteles- o mare parte a ecuatiei cade chiar pe individ, un individ bine(si echilibrat) hranit si cu obiceiuri sanatoase, ori nici nu va contracta boala, ori va face o forma avortata sau usoara…Asta ar fi trebuit sa faca si Romania, sa arunce pe piata cateva ZECI DE MILIARDE DE LEI, insa „daca NU e, nIci domnu’ „catzu cel fantastic nu cere”, el (de fapt cei 3 fantastici!UH!) cer, de fapt se milogesc pentru imprumuturi de la diverse entitti, doar pentru a se mentine -macar cu o nara- pe linia de plutire, si doar cu un singur scop(IN REALITATE) sa nu cumva sa-i supere pe cei un sfert de million de salariati si pensionari la stat, cu mai mult de 10 MiI /luna, adica fosta nomenclatura, securitate si parazitii din armata…Daca aceasta tripla mostra de idiotenie si criminalitate ar fi vrut sa produca ceva, chiar din prima zi ar fi introdus acel MORATORIU pe pensii si salarii(la stat) -chiar si pentru un singur an- si PROBLEMA AR FI FOST DEJA REZOLVATA, CHIAR DUPA PRIMELE 4 LUNI, Romania ar fi atins un prag economic super, chiar si pentru cel mai „umil” cetatean…Dar nu te poti pune cu CRIMA POLITICA ORGANIZATA…

 6. Canada: Premierul Trudeau in izolare, pentru ca sotia are coronavirus
  (Vineri, 13 Martie 2020, ora 07:52)

  Sophie Gregoire Trudeau, sotia premierului canadian, a fost testata pozitiv cu coronavirus…

  „Premierul este sanatos si nu prezinta niciun simptom …” „… si a precizat ca Sophie Gregoire Trudeau se simte bine si simptomele sale sunt „moderate”…”///2-„Italia, depasit pragul de O MIE de morti…”____—–____ nu numai aceste 2 exemple dovedesc ca respectiva „pandemie” este strans corelata cu conditiile regionale, cu rezistenta individuala si cu coabitarea stransa, de care-in asa cazuri- putem vorbi si la nivel macro, adica de natiune, Canada are o DENSITATE de doar 4 locuitori/kmp, in timp ce Italia are PESTE 200 loc/kmp, Canada -in acest sezon – are temperaturi f. reci, Italia , moderate, iar Italia sufera de o poluare inalta, fiind unul dintre cele mai vechi state industrializate, plus, sufera si de o BIOPOLUARE, Italia este permanent(tot timpul anului-si datorita climei) asaltata de turisti din toata lumea, care au venit cu virusul „la purtator”(majoritata fara simptome minime), care si-a exacerbat virulenta gasind conditiile optime de dezvoltare , plus, pasajele rapide de la o persoana la alta(datorita aglomeratiei), deasemeni a facut ca din numarul imens din cei infectati, sa fie descoperiti, surprinsi, cei cu imunitatea mai slaba, care au si facut boala, iar unii nu au rezistat…Si inca o idee, aceasta ” gripa” a fost si este f. frecventa, insa niciodata nu s-au folosit atat de multe kit-uri(teste) , pentru identificarea agentului, altfel, cei izolati(si asimptomatici) nu ar fi stiut niciodata ca au coronavirus,asa stau lucrurile si cu cei bolnavi sau decedati, de unde numerele mari, dar care si in alte gripe ( cu alt agent) ar fi fost la fel de ridicate sau chiar mai mari…

 7. Nu cred ca Italia trece prin ce trece pentru ca ar fi luat in bascalie amenintzarea respectiva, mai degraba cred ca a fost inevitabil, pentru ca NU a propus nimeni scenarii despre(si) acest viitor,din pacate epicentrul epidemiei europene s-a largit, a devenit parte si Spania, si nu intamplator, Spania ca si Italia, sunt TOT TIMPUL ANULUI- asaltate de milioane de straini(turisti) si astfel se produc aceste evenimente grupate, adica se creaza SUPRAAGLOMERATII foarte biocosmopolite, si pe fondul poluarii generale, se produc aceste evenimente, episoade,, in Spania prevaleaza zona Madridului…Mai precis, cred ca suntem parte/ martori la aparitia unui fenomen inca nemaiantalnit, bazat -totusi- pe cele mai natural lucruri si anume ca omul( si alte animale considerate mai superioare, mamiferele, ca ex.) sunt -ca o alta definitie- un sac de piele in care isi au lacasul miliarde de alte fiinte(de obicei unicelulare -si grupate in clase, genuri specii si tulpini) care traiesc in simbioza in corpul uman, dar care au in genomul lor, OPORTUNISMUL, iat acum s-a produs un dezechilibru pe scara mare, si oportunismul acestor germeni a explodat…Ecuatia poate fi si mai interesanta, anume, cu cat organismele sunt mai dezvoltate(mai evoluate) cu atat pragul( varful, tavanul,etc.) maximei posibilitati este mai aproape, de unde -practic- rezulta o putere de adaptare si mai redusa si mai lenta…Dimpotriva, organismele inferioare -fiind simple- au o putere de adaptare f. mare si f. rapida, si astfel, echilibrul( oricm fragil) numat sanatate aparenta, este disrupt, evident, in favoarea acestor microrganisme, multe dintre ele continuandu-si (chiar frenetic) activitatea si dupa moartea gazdei(a omului), pe care ele insele l-au omorat(de cele mai multe ori), profitand de o BRESA in apararea acestui organism…Si este deja definit, ca cele mai multe decese in aceste episoade(chinez, Italian , spaniol,etc.) sunt persoane batrane, care deja sufereau de boli cardiace, de diabet sau disfunctii ale sistemului imunitar…Iar factorul comun si baza (regasit mai in intreaga lume, la diverse nivele) e dat de poluare, e daja statistic faptul ca milioane de oameni, mor annual ca effect (aproape direct) al poluarii…Iar cea ce pare a fi destul de previzibil (mai ales pentru Italia) , cred ca acestia(italienii) vor introduce o taxa de „carantina”, tuturor strainilor vizitatori, fie la nivel national( de 50 sau chiar O SUTA de euro), sau fiecare localitate turistica va percepe o taxa de intrare de 5 sau 10 euro,) bani care vor crea un fond utilizat in asemenea situatii, pentru ca localnicii chiar au dreptul sa primeasca compensatii cand -din aceste motive- nu mai pot lucra si trebuie sa stea acasa…

 8. Acelasi guvern demis acum o luna a fost inscaunat din nou, cu voturile PSD. Filmul unei zile ridicole in Parlament.(…)____—-____iN PRIMUL RAND, PARE CA ACEST ORBAN,joaca toate rolurile posibile, a fost Ludovic Zero, Ludovic al XVi-lea, si iata-l acum pe post de Lazar(porneste iar de la zero!), si inca dublu lazar, a renascut si in functie si chiar a scapat de coronavirus, asa cum se banuia ca ar fi fost situatia, dar vorba cea ” ce este afumat, nu se strica”…Iar orban, daca nu gresesc este si aici, dublu afumat…Ca parlamentul a mai dat un recital de „ridicol”, nu mai este niciun fel de surpriza, si nici macar cum, adica guvernul penele a fost pus in functie tocmai de duJmani! Macar de nu ar mai contesta nimeni faptul ca cea ce se petrece in Romania este un real circ, si -in esenta- doar o rotire a cadrelor fostului fesene-pecere, e adevarat cu (mai) „tinere vlastare”, iar pentru ochii populatiei, I se spune proces democratic…Iar ihan-satrapul, trebuie ca jubileaza…Iar si-a tras „partidul meu”…

 9. SI CRED CA SE MAI POATE FACE INCA o PREVIZIUNE, chiar realista, desi -acum- pare doar teorie si „daca va fi”, va fi conditional, circumstantiala, anume: Daca si Germania si Franta( capii economici si decizionali, ai UE) vor avea situatii similare si comparabile cu ale Italiei( in special ca numar de morti), acest scenario nu prea are sanse, insa daca Germ. si Franta vor fi ok, atunci Italia(si apoi Spania) vor cere compensatii mari, iar daca cei doi capi se vor opune, Italia VA DEMARA IESIREA din UE, calea nu mai este noua, iar Italia are toate premisele sa se descurce excellent, chiar luand(altfel) banii nemtilor, care se duc in Italia de ‘nspe mii de ori /an… Apoi si Spania va face la fel, mai ales ca sistemul Monarhic nu este prea compatibil cu o asa uniune(Plus, Norvegia, o alta Monarhie NU este in UE, iar Mama si Tatal Monarhiilor, doar ce s-a retras-copy-cat syndrome) iar Spania(care ca si republica, ajunsese in rand cu tari ca Romania), a devenit o tara de vis, are un system de sanatate dintre cele mai bune, costurile la produsele si serviciile de baza, cele mai scazute si -deasemeni- cea mai scazuta rata a criminalitatii, din Europa vestica, si -precum Italia- vor face -in continuare- bani din turism(adica din faptul ca au-cu adevarat- o istorie SI fizica , materiala)…

 10. Fabricile de parfumuri Dior vor produce de luni geluri dezinfectante pentru spitalele din Franta(…)___—-___ sigur ca la o economie atat de robusta, grupuri (sau chiar persoane f. bogate), pot initia/prelua asemenea sarcini costisitoare, insa pentru o tara ca Romania, statul ar fi trebuit sa subventioneze o asa interventie, exact cum spuneam -undeva- mai sus, toata populatia sa fi avut deja acces(gratuiti) la pachete dezinfectante la purtator, pentru orice ocazie, unul dintre cele mai practice si specifice mijloace de preventie, alaturi de cele generale, precum evitarea aglomeratiilor, a calatoriilor inutile, etc. Totusi, la zi Romania inca nu este lovita greu, practic nici chiar omenirea(per general- sunt cateva spot-uri mai intense, adevarat), cateva mii de morti si inca sub un milion de infectati si cu boala declansata, nu reprezinta mare lucru la o populatie de peste 7 miliarde de loc. evolutia acestei situatii depinde in mare masura de evolutia vremii si gradul de poluare…Pana la urma, avand in vedere aceste conditii, concluzia va fi -in final- ca criza in sine nu a fost f. rea, mai degraba efectele economice…

 11. Giorgiana Radu: Liniștea dinaintea furtunii?„…Mai sunt „câteva bătrâne amărâte”, restul pacienților au fost externați. „N-ați vrut catedrale, ați vrut spitale. Poftiți! Dumnezeu ne aduce aminte că există”, comentează o alta, pe marginea molimei ce stă să ne cuprindă ca o pedeapsă din cer…”(***)____——-____, e clar ca respectiva batrana este amarata, insa nu o poti blama, in fond prea multa lume -in Romania- este inca spalata pe creier de popimea netrebnica, hulpava si lacoma, iar in contextul pauperizarii de catre clasa politica(marii criminali), oamenii simpli isi cauta un reazam, in ceva, chiar daca este ” o trestie ascutita, care te va rani”(***- desi exista si aceste boli aerogene, ” din cer”, adica din/prin aer, imensa majoritate a bolilor grave NU vin din cer, ci vin din Koor-pe romaneste- adica din colon, sau intestin gros, care si el este influentat- MASIV- de hrana( ce, cum, cand) si relatia cu miscarea, adica aparitia constipatiei cronice, cel mai mare criminal nedeclarat .. ///-II-Romania la vreme de ciuma galbena (ziarul Azi)”… din diaspora care nu platesc taxe in Romania…”___—-___ multi dintre diasporezi se grabesc sa se intoarca in tara nu neaparat de frica bolii( cum am zis, absolut „normala”, insa isterizata mediatic) ci de frica faptului ca -in asa circumstante- chiar daca se vor duce la un spital pentru glezna scrintita, s-ar putea sa fie siktiriti la modul direct, pentru ca -este o realitate istorica- orice si oriunde se intampla ceva rau, intotdeauna strainii, sunt de vina… Ce ar fi trebuit sa faca Romania si inca se poate face din mers, trebuie sa se bazeze pe istoricul medicinei (populare-sa zicem), chiar Biblia spune ca gunoaiele erau arse intr-o vale cu pucioasa,(sulf), ca era deja instaurat obiceilu „oparirii vaselor”, aprinderea de focuri si aruncatul cu var, in caz de „molima”, etc., iar de peste 100 de ani, omenirea a descoperit sute de substante cu efecte germicide si a produs sute si sute de combinatii intre acestea, mult mai efective…Deci , daca tot e stare de urgenta atunci toate capacitatile producatoare de dezinfectante ar trebui subventionate de stat, si sa aduca imense cantitati pe piata, in primul rand pentru uz personal,( amintittele servetzele, la purtator), iar fiecare cladire publica sau cu zid direct la strada, trebuie zilnic stearsa-pana la 2 m, inaltime ( de proprii angajati- pentru efectivitate -timp real-si neancarcarea costului) cu aceste dezinfectante, asa precum si stalpii (de electricitate, semne circulatie, orice), trebuie dezinfectate ZILNIC, si trotuarele si strazile, de asemeni dezinfectate, precum(in celelaltre zone), deasemeni dezinfectia zilnica a intrarilor in curte, casa, etc. Chiar daca nota de plata s-ar putea sa fie mare, garantat va fi mult mai mica decat cea finala, prin trenarea si prelungirea acestei situatii,care in final, va lovi cel mai greu economia, exact cum am si spus, si de fapt „epidemia” este dovedit ca cuprinde si persoane complet sanatoase, dar care testate(pe motive ca vin de undeva, etc.), arata ca ori sunt negative, ori ca virusul respectiv „este de-al casei”, pentru ca o imensa parte a populatiei poarta in organism, divers

 12. -cont.- …diverse virusuri si alti germeni, fara a face vreodata vreo forma de boala..

  -II-Cercetatori italieni sustin ca exista o legatura intre poluarea cu particule PM10 si cresterea exploziva a infectiilor cu COVID-19
  „… Minimization emisiile si sperati ca vremea va fi favorabila”.”____—–____ EXACT ce am spus inca din primele ziel, poluarea si umiditatea rece, au declansat -grupat- boala, la care aglomeratia a devenit un factor de explozie a numarului de cazuri…In acest an, ceace deobicei(pentru Aprilie si Mai) se considera a fi un blestem, (adica seceta), poate deveni o binecuvantare in acest an…oricum, autolimitarea calatoriilor si lipsa aglomeratiilor umane, pot face marea diferenta, si cu atat mai mult , daca Romania va fi pusa LA DEZINFECTAT, ca mai sus…

 13. O raza de speranta din China: Nicio infectare locala cu coronavirus si un tratament revolutionary.(…)///2– Bilant negru in Italia: A depasit China la numarul deceselor provocate de noul coronavirus.”… 3405, iar Italia, 3425 decese…”____—-____ evident ca -in numere concrete- nici ele insele nu sunt mari(mai ales pentru China), si nici diferenta nu este deloc batatoare la ochi, TOTUSI aceste numere sunt la distante astronomice (unul de altul) daca ne raportam procentual, la numarul de populatie…Insa , mai important( am avut puschea pe limba sa o spun de la inceput, dar suna ca o declaratie politica si nu erau motive), pare cam iesit din orice ratiune situatia exprimata in primul titlu, si te face sa te intrebi daca nu cumva- DE LA BUN INCEPUT- totul a fost doar un test, iar chinezii aveau deja asul bagat pe maneca, adica „tratamentul revolutionar” si vaccinul, plus ,pe langa test, si un fel insidios de avertizare pentru cei care vor „sa se puna cu China”…Sigur ca ce spun eu suna doar ca o speculatie circumstantiala, insa -sa nu uitam- China poate sa sacrifice usor chiar 200 ( DOUA SUTE!) milioane de oameni, pentru a-si face jocurile (inclusiv itr-un razboi terestru), este dovedit ca acolo asemenea lucruri sunt posibile…

 14. Ca „orice deces…” este imputabil medicilor, este -intr-adevar- o mare exagerare, insa „erorile, cand lucreaza…”, nu trebuie neaparat considerate infractiuni, insa trebuie anchetate la modul cel mai profesional, pentru ca -nu de putine ori- eroarea respectiva chiar este imputabila, uneori pe motivul ca -respectivului- nu i s-a „adus niciun dar”( de la familie, apartinatori, etc.), cea ce este dea dreptul criminal…Altfel, de acord ca salarizarea nu este cea potrivita si -banuiesc- ca starea unitatilor medicale este jalnica, iar aceasta chiar se datoreaza lui ihan&comp.(adica un sfert de milion de indivizi) care si-au tras salarii si pensii ( la stat) uriase, practic , numai acest sfert de milion de privilegiati, consuma resurse fantastice, surplus monetar care ar rezolva -doar in cateva luni- cel putin problemele din sanatate (salarizare, noi spitale cu adevarat moderne, echipamente si aparatura de ultima generatie, etc.,)iar aceasta se poate obtine usor prin instituirea acelui MORATORIU pe salarii si pensii( la stat-macar pt. un an)…cat despre criza de corona virus, folosirea abuziva a testarilor(oricum scumpa) aduce un prejudiciu si mai mare, cei pozitivi sunt internati( sau carantinizati, cumva, undeva), iar paturile de spital devin insuficiente pentru realii bolnavi, inclusiv de aceasta” pandemie”…La zi, Japonia*** care a fost prima lovita de boala( dupa China se retine de la prea multe testari ( spre deosebire de South Korea) si lucrurile par a a merge spre bine, in asa situatii cea mai buna conduita este cea extrema, ori inchizi total tara(precum Serbia, chiar si pentru proprii cetateni plecati), ori lasi evenimentul sa se desfasoare natural si obtii o imunitate de masa (prin trecerea prin boala-2***), conduita ” in trepte si pe bucati”, nu face decat sa prelungeasca boala si sa consume resurse, iar pierderile economice devin uriase, prin inchiderea unitatilor de productie si platile compensatorii…(*** iar Japonia are cele mai multe paturi de spital /mia de locuitori, dintre „Cele 7 natiuni cele mai dezvoltate”, insa se merge pe un model practic din amandoua punctele de vedere, medical si economic;2*** totusi , grupele vulnerabile-copii, batrani, bolnavi cronici, etc., trebui sa „stea acasa”, pentru a nu se expune masiv la contagiune)
  -ii-
  Casa Regală pune la dispoziţie 53 de spaţii de cazare pentru cei nevoiți să stea în carantină .”… hoteluri, vile…”___—-____ una din NU PUTINELE aberatii romanesti, existenta unei (asa-zise!) „case regale”, intr-un sistem republica, instaurat tocmai datorita DEZERTARII DE LA DATORIE, a acestei case regale…la fel de important – si inechitabil- este imensa avere TOTAL NEMERITATA detinuta de acesti impostori, si -in plus- diverse alte sume impresionante, varsate lunar, in conturile acestora, de catre stat, vorba vine, banii sunt doar jefuiti de stat( si redistributi discretionar) de la cei care muncesc si pe care ex-regele mihai (ce jalnica figura a istoriei) i-a tradat, abandonand tara in mainile comunistilor, desi la acea data-toate sursele o spun- in Romania nu erau nici macar O MIE de comunisti…Rusine pentru acesti parveniti nesimtiti(nu cred ca sunt dotati cu asa ceva-au dovedit-o!), dar si mai multa „Rusine!”, pentru poporul roman care rabda aceste imense si perpetue umiliri, posibile datorita existentei unei caste politice putrede, sustinuta -din pacate- de o pseudointelectualitate…

 15. Psiholog: Analfabetismul funcțional și lipsa de empatie, motivele pentru care românii ignoră măsurile impuse în criza coronavirus(…)____—____CEL MAI CREDIBIL SE PARE CA ESTE CU TOTUL ALTCEVA, si anume acel ceva despre care romanii nu vor sa vorbeasca (de rusine- „Tzin-te mandra, da’ flamanda!”), este vorba de SARACIE (materiala), care impinge majoritatea oamenilor in dezumanizare, mai ales cand aceasta saracie este vizibil facuta in ritm alegro, iar -IN PARALEL- conducerea tarii (plus aliatii permanenti, armata , popimea si varfurile pseudointelectualitatii – sub 1/2 million, din populatie), prospera miraculous, exact proportional cu saracirea a peste 19 milioane …Aceste doua elemente, care nu pot fi contracarate de nicio propaganda(fiind simtite „la os”- pe propria piele!), dezumanizeaza, incat oamenilor nu le mai pasa nici de ei insasi, daramite de cei din jur…

 16. Presedintele CJ Constanta spune ca 1.500 de romani adusi din Italia vor fi carantinati la Constanta: Iresponsabilitate maxima!(…)_____—–_____ intr-adevar, o mare greseala!Insa populismul pagubos al politicienilot romani, se dovedeste a deveni dea dreptul criminal, aducand in tara mii de subiecti suspecti(de boala) si inca din epicentrul mondial al epidemiei.Inclusiv ca si gravitate…ihan, orban & comp. vor sa fie priviti precum closca care-si aduna puii sub aripi, dar gestul este total antiproductiv, in acest caz , guvernul Romaniei MAI DEGRABA le dadea cate 6-700 euro(pt. o luna) la fiecare familie de 2, incat sa reziste(subziste) ,insa ACOLO, unde oricum este ce este, si nu sa-i aduca in tara , practic actiunea este o invitatie la crearea unei explozii epidemice…Mai mult, acesti bani de ajutorare, chiar ca puteau fi ceruti de la UE, insa populismul desantat al „marilor conducatori” ai tarii, are sanse sa puna in pericol milioane de romani DIN TARA, care-pana acum- se pare ca suporta destul de bine , criza medicala, insa aducerea unui surplus si/sau o noua tulpina de virus, poate schimba -radical- ecuatia….

 17. Romani, morti in Italia(…)___—___Daca chair ar exista o justite reala, chiar si pamanteasca, si acesti morti ar trebui imputati pres-edintilor, pm-lor , parlamentarilor, si altor inalte capatzani, de altfel toate nenorocirile abatute -individual sau in masa– asupra romanilor si Romaniei, chiar si femeile( de obicei tinere, sau copile-chiar daca prostituate- treaba lor) ucise prin diverse tari, trebuie imputate acestor canalii, pentru ca imensa majoritate a romanilor au plecat de acasa pentru un trai mai bun, DESI Romania – BINE DIRIGUITA SI NU JEFUITA, de insasi conducatori, cum este situatia- ar fi putut sa trimita roamani in excursii si vacante bianuale , oriunde in lume, nu doar in frumoasa Italie.Asa insa, romanii sunt plecati -in numar de MILIOANE- sa fie sclavi pe oriunde si chiar ucisi sau morti printre primii in asa situatii…/// -II-(19 martie 2020 15:15|) Militarii au trecut la treabă Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Klaus Iohannis, pe care l-a asigurat că militarii sunt pregătiţi să sprijine autorităţile în zonele unde va fi necesară intervenţia armatei,… împotriva COVID-19….”____—–_____Pazea, corona virus, acum ti-ai gasit nanasul! Iata o forma de propaganda comunistoida, sterila, armata trebuia sa intervina si sa spuna NU aducerii in tara a suspectilor( sau nu) de boala, IN SPECIAL cei din Italia,daca nu se indreapta vremea, este f. probabil ca Romania va trece prin situatia Italiei, inclusiv in cea ce priveste armata, adica buna la caratul mortilor..
  P.S. am citit, alaturi, „…367 de internati, 3 in stare grava…”__–__ solutia cea mai eficace pentru starea grava este cererea catre cei care AU TRECUT (oficial si real) prin boala, cei mai tineri( sau „in putere”) posibil( si fara alte boli), -care trebuie platiti f. bine, pentru a dona sange care trebuie folosit integral( daca exista compatibilitate) la acesti bolnavi, sau doar serul, care chiar poate fi adnotat ca si clasicul ser folosit in focar, adica un vaccin care actioneaza imediat….

 18. Firea i-a delegat viceprimarului Badulescu atributiile privind situatiile de urgenta. Sustine ca nu fuge de responsabilitati
  (Sambata, 21 Martie 2020)///

  -II-Firea a trimis scrisori la 5 ambasade ca sa ceara sprijin pentru spitalele din Capitala
  (Vineri, 20 Martie 2020)____—–____ se pare ca fierii pamantuluii ii catm catzaie koorul (cel sarmos), de ce banuieste ca va urma, adica o avalansa de imbolnaviri( si poate morti) in bucuresti( cel mai poluat oras, inclusiv cel mai biopoluat, prin densitatea umana, conditie esentiala pentru o epidemie)…Altfel, miloaga in toata regula, de ce nu se duce la danaila cel Belzebut (si gastile), NU este nicio exagerare, astia au in conturi -oficiale- dar si ascunsi, MILIARDE de lei, si multi tocmai din „donatiile generoase” ale acestei paparude, care va regreta curand ca si-a tras o palarie prea mare pentru capsorul ei infatuat si gol..

 19. Romania a cumparat 2 milioane de teste pentru crona virus(…)///Al patrulea deces de coronavirus in Romania: O femeie din Suceava, fara contact cu strainatatea.”…72 ani…”///

  Luni dimineata a Inca un roman a murit de coronavirus: …71 ani…” ____—–____ media de varsta a infectatilor (cunoscuti) este 42 ani, dar mortalitatea mare este in randul varstnicilor, fie cu istoric medical serios(grav), fie obositi de cause natural, care ar fi murit dac ar fi avut orice alt nou eveniment, fie o infectare (cu orice), fie malnutritie, frig excesiv,etcRomania arunca banii pentru nimic, cel mult 10 mii de asemenea kit-uri erau suficiente, se foloseau doar pentru cazurile grave( pentru a se sti exact), altfel nimanui nu-I serveste ca stie ca are coronavirus, atata timp cat boala este usoara si va trece, practic mai toata lumea are , sau a avut si acest virus in organism, asa ca cea mai buna solutie era adoptarea trecerii prin boala cat mai repede, a intregii tari, mureau 2-300 in 2 luni si se inchidea episodul, dar se prefera sa moara de 3-4 ori mai mult, insa intins pe luni si luni, pentru ca politicienilor le este frica de impactul unor decese grupate, ei sunt interesati de imaginea lor de „conducatori”, sitind ca populatia trece mai usor peste faptul ca vor muri mai multi, dar nu toti deodata…Si asta ar fi solutia mai pentru toate tarile de dimensiunile Romaniei( si mai mici), pentru tarile f. mari evolutia necontrolata poate deveni ” in valuri”, insa in Romania, daca se lasau lucrurile sa mearga de la sine, rezultatul era mult mai bun, ce trebuia facut, restrictii pentru copii si dezinfectari la nivel national si strict individual..Per total, in lume, la zi afectiunea este departe, f. departe de o adevarata pandemie, gripa spaniola-din 1918- a omorat aprox. 50 milioane persoane, dintr-un total de 1, 6 miliarde, acum suntem aprope 8 miliarde si numarul deceselor este sub 50 mii… Ce este similar insa , este gradul de poluare din 1918, toata industria mondiala (inclusiv producerea electricitatii si transport pe ape si feroviar) era bazata pe arderea carbunelui, transportul rutier pe petrol, etc., iar la acea data s-a supralicitat poluarea prin razboi, care a trimis in atmosfera , masiv, tot soiul de poluanti, inclusv „gazul de mustar”(yperita) si fosgenul, amandoua f. toxice in cantitati mici, folosite ca arme chimice… Probabil ca modificarea parametrilor atmosferici( alaturi de o sanitatie generala dezastruoasa, (mai ales prin stare de razboi), a permis upgradarea virusului respectiv, adica cresterea exponentiala a virulentei, asta s-a intamplat si acum, tot datorita poluarii, insa sanitatia si existenta medicamentelor (chiar nespecifice) si -mai ales- a dezinfectantilor f. efectiv, vor face ca aceasta „pandemie” sa se termine cu un numar de decese f. scazut, mai ales in supozitia unei primaveri timpurii si uscate…Romania, trebuie sa plateasca pe toata lumea (indifferent ca a lucrat sau nu), PENTRU SUBZISTENTA( CHIAR 2-3 LUNI) SI APOI, SA DEA UN STIMULUS DE UN SALARIU MEDIU PE ECONOMIE(la treapta cea mai de jos a salarizarii), si scadere graduaal pana la cei care fac salariu mediu plus inca 25%, pentru a dezmorti economia, care nu poate fi relansata decat PRIN CONSUM, iar paturile sarace vor cheltui rapid acesti bani, chiar si in idea ca vor trebui sa cumpere numai produse romanesti…PS-cred ca afacerea de 2 milioane de teste, este cu talc, cineva castiga un mic comision( chiar de 5 centi la bucata), care insa, per total, fac bani seriosi, actiunea trebuie investigata, pur si simplu nu era nevoie pentru o asa cantitate, 10 mii erau mai mult decat suficiente…

 20. „..Pacientul de 64 de ani, care era pastor, a fost internat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad pe 20 martie, cu probleme grave la plamani. Starea sa se imbunatatise usor dupa internare, dar medicii l-au testat pentru coronavirus, iar rezultatul a iesit pozitiv in aceeasi zi in care a murit…”___—-__ Nu este niciun dubiu ca finalitatea unei boli, depinde (pe langa multe) si de stress, ei bine este f. probabil ca aceasta veste a fost „paiul care a ingenunchiat camila”, exact cum spunea o linie din scenariul unui film classic-1949 !-( cu marele-si la propriu si la figurat- Victor Mature), „Easy Living”, anume ca multi bolnavi „NU mor de boala in sine, ci de frica ei”. Si, corelat( mai ales ca pacientul era pastor), regizorul acestui film (francezul -la Hollywood- Jacques Tourneur=Jack Turner) are o excelenta replica (prin personajele sale) in filmul „Stars in my Crown”,cand un pastor intreaba pe un farmer:”Tu cand ai de gand sa vii la biserica?”, acesta raspunde:”Cand s-o cobora Dumnezeu sa-mi are pamantul”, cea ce si mai explicit ar fi ca omul trebuie sa traisca prin rational si pragmatism aplicat, precum in ” Poti crede in Dumnezeu, insa tine-ti praful de pusca ferit de umezeala”, sau romanescul ” Dumnezeu iti adduce la poarta, dar nu-ti baga si in curte”, in cazul actual( cu aceasta molima) , oamenii trebuie sa fie practici, adica contacte cat mai reduse, hranire cat mai buna, mult somn (nu 8 sau 9 ore ci chiar 14-15 ore/zi) , in cele mai bune conditii, higiena mult mai stricta(dezinfectie personala si a mediului imediat) si medicatie potrivita , chiar daca nespecifica…

  Nu este niciun dubiu ca aglomeratia umana este una din cele 3 mari parti ale ecuatiei, de altfel si focarul initial(chinez) a fost tot o capitala ( de provincie) care pe mai putin de 20 MII kmp, are peste 11 MILIOANE locuitori, acelasi lucru si in orasele americane, in Madrid(Spania), etc, in Italia la fel, in marile aglomeratii, desi in Italia exista si un specific, mai ales comparat cu S.Korea, care pare ca a stins focarele de boala…Iar aceste diferente sunt explicate prin cifre, care nu pot minti: Populatia Italiei este in procent de aprox. 30 % , la varsta de peste 70 ani, nu si SK, cu o populatie mult mai tanara, si la fel, cifrele arata ca 20 % din femeile italience fumeaza, doar 5% in SK, si la fel de important, Italia are 4 paturi de spital /MIA de locuitori, SK, peste 11(!!!), iar in Italia multe din aceste spitale sunt in cladiri vechi, istorice, f. arhitecturale, etc., dar care nu mai corespund scopului medical, SK are totul in sticla si otel, iar cercetarea biologica generala, in SK este nr. unu in lume, deci ne imaginam ce tehnologie au in laboratoarele din clinici si spitale, si ce laboratoare de creatie au, pentru a desena si produce rapid, noi instrumente, aparatura, programe, metodologii, etc. Iar nelipsita de importanta este si profilul social al populatiei, SK este adnotata printer primele 5 tari ateiste, Italia nici pe departe, iar aceasta (care inseamna ca ei cred mai mult in stiinta ) si cu disciplina si ordinea preluata de la „ocupantul Japonez”, sunt mare parte din baza succesului lor social si economic…In Italia se traieste f. bine iar „dieta mediteraniana” este dintre cele mai sanatoase, dar -se vede treaba ca anumite tabieturi (fumat, alcool, zilnic) NU par a fi daunatoare „pe vremuri de pace”(vezi „Paradoxul Francez”), adica fara asa evenimente, insa-iata- ca-si spun cuvantul, in stari de criza,adica organismul cedeaza, pentru ca in anumite structuri este deja superuzat…Si-altfel- bine ca acest virus arata cum arata(de unde si botezarea), daca arata ca o semiluna sau-si mai definit- ca o secera, precis s-ar fi facut ” mare tulburare in norod”, pentru ca -nu-I asa?-„Behold…Iata ca am trimis seceratorul sa va pedepseasca, pentru ca mania Mea inca arde ca focul unei miristi”-zice Domnul” , si in acest context cred ca bulele ortodocse s-ar fi vandut chiar mai bine decat actiunile complexului de ingrasat porci de la Beracsau, plus ca bietii procurori ar fi trebui sa treaca cu vederea toate incalcarile de lege, privitoare la slujbele religioase cu „mult popor”

 21. Romania refuza ajutorul oferit de China.(…)___—-___nu mai stiu anul, dar pe vremea lui ceausescu , in Germania de vest s-a intamplat ceva(cutremur? inundatii?) si chiar si Romania comunista a trimis „ajutoare umanitare” (paturi, conserve, etc.)…Nu conteaza ce mesaj a vrut sa transmita pecereul, insa stiu ca noi ne intrebam, chiar asa de rau au ajuns vesticii, de primesc ajutoare de la estici? adica idea era ca in vest nu este deloc cum se spunea la Europa Libera, prin filme , s.a.m.d. Insa, in timp, am inteles( sper ca cei mai multi) ca si in viata natiunilor, PRAGMATISMUL trebuie sa faca parte din setul initial si de baza, poate ca nemtii nici nu au avut nevoie, poate nici nu au folosit acele ajutoare, insa pragmatismul lor le-a spus clar ca nu conteza de unde vine paiul salvator, atunci cand esti gata sa te ineci…Cam asta se intampla si in aceste zile, Romania ar trebui sa fie mult mai practica si sa accepte orice ajutor,chiar daca unele articole ar trebui stocate, tot este un castig…Iar -inca vorbind pragmatism- noi romanii inca nu intelegem ca interesul personal poate fi si mai repede si mai complet satisfacut, PRIN satisfacerea interesului national, care NU POATE avea alta baza si pornire decat STABILITATEA si coerenta pe zeci si zeci de ani, la varf, cea ce NU este posibil intr-o republica de genul Romaniei, adica total ravasita de de decenii de comunism., unde vechile reflexe nu numai ca au rezistat, dar chiar s-au si multiplicat , insa-e adevarat- s-au si -bine- cosmetizat si „armonizat” in noul decor, de unde si marea confuzie care ghideaza Romania..

 22. A murit Paul Goma.(…)___—-___Unul din foarte putinii eroi- si de acum Martir- ai Romaniei contemporane, insa niciodata acceptat de „confratii carturari”, ( asa-zisi!), care aveau „MANUSCRIPTE DE SERTAR”( ha, ha ha!) dar care -din greu (sau mai usor)- il pupau in koor pe ceausescu, plus, plus, si sunt exact cei care au facut averi dupa caderea dictatorului, furand , cot la cot, cu emanatii lor, politicul…Paul Goma, alaturi de G.Ursu sunt cei care merita -macar post-mortem- cate o statuie, P. Goma a fost si singurul care merita sa fie mai marele asociatilor literare, probabil ca ar fi facut ordine si in acea fojgaiala, tocmai si pentru aceasta, „confratii” l-au urat si boicotat…A zice „rusine lor”, e doar pierdere de timp… Paul Goma va ramana insa – cat va mai fi lumea- un simbol si o referinta a celor ce lupta impotriva dicataturilor institutionalizate, statul, guvernul…Fie-ti memoria eterna si in lumina, Paul Goma!

 23. China sustine ca virusul ar fi aparut in Italia, nu in Wuhan, inca din octombrie 2019.”…Bazat chiar pe declaratiile epizootologului sef din Lombardia…”____——_____ iata o alta speculatie care face sens, mai ales prin prisma numarului de decese, asa ca si „prima intuitie”(epicentrul originar, in China) devine tot o speculatie, si probabil ca nu se va putea demonstra niciodata (ca sa convinga pe toata lumea) ce si de unde… Insa -mai plauzibila- pare a fi teoria mea, pe care am lansat-o si cu alte ocazii si in alte aspecte, anume ca multe descoperiri, inovatii, inventii, idei, au aparut simultan (sau f. strans) in diverse colturi ale lumii, si inca pe vremuri cand informatia ajungea „chiar la proprii supusi”- din aceiasi tara- la saptamani sau luni dupa actul, in sine.Asa trebuie sa fie cazul si aici (mai ales ca o vorba inteleapta sustine ca „adevarul este , undeva, la mijloc”), deci este f. probabil ca au existat DOUA epicentre de boala, simultane (sau foarte stranse, ca data), iar aceasta este posibil( ca si in alte boli) datorita faptului ca germenii exista cam peste tot, iar -acum- intamplarea a facut ca conditiile de mediu f. prielnice, sa apara -simultan sau consecutiv, imediat- in 2 puncta f. diferite geografic, de pe glob…Iar efectele (adica imbolnaviri grave si decese), sunt datorate mai degraba -generic- REZISTENTEI PERSONALE- cat si modelului social in care se traieste, adica existenta clanurilor f. stranse, perfect ilustrat in Italia traditionalista, unde in aceiasi casa (f. spatioasa, etc.) traiesc si 3 generatii, de unde problema, tinerii italieni au fost la ski in muntii lor si austrieci, si -precum si multi nemti la fel de tineri- au contactat boala, iar odata ajunsi acasa, au pasat-o( prin coabitare naturala) si parintilor (de 40-60 ani) dar si bunicilor ( de 70- 90 ani) care -in mod natural- sunt veriga slaba a lantului si au cedat. In schimb nemtii( nordicii si lumea anglo-saxona, in general***) , pleaca de acasa si inainte de 18 ani, adica isi inchiriaza un apartament( chiar f. mic), permitandusi-l chiar din job-ul lor part-time, iar odata intorsi acasa, dau doar telefon parintilor si bunicilor, ca sunt bine, etc.Exact aceasta este situatia in Germania, destule cazuri de infectie, media fiind sub 40 ani, iar decese f. putine, cam acelasi lucru si in China si S.Korea, in China -chiar dinainte- se stie ca existau „orase fantoma”, pentru ca se construia „in nestire”…Tabieturile sociale-in acest context- au o imensa importanta, iar noi lumea Latina, ne place, cand ne intalnim sa ne stangem mainile, sa ne imbratisam si chiar pupicuri, obiceiuri care- iata- in anumite circumstante devin mari creatoare de hazard, chiar cu fatalitati…In final, in aceasta situatie NU se poate spune precum in „Frumusetea este in ochiul privitorului”, ci -aici- Rezistenta(frumusetea) este chiar in ochiul privitului, adica a persoanei in cauza si nu a celor din jur, adica/si (parafrazand Biblia cu „Fericirile…”) putem zice, ,” Ferice de cei cu par, in nas”…(*** e clar ca lumea anglo-saxona a inteles si practica mult mai bine Legea lui Manu, care este bazata pe o rigoare nedisimulata, chiar pe discriminare, insa este practica si cu efecte pozitive)

 24. Amenzi drastice pentru cine nu respecta interdictiile impuse de criza coronavirusului.(…)___—___ Atata timp cat Romania a „apucat-o pe aceasta cale”, legea trebuie impusa, insa metodologia initiala a fost gresita, Romania nu poate suporta o prelungire a unei asa stari, prea mult, iar totul depinde de „cum va fi vremea”(cum am mai zis) , cel mai benific pentru Romania era inchiderea granitelor (inclusiv pentru Romanii „prinsi” afara), a scolilor, si trecerea „prin foc si sabie” a intregii populatii, mureau -poate- 200 in cateva saptamani si restul se imuniza, in aceasta situatie starea actuala se va prelungi, vor muri mult mai multi, iar dezastrul economic va fi mai mare ca niciodata..Plus, -EXTREM DE IMPORTANT- s-a creat oportunitatea ca aceasta boala sa devina SEZONIERA( pentru multi ani) chiar o ” gripa de electie”…In special daca nu se va produce un vaccin f. eficient…

 25. Doctor italian: ”Până la urmă se va da liber. Cine scapă, scapă, cine nu, nu!(…)____—-____Atata timp cat nu exista posibilitati testate de a se impune o metodologie sau alta, aceasta cale este cea mai buna, trecerea populatiilor prin boala si imunizarea naturala…Asta am spus de la inceput si ramane valabil, testarile in masa nu au niciun sens atata timp cat NU exista tratament curativ, sau profilaxie specifica, iar S.Korea a obtinut bune rezultate pana acum , NU pentru ca a testat masiv, CI pentru ca are dispanibilitati medicale mari si de cea mai inalta calitate posibila, deci inclusiv tratament general excelent, care nu consta doar in anumite medicamete (antibiotice pentru a feri de complicatii, vitamine, etc.) dar serviciile medicale sunt de un standard extraordinar, cei internati au cele mai bune conditii posibile , inchipuite si cerute( si individualizate pentru persoana) , care -in final- sustin si complementeaza tratamentul medicamentos…Adica e vorba de o curatenie(dezinfectie pana la sterilizare) maxima, temperatura in camera reglabila (la dorinta) si cu jumatati de grad, ventilatie fortata permanent, prin filtre de inalta calitate, hranire, la fel , individualizata, etc., etc.In Bucuresti, chiar daca aceasta testare se va face doar pe esantioane, nu va rezolva mai nimic, in primul rand un anumit numar(procent) de teste, vor iesi negative iar in 3-4 zile, respectivii vor avea toate simptomele de corona, insa de baza ramane faptul ca sistemul medical romanesc- abia 1/2 din numarul de paturi de spital/ mia loc., fata de S.Korea- ( si social) nu poate cuprinde -nici pe departe- toate problemele acestei crize***, mai degraba ei vor aceasta testare pentru a-si justifica investitia de milioane, in kit-uri .Si tot in context, oricine intelege ca o boala-de acest gen- apare numai daca persoana o ia de undeva(apa, aer, hrana, diverse obiecte, etc.) adica boala este conditionata de existenta germenului, de acea DEZINFECTIA NATIONALA si permanent individuala, este cea care distruge cat mai multi germeni, iar de aici sansele de „a da peste el”, mult mai mici, iar aceasta combinat cu un input in intarirea sistemului de imunitate, pot face adevarata diferenta in orice epidemie…Iar medicii romani recunosc ca in tara exista un „sistem sanitar feudal”, cea ce impune idea ca varful aceste crize este undeva in urmatoarele saptamani, cu exceptia daca nu cumva va fi o primavara timpurie, f. calda si f. uscata…cat despre costache, a savarsit o greseala, NU trebuia sa-si dea demisia (chiar daca era iminenta destituirea) si el si doua directoare de directii sanitare( Brasov si Suceava) au procedat la fel, in primul rand nu trebuiau admise demisiile iar daca insistau, trebuie trimisi in judecata, pentru ca este STARE DE URGENTA, deci nu este vorba de demisii, etc., ci de DEZERTARE…Totusi nu este prea tarziu ca Romania sa aloce miliarde in dezinfectia tarii(inclusv dezinfectant la purtator), si anumite modalitati prin care toata populatia care castiga sub salariul mediu , sa aiba acces – macar pentru o luna- la o hrana f. consistenta hiperproteica si cu multe „verdeturi”, crude, dublat de statul acasa in conditii cat mai bune(adica nu intreruperi de caldura, apa calda,etc.)…Desi aceste cerinte sunt banale, totusi, in asa circumstante au devenit esentiale, daca pot fi aduse la indeplinire(***Romanian healthcare system ranked the weakest in Europe- de Anca Alexe – „For the second consecutive year, Romania ranks last (34th) in the Euro Health Consumer Index (EHCI), with a medical system that is worse than in those found in countries like Bulgaria, Albania, Macedonia or Montenegro…)

 26. Iohannis : Romania NU este pregatita sa preia preedintia UE(…)///2-Iohannis: România este pregătită pentru a face față acestei epidemii(…)-3 Iohannis: Dupa aceasta criza, vom face o analiza la sange a sistemului spitalicesc, din tara(…)____——-_____ prima declaratie(se stie) NU i-a iesit, pesedeul a facut o figura buna in respectiva problema, sa speram ca macar a doua declaratie se va adeveri- dar banuiesc ca, ipochimenul doar spera la asa ceva- iar despre analiza ” la sange”, parca asta trebuia sa faca 6 ani IN URMA, sa analizeze tot ce este in tara si sa remedieze,…Ori, el, ce a facut? S-a pus pe „chiolhane”, adica excursii si vacante in strainatate, scris de ” carti”, dat indicatii de genul ” guvernul sa lucreze cu celeritate”, adica cel mai concret limbaj de lemn, daca acceptam ca acest satrap-ihan- este cel mai perfid pion al fostei nomenclaturi si securitati… Iar romanii ar trebui sa inteleaga odata si acest lucru, si -sa speram- nu sa fie fortati sa o recunoasca peste doua luni, cand numarul deceselor vor fi f. mari, exceptie daca nu cumva insasi natura va pune un stop situatiei, insa nimic nu garanteaza ca aceasta molima nu se va intoarce odata cu noul sezon rece…

 27. „…Managerul Spitalului din Suceava spune că au fost 20 de decese într-o săptămână. Oficial apar doar 5…”-II”…E aceeași țară în care ni se spunea că sistemul medical oferă condiții ca în Germania, deși infecțiile intraspitalicești sunt ascunse în raportările oficiale și toată lumea știe că bacteriile ”țopăie” prin majoritatea secțiilor de spitale…”-III-„…13 morti de coronavirus, anuntati deodata de la Suceava. Decesele au fost raportate tarziu…” -IV-Orban spune ca avem putini morti, in comparatie cu Spania: Am luat masuri cand alte tari nici macar nu discutau”(…)____—-____ Era ciudat ca Romania are asa putine decese (prin corona virus), iar intotdeauna am stiut (NU doar suspectat) ca „statisticile” romanesti sunt conduse si facute de aceiasi mincinosi si servili indivizi, care minteu pe vremea comunismului, sistemul este acelasi, se face completarea unui raport dupa ce se primesc indicatiile, e clar ca acest orban este un cretin (ca si ihan si catzu), se umfla in pene(le) ca au facut si dres, as cam baga mana in foc ca din cele peste 500 decese zilnice(in Romania) cel putin 5-6 la suta sunt prin corona virus, dar se minte, iar la un moment dat -este f. probabil- explozia va fi chiar de sute pe zi, cum am zis, norocul poate veni -mai degraba-printr-o vreme calda si uscata, altfel ordonantele militare ale lui peste-prajit , duc si la mai multe probleme…///
  -B-
  Incredibil: Toată secţia de terapie intensivă a unui spital a plecat acasă, abandonând bolnavii.”Spitalul Orastie…”___—-___In stari de urgenta aceste cazuri se judeca de tribunale militare, dar -probabil- multe din aceste persoane „profesioniste”, sunt din familii de (asa-zisi!) ofiteri ai armatei romane, asa ca …Cel putin institutiile de invatamant ar trebui sa retrega acestora dreptul de a mai profesa, vreodata, oriunde, lasitatea lor nu poate fi acceptata in niciun fel…Da, risca, dar orice profesie are anumite riscuri, nu poti alege numai partile bune, nu?/// -II- IN Anglia, 20 de MII de cadre medicale pensionate, se reantorc la servici, pentru batalia cu corona virus(Martie 30, 2020)___—-___solidaritatea Engleza nu lasa loc la interpretari, asa a fost si in timpul razboaielor, la cel de-ai DRM( in timpul bombardamentelor) Regina a refuzat sa paraseasca Londra, iar actuala Regina(inca f. tanara, atunci) era sofer pe ambulanta… Asa ” se intampla” , cand natia are un adevarat FAR CALAUZITOR( adica o Monarhie perpetua), si nu precum Romania, „marea republica”, in care lumea se inchina dulapului de la Sibiu si spera ca danaila cel Belzebut ii va salva prin rugaciunile lui tampite…

 28. Moldova, in fata unei noi inginerii financiare uriase

  (Joi, 23 Aprilie 2020, ora 13:47)

  Moldova, in fata unei noi inginerii financiare uriaseUn acord de imprumut semnat cu Federatia Rusa, in valoare de 200 de milioane de euro, aprobat in graba de Guvernul de la Chisinau, dar neratificat inca de Parlament, a aprins spiritele in societatea moldoveneasca.

  In opinia expertilor economici, documentul contine prevederi extrem de periculoase pentru Moldova, in masura sa prejudicieze considerabil securitatea economica a statului si deschide portile pentru coruptie la scara larga.

  Prin articolul 7 din acordul de credit, „orice datorie restanta a oricarei entitati din Republica Moldova catre Guvernul rus sau institutii ale Guvernului rus, unde exista acordul partii moldovenesti, devine automat parte a acestui contract”. Altfel spus, Republica Moldova se angajeaza sa preia datoriile unor companii moldovenesti (inclusiv cu capital rusesc) care au luat imprumuturi de la banci rusesti in coordonare cu partea moldoveneasca.Rusia controleaza economic Moldova…”___—-____ iar cine detine controlul economic, practic, stapaneste tara…R.Moldova, cum am spus de multe ori,este UN CAZ PIERDUT PENTRU ROMANIA, a fost o sansa cu maia sandu, dar tipa ori a fost complet idioata ori f. perversa si -pe sub masa- a vandut tara…

 29. Pandemia și limitele politicii externe românești la Chișinău
  Fuga lui Vlad Plahotniuc, oligarhul „pro european”, pe care Bucureștiul mizase totul, a lăsat România fără un plan de rezervă. Pandemia a oferit Rusiei și, mai nou, Chinei, noi oportunități.
  (de Alexandru Damian)
  „…Subiectul Moldova a dispărut la București…”
  „…Noi oportunități de presiune economică pentru Moscova…”
  „…Fără plan pentru era post Plahotniuc. În tot acest peisaj, România pare de negăsit….”
  Tragand linie, România devine din ce în mai incoerentă la Chișinău… România a fost mereu prinsă pe picior greșit sau fără idei.____—–____ nu prea mai au rost comentariile, chiar si numai citatele, sunt edificatoare…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: