Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Igor Dodon, între creditul rusesc și realitate!

Igor Dodon, între creditul rusesc și realitate!

Puterea de la Chișinău a intrat în vrie. Președintele Dodon acționează haotic, dând dovadă de disperare, neștiind ce manevre să mai facă pentru a stopa pierderile de imagine pe care le-a suferit în ultima vreme.

Șicanele făcute medicilor români care au venit să salveze vieți în Chișinău denotă disperarea puterii de la Chișinău.

România a trimis 51 de cadre din care 42 de medici și asistenți medicali în Republica Moldova pentru a ajuta în lupta cu Covid-19. Încă de când au trecut granița, s-a încercat în fel și chip să se minimizeze valoarea simbolică a acestui gest. A început totul prin încercarea de a rupe coloana și de a-i trimite pe doctori în orașele de destinație, fără a fi făcută o primire oficială. S-a amânat ceremonia de primire, s-a întârziat din cauza unor măsuri organizatorice, iar medicilor români li s-au oferit locuri de cazare total necorespunzătoare. La un cămin fără toalete în camere, în condițiile în care acești oameni au nevoie să se dezinfecteze, să aibă condiții cât mai bune, pentru a rămâne ei sănătoși, ca să poată salva vieți.

Cine cunoaște un pic Republica Moldova știe că aceste lucruri nu se întâmplă fără ”indicații” de la cel mai înalt nivel. Moldovenii știu regulile de protocol, se organizează exemplar, atunci când vor și sunt gazde ospitaliere. Am avut prilejul să merg ca oficial, dar și să ajut la organizarea unor vizite și primirea unor oficiali români și știu foarte bine cum se desfășoară lucrurile. De aceea, nu cred niciun minut că a fost o proastă organizare. A fost doar o manevră pusă la cale pentru a șicana doctorii români, pentru a reduce vizibilitatea evenimentului.

 

De ce? Dodon este disperat.

A plusat atât de mult pe ajutorul rus, a încercat să creeze imaginea că Rusia este cea care ajută Republica Moldova și financiar și logistic, dar lucrurile nu stau chiar așa. S-a pus singur în ipostaza în care a construit un narativ UE-România versus Federația Rusă, iar acum vede că pierde, că nu poate fructifica nimic. A vrut să arate că Republica Moldova poate supraviețui doar cu ajutorul Federației Ruse și fără banii UE. E drept, el a fost izolat de Vest și i s-a spus foarte clar că Republica Moldova va primi bani condiționat, dacă face reformele la care s-a angajat. Doar că a venit criza, iar România, UE, SUA s-au activat, pentru a ajuta cetățenii statului moldovean.

În timpul pandemiei, dacă ar fi să evaluăm ajutoarele date de UE, România, SUA versus Federația Rusă, există un dezechilibru major. Vestul a dat și a ajutat mult mai mult decât Estul.

În timp ce UE a pus la dispoziție 87 de milioane pentru Moldova, pentru lupta împotriva Covid-19, în timp ce România a trimis 42 de medici, și a făcut o facilitate pentru ca statul moldovean să poată importa echipamente medicale, Federația Rusă a trimis câteva măști de protecție, a pus la dispoziție un avion pentru ca guvernul moldovean să aducă din China materiale sanitare și cam atât. FMI a pus la dispoziție un credit de 235 de milioane.

Problema principală pe care o are Dodon este neputința de a accesa împrumutul rusesc de 200 milioane de euro.

Igor Dodon a anunțat inițial un credit de 500 de milioane de euro pe care Federația Rusă l-a transformat într-unul de 200 milioane. La început s-a vorbit de un credit pentru a finanța lucrări de infrastructură. Este vorba însă de un credit total dezavantajos pentru statul moldovean, un credit scump. În acordul de împrumut semnat sunt condiții pe care niciun alt stat din lume nu le-ar accepta, care aduc atingere suveranității statului moldovean.

Aici mai multe despre dezavantajele acestui credit https://www.ziarulnational.md/veaceslav-negruta-explica-ce-nu-este-in-regula-cu-creditul-oferit-de-catre-moscova-lui-dodon-si-cu-rectificarea-bugetului-de-stat/

Ambasadorul SUA, Dereck Hogan i-a atras atenția lui Dodon și i-a spus, referindu-se la acest ajutor că: ”Orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității Republicii Moldova”.

Curtea Constituțională a Moldovei a suspendat pentru moment acest împrumut. Imediat au început presiunile. De la mesaje politice venite din partea lui Dodon, de genul nu se vor mai putea plăti pensii și salarii dacă nu vine împrumutul, deși acesta are ca scop finanțarea unor investiții, până la atacuri dure împotriva judecătorilor. Opoziția din Moldova afirmă că judecătorii Curții sunt filați și înregistrați. Se fac niște presiuni inimaginabile pe acești oameni. PSRM a ieșit la atac prin declarații publice. Judecătorii au cerut public oprirea acțiunilor de intimidare.

Înalta Curte a spus că acestea ”afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”.

Presiunile lui Igor Dodon asupra judecătorilor de la Curtea Constituțională, dacă vor produce efecte, vor fi pentru el similare cu cele ale deciziei lui Plahotniuc de a anula alegerile din Chișinău. Un act profund nedemocratic, o linie roșie trecută, fapt ce nu va fi tolerat de nimeni. Ce a însemnat pentru Plahotniuc anularea alegerilor în Chișinău știm cu toți.

În acest moment, Dodon controlează aproape toate instituțiile statului. Curtea Constituțională a R Moldova pare a fi rămas singurul bastion, singura instituție care se opune în mod legal unui împrumut, care poate submina suveranitatea statului.

 

Pentru Dodon, blocarea împrumutului ar avea consecințe dezastroase.

A vrut acest împrumut ca să își facă jocul politic de care am vorbit mai sus, să arate că R Moldova poate supraviețui și fără ajutorul vestului, a vrut acest împrumut pentru a arată în campania prezidențială, ce va avea loc în această toamnă, că el poate asigura o relație bună cu Moscova. În final, acești bani sunt pentru campania electorală a lui Dodon, pentru a-l ajuta să câștige.

Consecințele negative, în planul imaginii, vor fi foarte mari. Strategia lui Est contra Vest nu va avea finalitate. Tot ce a construit în ultimii ani, se va dărâma ca un castel de nisip. Dar, vor mai fi și alte consecințe, la fel de dureroase. Putin va vedea că marioneta lui nu e în stare să controleze toate instituțiile, așa cum i-a promis.

Curtea Constituțională trebuie să reziste pe poziții. Să apere suveranitatea statului. Judecătorii trebuie să știe că nu sunt singuri în această luptă. Atât timp cât vor respecta legea, cât vor apăra interesul statului, vor avea de partea lor atât opinia publică din plan intern și extern, cât și cancelariile străine.

Poate este momentul ca CCRM să ”spele” rușinea unor decizii precum cea de la schimbarea regimului Plahotniuc sau a deciziei de acum câțiva ani, când lui Filat i s-a interzis dreptul de a mai fi desemnat și votat în Parlament pentru postul de Premier. Au fost momente când CCRM a dat dovezi clare că este partizană și joacă politic. Acum este un bun moment să arate că este independentă, că judecă având un singur stăpân: legea!

Va fi greu. Judecătorii vor avea de suportat în continuare o presiune inimaginabilă, dar nu va fi imposibil. Nu trebuie să se gândească la consecințele politice, ci doar la respectarea legii și  consecințele deciziei lor pentru Moldova. Ei pot scrie acum istorie.

Datorită acestor lucruri, avem acum o astfel de atitudine la Chișinău, care a dus și la șicanele făcute doctorilor români. Dodon nu poate arăta moldovenilor ”măreția” Moscovei și, pe cale de consecință, nici el nu se poate hrăni la capitolul imagologic. Federația Rusă nu poate ține pasul cu Vestul atunci când vine vorba de a ajutor nici pe timp de criză, dar nici în vremuri normale.

11 comentarii

 1. „…A plusat ata de mult pe ajutorul rus…” ///2- Mafia securista vrea sa racordeze Romania, la China .”… prin marioneta lor, Victor Ponta…Tariceanu sau Arafat, prim minstru…”… 3-Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in aceasta luna , mai, peste 4 miliarde de lei de la banci(…)///4- Florin Citu: Am reusit imposibilul. Am economisit bani pe care i-am alocat catre sanatate, somaj tehnic, investitii(…)_____——____Dodon vrea cu Rusia, fosta nomenclatura, securitatea si prelungirile lor(infiltrate peste tot), vor cu China, care chiar poate investi zeci sau chiar sute de miliarde euro, in Romania…Bietul catzu trebuie sa „bea opium” de viseaza totul in galben auriu, daca a reusit imposibilul (daca este imposibil, cum devine posibil?!), economisind,atunci de ce se mai imprumuta, nu este precum in furatul propriei palarii? Mai degraba , bruma de bani „economisiti”, provine din faptul ca blocarea exportului de cereale a fost anulat chiar a doua zi, probabil marii cumparatori au mai plusat si ei 1 sau 2 dolari per tona, si astfel s-au mai adunat ceva bani, desi efectul poate fi devastator, mai ales daca acest an va fi cu o productivitate slaba…Orice natie (bine diriguita)tine de rezervele din ultimii ani, pana apare -clar- proiectia noilor recolte, iar marii cumparatori( pomeniti mai sus) tocmai pentru asta au presat pentru a continua vanzarea(spre ei) de grane, tocmai pentru a-si consolida stocurile…Rusia care este o tara imensa( cea mai intinsa, practic) si are o populatie mica (raportat la suprafata si comparat cu alte tari mult, mult mai populoase), a blocat respectivele vanzari de cereale , pentru inca cateva luni, doar lui ihan, orban si catzu nu le pasa de ce consecinte pot fi, ei stiu ca in Romania nimeni nu este tras la raspundere nici pentru genogid direct, daramite pentru unul de acest fel, mascat…

 2. – Premierul de la Chisinau: Medicii romani au oportunitatea sa invete de la medicii nostri cum se trateaza coronavirusul.(…)____——-____ Foarte sensiblila declaratie, bine ca nu a zis , direct, ca este vorba de SPIONAJ PROFESIONAL!!!

 3. Reacția BOR după apariția pe Google Maps a „Catedralei Prostirii Neamului””.vasile Banescu, purtator de cuvant al ,..care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”…”___—–___ ” Banescu, ochiul dracului!”( cum spune si Biblia), le da el la intors, insa realitatile palpabile spun exact contrariu, Norvegia, Cehia, Spania, si alte tari europene unde religia a devenit desueta( sa nu vorbim de ateism), o duc rau- desigur , in viziunea gornii dogite a b.o.r-lui- Romania (cu peste 90% din populatie declarata religioasa), o duce .f bine(cum sa nu !), tocmai de acea un sfert din populatia tarii(adica peste 4 milioane!) a plecat in tarile amintite mai sus( si altele, unde -deasemeni- religia este considerata a saptea roata la caruta), si unde -chiar pe ajutoare sociale- traiesc mai bine ca in Romania…Asa ca degeaba incearca individul sa prosteasca din nou populatia, schmbarea adusa este doar un realistic semnal si un semn ca b.o.r.-ul, ori se reformeaza din temelii, ori dispare…

 4. (Covid international!)- Dupa ce a acuzat ca testele de COVID-19 sunt defecte, presedintele Tanzaniei importa o potiune-minune din Madagascar(…)___—-___Probabil este vorba de celebra potiune „de Madagascar”, formulata pe baza de gem de Mazare, macerat nu industrial, ci prin calcat cu piciorele, varate in bocanci…PS – de ce nu incearca b.o.r.-ul sa scape tara de molima, stropind peste tot cu ceva potiune-dumnezeiasca obtinuta loco?!Pentru ca STIU ca efectul ar fi ZERO, si s-ar face de ras , mai mult ca niciodata…

 5. Iohannis : Starea de urgenta , devine stare de alerta:”„…În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează această epidemie …”___—–____ de ce nu apelezi la „Zigeunermädchen.”, (si nu Carmen- de Bizet!), precum Bobby Solo ( si Iva Zanicchi-prin 1969) cand ii cereau sa le citeasca viitorul in palma:
  ” Prendi questa mano… zingara,/
  Dimmi pure che destino avrò,…”

  1. Orban, despre relaxarea de dupa 15 mai: Orice fel de ridicare de restrictii trebuie insotita de un set de reguli.(…)____——_____ iar cum regulile- precum si legile- in Romania sunt facute doar pentru a fi incalcate, si aceasta relaxare, va aduce un nou mic val de infectari si decese( si apoi alte mici valuri), inca nu este prea tarziu sa se faca cea ce trebuia de la inceput, copii si alte categorii vulnerabile, carantinati acasa, iar restul populatiei sa se duca la munca, eventual cu termoscanare la intrare, insa oricine nu se simte bine, intelege ca trebuie sa mearga la spital si daca -testat- are corona, atunci toate celelalte masuri necesare, altfel noile exceptii(care se vor acorda) , vor prelungi durata molimei, care intr-un singur val, ar fi fost deja trecuta, cu cel mult 5-6 sute de morti… ihan, orban, catzu, cercel si toti care au votat IMPORTUL BOLII trebuie adusi in fata justitiei, pentru GENOCID MEDICAL, pentru ca prima masura ce trebuia luata , era inchiderea granitelor, inclusiv pentru romanii prinsi afara, insa populismul lor pagubos(oricum) a devenit criminal…

 6. Rezervele valutare au scăzut la 33,156 miliarde de euro
  (04 mai 2020 17:15| În Economie)
  La 30 aprilie 2020, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33,156 miliarde de euro, față de 34,123 miliarde de euro la 31 martie 2020…
  Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 30 aprilie 2020, au fost de 38,417 miliarde de euro, faţă de 39,006 miliarde de euro, la 31 martie 2020___—–____ deci astea sunt „economiile” marelui econom national:PIERDERI, si nici urmatoarele luni , nu poate fi altfel…

 7. Laura Codruța Kovesi nu vrea despăgubiri băneşti după ce a câştigat la CEDO. Nu poporul român trebuie să plătească.(…)____—-____Bravo, LKC, frumos gest, in a nu primi despagubiri monetare, pentru ca ,da, vor fi platite de popor, iar orice daune( si de acest fel) trebuie platite de cei care au produs incalcarea drepturilor cetatenesti( si de orice natura), in acest caz este Dihorelul de Moldova, care trebuie pus sub o investigatie masiva(dar dreapta), pentru ca individul a facut multe talharii, inclusiv consumand fonduri de milioane pentru excursii si vacante ” profesionale”, prin diverse tari (in unele nu avea ce cauta de la bun inceput, Japonia si Maroc, doua Monarhii), inclusiv (impreuna)cu tziitoarea de serviciu, dupa el…Sa speram ca, LCK isi va face timp sa redeschida multe dosare din Romania, inclusiv dosarul Flota, pentru ca acolo este implicata si fosta ministra a justitiei, monica machiavella, care este si unul din marii gangsteri politico-juridici din Romania, ea A PRELUAT zeci de dosare la CE, impotriva Romaniei, iar statul roman ,adica taxele celor ce muncesc, au fost disipate prin ” despagubiri” de sute de milioane euro, la diversi clienti ai sistemului, si -din care- si machiavella a avut partea ei…

 8. CCR:Amenzile date pentru nerespectarea ordonantelor militare, neconstitutionale(…)___—-____Numai ca aceasta CCR este ea insasi antiumana si criminala, prin alte decizii adoptate, decizii mult mai importante si inca pentru intreaga natie, pe care o defavorizeaza profund, (precum cazul PENSIILOR SPECIALE -mai jos):.///Sorina Matei jigneşte în grup românii, pe care îi consideră o naţie dezgustătoare,”…Sorina Matei, realizatoare la B1 TV, publică pe site-ul ei un lung text, plin de invective la adresa tuturor (militari, medici, jurnalişti, politicieni, figuri publice, români simpli).„România este plină ochi de proşti, hoţi, mitomani sau idioţi siniştri. Blestemi ziua în care te-ai născut pe acest pământ în această dezgustătoare naţie”,…„Romania este atat de proasta incat nu stie nici sa scrie ordonante militare… de militieni-analfabeti…” Eroi falsi, in halate albe…”///-II- Catu:” Un imprumut de FMI ar fi un dezastru pentru Romania”///-III- Pensiile speciale rămân în vigoare. În unanimitate, CCR a decis păstrarea acestora la nivelul actual(…)____——-_____ Se pare ca cel putin acestor doua personaje incepe sa le vina mintea la cap, la Catzu(numai pe jumatate) este evident ca incepe sa se arate frica, cea ce inseamna ca incepe sa si gandeasca(chiar daca „mester de strica, dar repara de frica”), cand este vorba despre tine insuti , n-ai decat sa fii optimist la nivel paramount, insa cand ti-ai luat dregatoria sa conduci pe altii, trebuie sa fii putin pesimist, in orice caz f. rational si obiectiv si sa ai intotdeauna pregatit planul B, C si chiar D, pentru -ca iata- situatii apar si o sa mai apara, in diverse domenii…Cat despre aceasta Sorina, se pare ca incepe sa arate ceva obiectivitate, sa ne amintim ca ea era cea care spunea ca fetita Sorina (adoptata in USA), v-a fi maltratata, etc.,ba chiar i se vorl recolta organele, iar ea o voia in Romania, sa traiasca ” visul romanesc”, care -iata recunoaste si ea- este un blestem…Da este un blestem , atata timp cat aceasta CCR este compusa din cei mai verosi criminali-de-razboi-pe-timp-de -pace, sustinuti de catzu, orban si ihan, pentru ca si ei vor pensii speciale, si de ce nu, daca fraierii-sclavi, accepta?

 9. SCRISOARE DE CATEVA RANDURI, CATRE „CEI TREI CALVARIERI AI APOCALIPSEI”( Romaniei). ” DRACILOR, catzu, orban si ihan, ba, nenorocitilor, voi chiar nu vreti sa faceti nimic bun pentru natie, doar pentru voi si cele cateva batalioane de alti banditi, ca si voi? Daca chiar nu aveti niciun pic de rusine, macar ar trebui sa va fie teama ca o sa fiti cei care platiti pentru oalele sparte si de cei dinaintea voastra… Voi chiar sunteti atat de criminali incat va prefaceti ca nu vedeti care este rezolvarea celor mai multe si mai grave probleme ale Romaniei? Iar aceasta rezolvare am explicat-o de mii de ori, MORATORIU PE PENSII SI SALARII ( la stat), REDUCEREA mafiei parlamentare la max. O SUTA, REDUCEREA unitatilor administrative (judete) la max. ZECE, REDUCEREA armatei cu 75%, ELIMINAREA popimii de la plati bugetare, CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE MASURI, SI CARE ALATURI DE ALTELE( DEASEMENI, ENUMERATE DE MII DE ORI), VOR SCOATE Romania DIN IMPAS, imediat si chiar o vor transforma intr-un Mecca al oportunitatilor economice si al cautatorilor de inalt nivel de trai, in siguranta si civilizatie…

 10. Igor Dodon capitalizeaza electoral si geopolitic ajutoarele externe anti-COVID-19
  (Miercuri, 06 Mai 2020, ora 21:00 de Vitalie Calugareanu- Deutsche Welle) (…)____—–_____ individul continua sa confirme ca este -indeed- uns cu mai toate alifiile de marca si nu cu generice, falsuri, etc…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: