Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Pavel Filip, soldatul care execută ordinele orbește!

Pavel Filip, soldatul care execută ordinele orbește!

În Republica Moldova s-a pornit un război dur pentru înlăturarea Guvernului Chicu de la putere. Opoziția presează zi de zi. Se joacă cu toate armele. De la declarații politice și până la racolări ale unor deputați pentru spargerea majorității. Se caută formarea unei noi majorități parlamentare și instalarea unui guvern pro-european.

În acest război, un personaj politic poate înclina hotărâtor balanța. Este vorba de Pavel Filip, fostul premier și actualul șef al PDM. Dacă acesta s-ar muta din tabăra lui Dodon și ar veni cu deputații partidului său în tabăra opoziției, atunci am putea asista la o schimbare totală a paradigmei din Republica Moldova.

Ar fi o lovitură grea pentru Dodon, care înainte de alegerile prezidențiale ce vor avea loc la sfârșitul anului, ar rămâne fără Guvernul său pe care îl conduce prin intermediul unui premier-marionetă.

Pavel Filip cunoaște foarte bine miza acestei mutări. Știe că dacă pleacă acum de lângă Dodon, acesta ar intra extrem de slăbit în cursa pentru prezidențiale și ar putea pierde. Când a optat pentru intrarea în alianță cu PSRM, Filip a știut că va primi ”imunitate”, că nu se va alege cu dosare penale. I s-au oferit și câteva funcții, cu acces la logistică și la bani, iar în schimb trebuia să asigure votul în Parlament, pentru menținerea guvernului pro-rus și să aducă o parte din electoratul PDM către Dodon, în alegerile prezidențiale.

Pavel Filip nu a fost niciodată un geniu politic. El a fost omul care a stat la umbra lui Plahotniuc, cel care conducea PDM și care trasa direcțiile guvernului. Chiar dacă era premierul în funcție, Filip nu avea curajul să iasă din cuvântul lui Plahotniuc. Profilul lui este cel al unui om care are nevoie întotdeauna de un ”șef”. Nu este un lider înnăscut, nu transmite forță, nu transmite încredere, pare mai mult un ”funcționar de bancă”, un contabil care așază cifrele în registru. Are nevoie de indicații, are nevoie de garanții, nu are viziune și nu are propriul drum.

În toată activitatea sa de premier, a fost susținut de România, a primit sprijin de la UE. Părea un bun tehnocrat. A avut câteva rezultate bune în mandatul său, dar asta și datorită faptului că a avut o echipă în spate foarte competentă și aici nu mă refer neapărat la miniștri. Plahotniuc a stat ca un ”paratrăsnet” între el și opoziție, între el și propriul partid.

Filip a ascultat orbește de Plahotniuc până în ultimele momente. Nu a ieșit din rând, chiar dacă liderul de atunci al PDM a comis câteva abuzuri prostești. În momentul în care au fost anulate alegerile în Chișinău, Filip a tăcut mâlc. Nu a făcut nimic să împiedice acest abuz, care până la urmă a fost și primul pas către sfârșitul epocii Plahotniuc.

Recent, Filip spunea că: ”În acel moment mă aflam la Washington, și duceam discuții cu Mike Pompeo, iar când s-a aflat că alegerile au fost anulate, discuțiile acolo nu au fost deloc plăcute. Atunci l-am telefonat pe domnul Plahotniuc și i-am spus că este ultima lovitură în adresa conducerii. Nu am fost de acord cu asta, dar nu am avut atunci vreo dovadă ca să acuz conducerea partidului că a influențat decizia CC”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „ О нас” de la Jurnal TV.

Deși era premier, deși putea să amenințe cu demisia, să provoace o criză politică care să îl facă pe Plahotniuc să cedeze și să se revină la decizia privind anularea alegerilor, deși avea o grămadă de posibilități, de la dialog cu ambasadele și cancelariile străine și până la alte mijloace legale, Filip a preferat să stea cuminte, în banca lui. Nu s-a exprimat la acel moment nici public. N-a acționat, n-a vorbit, a tăcut, deși era omul care putea face ceva.  Acum are chiar tupeul să spună că ”nu avea dovezi”.

În ultimele zile ale regimului Plahotniuc, în iunie 2019, când PSRM și-a dat mâna cu DA și PAS și au convocat Parlamentul pentru votarea Guvernului Sandu, când se vedea din avion că partida este pierdută, Filip nu a ieșit din rând. Ba mai mult, atunci declara că ”nu acceptă noul Guvern învestit și nu intenționează să cedeze fotoliile noilor miniștri ales”.

În momente cruciale, când într-adevăr putea să aibă inițiativa, să aleagă să joace corect atât pentru Republica Moldova, cât și pentru partidul său, atunci când putea să îl determine pe fostul lider PDM să nu treacă granițele roșii, el a preferat să fie soldatul care execută orbește ordinele.

Liderii politici se pot vedea cel mai bine în momente grele. Atunci își dau testul. Atunci arată dacă pot să conducă, dacă au viziune, dacă știu să pună binele comun mai presus de interesul lor.

Filip nu este un lider. Este un ”bun executant”. Iar acțiunile lui din trecut ne arată și modul în care va acționa acum.

 

Nu îl va părăsi pe Dodon, până ce acesta nu va fi debarcat. Va rămâne lângă președintele pro-rus, chiar dacă interesul Republicii Moldova acum este altul.

 

Și Filip știe că este nevoie de finanțarea UE, că acum statul moldovean este izolat din punct de vedere diplomatic. Fostul premier are imaginea exactă a ceea ce înseamnă susținerea UE și a României, ce înseamnă ajutoarele financiare pentru bugetul statului moldovean. Filip știe că Occidentul vrea un guvern pro european la Chișinău, cu care să colaboreze și pe care să îl ajute, dar acest lucru nu este prioritatea numărul unu. Pentru Filip acum este importantă strict poziția lui. Trebuie să rămână cu imunitate și cu micile avantaje pe care i le-a oferit ”șeful său actual”. Fostul șef Plahotniuc a murit! Trăiască actualul șef, Dodon!

3 comentarii

 1. din toate ideile articolului rezulta ca acest filip este exact ca in titlu si -prin urmare- nicio speranta pentru R. Moldova, cu exceptia a ceva magic, sau moartea lui Dodon prin coronavirus…Si -as zice- ca nici atunci nu este o garantie, am o impresie(si greu de verificat) ca f. multa populatie este -real- pro-rusa, acest filip, chiar daca oportunismul este prima sa caracteristica, totusi, el reprezinta o masa deloc de neglijat…

 2. Atac dur al premierului moldovean la adresa Romaniei: Geme de cea mai mare coruptie. MAE spune ca declaratiile sunt inacceptabile.-22 Mai, 2020-(…)___—-___ sigur ca sunt inacceptabie aceste declaratii, pentru ca NUMAI ADEVARUL SUPARA, iar prin gura acestui Ion Chicu, vorbesc zecile de diplomati acreditati in Romania, care -cum am spus de multe ori- ar fugi oricand de la asa post(ca locatie) dar au obligatii de serviciu, si trebuie sa-si castige si ei o paine…Banuiesc eu, multi dintre diplomatii straini acreditati la Bucuresti, sunt cumva ca si pedepsiti si trimisi in Romania…Cel mai important este ca nu numai politicul si administratia gem de coruptie, dar si as zice- MAI ALES- asa-zisa! justitie, care asteapta (in cazuri selecte- adica unde „darul” a fost consistent) sa se prescrie-fapta- prin trecerea timpului , plus alte mii de forme de magarii, prin care (asa-zisa!) justitie este groparul-sef al tarii…

 3. Specialişti din Armata României, misiune în SUA, în contextul pandemiei COVID-19(…)_____—-_____ asta este o palma serioasa pentru Dodon, Filip & Comp., adica daca si americanii au nevoie de ajutorul romanesc…///\2- 

  Pe ce te bazezi, ma, al lu’ Parizianu’?
  Petrisor Peiu(Duminica Mai 24, 2020)

  Auzindu-l pe Ludovic Orban… Coriolan Draganescu ( „Tempora” de I.L.Caragiale)….
  Sa ne aducem aminte si de ce nu are Romania suficienti bani pentru a face investitii:

  – Pentru ca plateste pensii special exagerate mult prea multor oameni (aproape 200.000)
  Daca Ludovic Orban ar fi vrut sa faca si altceva decat promisiuni ar fi impozitat pana acum pensiile speciale, ar fi REDUS CU CEL PUTIN UN SFERT numarul urias al bugetarilor,…”_____—–____Sincer, imi pierdusem orice sperante cu acest Petrisor,(***) insa se pare ca unora le vin mintile la cap, spre/la batranete, si -vorba cea, ” Mai bine mai tarziu…”, insa inca are minusuri la curaj, nu vrea sa spuna si celelalte parti ale ecuatiei(pe care Eu le-am descris de mii de ori de peste ZECE ani), adica si REDUCEREA armatei cu macar 75%, eliminarea popimii de la orice minime plati , desfiintarea unor consulate si chiar ambasade, micsorarea masiva a academiei romane, terminarea ” fundatiilor” sustinute de la banul public(taxe), etc. etc., pentru ca -EVIDENT- este singura SALVARE a Romaniei…(***-la fel si cu G. Liiceanu, care a scris o carte cu „Isus al meu”, pe care nu am citit-o dar din recenzia Tatianei Niculescu, am inteles ca si acesta G.L. este pe drumul maturizarii, pentru ca oricine crede in baliverne (nici macar o singura data verificate sau -macar- verificabile!) este inca copil si insasi Biblia zice ” Cand eram copil, gandeam ca un copil…”)

  Pe ce te bazezi, ma, al lu’ Parizianu’?
  Petrisor Peiu(Duminica Mai 24, 2020)

  Auzindu-l pe Ludovic Orban… Coriolan Draganescu ( „Tempora” de I.L.Caragiale)….
  Sa ne aducem aminte si de ce nu are Romania suficienti bani pentru a face investitii:

  – Pentru ca plateste pensii special exagerate mult prea multor oameni (aproape 200.000)
  Daca Ludovic Orban ar fi vrut sa faca si altceva decat promisiuni ar fi impozitat pana acum pensiile speciale, ar fi REDUS CU CEL PUTIN UN SFERT numarul urias al bugetarilor,…”_____—–____Sincer, imi pierdusem orice sperante cu acest Petrisor,(***) insa se pare ca unora le vin mintile la cap, spre/la batranete, si -vorba cea, ” Mai bine mai tarziu…”, insa inca are minusuri la curaj, nu vrea sa spuna si celelalte parti ale ecuatiei(pe care Eu le-am descris de mii de ori de peste ZECE ani), adica si REDUCEREA armatei cu macar 75%, eliminarea popimii de la orice minime plati , desfiintarea unor consulate si chiar ambasade, micsorarea masiva a academiei romane, terminarea ” fundatiilor” sustinute de la banul public(taxe), etc. etc., pentru ca -EVIDENT- este singura SALVARE a Romaniei…(***-la fel si cu G. Liiceanu, care a scris o carte cu „Isus al meu”, pe care nu am citit-o dar din recenzia Tatianei Niculescu, am inteles ca si acesta G.L. este pe drumul maturizarii, pentru ca oricine crede in baliverne (nici macar o singura data verificate sau -macar- verificabile!) este inca copil si insasi Biblia zice ” Cand eram copil, gandeam ca un copil…”)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: