Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine va obține mai multe voturi in București? PNL sau USR?

Cine va obține mai multe voturi in București? PNL sau USR?

În aceste alegeri locale, în București, PNL și USR au ales să susțină candidați unici pentru primăriile de sector, cât și în lupta pentru fotoliul de primar al Capitalei. În schimb, fiecare partid va merge cu lista proprie în bătălia care se dă pentru consiliile locale și Consiliul General.

Este o situație atipică, ce poate naște disensiuni între cele două partide, dar și o stare de confuzie în rândul electoratului. Pentru cele două partide, soluția ideală ar fi fost cea adoptată de alianța DA în 2008, cu liste comune, decise în baza unui algoritm politic.

 

În condițiile acestea, probabil mulți se întreabă: Cine va obține mai multe procente în București, PNL sau USR?

 

Dacă ne uităm în istoria electorală recentă, putem observa că la alegerile locale din 2016, USB de atunci a obținut un scor de 25%, în timp ce liberalii au convins doar  13% din electorat. În alegerile europarlamentare  situația a fost următoarea USR-PLUS – 40,59% (372.206 voturi) PNL – 15,78% (144.696 voturi). PSD  a obținut 16,68% (152.952 voturi).

De la alegerile europarlamentare și până acum au mai avut loc evenimente politice care au schimbat clasamentul. După ce Dan Barna l-a concurat pe Iohannis la prezidențiale, USR a început să înregistreze pierderi. Mulți dintre votanții partidului au susținut că a fost o greșeală această candidatură. Au urmat momentele de la formarea primului Guvern Orban, când USR a avut o strategie proastă, totul culminând cu mesajul lui Barna care a spus că USR nu își asumă acest lucru.

PNL a preluat guvernarea și a primit un ”boost ” de încredere de la electorat, după ce Iohannis a obținut al doilea mandat. De asemenea, liderii liberali au reușit să schimbe jocul politic în București, anunțându-și susținerea pentru Nicușor Dan și obligând astfel USR-PLUS să întrerupă cursa internă dintre Vlad Voiculescu și Dan și să se alinieze în spatele actualului candidat la Primăria Generală.

Toate evenimentele care au avut loc în ultima perioadă pe scena politică ne arată că situația s-a schimbat în clasamentul opțiunilor de vot. Conform barometrului EuropaFm realizat de IMAS, în luna iunie, la nivel național, PNL înregistra 33% iar USR doar 12.3. Asta după ce înainte cu câteva luni, în luna octombrie, aceeași casă de sondaj arăta faptul că liberalii au în preferințele electoratului un scor de 29,6, în timp ce USR avea 16,4%.

 

La nivelul Bucureștiului, conform declarațiilor liderilor politici, USR și PNL sunt aproape umăr la umăr. 

 

Aceasta este situația înainte de începerea campaniei electorale. USR-PLUS și PNL vor avea candidați comuni la primăriile de sector, dar vor fi adversari în lupta pentru obținerea mandatelor de consilieri locali și generali.

Nicușor Dan încearcă să joace echilibrat, să nu deranjeze nici electoratul usr-ist și nici pe cel liberal, să obțină voturi de la susținătorii celor două partide. El nu va face o campanie în care să favorizeze vreunul dintre cele două partide. Doar că trecutul lui îl leagă mai mult de USR, în percepția publică el este identificat cu creatorul USR și cu opozantul PNL de acum 4 ani. Acest lucru poate aduce un plus partidului condus de Dan Barna.

La sectoare, candidații pentru posturile de primar sunt împărțiți în mod egal. USR-PLUS are candidați la sectoarele 1, 2 și 4, iar PNL la sectoarele 3, 5 și 6. Doar că acești candidați nu sunt foarte cunoscuți, nu sunt niște lideri care să tracteze partidele lor, ei sunt obligați să se ”lipească” de ambele sigle, și a PNL și a USR, pentru a avea o șansă în bătălia cu primarii în funcție. Există și două excepții. Clotilde Armand care are un capital mare de încredere și putem afirma că are capacitatea să tracteze organizația USR sector 1 și Ciprian Ciucu, care în 4 ani a reușit să se profileze ca unul dintre adversarii Gabrielei Firea, având o imagine bună mai ales în mediul online și în rândul unor ziariști, formatori de opinie.

Așa după cum se prezintă lucrurile acum, nu putem avea așteptări foarte mari de la candidații sectoarelor în influențarea votului politic. În schimb, există alți actori politici și alte resurse care vor putea aduce un plus fiecărui partid.

USR-PLUS a început să își creioneze o strategie bazată pe promovarea Vice-Primarului. Vlad Voiculescu este prezentat ca cel care va fi mâna dreaptă a lui Nicușor Dan la nivelul Bucureștiului. Voiculescu are o imagine bună în rândul electoratului bucureștean, mai ales a celui de tip ong-ist și poate capacita potențialul USR-PLUS. În ultima vreme, acesta s-a adaptat și a început să transmită mesaje politice, și-a extins zona de mesaj, nu se mai cantonează doar în zona sănătății.

USR-PLUS a aruncat în lupta din București un lider, Vlad Voiculescu, pentru a și mobiliza electoratul și a-l determina să voteze lista propusă de partid. PNL nu joacă până acum această carte, n-a venit cu o propunere de Vice-Primar, cu un lider al organizației de București și pare că se concentrează mai mult pe promovarea candidaților pentru primăriile de sector.

În schimb, PNL, spre deosebire de USR-PLUS, are Guvernul și poate recupera în București datorită acțiunilor guvernamentale, a măsurilor pe care le adoptă Guvernul Orban. Desigur, dacă acestea sunt măsuri bune și nu dintre cele care scad partidul în opțiunile de vot.

Liberalii mai au avantajul structurilor, mult mai puternice decât cele ale USR-Plus, ceea ce le poate aduce un plus, atât în privința implementării campaniei, cât și în privința mobilizării votanților în ziua votului.

Bucureștiul a fost orașul în care sute de mii de oameni au protestat de-a lungul timpului, atât împotriva Guvernului Ponta, după evenimentele de la Colectiv, cât și împotriva guvernelor PSD conduse de facto de Liviu Dragnea. Există un electorat ” revoltat” de tip ”protestatar”, care odată mobilizat va ridica scorul celor două partide suficient demult încât PSD să înregistreze un scor la fel de prost ca la europarlamentare.

USR și PNL se vor lupta pentru acest electorat și pentru a-l determina să voteze lista propusă de fiecare partid. În cazul lor, va conta enorm strategia adoptată, resursele aruncate în joc și poziționarea liderilor care pot aduce voturi.

La această oră, așa după cum se prezintă ambele partide, putem spune că USR-PLUS pleacă cu un ușor avantaj, datorită aruncării în luptă a lui Vlad Voiculescu, dar rămâne de văzut dacă acesta va putea să compenseze plusurile pe care le au liberalii datorită faptului că sunt la guvernare.

1 comentariu

  1. „…Clotilde Armand care are un capital mare de incredere…”///2-Clotilde Armand a depus plângere la ANI cu privire la sumele încasate de Toni Greblă ca președinte AEP. „Și-a mărit salariul cu 50%”___—___Aceasta doamna dovedeste -IN ANI- ca merita incredere, este o adevarata luptatoare, si acest caz reconfirma, interesant este ca de ani de zile acest grebla apare in media doar cu ispravi de escroc, insa tot ramane pe functii inalte…Cum este posibil, cine-l protejeaza?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: