Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Societatea civilă în război cu serviciile

Societatea civilă în război cu serviciile

Gestul făcut de Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în data de 5 martie, publicarea datelor cu privire la situația testelor făcute la nivel național, precum și a campaniei de vaccinare a produs o vie dezbatere în online.

Explozia s-a produs ieri, după ce cu o premierul României, Florin Cîțu, a scris o postare pe Facebook prin care a explicat gestul său de a verifica modul în care au fost prezentate datele de către Voiculescu și dacă nu au fost date publicității ”date care să creeze probleme”.

La scurt timp, pe site-ul gestionat de ONG-ul Funky Citizens, Buletin de București, au apărut date care dezvăluie faptul că lucrătorii din domeniul de siguranță și ordine publică s-au putut vaccina în centre special amenajate, destinate doar acestei categorii, centre care nu apar pe platforma națională publică, unde se pot programa cetățenii din categoria 1 și 2, dar care lucrează în alte domenii. Materialul publicat a fost preluat de către presa și viralizat în online.

Au început să apară mesaje pe rețelele de socializare prin care să fie culpabilizate instituțiile din domeniul siguranței și ordinii publice. Liniile de mesaj se duc pe două direcții ”esențialii privilegiați” și ”sistemul paralel de vaccinare”.

La momentul în care a apărut ”Strategia de Vaccinare” dezbaterea privind categoriile de persoane și etapele de vaccinare nu a fost o dezbatere atât de largă, cum este acum.

În categoria ”esențialilor”, care se vaccinează în etapa a doua intră:

1.Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora;

2. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

3. Personalul din sectorul economic vital:

 • – Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;
 • – Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
 • – Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
 • – Unități de producție, transport și distribuție gaze;
 • – Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
 • – Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
 • – Transport de persoane și mărfuri;
 • – Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
 • – Comunicații și anume serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale

4. Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

5. Personalul poștal și din servicii de curierat;

6. Personalul cultelor religioase;

 • – Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS COV 2 cum ar fi: reportaje în unități medicale;
 • – Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

 

Așadar, nu este vorba doar de cadrele MAPN, MAI, SRI, SIE, ci și de alte profesii care au un risc de expunere mai mare din cauza activității pe care o desfășoară.

Din cauza faptului că există o percepție negativă la adresa serviciilor de informații, din cauza anilor perioadei comuniste, când Securitatea era organul de represiune, dar și pentru că în ultimii ani s-a vorbit foarte mult de ”statul paralel”, reprezentat de serviciile de informații care uneori fac și desfac, opinia publică s-a inflamat ușor.

E drept, gestul de transparentizare făcut de Vlad Voiculescu a adus în fața opiniei publice imaginea ”omului prins că face ceva pe ascuns”.

Aici o parte din vină o are și structura de conducere a CNCAV-ului. De la începutul campaniei de vaccinare se putea spune public că oamenii din serviciile de apărare și siguranță națională se vor vaccina în centre speciale. Există două motive bine întemeiate ca aceștia să aibă un statut diferit, organizarea și păstrarea confidențialității lucrătorului.

Din punct de vedere al organizării:

Este mult mai ușor să faci centre de vaccinare în locurile și în rețeaua de spitale a acestor instituții, procesul de vaccinare poate merge mult mai ușor, poate fi mult mai eficient. O să spuneți de ce este nevoie ca acești lucrători să aibă condiții speciale? Pentru că acești oameni sunt cei care apără țara, apăra ordinea publică și este vital ca ei să fie apți, la capacitate maximă.

Din punct de vedere al păstrării confidențialității lucrătorului:

Oamenii care activează în zona serviciilor speciale au o activitate unde este vitală păstrarea secretului identității. Nu poți expune public lucrătorii acestor servicii. Aici a fost și marea greșeală a lui Vlad Voiculescu, când a dat adresele centrelor în care aceștia se vaccinează. De altfel, ministrul MAI, Lucian Bode, a avut o reacție: ”Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legate de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr. Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective”.

Mulți dintre acești lucrători ai serviciilor speciale lucrează în zone periculoase, își riscă viața, iar uneori lucrează câțiva ani doar pentru crearea unei identități, ca după aceea să poată trece efectiv la executarea misiunii pe care o au.

Este îndreptățită cererea românilor cu privire la transparentizarea informațiilor publice, așa cum este perfect normal să se știe fondurile alocate instituțiilor din bani publici, însă la fel de îndreptățită este și protejarea unor informații ca cele privind adresa centrelor în care se vaccinează oamenii din serviciile de apărare.

A fost o lipsă de asumare și probabil nimeni din aceste structuri nu s-a gândit că informația privind vaccinarea lucrătorului din domeniul siguranței și ordinii publice va ajunge în presă.

Chiar dacă această dezbatere va suscita multă emoție și va căpăta valențe politice, trebuie să încercăm să privim cu calm toată situația. Dezbaterea ajută, dar nu și aruncarea pe piață a informațiilor false sau parțial adevărate și nici culpabilizarea lucrătorilor din domeniile speciale.

Vlad Voiculescu a vrut să facă un lucru bun, să ofere publicului informațiile cerute, dar a greșit atât în modul în care a acționat, cât și în privința oferirii unor informații care nu aveau ce căuta și aici mă refer strict la adresele centrelor de vaccinare pentru serviciile speciale. Am precizat de ieri că nu sunt de acord cu modul în care Vlad Voiculescu a făcut publice aceste date, fără o consultare cu premierul. De ce? Este o acțiune care impactează imaginea Guvernului PNL-USR, este normal ca această alianță să lucreze, să livreze lucrurile promise și relațiile între cele două partide să fie bune și funcționale. Altfel, se poate ajunge ușor la fenomenul CDR și ambele partide vor pierde următoarele alegeri.

12 comentarii

 1. „…Explozia s-a produs ieri, după ce cu o premierul României…”___—-___ nicio grija, in Romania „nicio minune nu tine mai mult de 3 zile”, dovezile abunda, numai in ultimele luni au murit zeci de persoane in incendii IN spitale, i-hannul patriei a cerut iarasi un rapor(precum si cu , cazul Colectiv, arhivat deja) si peste tot si toate s-a asternut „linistea si pacea” atat de binefacatoare pentru stapanii de sclavi, care conduc Romania…In acest caz insa, s-ar putea sa fie si un joc, adica vor sa-l elimine pe acest voiculescu si „netezesc cararile”…Iar lucrarea nu poate fi facuta decat de „servicii”, ca doar d’aia exista, nu?!

  1. Valeriu Gheorghita, in scandalul privind vaccinarea peste rand: „Nu voi demisiona de la sefia CNCAV. (Miercuri, 10 Martie 2021, ora 23:08)____—–____cred si eu, cine a vazut caine sa plece de buna-voie de la macelarie…. Nu mai vorbim ca individul poate chiar ajunge general daca -din intamplare – pandemia se va termina mai repede, dar chiar si cu 1/2 milion morti in 2-3 ani, i-hann tot il va face general, stim ca el este protectorul generalilor, degeneratul oprea (cel care si-a ucis miseleste propriul soldat pe campul de lupta) in loc sa fi servit deja 4 ani de puscarie din cel putin 20, el este plin de onoruri si privilegii (inclusv banesti) , garantate de i-hann, satrapul national…

 2. Ambasadorul SUA in Republica Moldova, atac la adresa politicienilor si a infractorilor corupti: „Nu mai pot dicta cursul viitorului tarii”(…)
  -II-Sefa Autoritatii Nationale pentru Cetatenie castiga lunar, la 53 de ani, o pensie de 20.000 de lei. Venitul ei total se ridica la 30.000 de lei(…)___—-___un gest care parca o invita pe M.Sandu sa indrazneasca sa ceara un ajutor nerambursabil de la USA(chiar si numai de 10-20 milioane) si -probabil- UE ” se va simti” si va face acelasi gest, chiar cu ceva adaos… „Bate si se va deschide, cere si-ti va fi dat”! Cat despre autoritatea mai sus pomenita, aceasta este doar o alta aberatie, aceasta „autoritate” va functiona chiar mai bine (si cu mult, mult mai ieftin) daca ar fi o mica sectiune a ministerului de interne, condusa de un foarte usual sef de birou…

 3. Romania nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca cu suspiciuni. Valeriu Gheorghita: „Peste 200.000 de persoane vaccinate, fara reactii adverse deosebite”(…)///
  -II-Norvegia suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, la scurt timp dupa Danemarca. „Este o masura de precautie”(…)____—–____ si de unde stie acest gheorghe ca nu exista si alte loturi cu probleme, daca -deja- exista precedent? Nu stie, insa lui nu-i pasa de populatie, asa cum nici lui i-hann nu-i pasa, asa ca ” tot inainte’, ” prin foc si sabie”… Vedeti boieri dumneavoastra, alta era soarta Romaniei daca era Monarhie(precum Norvegia si Danemarca-aici), as zice ca ar fi fost chiar buna decat cele doua, daca aceasta Monarhie ar fi cu aport Englez…republica, cu criminali precum i-hann , etc., nu poate avea decat o singura iesire din istorie, prin faramaitzare teritoriala, garantat, daca se destrama -sau doar subrezeste- UE….Altel, in coada la UE , in orice, iar i-hann mandru ca a transformat sistemul de sanatate -si doar in 6 ani- intr-un sistem de abataj uman, foarte eficient…

 4. – Premierul Florin Citu nu este de acord cu certificatul de vaccinare: Creeaza o discriminare in societate.(…)___—–____Extraordinar, ce- l „roade” grija pe acest nemernic, aceasta ” discriminare ” este una f. obiectiva si naturala, mai ales in contextul cand este previzibil ca oricine are acces la vaccinare, deci cei care nu vor sa se vaccineze, se ” discrimineaza” singuri…Este ca si cu „discriminarea”, ca unii nu au permis auto, mai ales cei care l-au pierdut(suspendat, anulat), de obicei pentru motivatii f. serioase( ebrietate, condus agresiv, etc.)… INSA pe el nu-l „roade” grija de IMENSA DISCRIMINARE ECONOMICA SUSTINUTA DE EL SI NOII BANDITI DE LA CONDUCERE, anume ca , CLASA PARAZITILOR castiga si de 30 ori mai mult decat cei care realmente muncesc, si – una din urmari- acesti putini indivizi din CASTA PARAZITILOR( sub 1 la suta din populatie), poseda(prin furt) si cate 5-6 case, in timp ce cateva milioane de romani traiesc in maghernitze( numite apartamente) de 2 camere (doar una -prin destinatie- dormitor) ,la modul supraaglomerat , chiar familii si cu 3 copii, „locuiesc” in asa apartamente, iar acest nenorocit este ingrijorat de imaginare discriminari, tocmai pentru a abate atentia populatiei, de la realele probleme, create sau continuate de el si ceilati jeGmanitori……

  1. Renate Weber critica declaratia lui Florin Citu legata de „teroristi”: „Unde ati mai vazut premier sa se refere in acesti termeni la cetatenii care gandesc diferit de autoritate?”(…)____—–____ nu ca aceasta reneta ar fi vreun balsam de pus pe rana, insa aici are dreptate, acast catzu dovedeste ca este un individ patimas, dictatorial, rolul marilor „barbati de stat” trebuie sa fie aducerea armoniei intre toate paturile sociale, el habar-nu-are de asa ceva, este servantul” elitelor” politice si de alta natura, cred ca este elocvent ce caracter are, pornind de la cine l-a „educat”,(cel putin primii 7 ani), doi parinti care au gasit ca cea mai buna afacere este „muntele de pietate”, adica una dintre cele mai perverse forme de talharire a concetatenilor, prin acest magazin , unde doar oamenii prinsi la anaghie isi amaneteaza lucrurile de valoare- la preturi de nimic- deobicei nici nu le mai pot rascumpara, in special datorita dobanzilor si taxelor platite pentru fiecare zi scursa…Urat caracter , de unde deriva „normalitatea” actiunilor si declaratiilor acestui catzu…

 5. – Libertatea.ro: Baietii destepti de la Hidroelectrica. Veniturile exorbitante ale oamenilor de partid”… dupa ce a adus pe negativ, o companie privata, s-a angajat la stat…”
  „… peste o suta mii euro pe an… fara specializare sau legatura cu domeniul, dar „oamenii partidului”…”—-___—–iar ca acestia sunt in toate sectoarele, practic Romania este talharita in fiecare secunda, si totul sub inaltul patronaj al conducerilor tarii…

 6. Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Recomandam instituirea starii de urgenta pentru doua saptamani”(…)____—–____In situatia data , realistica, este singura optiune care poate fi de bun augur, cu doua conditii sine qua non, prima este ca in aceste 2 saptamani sa fie vaccinati cel putin 50% din intreaga populatie eligibila, si doi, ca vaccinul folosit sa fie efectiv macar in proportie de peste 60-65%, urmand ca in continuare, dupa cele 2 saptamani, vaccinarea sa fie continuata tot la modul frenetic, pana cand este vaccinata intreaga populatie care se preteaza, si abia dupa inca cateva saptamani, se poate nota o scadere semnificativa a imbolnavirilor si deceselor, practic pandemia poate fi redusa la stagiul, direct, de sporadic…

 7. Disonanță între agendele Washingtonului și Parisului
  Estul Europei este mai aproape de logica strategică a SUA, în timp ce Franța pare ancorată într-un imaginar care are mai multă legătură cu lumea post 9/11 decât cu cea de după anexarea Crimeei.

  (Octavian Manea-02.03.2021)”…in timp ce Franta pare ancorata intr-un imaginar…”///

  2-Reactii dure la noua coperta a revistei Charlie Hebdo. Regina apare sufocand-o cu genunchiul pe Meghan Markle, trimitere la uciderea lui George Floyd(…)///3- Acuzatii grave la adresa Londrei: Marea Britanie demonstreaza „un nationalism pervers” incercand sa ajunga la un acord comercial cu SUA inaintea UE.”Ministrul irlandez de externe…”____——____”Franta ataca prin invaluire”, desi „perfidul Albion” a fost tinta Frantei de ceva secole, interesant ca reverberatiile nu lipsesc nici in una din coastele mai de sus , ale Angliei, intelegem oful(si off-ul!) si al Frantei si al Irlandei, insa este prea evidenta doza de absurditate in amandoua situatiile, deci (dupa acest ministru) Anglia ar trebui sa se incoloneze (macar) dupa UE sa semneze un tratat economic cu USA, iar despre comparatia Reginei cu polititistul abuziv, aberatia este si mai mare, insa dreptul la libera exprimare trebuie sa primeze, totusi , cred ca respectiva (si celebra) revista satirica, va primi de la publicul mondial, o imensa bila neagra…Deloc rasista!

 8. Maia Sandu, replica pentru George Simion: „Are o singura solutie”. Liderul AUR a fortat intrarea in Republica Moldova, prin Vama Leuseni(…)____—–____ aici sunt de acord cu G.S., atata timp cat nu a comis cine stie ce crima sau infractiune,mi se pare abuziv sa i se restranga dreptul la circulatie si exprimare libera…Totusi,, situatia confirma ca in RM exista o opozitie serioasa, in problema reunificarii…

 9. Educația și excluziunea digitală: un eșec de etapă
  Proiectul României educate (optând pentru varianta optimistă) nici măcar nu a început.

  (Raluca Alexandrescu-16.03.2021)”…Chicago Boys…””…cor afon al noilor Chicago boys and girls made in Romania, hrănit din fonduri. europene..” ___—-____ Chicago Boys chiar au scos Chile in lume, insa aceasta pentru ca a existat o vointa nealterata, asa cum este-total alterata- in Romania(practic putreziciune morala), unde catzu, anca dracul, buruJa,etc., au fost trimisi -in USA, la scoli grele si pe bani grei- de fosta securitate si nomenclatura, exact pentru a putea insela -din nou- populatia, vezi doamne, avem conducatori scoliti in USA!, in realitate acesti indivizi au facut turism in USA NU AU FOST INTERESATI SA APLICE NIMIC DIN REALITATILE ECONOMICE, s-au intors in tara, au ajuns in functiile predestinate si ROMANIA SE AFUNDA SI MAI ADANC IN HAZANAUA pregatita de iliescu, roman, etc., toti cu pensii si diverse bonificatii, absolut de nababi…

 10. O coaliție tot mai dezbinată
  Scandalul însă va dura probabil până la tranșarea luptei pentru putere din PNL, a cărei logică stupidă le cere competitorilor pentru președinția partidului să atace USR PLUS.(Rodica Culcer-16.03.2021)”…A devenit iremediabil evident că guvernul protejează o nouă nomenklatură, cu salarii și pensii disproporționate față de restul populației și cu acces privilegiat la servicii de sănătate….”____—–_____f. adevarat, doar ca situatia dureaza de vreo 30 de ani, iar „bomba” romaneasca, face doar fasuri, mai degraba Romania chiar se va goli de tot ce mai poate munci, cu bratele sau cu capul…Abia atunci viermii de hazna(politicienii, armata, politia, popimea etc., in varf cu i-hann) se vor manca -la propriu-intre ei, pentru ca nu vor mai fi platitori de taxe, asiaticii si africanii care vor veni in tara, vor intelege repede cu cine au de’a face, si vor pleca si ei, mai departe…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: