Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cum își păcălește PNL activul de partid. Liberalii nu vor putea reveni la un scor de 20%!

Cum își păcălește PNL activul de partid. Liberalii nu vor putea reveni la un scor de 20%!

Mai este un pic până ce guvernul alianței PNL-PSD va fi învestit. După 2 luni de criză, avem deja imaginea completă a tabloului, am văzut actorii politici cum s-au comportat, mesajele transmise de aceștia și putem să facem o evaluare a acțiunilor acestora.  

Sondajul prezentat de Avangarde, realizat în octombrie, ne arată că PNL a scăzut la 17% după o perioadă lungă de criză. Întrebarea pe care mulți și-o adresează este dacă liberalii vor reuși să recupereze procentele și să obțină cel puțin un scor egal cu cel realizat în alegerile din 2020, atunci când PNL a obținut 25.19%, sau vor continua drumul pe trend descendent. 

În interiorul PNL există două argumente în favoarea revenirii la scorul obținut în ultimele alegeri, argumente care au fost lansate încă din momentul rupturii alianței cu USR.  

1) Liberalii se bazează pe faptul că vor fi bani, că România va primi fondurile alocate prin PNRR și aceștia vor fi investiți, se vor vedea în realizări concrete, ceea ce le va aduce o revenire în sondaje. PNL mizează pe o bună guvernare care să le aducă românilor beneficii, ceea ce ar duce și la o creștere în preferințele publicului. 

2) Numărul aleșilor locali, ai primarilor, vor trage partidul în sus. Există același tipar de gândire: primarii pot compensa pierderile înregistrate la capitolul imagine la nivel central și pot tracta partidul prin voturile obținute la nivel local. 

 

Acestea sunt argumentele folosite în interiorul partidului, cu scopul de a liniști militanții și a le da speranță, pentru a justifica faptul că ruptura alianței cu USR și asocierea cu PSD a dus la efecte negative doar pe termen scurt. 

 

Să vedem dacă acesta este adevărul: 

 

Va fi o guvernare cu rezultate bune? 

 

În primul rând trebuie spus că nimeni nu poate ști la acest moment cât va dura alianța cu PSD. Mesajul folosit de către cele două partide, ”proiect pe 7 ani”, a fost doar pentru a justifica intrarea la guvernare a social democraților, pentru a da impresia publicului că se face un act responsabil, din rațiuni ce țin de interesul României. USL, care era o construcție bazată pe un crez comun: lupta cu regimul Băsescu, care avea un dușman comun și unde interesele PSD și PNL atât de la nivel local, cât și de la nivel central erau armonizate, nu a rezistat atât. Nici atunci, protocolul nu a fost respectat și alianța s-a destrămat înainte de prezidențiale. Acum avem o situație diferită, o alianță de conjunctură, în care liderii partidelor vor încerca să tragă cât mai mult pe spuza lor. 

Dacă am analiza această alianță pornind de la un scenariu optimist și anume că va dura până la jumătatea anului pre-electoral, 2023, până la ”rotația” premierului, am vedea că liberalii sunt în continuare dezavantajați.  

În 2023, PSD va avea mai multe opțiuni de joc decât PNL. Va putea lua premierul și să respecte deal-ul făcut, ar intra în alegerile din 2024 cu premierul lor, ceea ce ar putea aduce un plus. Ar putea să dea afară PNL și să facă o alianță cu AUR și minotritățile naționale. Liberalii sunt mai limitați, e mai greu de refăcut o alianță cu USR, iar varianta cu AUR nu ar trece în Parlament, pentru că nu ar avea voturile necesare. 

Dacă am avea o bună guvernare în acești doi ani, greu de crezut dar să spunem că s-ar face, PSD ar fi avantajat de faptul că ar intra în alegerile din 2024 cu propriul premier și ar putea crea percepția că, datorită lor, a existat această bună guvernare și că au principalul merit. 

 

 

În scenariul pesimist, alianța PNL-PSD se va rupe înainte de termen. Va fi un nou scandal politic, vor conta motivele pentru care se rupe această construcție și putem spune încă de pe acum că liberalii vor fi acuzați de două eșecuri, că nu au fost în stare să guverneze nici cu USR, nici cu PSD. Desigur, nu putem ști încă de pe acum cine va pierde cel mai mult dacă această alianță se rupe, dar este clar că va fi imposibil pentru liberali să aibă argumente care să justifice o nouă ruptură, argumente care să le aducă procente electorale. 

 

Dacă din punct de vedere politic, vedem că opțiunile PNL sunt limitate și că nu beneficiază de niște atuuri, să vedem dacă există premisele unei bune guvernări, cu rezultate pozitive. 

 

În primul rând, trebuie spus că  România se află acum în criza pandemică și într-o criză economică. Acestea nu pot fi rezolvate peste noapte. Nu există soluții miraculoase. Niciun guvern, niciun partid de guvernământ nu poate înregistra creșteri de puncte electorale când țara este în criză. Se poate vedea acest efect în toată Europa. Partidele de guvernământ scad în preferințele electoratului, chiar dacă gestionează bine criza. Este greu de crezut că în România va putea fi altfel. Cel puțin în următorii doi ani, ambele partide de guvernământ pot spera doar la o stagnare în sondaje. Desigur, va conta și raportarea fiecăruia, s-ar putea să avem un PSD la guvernare care face opoziție din interior, iar liberalii vor deconta mai mult, deoarece au premierul. 

În al doilea rând, banii din PNRR vin condiționat. Avem un program și niște ținte de atins. Din 6 în 6 luni se vor face verificări și, în funcție de țintele atinse, vor veni sau nu banii. Capacitatea administrativă a statului e extrem de proastă, vedem asta de 30 de ani, așa că nu există premisele favorabile.  

Reformele suprapuse peste criză vor aduce costuri electorale mari. Acest lucru s-a văzut și în Guvernarea Boc, când peste criza economică mondială am avut parte și de implementarea unor reforme ce au dus la mișcări sociale puternice. Greu de crezut că PSD va accepta niște reforme dureroase, mai degrabă va opta pentru ruperea alianței și protejarea propriului electorat.  

Mai degrabă din cauza capacității administrative reduse a statului, din cauza crizelor actuale, dar și a intereselor divergente din punct de vedere al partidelor din alianță, putem spune că nu există premisele unei absorbții în întregime a fondurilor din PNRR și, pe cale de consecință, nici nu vor fi rezultatele așteptate de liberali. 

 

Alianța cu PSD. V-am păcălit! 

 

Liberalii speră ca eventualele realizări din plan guvernamental să determine publicul supărat de ruperea alianței cu USR și intrarea în alianța cu PSD să le acorde încrederea în 2024. Cu alte cuvinte, se bazează pe ideea ”v-am păcălit în 2020, dar v-am făcut lucruri”. Asocierea cu PSD s-a făcut mult prea devreme, ruperea alianței cu USR nu a fost determinată de factori ”obiectivi”, ci strict de voința lui Cîțu și al unui grup de interese. Poate o parte mare a publicului liberal ar fi înțeles ruperea alianței cu USR, dacă de-a lungul timpului se prezentau elemente care să arate că USR nu este în stare să guverneze, să administreze țara, dar n-a fost așa. A fost o mișcare bruscă nejustificată în ochii multora. Argumentele aduse atunci de PNL au frizat bunul simț. Tot jocul făcut după aceea, mesajele ilogice: nu facem alianță cu USR care a votat moțiunea de cenzură, dar facem cu inițiatorii moțiunii, nu au dus decât la crearea senzației că liberalii își ”iau de proști” alegătorii. Le-aș recomanda să se uite pe structura electoratului care i-a votat. Acolo vor putea vedea că este o zonă mare de electorat care nu va putea fi păcălit, care crede în valori și care chiar dacă va vedea că se fac lucruri bune, că va fi o guvernare eficientă, nu va putea trece peste momentul în care a fost ”înșelat pe față”.

Este cea mai mare fraudă de comunicare făcută în istoria politică, este cea mai bruscă întoarcere, cea mai rapidă schimbare de atitudine, care va duce la costuri mari. Acest electorat nu se va întoarce din nou cu fața la PNL, va avea alternative: USR, partidul lui Orban sau va sta acasă. Este extrem de elocvent cazul Valeriu Stoica, fostul președinte PNL, care spune că nici el n-ar mai vota pentru liberalii condus de Cîțu. 

 

Factorul Orban! 

 

Partidul lansat de Orban va fi un nou vehicul care va smulge voturi din bazinul PNL. La această oră nici nu contează dacă fostul președinte va face un partid politic de 5% sau de 7%. Aceste puncte vor veni din bazinul PNL, ceea ce ne conduce din nou la ideea că argumentele lansate în interiorul partidului sunt false. PNL nu poate reveni la scorul său atât timp cât apare un nou partid politic, care are în fruntea sa un lider liberal vechi și care a jucat în aceste luni conform electoratului liberal, iar asta se poate vedea în sondajele realizate, în care majoritate liberalilor nu erau de acord cu asocierea cu PSD. 

 

PNL se bazează pe primarii săi. Vor putea aceștia să ducă PNL din nou la 26%? 

 

Primarii sunt forța electorală de bază a oricărui partid mare. Însă, nu trebuie uitat faptul că ei nu pot influența foarte mult scorul din parlamentare. De multe ori aceștia se protejează pe ei și nu intră în conflict cu partidul concurent. Primarii au miză în alegerile locale. În cele generale, intervin și alte elemente în calculul lor. De asemenea, nu trebuie uitat că aceștia sunt primii care migrează când simt că s-ar putea să își piardă postul. Am avut în România inclusiv o ordonanța care a permis migrarea primarilor și atunci mulți și-au schimbat partidul doar pentru a obține un nou mandat.  

Este falsă teza că primarii PNL vor putea face un scor bun și în parlamentarele din 2024.  

De altfel, istoria electorală ne demonstrează că au existat pierderi imense între alegerile locale și cele parlamentare.  În 2016 PNL a obținut 30.64 % alegerile locale, iar în parlamentare a obținut 20.04%.  

În 2020, PNL a obținut în locale 30.64%, iar în parlamentare 25.19% 

Liberalii ar trebui să se gândească la dilema psd-iștilor, care se întrebau plângând în 2020: cum am pierdut după ce au mărit pensii și salarii? 

 

Ce lideri a crescut PNL? Ce prezidențiabil va avea? 

 

În 2024, alegerile prezidențiale vor fi în aceeași zi cu parlamentarele. Vor fi alegeri în care influența prezidențiabilului va fi determinantă pentru scorul partidului. PNL nu are un prezidențiabil. Liderul de acum al partidului are 7%. Vedem că liberalii nu au crescut lideri. Majoritatea liderilor liberali de acum sunt la o cotă redusă de încredere. Vor găsi un lider providențial? Greu de crezut.  

 

Așadar, toate argumentele PNL sunt false. Niciunul nu stă în picioare la o analiză atentă. Sunt prea mulți de ”dacă” la mijloc pentru o bună guvernare, prea multe condiții care trebuie să se îndeplinească, iar în același timp, avem un nou concurent electoral pentru PNL, o lipsă acută de lideri și o fraudă de comunicare imensă ce nu va fi uitată. 

 

2 comentarii

  1. „Este cea mai mare frauda…” ____——____ si macar egala, frauda generala, un partid autentic istoric, NU poate exista intr-o istorie falsificata, deformata, etc…

  2. – Iohannis nu i-a invitat pe Cioloș și George Simion la recepție de la Cotroceni de Ziua Națională(…)—-____—–cea ce spune clar ca, wuhannis-liliacul-albinotic-transfrontalier, chiar se crede si se simte -intrisec, organic- un mare satrap, ale carui mici si infantile capricii, trebuie satisfacute la orice pret, in PRINCIPIU, toti sefii de formatiuni politice parlamentare TREBUIE sa participe la un asa eveniment, „invitatia”, eventuala, trebuie sa fie doar o formalitate birocratica…Insa acest individ musteste de ura impotriva celor 2(+), sunt sigur ca este in stare sa-i asasineze, daca ar gasi executorul… E culmea ca inca nu se produce o razmeritza pentru a-l demite,individul trebuie scos din orice ecuatie politica si din orice functie publica, dimpotriva, el trebuie inculpat(+ alti 5-6-7 ‘clienti ” de varf)pentru genocid, comis prin crearea de conditii ca pandemia( sectiunea locala) sa se dezvolte fulminant, si sa aiba urmari atat de serioase, nu numai prin decese, dar si economic…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: