Care este cel mai mare pericol pentru USR-PLUS?
Un nou scandal a atras atenția opiniei publice. Dacian Cioloș amenință cu plecarea din USR-PLUS, dacă nu se adoptă reformele pe care el le dorește și dacă nu primește pârghiile de putere necesare. Răspunsul venit de la Barna a fost foarte clar, nu se poate. Azi dimineață Cioloș a făcut un pas în spate, dar…
Acest scandal vine acum când pe scena politică se poate observa că există o situație ciudată. Avem o putere politică formată din PSD și PNL, primele două partide ca număr de parlamentari, și o opoziție care nu poate conlucra. AUR începe să fie perceput, de din ce în ce mai mulți români, ca partid extremist, de sorginte legionară și este aproape exclus ca vreunul din partidele parlamentare actuale să riște în viitorul apropiat o colaborare cu aceștia.
USR de asemenea intră într-o izolare. Nu poate colabora cu PNL, după destrămarea coaliției din care au făcut parte, iar PSD e încă departe de a fi frecventabil pentru electoratul partidului condus de Cioloș. Asistăm practic la situația în care PNL și PSD sunt obligate să mențină această coaliție mult timp. În același timp, nu există o alternativă reală la actuala putere. Dacă mâine am avea alegeri, probabil s-ar forma un nou guvern tot din cele două partide care au acum puterea.
USR a avut încă de la formare ca principal adversar tot USR. Partidul a stat într-o epocă a canibalismului. L-a detronat pe Nicușor Dan, iar după aceea s-a văzut că membrii partidului sunt ocupați cu războaiele interne. Pe timp de pace, când nu existau bătălii electorale, apăreau destul de des scandaluri în public. Poiana lui Ioacan era locul din care izbucneau scandalurile. USR nu reușea să iasă din zona ONG-istă și să adopte o ”disciplină de partid”. Au fost oameni valoroși care au plecat din USR pentru că nu puteau sta într-un permanent război.
Mulți dintre votanții USR au trecut peste stângăciile de la început, peste naivitățile unor lideri, le-au pus pe seama lipsei de experiență politică. Mulți însă n-au putut trece peste scandalurile interne și agresivitatea unor activiști. De altfel, USR a fost mereu tras în jos și de activiști care în online aproape agresau verbal internauții care emiteau păreri împotriva liderilor partidului.
Iată că, din nou, pe timp de pace, USR ajunge în centrul atenției publice cu luptele intestine. E drept, acum e USR-PLUS și avem o situație inedită în interior. Președintele partidului, Dacian Cioloș, nu are majoritate în structura de conducere și nu are nici pârghiile necesare pentru a-și impune programul său politic.
Există un adversar extrem de puternic pentru USR-PLUS și care va fi foarte greu de gestionat.
Mulți votanți ai USR-PLUS nu văd cum s-ar putea schimba lucrurile în România, care este alternativa la actuala putere. Realizează că partidul lor nu poate lua 51%, sunt conștienți că nu se pot alia cu AUR și că PNL nu își mai dorește o coaliție. USR-PLUS pare condamnat să stea foarte mult timp în opoziție, ceea ce înseamnă că va exista un puternic recul electoral. Vor fi votanți ai partidului care se vor demobiliza, iar posibilii ”votanții de conjunctură” nu vor avea niciun motiv să meargă la vot.
USR-PLUS trebuie să se lupte cu această ”demobilizare” în viitorul apropiat, dar nu va putea face acest lucru cu un partid care la vârf este rupt între tabăra Cioloș și tabăra Barna.
USR-PLUS este acum principalul adversar al USR-PLUS!
1 comentariu