Nu da muniție Federației Ruse!
În ultimele două zile s-au înmulțit mesajele și actorii care încep să plimbe în online narativul rus. Oarecum, e un proces normal. Dacă în primele zile ale războiului a fost un val de emoție pornit de oamenii care condamnau războiul și nu ”era loc” pentru propaganda rusă, acum că a trecut puțin timp, oamenii își reiau activitățile curente, petrec mai puțin timp în online și s-a făcut și o breșă pentru relansarea campaniei de propagandă a Federației Ruse.
Sunt trei categorii de public care răspândesc narativele create în laboratoarele propagandei ruse sau care preiau mesaje de acolo și la adaptează:
- Oameni de afaceri în special din zona media, care și-ar dori un sistem pe model rusesc, afaceri prospere fără a ține cont de lege. Probabil, mai au din când în când câte un vis de vară și se visează și geostrategi și oligarhi. Sunt vechii ”moguli”, mai noi sau mai vechi
- Trolli plătiți să-și facă jobul, mulți nici nu sunt aici în țară
- Oameni cuprinși de frică, ce văd în narativul rusesc soluția de a stopa conflictul. Ei își doresc o oprire a conflictului, ca acesta să nu ajungă în România, indiferent de costurile pe care le-ar suporta Ucraina. Nu contează dacă va rămâne jumătate de țară sau nu, nu contează neapărat dacă s-au trecut linii roșii în privința dreptului internațional și nici ce va fi în planul ăsta în viitor. Vor oprirea războiului cu orice preț și duc narativul rus mai departe crezând că așa e bine.
Și eu cred că orice om normal la cap vrea ca războiul să înceteze. Nimeni nu vrea să mai vadă oameni suferind, copii care trăiesc drame ce îi vor marca pe viață. Pe cei mai mulți dintre noi ne desparte însă modul în care putem vedea soluțiile de încetare a războiului, acum când s-au depășit bariere de netrecut, acum când situația la nivel mondial nu se poate compara cu ce a fost până acum în istorie. Este o situație inedită și nu există precedente. Soluția politică acum pare cu mai puține șanse decât un alt tip de soluție precum cea a unei lovituri împotriva lui Putin, dată de establishment. Dar nu e vorba despre asta.
Scriu acest text în special pentru cei cuprinși de frică, cei care fără să vrea pică în plasa propagandei ruse și multiplică mesajul. În ultima vreme observăm că a crescut ”whataboutism-ul”, o metodă de contraargumentare lansată în epoca sovietică prin care se răspunde la un atac cu alt atac, încercând să se facă paralele între situații, ca în concluzie să se ajungă la situația că și unul și celălalt sunt răi.
Relativizare, minimizare, whataboutism lansate acum din plin de propaganda rusă pentru că războiul nu e numai în Ucraina. Războiul, chiar dacă sub altă formă, a cuprins toată lumea și Federația Rusă a ajuns izolată. Propaganda rusă are ca obiectiv crearea acestor breșe în societățile din vest și în special în fostele țări din spațiul de influență ex-sovietc, România, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Polonia.
Nu faceți jocul Federației Ruse, nu creați panică și presiune pentru că e o falsă iluzie că veți câștiga ceva. Doar vom dovedi că suntem slabi ca societate iar peste o perioadă poate fi mai rău.
Sincer, nu suntem în război din 24 februarie. Războiul declanșat de Federația Rusă a fost pornit mai demult. Am avut conflicte înghețate, trupe pe teritoriul altor state, am avut campanii de lobby și cumpărare de influență în vest, am avut amestec în alegerile interne, partide din vest sponsorizate, s-au creat partide politice, s-au creat oligarhi cu rolul de a cumpăra influența decidenților din vest, atacuri cibernetice și multă, multă propagandă anti-UE, anti mod de viață al societăților occidentale. A fost un război sub altă formă, dar a fost război.
Acum tot vestul e unit! Acum, există un consens și o consultare reală între marile puteri din vest și între partenerii lor mai mici în abordarea acestei crize. E un front unit al Lumii Libere, cu toate imperfecțiunile ei, împotriva unui regim criminal care își aruncă opozanții de la balcon, care își ține propria populație ostatică și care nu are nicio milă să pună tunurile pe civili.
Tot vestul a adoptat sancțiuni dure care vor slăbi Federația Rusă. O vor trimite în epoca URSS. Chiar dacă rusul de rând nu cunoaște conceptul de bună stare, asta nu înseamnă că statul rus nu va intra în faliment în viitorul apropiat, că își va permite să țină și un război militar și un război economic.
Știu că e greu, că războiul sperie, dar suntem în NATO, nu există la acest moment indicii că Federația Rusă va ataca un stat membru al acestei alianțe. Dar nimeni nu îți cere să iei arma în mână și să pleci în Ucraina.
În schimb, poți să fii rațional, să nu dai mai departe narativul rus, să nu creezi un sentiment de panică și în fond să îți aperi aici valorile în care crezi: libertate, stat de drept, suveranitate, independență. Un stat se apără și pe acest palier. Informează-te și fii rațional. Gândește-te de două ori înainte de a da mai departe anumite mesaje. Un stat se slăbește și prin cultivarea unui climat anxios, unui climat de nesiguranță, prin creșterea neîncrederii în soluțiile adoptate, prin neîncrederea în factorul politic.
Puteți citi materialele de mai jos și o să înțelegeți mai bine tacticile propagandei ruse:
https://www.g4media.ro/whataboutismul-metoda-de-argumentatie-a-celor-care-nu-au-argumente.html
https://pressone.ro/6-naratiuni-ale-propagandei-putiniste-despre-razboiul-din-ucraina
17 comentarii