Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Nu da muniție Federației Ruse!

Nu da muniție Federației Ruse!

În ultimele două zile s-au înmulțit mesajele și actorii care încep să plimbe în online narativul rus. Oarecum, e un proces normal. Dacă în primele zile ale războiului a fost un val de emoție pornit de oamenii care condamnau războiul și nu ”era loc” pentru propaganda rusă, acum că a trecut puțin timp, oamenii își reiau activitățile curente, petrec mai puțin timp în online și s-a făcut și o breșă pentru relansarea campaniei de propagandă a Federației Ruse. 

Sunt trei categorii de public care răspândesc narativele create în laboratoarele propagandei ruse sau care preiau mesaje de acolo și la adaptează:

 • Oameni de afaceri în special din zona media, care și-ar dori un sistem pe model rusesc, afaceri prospere fără a ține cont de lege. Probabil, mai au din când în când câte un vis de vară și se visează și geostrategi și oligarhi. Sunt vechii ”moguli”, mai noi sau mai vechi
 • Trolli plătiți să-și facă jobul, mulți nici nu sunt aici în țară 
 • Oameni cuprinși de frică, ce văd în narativul rusesc soluția de a stopa conflictul. Ei își doresc o oprire a conflictului, ca acesta să nu ajungă în România, indiferent de costurile pe care le-ar suporta Ucraina. Nu contează dacă va rămâne jumătate de țară sau nu, nu contează neapărat dacă s-au trecut linii roșii în privința dreptului internațional și nici ce va fi în planul ăsta în viitor. Vor oprirea războiului cu orice preț și duc narativul rus mai departe crezând că așa e bine.

Și eu cred că orice om normal la cap vrea ca războiul să înceteze. Nimeni nu vrea să mai vadă oameni suferind, copii care trăiesc drame ce îi vor marca pe viață. Pe cei mai mulți dintre noi ne desparte însă modul în care putem vedea soluțiile de încetare a războiului, acum când s-au depășit bariere de netrecut, acum când situația la nivel mondial nu se poate compara cu ce a fost până acum în istorie. Este o situație inedită și nu există precedente. Soluția politică acum pare cu mai puține șanse decât un alt tip de soluție precum cea a unei lovituri împotriva lui Putin, dată de establishment. Dar nu e vorba despre asta.

Scriu acest text în special pentru cei cuprinși de frică, cei care fără să vrea pică în plasa propagandei ruse și multiplică mesajul. În ultima vreme observăm că a crescut ”whataboutism-ul”, o metodă de contraargumentare lansată în epoca sovietică prin care se răspunde la un atac cu alt atac, încercând să se facă paralele între situații, ca în concluzie să se ajungă la situația că și unul și celălalt sunt răi.

Relativizare, minimizare, whataboutism lansate acum din plin de propaganda rusă pentru că războiul nu e numai în Ucraina. Războiul, chiar dacă sub altă formă, a cuprins toată lumea și Federația Rusă a ajuns izolată. Propaganda rusă are ca obiectiv crearea acestor breșe în societățile din vest și în special în fostele țări din spațiul de influență ex-sovietc, România, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Polonia.

Nu faceți jocul Federației Ruse, nu creați panică și presiune pentru că e o falsă iluzie că veți câștiga ceva. Doar vom dovedi că suntem slabi ca societate iar peste o perioadă poate fi mai rău.

Sincer, nu suntem în război din 24 februarie. Războiul declanșat de Federația Rusă a fost pornit mai demult. Am avut conflicte înghețate, trupe pe teritoriul altor state, am avut campanii de lobby și cumpărare de influență în vest, am avut amestec în alegerile interne, partide din vest sponsorizate, s-au creat partide politice, s-au creat oligarhi cu rolul de a cumpăra influența decidenților din vest, atacuri cibernetice și multă, multă propagandă anti-UE, anti mod de viață al societăților occidentale. A fost un război sub altă formă, dar a fost război. 

Acum tot vestul e unit! Acum, există un consens și o consultare reală între marile puteri din vest și între partenerii lor mai mici în abordarea acestei crize. E un front unit al Lumii Libere, cu toate imperfecțiunile ei, împotriva unui regim criminal care își aruncă opozanții de la balcon, care își ține propria populație ostatică și care nu are nicio milă să pună tunurile pe civili.

Tot vestul a adoptat sancțiuni dure care vor slăbi Federația Rusă. O vor trimite în epoca URSS. Chiar dacă rusul de rând nu cunoaște conceptul de bună stare, asta nu înseamnă că statul rus nu va intra în faliment în viitorul apropiat, că își va permite să țină și un război militar și un război economic.

Știu că e greu, că războiul sperie, dar suntem în NATO, nu există la acest moment indicii că Federația Rusă va ataca un stat membru al acestei alianțe. Dar nimeni nu îți cere să iei arma în mână și să pleci în Ucraina.

În schimb, poți să fii rațional, să nu dai mai departe narativul rus, să nu creezi un sentiment de panică și în fond să îți aperi aici valorile în care crezi: libertate, stat de drept, suveranitate, independență. Un stat se apără și pe acest palier. Informează-te și fii rațional. Gândește-te de două ori înainte de a da mai departe anumite mesaje. Un stat se slăbește și prin cultivarea unui climat anxios, unui climat de nesiguranță, prin creșterea neîncrederii în soluțiile adoptate, prin neîncrederea în factorul politic. 

Puteți citi materialele de mai jos și o să înțelegeți mai bine tacticile propagandei ruse:

https://www.g4media.ro/whataboutismul-metoda-de-argumentatie-a-celor-care-nu-au-argumente.html

https://putereaacincea.ro/top-cinci-naratiuni-de-dezinformare-ale-rusiei-referitoare-la-razboiul-din-ucraina/

https://pressone.ro/6-naratiuni-ale-propagandei-putiniste-despre-razboiul-din-ucraina

 

17 comentarii

 1. „…dar suntem în NATO, nu există la acest moment indicii că Federația Rusă va ataca un stat membru al acestei alianțe…” ____—–____ aparent, acesta ar fi cazul (si speranta), insa nu trebuie uitat Decembrie 7, 1941/Pearl Harbor si nici declaratia presedintelui ukrainian, facuta doar o luna si cateva zile, in urma( comentariu adus de la art. cu Ceban si Dodon)29/01/2022 la 01:56
  Președintele Ucrainei roagă occidentul să domolească discursul despre iminența unui război: „Nu avem nevoie de această panică”
  2-Președintele Ucrainei, pregătit să aibă o întâlnire cu Putin: ”Oamenii nu înţeleg valoarea vieţii omeneşti”(…)___—–____ doua declaratii care sugereaza ca nu numai o multime de ukrainieni sunt pro-rusi, dar chiar si la varf, s-ar putea sa ajungem la acea concluzie, deja trasa, ca Rusia isi va djudeca Ukraina, fara sa traga un singur foc…

 2. Adevarata fata a lui putin(Cristian campeanu)”…constând în creșterea masivă a cheltuielilor pentru înarmare…”____—-____iar inarmarea -in orice tara- este facuta prin cheltuieli de la bugetul statului, iar in asa tari(precum si Romania), preluand parti convenabile din conceptul de sistem capitalist, „oamenii” puterii devin „investitori”(in productiile militare), adica investesc ceva bani(proveniti-tot de la stat- din salarii , bonusuri, etc., total discrepante) si primesc miliarde de la stat, pe care ii jefuiesc dupa bunul plac, asa s-au creat oligarhii, in absolut toate tarile fost comuniste, vechile structuri au pus stapanire absoluta pe bugetul tarii, direct sau prin intermediar, prin salarii si pensii speciale, sau( si) prin acest model, alocarea unui buget urias din PIB, pentru „aparare”, iar banii sunt sifonati de o mana de „oameni”…Ca principiu, orice razboi trebuie considerat cea mai severa forma de nebunie a omului (ca masa, nu numai ca individ), insa cauzele – realistice- sunt regasite in dorinta de dominare si inavutire rapida, a acelora care conduc o natie, in aceste tari unde s-a dat doar o poleiala capitalista si de democratie, in realitate marii capitalisti din aceste tari sunt indivizi din vechile structuri…Iar gradul de tehnologizare al puterii militare, devine -este deja dovedit- o amenintzare chiar globala, atunci cand mecanismele „democratice” permit autocratia si dictatoriatul…Si tocmai pe acest lucru, INVERSAT, se bazeaza ezitarile NATO si ale Westului in a intra in conflict direct cu Rusia, pe responsabilitatea pe care o resimt conducatorii respectivi, fata de punerea sub risc a vietilor militarilor(indiferent de grad), si responsabilitatea fata de banii contribuabilului, care NU pot fi folositi la dorinta (adica discretionar) acelui grup de persoane, din varful ierarhiei, existente in orice stat…///
  2-Condamnarea lui putin, un test ratat de Romania(Rodica Culcer)”…hărțuieli militare pe Dunăre sau pe Prut…” ___—-___ desi caderea -f. recenta- a unui avion de vanatoare si a helicopterului „salvator”(amandoua,cu decese suta la suta) ar trebui inca sa fie stire de prime time, in Romania s-a pus batista pe tzambal, pentru ca este inexplicabil acest dublu si fatal ,”accident”, cum am spus deja , mai degraba aceste aparate au fost atacate cu laseri sau unde intense electromagnetice ( sau alte asa sofisticate arme) , tocmai pentru a emite avertismentul respectiv, iar daca lucrurile vor „evolua” pe trendul actual, asa cum am spus de ani de zile, bucurestiul si Deveselul(cat si Chisinaul, daca nu arata cumintzire imediata) vor fi lovite-din greseala!!!- de bombe/rachete, de mare tonaj..

 3. Mașinile refugiaților ucraineni, vandalizate in Republica Moldova. Pe portiere a fost desenat infamul simbol „Z” Autoritățile din Bălți, Republica Moldova, …”—–____——„Semne bune, anul are”, pentru Dodon, desigur! Moldovenii arata ca se cumintzesc, mai repede decat aparitia a exit polls , referitoare la cine va castiga razboiul..///
  2-Gavrilița: Republica Moldova vrea să adere la UE dar nu urmărește integrarea în NATO L. G. | 09.03.2022 Premierul R. Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că Moldova dorește să-și păstreze neutralitatea și să adere la UE,…”___—-___Haida, de! Unde era ascunsa Elvetia de peste Prut! probabil ca asta este si abordarea Maiei S., iar aceasta declaratie* suna cam asa:” Venim la culesul viei, dar nu si la prasit si NICIDECUM la pazitul viei!”. Chiar daca -este evident- „Frica pazeste via!”, pe scurt, noul morcov este GMO , adica mai mare decat sfecla furajera… (* cred ca asemenea declaratii estompeaza chiar zelul UE si NATO de a se extinde, duplicitatea, jocul la doua capete, etc. nu faca casa buna cu occidentalismul si capitalismul autentic)

  1. are actor, Paul Newman, probabil foarte cunoscut si in Romania, in special din rolul antieroului, din „Hombre”/// In acelasi film joaca si englezul Michael Rennie,un actor de exceptie dar underrated, desi a jucat in f. multe- si f. diverse- filme bune, inclusiv in cele doua drame biblice (si epice) „The Robe” si „Demetrius and the Gladiators”(ca Apostolul Pavel), in care tot show-ul a fost furat de Caligula, adica de actorul Jay Robinson, care a jucat rolul infatuatului si psihopatului Caligula , la cel mai genial mod posibil, de unde este si amintit, altfel, intrand in lumea drogurilor, si-a distrus cariera…)

 4. China susține că are o poziție „obiectivă şi corectă” vizavi de războiul din Ucraina Poziţia Chinei în problema Ucrainei este obiectivă şi corectă, iar timpul va dovedi că se află de partea justă a istoriei,(…)/// 2- China denunță sancțiunile occidentului împotriva Rusiei: „Sunt din ce în ce mai scandaloase”(…)___—-____ceace inseamna ca China este convinsa ca ei, chinezii, vor scrie istoria, desi nici idea ca fac aceste declaratii(si-eventual- actiuni, fapte), pentru a nu fi sub nicio forma de acord cu USA si Occidentul, in general, nu este neaparat falsa…Si din aproape-in-aproape, devine posibila (aproape probabila, in noul context), ca undeva in timp, peste ani(sau mai repede) se va declansa si Al Treilea Razboi Mondial, in care China , Rusia si Iranul (eventual alte cateva natii), se vor infrunta (in special) cu USA si Occidentul…

 5. indiferent de cum va evolua acest conflict si indiferent de orice alte circumstante vor aparea sau vor fi relevate post-factum, Putin si Rusia au comis o imensa greseala si trebuie tinuti responsabili pentru toate aceste pierderi, indiferent de natura lor, INSA, acest eveniment -evident- ne-a pus ochelari de cal la mai toti, insa daca vrem sa stim adevarul trebuie sa analizam si alte aspecte, care insa-din nou- nu trebuie sa exonereze (sau diminueze) vina partii ruse:-Ukraina este singura tara din Europa unde neonazistii(gruparea Azov si altele) sunt recunoscute oficial si platite de la buget, practic aceasta miscare de extrema dreapta (care spune clar si oriunde, ca „rolul Ucrainei va fi să „conducă rasele albe ale lumii într-o cruciadă finală împotriva untermenschen = „suboameni”, terminologie nazistă ) este inglobata in garzile patriotice si are in dotare si sub comanda, un regiment de artilerie generala si mobila, adica unitati de tancuri… 2-in 2019, Congresul USA a fost la un pas de a declara aceasta organizatie ca si una terorista… 3- o alta mare grupare,Karpatska Sich lupta împotriva minorității vorbitoare de maghiară a Ucrainei de Vest, inclusiv a romilor, iar romanii din sudul Ukrainei au cele mai putine drepturi, raportat la toate statele europene… 4-Amnesty International și Human Rights Watch avertizeaza de ani de zile despre aceste miscari ultranationaliste si supremaciste si legatura lor cu statul… 5-in 1947, prin Tratatul de la Paris, Insula Serpilor a fost data Romaniei, dar Rusia a anexat-o ilegal, in 1948 (dar cu acordul comunistilor romani) si a dat-o Ukrainei, cea mai prietena, la acel timp.Oare, nu ar fi trebuit ca Ukraina, oricand, sa o retrocedeze Romaniei, dar mai ales in aceste ultime 30 de zile? Ei bine, s-ar putea ca peste cateva saptamani sa ajungem la concluzia ca acest zeleniski nu este deloc cel pe care-l credeam, chiar eu insumi l-am apreciat cand a preluat conducerea si a trambitzat tot soiul de reforme…Inca odata, Rusia este total raspunzatoare pentru acest conflict, insa ramane valabil si ” mai usor cu pianul, pe scari…”

 6. cum am zis mai sus, evenimentul razboi a acaparat pe toata lumea, insa nu trebuie sa nu mai urmarim ce se intampla in Romania, ca ex. ,Cristian Campeanu a scris un articol extrem de important („Buna guvernanta, un obiectiv prea indepartat”), insa nu apare in prima pagina pe Revista 22, cred ca ar trebui preluat de aceasta pagina…Si nu este postat ca de maxima importanta, tocmai pentru ca toate articolele prime time, au ca subiect si teme, razboiul din Ukraina…Si in acelasi context, insa largit, nu trebuie sa facem un partizanat exacerbat, trebuie privite lucrurile de sus, din afara emotiilor si din afara intereselor personale sau de grup…Iar aici vin cu un exemplu concret, comentariul unui nebun(cel putin), mai homofob decat insasi o suta de hitleri la un loc, voind el sa arate cat de ‘drept’ ( si mare luptator pentru…pentru ce? El nici macar nu stie!) este, cere nici mai mult nici mai putin , exterminarea natiei ruse, ca si cum nu ar fi destui rusi(poate chiar majoritatea) care nu sunt de acord cu acest razboi… Culmea, individul -se pare(pe internet nu prea ai dovezi de identitate) -este „scriitor” la un „ziar”( de care nu a auzit mai nimeni),”Observantul”, din Canada, care daca are si o pagina ‘speciala”(„Pagina ortodoxa”-or so) spune clar , ca individul este un escroc inhaitat cu popimea, pentru a exploata si tine sub control, romanii din Canada…Dar propria declaratie* este ilustrativa(* daca chiar este acelasi gheorghe popescu, pentru ca acest comentariu pare a fi scris de un troglodit pupincurist, proaspat iesit din cine stie ce grote):

  „Gheorghe Popescu – 03-08-2022

  Multumesc de informatii, domnule Cimpeanu, totusi eu nu cred ca e doar Putin aici. E un psihopat, cu siguranta, dar nu e doar vina lui. Medvedev e mai bun? Duma a aprobat imediat atacul impotriva Ucrainei. Aia sint tot psihopati? Citi sportivi rusi se dau fericiti cu maretia bestilalitatii Rusiei in Ucraina? Unii sint tineri si nu au minte, dar nu toti. Pilotii rusi de formula 1 sint iarasi niste idioti, prin declaratii. Citi rusi au iesit in strada sa il de ajos pe Putin? Daca erau milioane nu ii mai putea omori. Toti rusii au ceva de grandomani in ei. Si mai e si Europa de vest aici. Nemtii declara ca nu pot renunta la petrolul rusesc. Zau? De la o natie care a pornit doua razboaie mondiale te astepti la mai mult. Un presedinte American senil, cazut din luna e iarasi vinovat. Rusii nu sint afectati de izolarea lumii occidentale. Isi pot vinde petrolul Chinei. Valuta poate veni pe ruta aia. Au trait zeci de ani izolati si din tot ce au furat din tarile satelit, e mai usor asa decit sa fii competitiv pe plan international. Asta vor, sa isi recapete sclavii. Eu unul nu cred ca se vor opri la Ucraina, vor urma tarile baltice (acelasi pretext, fascistii – asta nu-l opreste pe Putin sa faca comert cu nazistii germani). Apoi Moldova (vezi Transnistria), apoi Romania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia. Liderii astora chiar vor sa se intoarca la rusi. In incheiere, toti rusii sint la fel. Aroganti, needucati, betivi, rai, hoti, mincinosi, puturosi si criminali. Nu trebuiesc izolati, trebuiesc lichidati. Toti. In frunte cu psihopatul lor.(comentariu de la art. „Adevarata fata a lui Putin”)

 7. Elena Udrea, condamnata definitiv la 6 ani de inchisoare cu executare, a fugit din tara.Din nou…”???
  2-Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria (Autor: Irina Chirtoc-Joi, 07 Aprilie 2022, ora 18:49) „…Ulterior, Poliţia de Frontieră a anunţat că Udrea a ieşit din ţară joi dimineaţă, nefiind decisă în cazul ei nicio măsură preventivă.”—-_____—- dovada ca tipa a „reusit” cu „ajutorul” altora, acum se vede ca este si idioata, crezand ca urciorul merge de multe ori la apa, practic toata aceasta situatie a fost o inscenare (bine pregatita, bravos la cei care au lucrat-o!), tocmai pentru a se sublinia caracterul iresponsabil al individei(fuga de raspundere), 6 ani nu este chiar putin(desi la functia si dezastrul comis, merita cel putin 10 ani), s-ar putea sa mai primeasca ceva luni(macar) pentru acest act, si -probabil- va fi ‘sarita” la cererile de eliberare anticipata, chiar daca va scrie o mie de carti…cum este obiceiul vip-urilor romanesti, ajunse la gherla!

 8. Mina din ranita de general(Melania Cincea). „… cu efecte care ameninţă să se răsfrângă asupra partidului…”_____——-_____exact ce vrea klown-ul „national” ( macar de ar fi national, el este reprezentantul-daca! -al unei microminoritati etnice si religioase) sa distruga infrastructura politica, in special a partidelor cu pretentii istorice, tocmai pentru a ramane la guvernarea suprema(fara opozitie, decat ca si mascarici) a fostului pecere, filtrat in fesene-pesede, iar propulsarea acestui general, reprezinta p a r a s u t a de salvare a klausului(unitate de masura pentru lasitate si ticalosie), adica militarizarea statului, cu scopul de a prelungi existenta acestei armate falimentare ca scop, dar care falimenteaza societatea romana si bugetul tarii, prin armatele de (asa-zisi) ofiteri, garantat mai multe decat militarii in termen(1700 de generali !!!, mii de colonei, zeci de mii de maiori si probabil o suta de mii de locotenenti -si majori-si alte cadre militare stabile pe pozitii- activi si in rezerva-per total, cel putin un SFERT DE MILION de PARAZITI!!)…Cat despre acest general, fiind vorba de fapte dovedite prin inregistrare, cred ca a participat in diverse teatre de razboi, DAR NICIDECUM, din spirit de abnegatie, vitejie, etc., ci pentru ca a fost obligat, si cred ca peste tot pe unde a fost, ranitza sa era plina cu daipare… Si apropos de numarul de paraziti de varf(armata), pe G4 Media am citit ca Romania ar avea doar 50 mii cadre active si in rezerva, cred ca este ori o minciuna ori se refera doar la (asa-zisii) ofiteri, nu sunt luate in calcul celelalte grade perene(angajate permanent) intr-o armata stabila, adica subofiteri(plutonieri, etc.) si partea tehnica(„maistri” militari!), per total , cifra trebuie sa fie de cel putin un sfert de milion, pentru simplu motiv ca toata aceasta imensa grupa parazitara IESE LA PENSIE cu cel putin 10 ani* inaintea celor care cu adevarat muncesc, asa ca gradul de suprapunere a generatiilor(chiar si clasice, de 20 ani, nu mai vorbim de „leat”), este urias, avand in vedere ca parazitii traiesc si peste 80 de ani(in medie), doar sub unu la suta mor la varste sub 70 ani…Asa ca -nu este dubiu- aceasta grupa de paraziti , practic prin salarizare si pensii uriase, saboteaza permanent si sistematic, economia nationala… Media pensiilor acestor indivizi este de 3.500 lei/luna, adica peste 800 MILIOANE lei/luna, la care se aduga salariile URIASE ale PARAZITILOR ACTIVI(foarte activi!), cea ce trebuie (per total) sa sara de peste UN MILIARD /luna (!!!), adica (aprox. si usor variabil) peste 200 MILIOANE Euro/luna!!!, iar aceasta doar in salariile cadrelor, probabil ca armata romana, consuma lunar, cel putin UN MILIARD Euro, adica cel putin 12 MILIARDE Euro/an…(* la reviziurea legii cu privire la armata, din 2015, au fost admise exceptii, adica si pensionari chiar la 45 ani, si aceste „pensionari” sunt garla, pentru ca asa vrea trantorul si criminalul iohani, pentru a-si mentine votantii si aparatorii, in „caz de”, numai ca si ceausescu a fost mancat tot de cainii de paza…Asa ca!)

 9. Continua cursa a inarmarilor, NU va duce NICIODATA la disparitia razboaielor, dimpotriva, aceste este „normalul” acestui concept:
  Vasile Dîncu anunță accelerarea modernizării armatei şi a programelor de înzestrare.(…)___—-___
  Este f . valabil proverbul cu ” Guzganul(dancu) ajuns imparat(minstru apararii), intai pe tac-so (poporul), l-a taiat”…. Este absurdul absurdurilor ca un individ cu vocatie( cica!) de sociolog (cum crede-despre el insusi- ca este, ecest nenorocit), sa ceara asa ceva, pe cand el ar fi trebuit sa ceara contracte mult mai ample si mult mai concrete (de aparare) cu NATO si ONU, pentru ca numai asa se poate ajunge la adevarata aparare mondiala (O singura armata, armatele nationale desfiintate , insa cu politii puternice, in care pot fi transferati f. multi militari de cariera), in schimb acest nenorocit, din sociolog s-a transformat -peste noapte- in GANGSTER PARANOIC SI CINIC, doar pentru a-si mentine suportul clasei de paraziti, al armatei, vrea sa exploateze la maximum populatia tarii…Nu stiu de unde are diploma de sociolog si nici cum a reusit sa o obtina, facultatea respectiva ar trebui sa i-o retraga imediat, si sa-l declare -pe SOCIOPAT- pericol pentru siguranta si bunastarea publica…

 10. Noul pariu al lui Putin(Madalin Hodor)”…nu foarte departe de noi se moare în fiecare oră, în fiecare minut, în fiecare secundă…”___—–____adevarat si trist , insa situatia este resimtizita mai acut (daca mai este!) doar pentru ca este in vecinatatea noastra si pentru ca exista si perspectiva reala a implicarii Romaniei, la modul drect, altfel , pe aceasta planeta, inca din fasha ei, omenirea a avut si are un lant de razboie intraspecie, practic evolotia omului este profund legata de arme, odata inceputa umanizarea (iesirea din animalitatea profunda) primul lucru inventat a fost ghioaga de lemn tare, pentru a-l omori chiar pe fratele sau, pentru a-i lua halca de carne sau osul din care acesta infuleca, apoi lupte pe grupuri( triburi), etc., la zi nu traim decat o forma a evolutiei f. inaintate, in care pietroiul, ghioaga, etc., ( care ele insele au inlocuit gherele, coarnele si copitele) au fost cizelate la nivel de arme sofisticate , ultrarapide si eficiente, care fac posibil genocidul in mod instantaneu, sau in secunde…Cat despre „colapsul economic ” , nu cred ca va fi prea rasunator, si asta din 3 motive, primul este ca Rusia are inca cele mai multe si mari resurse naturale, iar lumea este inca in nevoie pentru ele; doi, deja doua imense tari( plus altele mai mici) sunt de partea Rusiei, China la modul declarat si implicat, India, prin „neutralitate” partinica, si trei, rezilienta istorica a poporului rus, care -peste toate- vede ca o actiune justificata, invazia Ukrainei, de unde inca un motiv sa continue sa munceasca- si sa stranga cureaua, chiar mult- fara a pune prea multe intrebari, si -mai ales- fara a sabota sau a se rascula…

 11. Războiul din Ucraina divide Occidentul. Taberele
  (Alexandru Lazesc)„Mai devreme sau mai târziu, europenii vor obosi, vor trebui să negocieze livrările de gaze naturale și petrol când se va apropia sezonul rece.” …Deocamdată însă, scrie tot Meduza, se fac planuri concrete de anexare a teritoriilor ucrainene și de încorporare a acestora într‑un nou district federal al Rusiei…”___—-____parerea mea, inca de la inceput, este(si a fost) ca Rusia nu va pleca „cu mana goala”, adica va incorpora destule teritorii ale Ukrainei…Iar „sezonul rece”,(care, la inceputul verii, pare departe) este cel care da fiori reci, mai marilor UE, occidentalul este obisnuit(pana la genetic) sa doarma la cald , iarna, si sa manance bine tot timpul, asa ca -vor nu vor- „vor obosi” si vor ceda diverse avantaje Rusiei(cu spectrul unei „ierni rusesti”, la Berlin si Paris), care -oricum- are clienti garla pentru produsele sale, iar China -nici pe departe- nu si-a spus ,inca, cuvantul….Adica poate trimite si ea Rusiei, armament si munitii, incat Rusia nu poate pierde, acest razboi…Si tot vorbind de „sezonul rece”, se stie ca Marea Armata (Grande Armee-a lui Napoleon) care a cucerit „lumea”, si-a frant gatul in „iarna ruseasca”, iarna usor suportata de localnici, dar imposibila(si mortala) , pentru occidentali…Asa ca! Asa ca, Rusia va iesi victorioasa in acest episod(total de agresiune nefondata si ilegal) , s-ar putea ca insasi moneda sa, sa devina valuta forte…

 12. Înalt oficial european: Putin va opri gazul la iarnă. ”Rusia ar fi folosit gazul ca o armă și dacă n-ar fi vorbit nimeni despre sancțiuni.(…)___—-___poate ca da, poate ca nu, insa va cere plata in ruble…

 13. Numărul impresionant de cazuri de trădare anchetate în Ucraina. Cele mai multe au fost înregistrate în regiunile din estul țării(…)___—-___ si ca in orice situatie de acest gen, acesta este doar varful aisbergului, in fond si pe aceasta idee s-a pornit acest razboi, adica pe idea ca f. multi ukraineni sunt f. pro-rusi si doresc reintegrarea in Rusia…Este evident ca ajutorul dat de occident(Ukrainei), va influenta evolutia acestei mari operatiuni militare, insa inca nu s-a ajuns la momentul in care se poate trage o concluzie definitiva, iar situatia din titlu, aminteste de o replica de mare adevar, din filmul (si cartea pe care s-a bazat), „Behind the Rising Sun”, actiunea derulata in razboiul japono-chinez, care -de fapt- a fost adevaratul moment al inceperii celui de ADRM:(Ofiter Japonez)” Cum am putea cuceri noi aceste tari, fara tradatorii ei?!”_ si , ceva cred nu prea discutat, Japonia la 1937, era – de departe- cea mai tehnologizata tara din Asia, iar intentia Japoniei nu a fost neaparat de -a impune o hegemonie armata, regionala, ci idea lor era de a crea o ” Cooperatie economica asiatica”, care nu ” a iesit”, rezistenta chineza a zadarnicit planul…Ulterior, Japonia (si chiar South Korea), au avut -pentru decenii- cresteri economice dintre cele mai mari, din lume(Japonia, locul 2, SK a ajuns la locul 14 !!!), in timp ce China, pentru 4 decenii, cel putin, a avut o crestere economica buna, insa bazata pe uriase restrictii materiale( nu mai amintim de altele), pentru propria populatie…

 14. Polonia cere în continuare Ucrainei să recunoască masacrul comis în 1943 în Volânia
  (L. G. | 17.08.2022-Revista 22 )(…)///
  2-Sprijinul militar pentru Ucraina din partea celor mai mari țări europene a început să scadă(presshub)”… Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia și Polonia nu au făcut noi promisiuni…”____—–____Boris J. e in vacanta in Grecia, iar efervescenta europeana, scade zilnic,mai ales ca -prin usa din dos- multe tari europene fac afaceri cu Rusia, chiar si Japonia a reluat importul de petrol rusesc…Practic, acest razboi putea fi terminat in1-2 saptamani, daca UE si SUA ar fi vrut, insa UE -si tocmai la varf- , joaca la 2 capete, iar USA accepta acest razboi de erodare, pana la momentul cand Rusia ori nu va mai putea respire
  (economic), ori pana cand Rusia va trece la atacuri f. neconventionale, direct asupra unei/unor tari occidentale sau membra NATO…

 15. Vestul trebuie să evite o pace de tip Potemkin
  Argumentul celor care se tem să accelereze decisiv susținerea Ucrainei ține de teama escaladării până la pragul nuclear.(Octavian Manea) „…ezitarile vestului…”___—___ intr-adevar, Ukraina nu poate fi victorioasa fara ajutorul masiv al Vestului, iar -personal- nu sunt sigur daca acest ajutor chiar va ajunge la nivelul la care Rusia sa fie infranta… Motive, cauze, planuri, ideologii, etc., sunt multe, dar -in final- NU se stie daca Vestul se va implica pana la ultima carte….

 16. nu prea se mai vorbeste( este una din banalitatile caracteristicile „umanului”) insa se stie ca din razboie, intodeauna au aparut marii bogati, relatarea de mai sus(bani pentru ajutorarea ucrainenilor refugiati in Romania) este -totusi- o noua forma de a face bani de pe urma atrocitatilor…:”
  ___ iulie 21, 2014 la 04:23 :
  00Rate This
  Asa cum am mai spus -si stie toata lumea- multe replici din filme(sau cartile ecranizate) au valoare de hartie de turnesol pentru exprimara condensata a unei situatii, etc. Intr-unul din filmele bune (mai ales prin distributia cu cel putin 3 monstri sacri ai Hollywood-ului) -parerea mea, desigur- la timpul respectiv nici critica si nici cinefilii nu au apreciat prea mult acest double features, banuiesc ca pentru deraierile masive de la „litera cartii”- „The Raintree County”, este o replica despre razboi care spune” Razboiul este cea mai monstruoasa deziluzie a omenirii’. Si este foarte adevarat, in primul rand este o iluzie pentru cei care incep si chiar pentru parte din masele participante direct, si apoi o mare deziluzie pentru cei care participa efectiv, in special cand noteaza ca razboiul a fost declansat de cativa, ca de pe urma lui au profitat cateva sute sau mii(ambele categorii, deobicei neparticipante in transee), dar ca pentru castigul acestora au trebuit sa moara zeci sau sute de mii, ba chiar milioane, si alte zeci si zeci de mii transformati in invalizi permanenti. Numai o armata unica, mondiala, poate anula definitiv repetarea acestor situatii (Egipt, Siria,Ukraina si Fasia Gaza) plus ca ar aduce castiguri economice masive, pentru toata lumea nu doar pentru cativa, ca acum…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: