Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Nu îl creșteți pe Ceban, lupul în blană de oaie!

Nu îl creșteți pe Ceban, lupul în blană de oaie!

Este momentul ca primarii din România să acționeze unitar și să adopte o singură poziție atunci când vine vorba de Ion Ceban, primarul Chișinăului. În relațiile cu oficialii din alte state, primarii români nu îi reprezintă doar pe locuitorii comunităților pe care le conduc, ci reprezintă și statul român. Acest lucru trebuie să îl înțeleagă foarte bine și aleșii noștri, fie că vorbim de un primar de comună sau de un primar al unui oraș mare.

După episodul Chițac, când primarul Constanței a anulat în ultimul moment ”înfrățirea cu Chișinăul condus de Ceban”, primarul socialist pro rus a mers în alte vizite prin România. Chiar dacă nu i-au fost acordate ajutoare financiare și nu s-au semnat parteneriate, Ceban și-a atins scopul, s-a pozat cu ”frații”, ca mai apoi să poată folosi în beneficiul personal aceste imagini.

Sunt sigur că foarte mulți primari din România nici nu știu exact ce culoare politică are Ceban. Probabil, mulți se lasă seduși de vorbele acestuia când spune că ”nu face politică”, că face ”administrație” și cere ajutor fraților pentru dezvoltarea celui de al doilea oraș românesc. Doar că, Ceban face un joc extrem de pervers, cu miză pe termen lung și care la un moment dat s-ar putea să ne coste pe toți, mai ales acum în acest context complicat.

Ion Ceban are relații foarte bune în Rusia. El a fost cultivat încă de acum foarte mulți ani și s-a construit pe el. Acum, după ce Federația Rusă nu mai are pârghiile de control în Republica Moldova, după ce Igor Dodon a pierdut alegerile, după ce PSRM nu mai are în Parlament forța necesară pentru a-și instala guvernul, rușii au înțeles că trebuie să renunțe la vechile strategii, că nu mai pot câștiga pe aceeași frică cultivată ”jandarmul român”, că trebuie să se poziționeze mai pe ”centru”, să investească mai mult în ideea ”moldoveanismului” a politicienilor care arată poporului că ”se poate trăi și cu vestul și cu estul”.

Primarul Chișinăului încearcă acum să construiască pentru viitor. Nu neapărat pentru momentul alegerilor locale, ci pentru momentul alegerilor prezidențiale. Are o cotă bună de încredere. PSRM nu mai are un candidat viabil pentru prezidențiale. Federația Rusă joacă întotdeauna pe mai multe planuri, crește mai mulți posibili candidați, iar Ceban este un experiment de tip nou.

Ceban a anunțat că vrea să își facă un partid nou. Momentan, războiul pare că a blocat planurile de lansare. Undeva, s-ar putea să fie deja scris un plan strategic, vehiculul politic al lui Ceban va intra în concurență cu PSRM, pentru o perioadă limitată, dar în momentul alegerilor se va trece la realizarea unui Bloc politic, așa cum și anul trecut s-a creat alianța cu Voronin. Dar, în acest timp, primarul Chișinăului lucrează. În Republica Moldova creează panică în momente grele, vezi ”episodul benzina”, tace mâlc când vine vorba de crimele regimului Putin din Ucraina, îi ocărește pe refugiați. În România, vine și se pozează cu primarii care îl primesc, strânge arhivă forte pentru momentul campaniei.

Primarul Chișinăului face un balet interesant pe toate zonele de electorat. Nu îi ostilizează pe pro-ruși, încearcă să îi seducă pe pro-europeni cu ajutorul imaginii pe care și-o face în România – acceptatul, omul politic care stă la masă cu primarii români.

De aceea, este momentul ca primarii români să înțeleagă jocul. Cresc acum un ”lup” îmbrăcat în blană de oaie, care la momentul potrivit ne va da cu tifla. Ce ar mai trebui să înțeleagă primarii din România? Niciodată un om din spațiul ex-sovietic, care a jucat cu Federația Rusă, nu va trăda și nu va schimba linia. Poți să îl ajuți, să îi dai bani, să îl înveți bune practici de administrație. Degeaba. Frica de ce i se va întâmpla dacă va trăda Moscova îl va determina să facă jocul acesteia până la capăt.

Poate politica din Republica Moldova este mult prea dificil de înțeles pentru cei care nu au fost conectați la informațiile de acolo, pentru cei care n-au văzut în viața lor rezultatul unui focus grup sau n-au ajuns decât până la cramă la Cricova. Dar, e simplu să înțelegi, mai ales acum, ce te-ai fi făcut dacă la Chișinău conducea Igor Dodon și PSRM. Ar fi fost Republica Moldova bază de alimentare pentru armata rusă? Ar mai fi depus cererea de aderare la UE? Ar mai fi condamnat războiul nedrept pornit de Putin?

De aceea, sper ca măcar un primar din România, mai aplecat asupra evenimentelor din Republica Moldova, să supună acest subiect la întâlnirile pe care le au în cadrul forumurilor aleșilor locali.

Statul român, din care fac parte și aleșii locali, nu poate finanța, nu poate ajuta în niciun fel un om crescut de Moscova, un primar pro-rus, care își ”schimbă haina” în funcție de locul în care vorbește. Ion Ceban nu este nici pro-european, nici un om corect, este doar un om cu o misiune.

5 comentarii

  1. „…Ceban face un joc extrem de pervers…. pe termen lung…”____—-____ da, situatia risca sa incline in favoarea lui Putin, pe termen scurt, inclusiv in situatia extinderii geografice a conflictului… ///Al Treilea Reich rusesc și Al Treilea Război Mondial(valentin Naumescu) „…riscul privind extinderea războiului în Europa, dincolo de Ucraina,”/”…posibil chiar arme nucleare tactice…”/”…ofensiva revizionismului…”_____—–_____asta aminteam si eu(la art. lui C.Campeanu-comentariu nepostat), anume ce spuneam de peste 5 ani in urma (si am repetat de cateva ori), cetatenii din Deveselu trebuie(trebuiau) ori sa se mute la zeci de km. distanta, ori sa-si construiasca bunkare solide, pentru ca Deveselu reprezinta prima tinta strategica si -in acelasi timp- „justificarea” Rusiei, in a ataca Romania, nu cred ca vor ataca Polonia, unde raspunsul va fi mult mai puternic ca si al IUkrainei…La fel, nu cred ca au in plan atacarea R.Moldova, e deajuns doar sa se strambe la acestia, iar vantul cebano-dodonic care sufla peste R.Moldova, dovedeste ca moldovenii s-au si „cumintit”, deja…Si sunt de acord si cu idea revizionismului, V.Orban inca spera ca Rusia sa iasa net victorioasa si imediat isi va afisa si el doleantele, continuand sa joace si rolul lui El Salvador, pentru maghiarii si romanii din Transilvania, prin investitii serioase si -la momentul oportun- distribuind cash la influencer-ii romani din Romania, si probabil, la multe persoane din zona, tocmai pentru a forta cererea populatiei generale, in a cere alipirea la Ungaria, situatie unde nici UE nici NATO nu pot interveni, fiind vointa poporului..

  2. Atentate simultane într-o localitate din Ucraina ocupată de ruși: „Erau și trădători în slujba orcilor. Nimeni n-a supraviețuit”____——____indiciu serios ca , dupa retragerea aparenta a trupelor rusesti, in Ukraina razboiul va continua:Razboi civil…///
    2-Rusia susține că România ar plănui anexarea Republicii Moldova, cu ajutorul NATO și al Ucrainei: ”Va urma o operațiune militară în Transnistria” b) Atac cu lansatoare de grenade, la sediul Ministerului Securitatii Publice din Transnistria(…)___—–___Indicator ca Rusia vizeaza Romania, insa via R. Moldova, indiferent daca supozitiile lor sunt doar pretexte, ceace inseamna ca nu mai exista nici macar sansele de la loterie, adica 50/50, balanta inclina intr-o parte….

  3. Pravda: România este candidată principală la atacuri ruse cu rachete Caliber: „Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial”(…)/// 2-Reacția Chișinăului după ce Bulgaria le-a cerut cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova: Maia Sandu: ”În acest moment nu există riscuri iminente”(…)___—-___ ” A trecut intai o boare, peste papadii…” Asa si aici si acum, mai intai un zvon, ca „ar fi ceva”, si apoi numai ca chiar se intampla!!! Iar declaratia MS este ecoul celei a lui Zelenski, vreo 70 de zile in urma, cand cerea Occidentului sa nu mai aminteasca de faptul ca trupele ruse sunt comasate la granita lor…

  4. Daunele morale pe care le va plăti consilierul PSD care a spus despre Clotilde Armand că în Franța ”era răpită și violată zile în șir”
    (Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 18:09) ” …consilierul a justificat ca bause cateva beri*…”…____—-____sigur ca cele cateva zeci de mii de LEI, nu pot reprezenta o reala despagubire, insa -personal- ma bucur ca, C.Armand a avut curajul sa mearga pe linia cea drepata (a justitiei) si nu s-a lasat prinsa in razboiul replicilor publice, oricum , pe buna dreptate…Prin aceasta a dovedit inca o data ca este o persoana matura si echilibrata, iar in opinia mea- prejudiciul moral, de imagine, este adus -in mai mare masura- natiei frnceze si statului francez, care -odata finalizat cazul, deci oficial inchis- ar trebui sa ceara pedepsirea individului, in primul rand prin interzicerea, pe toata durata vietii sale, a acestui individ , de a intra in Franta si toate teritoriile afiliate, si chiar sa ceara partii romane sa-l sanctioneze pe consilier, prin scoaterea sa din orice functie publica, macar pe cativa ani…Avand in vedere ca d-na Armand isi mentine si catatenia franceza( banuiesc), este de dorit ca ea insasi sa initieze acest demers, la ambasada Frantei din Romania… Si -profitand de situatie- cer inca odata romanilor, mai ales capilor din USR si macar a celor din PNL(noua tabara, Orban), sa se gandeasca intens la intoarcerea la Monarhie, cu Casa Regala de Armour, singura reala sansa a Romanie sa devina un stat respectat si prosper pentru toata suflarea, pentru ca NUMAI CONTINUITATEA la varf, conduce la STABILITATE POLITICA si COHERENTA-in planuri si actiuni- PE ZECI DE ANI, sistemul actual republican romanesc, este doar o forma legalizata a mafiotismului si imposturii multilaterale…( *una dintre cele mai idioate justificari, printr-un act antisocial-initial- vrei sa te disculpi si de unul mai grav, comis ulterior…E clar ca individul este dintre cei care dupa ce mananca un bob de stugure, incepe sa faca scandal, practic dovedeste ca nu este in stare sa-si reprime instinctele primitive, situatie in care -automat(devenind periculos pentru el, DAR MAI ALES PENTRU ALTII)- trebuie exclus din orice functie cu puteri decizionale…)

  5. Valentin Naumescu (in „Al treilea Reich rusesc si…”)”…Unanimitatea decizionala… a functionat pana acum…”/// 2-Ungaria nu susține sancțiunile UE împotriva Rusiei. Viktor Orban preia teze ale propagandei ruse(…)___—___ iar in sanul „coalitiei” occidentale sunt-deja- si alte derapaje, bazate (si justificate) pe interesul local, la zi doar USA, Anglia si Japonia se „tin tari”, Japonia doar ce a intrerupt legaturile diplomatice cu Rusia, un semnal ca -la nevoie- va lovi Rusia, din est… Iar ‘poza generala” incepe sa arate cu umbre, se pare ca alte tari doar vor sa scape de fierul vechi, vanzand Ukrainei diverse materiale de razboi, fie uzate fie uzate doar moral, cat si munitie cat incape, aceasta avand o valabilitate de zeci si zeci de ani, dar -oricum- nu este „nemuritoare”, plus , costurile depazitarii munitiilor, sunt ridicate, si numai folosirea lor justificata (aici, prin vanzare directa) pot recupera -macar partial- costul total al acestor munitii…Cat despre V.Orban, se pare ca acesta „stie ceva”, si vrea sa sublinieze si sa evidentieze linia care separa Ungaria de Romania, cu relatare la acest conflict, practic pune prima mana in beregata Romaniei…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: