Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Ce a făcut România pentru Republica Moldova?

Ce a făcut România pentru Republica Moldova?

Unii oameni minimizează efortul pe care l-a făcut România pentru Republica Moldova. Printre ei este și Adrian Papahagi. Cu tot respectul pe care i-l port, o să trec aici niște argumente și o să combat niște afirmații pe care le-a făcut într-o postare.

România a sprijinit Republica Moldova încă din anii 90, dar nu o să vorbesc despre anii în care era Voronin și nici despre 7aprilie, prima revoluție portocalie, provocată pe Twitter 😊

Vlad Filat a fost premier. Acum i se minimalizează importanța, din cauza greșelilor făcute. Însă, niciun om politic nu e perfect. Totuși, Vlad Filat a început cu adevărat drumul spre vest. El a fost primul care a făcut reformele ce au dus la semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE. A fost primul care a adus câteva milioane de euro pentru statul moldovean și a pus bazele primelor instituții moderne. Pe vremea lui, s-a trecut de la instituții de tipul comunist, la instituții de tip european. Mai este încă mult de lucru aici, este nevoie de o reformă administrativă, dar se va face în timp. Filat a fost omul care a inspirat prima oară cu adevărat cetățenii din Republica Moldova și a pus prima cărămidă la definirea ideii de aderare la UE. Nu a fost politicianul perfect, dar nu a avut un mandat ușor. A stat tot timpul într-o alianță fragilă și a avut un opozant extrem de puternic, PCRM și Voronin.

E ușor de spus acum că Filat a eșuat. Dar să nu uităm că democratizarea, ieșirea din regimul Voronin, a venit cu câștigarea libertății, dar și cu impactul greutăților ce vin din liberalizarea pieței, din economia de piață. Fostul premier a reușit scoaterea vizelor pentru cetățenii moldoveni. Și știți ceva, pentru majoritatea cetățenilor, asta reprezintă ”aderarea”.

După Filat a venit Leancă. A fost semnat Acordul de Asociere. A început o criză majoră. Furtul miliardului. Au fost vremuri în care Federația Rusă voia să destabilizeze total Republica Moldova, să distrugă sistemul bancar. Republica Moldova a fost la un pas să fie băgată în colaps de Federația Rusă pe de o parte și pe de cealaltă parte de greșelile și furturile unor politicieni.

A urmat perioada Plahotniuc. A scrie de bine despre acel regim este un act sinucigaș. Pentru că a rămas în percepție doar că este un oligarh și că a avut multe scheme de corupție. Toți spun că era momentul ca România să o ajute pe Maia Sandu. Doar că, vremurile în Republica Moldova atunci erau extrem de tulburi și terenul nu era copt pentru Maia Sandu. Ea nu putea câștiga și nu putea ține piept ”războiului” care se ducea în momentul acela între Federația Rusă, care voia să pună pe butuci statul moldovean – ce abia semnase Acordul de Asociere cu UE, și vestul.

Da, Plahotniuc a fost un oligarh, a patronat mai mute scheme de corupție și a fost un lider autocrat. Doar că, a reușit să treacă peste acea perioadă. L-a pus pe Filip premier, care a avut niște rezultate bune, salutate chiar de Comisia Europeană. În primul rând, a stabilizat sistemul bancar. L-a scos din colaps.

În acele vremuri, România a avut cel mai mult de câștigat din punct de vedere economic. O bancă românească a cumpărat Victoria Bank, s-a intrat pe piața de energie. Plahotniuc a fost un oligarh, dar firmele românești au fost primite cu brațele deschise și nu erau ”terorizate” cu controale sau presiuni.

A fost statul român un partener al lui Plahotniuc? A fost. Dar oare SUA nu a fost? Unde a predat Plahotniuc informațiile pe care statul moldovean le-a obținut, după ce Federația Rusă a spălat 22 miliarde de prin Republica Moldova, bani care s-au dus în vest, în finanțarea partidelor pro-putiniste și în finanțarea propagandei?

Da, la un moment dat Plahotniuc s-a crezut ”jucător mondial” și a trădat mai pe toată lumea. Și a fost schimbat, dar nici până astăzi nu este pe lista INTERPOL, aceștia refuzând să îl introducă. De ce?

A urmat pactul ruso-german, semnarea alianței Maia Sandu-Igor Dodon. Evenimentele sunt mai recente. Nu intru mult în detalii.

Cum a ajuns Maia Sandu președinte? A contribuit România. Da, a contribuit și la vedere și în subteran. Și cu ajutor dat când aceasta era premier și cu susținerea presei românești din Republica Moldova și cu apariția imaginilor cu Kuliokul.

A putut să facă Maia Sandu alegeri anticipate? Da, episodul Mariana Durleșteanu, cea care i-a dat lovitura de grație lui Dodon, spune totul. Cine vrea mai multe amănunte poate citi pe blog.

Sunt multe chestii făcute în subteran. Unele nu se ”văd” foarte bine de către cei care nu știu tot jocul de acolo, unele nu se văd de către publicul larg, pentru că nu știu cum acționează statul.

Dar, mai exact ce a făcut România? Trecem peste ajutoarele financiare, care au ținut pe linia de plutire statul moldovean. Dacă ar fi să facem o comparație, România a dat mult mai mulți bani decât a dat Germania. Dar, în timp ce Germania voia să dezvolte ”națiunea civică” moldovenească și să vândă Moldova contra gaz rusesc, România dădea bani și ajutor în subteran, pentru ca Republica Moldova să rămână pe lina UE.

Până la războiul din Ucraina nimeni nu mai dădea o perspectivă de aderare Republicii Moldova. Era joc închis și asta pentru că așa se negociase la nivel de Federația Rusă – Germania. Ăsta e adevărul necoafat. Iar acum, dacă nu insista România prin lobby puternic, ca să intre la pachet cele două țari, probabil nu s-ar fi întâmplat nimic.

Da, au fost și greșeli făcute în toți acești ani. Nu a fost totul perfect în relația România – R Moldova. Da, România a susținut și oameni care într-un final s-au dovedit toxici, dar a lucrat cu ce s-a putut. A lucrat cu politicienii de pe loc. Cei care puteau face ceva în contextul acelor vremuri.

A fost mereu un balans fin între realități. Pentru că realitatea este că și acum doar 51% cetățenii moldoveni ar vrea în UE. Doar 51%! Și acum există un curent puternic în favoarea Moscovei, cum există și situația că mai mulți cetățeni îl simpatizează mai mult pe Putin decât pe Zelelnski. Între timp, a crescut spiritul unionist. S-a dublat. Mulți dintre moldoveni au putut să trăiască mai bine datorită pașaportului românesc, pentru că au putut pleca la muncă. Multe comunități din Republica Moldova s-au înfrățit cu comunități din România și au putut să își renoveze grădinițele, să tragă apă și canal sau să îi ducă pe copiii de acolo în vacanță în România.

România a fost mai mult decât un frate mai mare. Deși uneori și-a luat-o rău de la politicienii pe care i-a susținut, deși mulți dintre politicienii apreciați de acolo uneori au o atitudine ”rece” față de România, noi am continuat să ajutăm pe toate canalele, repet pe toate canalele Republica Moldova.

Așadar, nu poți spune că România nu a făcut nimic pentru Republica Moldova. Sunt fapte. Sunt cifre care demonstrează contrariul.

5 comentarii

 1. „…adian papahaghi…”—__— cred ca cel mai compresiv raspuns , sta in declaratia lui Mihai Shora… Cat despre ce a facut Romania pentru R.M. , da, a facut multe ,si „fara rost”, adica dezideratul final nu va MAI putea fi atins, adica alipirea R.M. la Romania, este exact cum am prognozat de multi timp, R.M., dorea sa intre ca stat de sine statator, in UE si se pare ca asa se va intampla, depinde si ce ganduri- si cat de repede- are/este Putin…Dar ce „face” (si desface) Romania, pentru ea, devine clar ca este sub nivelul R.M.:”Cancelaria premierului se mărește cu zeci de posturi, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate. Noile competențe extinse( Irina Chirtoc-Luni, 27 Iunie 2022, ora 20:05)
  Cancelaria Prim-ministrului are, în prezent, 57 de posturi…”///
  2-Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”(…)____–-____ desi nu se poate spune „in sfarsit”( adica ciuca si-a aratat „gandirea”-pentru ca o tot face), totusi, devine clar ca individul nu poate iesi din paradigma PARAZITULUI TOTAL, care nu are notiunea de „eficienta economica si/sau monetara”, el a mostenit de la tac-so(tablagiul cel batran) sistemul de „munca” si sifonare a banului MUNCIT DE ALTII, asa si acum, crede ca i se cuvine orice, inclusiv satisfacerea megalomaniei patologice, de a avea cat mai multe SLUGI, bine platite, tot din BANUL PUBLIC, si care -la nevoie- sa-l apere pe el si pe tovarosi, ihan si celelalte otrepe, care submineaza economia nationala si siguranta publica si chiar a statului… Iar lingaul de servici, imediat „la datorie”, se pare ca singura rezolvare a dramei romanesti nu mai poate fi decat interventia radicala a unor grupuri mici si dedicate, cu terminarea definitiva a acestor monstruozitati sociale, inclusiv a idiotilor utili, si a acestui rahat , dens bogdan, caruia macar ar trebui sa i se taie limba, prea o foloseste la lins-foarte adanc- dosuri ajunse la putere…2-Şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Marian Hăpău, trecut în rezervă de către Iohannis
  (L. G. | 27.06.2022)”…Generalul Marian Hăpău, se află la conducerea Direcției Generale de Informații a Armatei din 2013 fiind promovat datorită relațiilor foarte bune pe care le avea cu fostul ministru al Apărării, controversatul general Gabriel Oprea. Tot luni, Iohannis a semnat şi decretul privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea, la trecerea în rezervă, colonelului Mihaela Andriţoiu din Ministerul Apărării Naţionale…Scandalul delapidării la vârful DGIA
  În timpul mandatului sau, fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), Iulian Cristian Gherghe, a sustras 180.000 de dolari dintr-un fond secret datând din 1983, de care nu știau decât el și SI SEFUL LUI, Marian Hăpău…”____––_____ este total evident ca ihan continua nestingerit seria loviturilor napraznice, asupra banului public, vrea sa treaca, la numarul generalilor, de 2 MII, iar cu acest bandit(dovedit- hapau), iohanis este exact ce-i trebuia, adica trecut in rezerva cu cel putin 15 MII lei/luna, iar individul va mai trai inca 25-30 ani, asa ca va suge- in continuare – bani grei, total nemunciti si nemeritati..

 2. si un nou episod, in care Romania, desface:”România cumpără alte 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia. Aparatele au peste 40 de ani vechime
  „…ministrul apararii, vasile dancu…”___–-___ unde sunt serviciile si unde este societatea civila romana, de se lasa dusa de nas si permite jefuirea tarii de acest dancu-cretinu-bandit(alaturi de ciuca si ihan), practic (ar zice unii) „Romania se razbuna( a dracului razbunare!)”, adica dupa ce a vandut flota comerciala ca si(si la pret de) fier vechi(cu comisioane negre, mai mari decat valoarea declarata, comisioane impartite de cainele basset si sleahta), acum cumpara realul fier vechi norvegian, INSA cu SUTE DE MILIOANE DE EURO/DOLARI, iar pentru acest hatar, dinca si ceilalti doi banditi, cred ca deja au primit comisionul pe sub masa, macar un sfert de milion de dolari…In primul rand, dancu este un criminal jegos, aceste aparate nu sunt precum masinile, daca se opreste motorul, tragi pe dreapta si basta!, aceste aparate defectate in zbor vor omora echipajul si posibil sa cada pe o scoala sau un spital, etc., deci vor omora zeci de oameni, iar distrugerile materiale, colosale…Pilotii romani ar trebui sa intre in greva la aflarea unei asemenea stiri, ESTE mult mai intelept ca Romania sa cumpere (CU ACEIASI BANI) 20 sau chiar numai 15 avioane F-35(Finlanda cumpara 34), direct de la producator(Lockheed Martin -USA) si astfel are toate garantiile posibile, inclusiv upg-adarile dintr-un numar de ani, post-tranzactie…///
  2-SUA dau 14 milioane de dolari pentru ca România să aibă primele centrale cu mini-reactor din Europa
  (Redactia | 26.06.2022)___–___ o idee excelenta pe care o sustin de peste 20 ani, precum in postarea de mai jos(Cronica Romania de azi-Mircea Batranu- 2011, „Ce se va intampla cu Japonia?)___–___28 iunie 2011 la 19:30
  ACEST LUCRU TREBUIE FACUT SI IN ROMANIA, CONSTRUIREA-LA ORICE PRET- A ZECE MICROCENTRALE NUCLEARE, CU SISTEM DE AUTOINGROPARE IN CAZ DE AVARIE NECONTOLABILA, zece centrale, echidistant dispuse in teritoriu!Aceasta ar duce le scaderea cu cel putin 1/2 a pretului energiei! Cea ce este cel mai important lucru intr-o economie!

 3. Ce urmează pentru Ucraina și Moldova. Dificultățile aderării
  Acordarea statutului de stat candidat a fost o decizie politică. Procesul de aderare nu va fi politic.Cristian Campeanu-28.06.20220″…colos ca Ucraina…”___—-___intr-adevar, daca Ukraina va intra in UE(si NATO), va deveni-imediat- prima vioara din 9est, insa va trebui sa plateasca si un pret, arsi cu ciorba cu paprika hot, uniunea va formula garantii si cerereri greu de acceptat, insa nu exista alta cale…Cat despre R. Moldova , evolutia situatiei este in curs de confirmare a comentariilor mele din ultimii zece ani +, adica R.Moldova , va intra in uniune ca stat de sine statatori si nu alipita Romaniei, si -cum spuneam- , ei au folosit Romania, doar pentru bani si pasapoarte valide in UE, altfel, nu cred ca intentia lor a fost -macar o singura data- de a se alipi Romaniei, ceace-pana la urma- nu este nici-un dezastru, exista Germania si Austria, Belgia si Elvetia au comunitati aproape separate, etc

 4. Igor Dodon perorează despre riscul unui război civil provocat de intenția României de a ”înghiți” Republica Moldova. Interviul ”hrană” pentru propaganda pro-Putin
  „…În opinia sa, Republica Moldova nu va face parte niciodată din Uniunea Europeană din cauza problemelor legate de Transnistria și autonomia Găgăuziei. Integrarea europeană ar putea duce la destrămarea țării, întrucât cele două regiuni nu vor mai dori să se afle în componenţa Moldovei, a adăugat el…”___—-___Romania chiar ca nu mai are multe de facut pt. R.Moldova, atata timp cat aceasta este in linie dreapta spre UE, iar problemele cu Transnistria si Gagautzia, vor fi aplanate la timpul potrivit, cand UE va hotara sa exporte bunuri occidentale, de duzina, la preturi subventionate(accesibile omului de rand), spre cele doua „republici”, care -pentru ei- vor avea insemnatatea ” de lux”, plus alte „mici atentii”, inclusiv cash pentru dezvoltari de business-uri, si asa ca (cum zice si Biblia) „unde sunt banii, acolo este si inima omului.”..In final, se pare, ca „nationalistii” gen dodon, vor ramane cu buza umflata…Salvarea lui, mai poate veni doar din invazia si a R.Moldova, de catre Rusia…

 5. Nu prea mai are ce face(Romania) , pentru RM, insa face pentru ea insasi, adica pentru cei care distrug Romania, dar se cred Romania:”Premierul Ciucă, beneficiarul unei pensii de la Armată de 215.000 de lei pe an, anunță că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale
  (21 iulie 2022)

  „… Potrivit Economedia, Comisia Europeană a cerut oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității….”___–____pana si CE a notat imensa anomalie sociala din Romania, insa MONSTRUL GUSAT este chiar mai periculos dacat arata, el stie ca este parazitul total dar vrea sa impuna omenirii ca NU este asa, in realitate -si stie si el- daca am da timpul inapoi si s-ar respecta CORECTA regula a contribuitivitatii, el nici nu ar exista, pentru ca ma-sa l-ar fi avortat in primele luni, datorita malnutritiei cantitative, tac-so, evident, trebuie sa fi fost putoarea satului, asa ca nu ar fi muncit nici macar pentru propria intretinere…Populatia Romaniei este supusa unui risc inca nemai vazut, anume militarizarea tarii si inghitzirea tuturor resurselor de aceasta imensa clasa(armata), de babuini-satrapi…O adevarata revolutie, este absolut necesara , pe plaiurile danubo-carpatice…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: