Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine câștigă meciul Olanda-România în Shengen?

Cine câștigă meciul Olanda-România în Shengen?

Îi poți vedea pe net pe fanii USR sau chiar pe militanți partidului cum se bucură că Olanda dă semnale negative privind intrarea României în Schengen. Poți vedea cum ”argumentele” olandezilor sunt susținute cu mare patimă de aceștia. Mesajele sunt cam aceleași: suntem corupți, nu avem mecanisme, guvernul nu a făcut nimic ca să corecteze asta, merităm să fim ținuți acolo pentru că MCV.
Ei fac un mare serviciu Olandei și îi întăresc poziția, pentru că reprezintă o ancoră. Fiecare ambasadă are un consilier politic care surprinde frame ul socio-politic și face evaluări pe care le trimite acasă.
Ce nu știu usr-iștii, fanii, militanții, unii parlamentari e că nu USR va capitaliza politic toată această nemulțumire.
Marele câștigător va fi AUR.
USR nu va crește și nu va capitaliza, în schimb, s-ar putea să vedeți AUR și la 30% în alegerile europarlamentare din 2024.
De ce?
În primul rând, când ți se face o nedreptate, ai tendința să reacționezi emoțional și să te îndepți către cel care vine și verbalizează nemulțumirile tale, către cel care pozează în ”apărătorul tău”, care exprimă cât mai dur frustrarea ta Nici nu trebuie să vină cu o soluție, trebuie doar să fie ”vocea ta”.
AUR poate folosi această nemulțumire, pentru că exploatează naționalismul, frustrătile noastre ca nație, percepțiile construite în ultimii 50 de ani. USR nu poate.
USR poate critica guvernul, poate justifica acțiunile Olandei, poate spune că ne trebuie MCV în continuare, dar nu poate monetiza toate aceste lucruri și va rămâne în scorul lui.
– Un segment diferit de electorat față de cel al AUR ului de acum se va adăuga în rândul euro-scepticilor și va vota la europarlamentarele viitoare cu AUR pentru că va dori ca în PE să fie și unii care să exprime frustrarea cetățenilor de rang 2. E clar că PSD și PNL se vor eroda, datorită guvernării, greșelilor făcute, etc.
-De ce va fi percepută oprirea României din drumul spre Schengen ca o nedreptate?
Pentru că nu mai suntem în contextul anilor din 2008-2012.
Pentru că a venit o pandemie și un război care au schimbat total jocul. Pentru că s-a văzut în primele momente ale pandemiei și ale războiului că fiecare țară din UE trage pe spuza ei. E drept, după primele momente de panică și de ”egoism”, Bruxellesul a revenit și a făcut ce trebuia făcut.
Pentru că în toată această perioadă a căzut cortina și lucruri știute de prea puțini oameni au fost aflate de o masă mult mai mare.
S-a văzut cum Germania făcea un joc cu rușii pentru interesul propriu. S-a recunoscut public că țările din Este au fost ignorate când se vorbea de pericolul rus și de faptul că aceștia nu se vor opri la Crimeea.
S-a văzut că oligarhii ruși făceau bani bine mersi în Marea Britanie, în Olanda, în Germania, în Cipru.
S-a văzut că există corupție și afară și că premieri ai țărilor din vest mâncau o pâine bună la Gazprom la terminarea mandatului.
O altă categorie de public a înțeles că chiar dacă se clamează la nivel retoric UE, greii uniunii își văd în principal de interesele lor.
A fost un Brexit, a fost o tentativă a grecilor de ieșire din UE, au fost mesaje ale altor țări mai dezvoltate decît România care au spus că există inechități și tratamente diferite.
A crescut la nivelul întregii Uniuni curentul euroceptic. A crescut în fiecare țară curentul suveranist.
Va fi perceput ca o nedreptate pentru că ai putut vedea cu Ungaria ignoră de multe ori poziția UE, că acolo există o corupție guvernamentală de 10 ori mai mare ca în România, că nu mișcă nimic fără ”rețeaua Orban”, dar ei sunt în Schengen.
Va fi perceput ca o nedreptate pentru că traficul de droguri se face în special prin Spania și Olanda, dar tu ești ținut la granița Schengen deși joci la juniori atunci când vorbim de trafic de acest gen.
Va fi perceput ca o nedreptate pentru că mulți văd în arestările din ultimii ani, în faptul că statul român a avut anti-corpii de a-l condamna și pe Liviu Dragnea ca o luptă reușită cu corupția. Kovesi, DNA, au reprezentat pași importanți în reformarea pe care ne-o cerea Olanda. Problemele de ”finețe” de acum din Justiție nu sunt pentru publicul larg, care asistă la o bătălie între niște judecători retrograzi și unii reformatori, dar nu pot pricepe cine are cu adevărat dreptate, nefiind specialiști. Dar au văzut în toți acești ani că mulți corupți ajung la pușcărie.
Va fi percepută ca o nedreptare pentru că toată lumea a spus vrem o Europă unită. A început războiul și liderii europeni au spus: e nevoie de mai multă unitate., România va fi ținută la poarta UE,, dar românii vor suporta și ei costurile războiului, inflație, facturi mai mari la curent, etc.
Poate capitaliza USR. Nu. Este nevoie de USR, pentru că în acest moment nu ai o opoziție democratică. AI doar AUR și e extrem de toxic pentru democrație. Dar cu infatilisme, cu iraționalitate și cu ură nu poți construi, nu poți depăși bariera de 10%. Iar liderii USR ar trebui să înțeleagă, că au o problemă atunci când ești în opoziție și scazi, ai o mare problemă, iar 1000 de talibani pe Facebook nu te vor ridica.

2 comentarii

  1. O poziție deloc de neluat in seama
    Comentariu la rece, la fel de bun cu cele cu care ne a obișnuit pana acum

  2. România riscă o amendă de până la 10 miliarde de euro din cauza apelor uzate
    (Europalibera..org)—–___—- chiar daca se va ajunge sa se plateasca o amenda doar de milioane, intrebarea este , de ce aceste milioane nu se investesc -anticipat, in tehnologiile respective(epuratoare)? Raspunsul este acelasi, iohanis si gasca lui trebuie sa plateasca LUNAR, sute de milioane de euro, clientelei care l-a propulsat si-l mentine in functie, adica armatei si fostilor structuri comuniste, securitatea si nomenclatura, evident, la modul cel mai „legal”, adica prin salarii mari dar complet nemeritate si -aceleasi- pensii speciale, atribuite doar clasei parazitare, care lunar, creste prin noi si noi angajari „la stat”, desi este notat si de agentii internationale ca ,Romania are cel mai mare numar de „institutii” ale statului, cat si cel mai mare numar de persoane, angajate la stat…Cat despre Olanda, s-ar putea ca aici sa fie un joc si mai mare(si crearea unui pretext), pe langa faptul ca Olanda vede Romania ca pe un pietroi tarat de Europa, anume , daca Romania -totusi- intra in respectivul spatiu, FARA acordul Olandei, aceasta tara si natie, facand pe suparatii, sa-si exercite si ei dreptul de a iesi din UE, asa cum a facut si Anglia si cum vor mai face si alte tari, daca chiar Olanda va da noul ton…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: