Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Geoană poate negocia și cu dreapta!

Geoană poate negocia și cu dreapta!

Ciolacu pare din ce în ce mai ”fiert” atunci când vine vorba despre cursa prezidențială și viitorul său politic.

Dacă până acum ceva vreme, Ciolacu transmitea mesaje neutre când vorbea despre Geoană, iată că acum au apărut și primele atacuri. Șeful PSD a spus că nu crede în ”ciorba reîncălzită”.

Schimbarea aceasta de abordare, atacul împotriva lui Geoană, a survenit după ce a apărut un sondaj în spațiul public care îl dădea pe actualul Secretar General Adjunct pe primul loc într-o cursă pentru președinția României.

Sondajul INSCOP prezenta un lucru extrem de deranjant pentru activul PSD, Mircea Geoană din poziția de independent era cotat cu 28%, în timp ce Ciolacu era în spate cu 6 procente. Surpriza mare venea însă din faptul că în sondaj, Ciolacu era trecut ca susținut de două partide: PSD-PNL

Acesta este probabil principalul motiv pentru care Ciolacu a început să îl atace pe Geoană, dar și faptul că în ultima vreme fostul candidat la prezidențiale a avut numeroase apariții publice, a devenit extrem de vizibil și își construiește profil de prezidențiabil. Chiar dacă în declarațiile publice Geoană nu afirmă răspicat că va candida, pentru cine înțelege viața politică, este foarte clar că adjunctul NATO își construiește profilul de prezidențiabil.

Atacul lui Ciolacu a fost parat de Mircea Geoană cu un răspuns de genul eschivă, adică nu vreau să intru în polemică, nu vreau să mă cert cu tine Marcele, nu e momentul: ”Nu le consider atacuri. Eu îl înțeleg foarte bine pe Marcel. Am mâncat și eu pâinea asta, am făcut și eu jobul ăsta și am toată simpatia pentru el. Știu că este în momentul de față extrem de frământat, pentru că știe și el foarte bine, așa cum o știu și eu și cum și alții care am condus acest partid în anii precedenți, că dacă nu livrează la prezidențiale, cariera lui politică este în mare mare cumpănă.”

Principalul adversar al lui Ciolacu este Ciolacu. Dacă românii vor trăi mai prost anul viitor și vor trăi mai prost, dacă PSD va lua un scor prost la europarlamentare, atunci șeful PSD se va prăbuși în sondaje. Nu este exclus ca social democrații să facă un puci și să îl schimbe pe actualul președinte în cazul unui eșec la viitoarele alegeri pentru PE.

Și Geoană știe că încă nu e totul jucat și de aceea dă mesaje de pace față de ”poporul PSD”, așa cum a făcut-o și la un interviu la Europa FM. Așteaptă momentul, va reprezenta o soluție pentru social democrați? Va fi acceptat ca un candidat independent susținut de PSD, va fi acceptat ca un candidat care are pe buletinul de vot și semnul electoral al social democraților sau nu?

În plus de asta, Geoană are și opțiunea ”negocierilor”. Nu intru în cursă, dar îmi oferiți postul X. O candidatură a lui Geoană ca independent este pentru PSD un dezastru. Va fura câteva procente bune.

Dar, Geoană mai are un asset în mână. Poate negocia și cu stânga și cu dreapta. Sau, mai exact poate negocia cu cel care are prima șansă să ajungă președinte și care va putea să îi ofere cel mai mult.

Dacă Geoană va rămâne în cursa pentru prezidențiale, va sparge voturile PSD, va oferi șansa unui candidat de dreapta să intre în turul doi. Nu este exclus ca AUR să reușească să își bage candidatul în turul doi și PSD să obțină un loc 3, dacă ân cursă ar fi doi candidați cu profil de stânga.

Geoană a știut să negocieze și cu Băsescu în anumite momente deși păreau adversari de moarte. A știut să facă compromisuri și să își urmărească interesul. A știut să aibă o relație bună și cu Iohannis, pentru că altfel nu ajungea adjunctul șefului NATO, așadar poate avea oricând o soluție negociată.

Mai greu este pentru Marcel să își atingă obiectivul, cu un context defavorabil, cu o tabără Firea-Stănescu ce va pune presiune din ce în ce mai mare și cu niște consultanți care îi aranjează interviuri cu o creatoare de modă. Iar la toate astea se adaugă și faptul că liberalii sunt nemulțumiți că PSD a închis ușa în nas unei alianțe electorale și s-au decis să meargă singuri în alegeri.

Poate ar trebui ca Ciolacu să se uite în istorie, am avut vreun premier care a ajuns președinte? Nu. Iar premierii care au candidat din partea PSD, Adrian Năstase și Victor Ponta erau cu două capete peste nivelul lui Marcel. Sau poate chiar mai mult.

 

 

Lasă un răspuns