Semnificațiile cazului Cîrstoiu!
Este deja previzibil cum se va încheia cazul doctorului Cîrstoiu. PNL și PSD vor renunța la el și vor încerca să închidă subiectul cât mai repede. Rămâne de văzut doar în ce formulă vor merge mai departe, cu un candidat unic la Capitală și în formula actuală la sectoare sau cu candidați separați.
A fost aproape o lună de zile în care s-a văzut că grupurile de influență și taberele din partide reușesc să impună un alt joc conducerii.
S-a văzut foarte bine că doctorul a fost sabotat din primul moment. Erau acțiuni de campanie care trebuiau organizate de partide. De la panouri și afișe, la publicitatea on-line și planificarea media. Toate acestea se fac de către partide.
Când pleci cu un candidat fără experiență politică, atunci îl flanchezi de la bun început cu lideri grei și încerci să faci un transfer de imagine reciproc. Când ai primari în sectoare cu o cotă de peste 50%, îi aduci lângă candidat. Nimic din aceste lucruri nu a fost făcut și este limpede că totul a fost deliberat.
Poți înțelege de ce au făcut asta Negoiță și Băluță, Firea, Stănescu. Mai greu de înțeles este de ce Ciolacu a acceptat, știind că până la urmă este și soarta lui în joc.
O bătălie pierdută de cei doi președinți ai PNL și PSD în fața taberelor și grupurilor de interese. Nu vor conta justificările și nici praful în ochi aruncat cu incompatibilitatea lui Cîrstoiu.
Dacă sunt” puriștii” de serviciu și se cramponează de situația lui Cîrstoiu, pe care o invocă doar ca pretext, atunci n-ar trebui să vedem niciun suspect sau niciun om cu dosar de cercetare penală în această cursă. Sau cele trei dosare penale ale lui Robert Negoiță sunt mai soft decât faptul că Cîrstoiu este acuzat de o parte a presei că este într-un posibil conflict de interese.
Cîrstoiu a invocat de partea sa o hotărâre a Înaltei Curți de Justiție pe un caz aproape asemănător prin care se constată că nu există o stare de conflict de interese. Niciunul dintre partide nu a preluat informația să își apere candidatul. De ce? Soarta era pecetluită încă de la momentul când i-a fost impusă condiția organizării unei conferințe de presă.
Nu intru pe fond dacă este incompatibil sau nu, dar pot să observ că este un model total diferit de acțiune al partidelor. În cazul unora, e drept care aduc voturi, se închid ochii și la dosare penale, aici nici măcar nu se susține apărarea candidatului.
Dar, până la urmă, în ecuația politică nu persoana doctorului e miza principală, ci efectele ce vor urma după eliminarea lui din cursă.
Este primul moment în care se fac pași în spate, în care conducerile cedează și este pusă în pericol chiar stabilitatea Coaliției. Și asta nu se întâmplă ca urmare a unui proces democratic din interiorul partidelor, ci ca urmare a unui joc în subteran în care sunt implicați oameni cu interese transpartinice, politicieni a căror miza este una obscură.
Nu avem o revoluție a membrilor și structurilor care din motive ideologice pornesc o schimbare, ci avem grupuri de interese care își doresc să pună mâna pe putere pentru luptele din lunile viitoare. S-a acționat cu eforturi conjugate atât din afara partidelor cât și din interior.Este un complex de factori ce poate duce până la ruperea Coaliției și formarea altor majorități și nu neapărat cu forțe democratice.
Replierea lui Ciolacu se va produce sub motivul justificat: Cîrstoiu nu mai poate câștiga cursa pentru Primărie. E corect. După ce s-a întâmplat în ultimele 3 săptămâni, e aproape imposibil să mai câștigi.
Dar cu ce variantă mai câștigi acum. Cu Piedone în joc ca adversar, nu câștigi. Va câștiga Nicușor Dan. Sau va fi un non-combat Negoiță-Piedone ca să îl lași pe acesta din urmă să câștige.
Ce va însemna câștigarea primăriei de către Nicușor Dan? Un boost important pentru USR. Deschiderea conflictelor interne în PNL și PSD. Vinovații de serviciu nu vor fi cei care au sabotat campania doctorului, ci cei care au venit cu propunerea. Complotiștii de azi vor fi judecătorii și călăii de mâine.
Ce va însemna o victorie a lui Piedone? Câștigarea meciului de către Voiculescu și debarcarea lui Ciolacu.
Ce va face PNL? Va avea candidat? În condițiile actuale, cu Burduja nu trece de 10% Îi va susține pe Negoiță?
E cazul școală perfect care îți arată că un partid fără un lider capabil nu își va atinge obiectivele în viitor, din cauza faptului că va fi subminat din interior. Ciolacu poate să își ia adio de la orice proiect privind președinția României. Asta a fost finalul.
Posibila schimbare ce va urma se va produce fix înainte cu trei luni de alegerile prezidențiale. Va fi o redeschidere de joc? Da, poate fi, dar nu neapărat în folosul celor care speră acum.
PS O chestiune fără iz politic. E prea mult să îl faci pe un doctor de talia lui Cărstoiu ”golan”. Mai ales când știi că în sistemul românesc aproape toți doctorii lucrează și în privat și la spitalul public. E prea mult să faci ”golan” un om care salvează vieți, chiar și dacă a intrat în politică.
6 comentarii