Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Orban și problemele PNL. Este o soluție schimbarea președintelui PNL?

Orban și problemele PNL. Este o soluție schimbarea președintelui PNL?

Acum un an, Ludovic Orban era ales președinte PNL cu aproape 80 sută. Mulți liberali au sperat că Orban va relansa partidul. A fost un vot emoțional, pentru un vechi liberal, cunoscut de aproape fiecare membru de partid, a fost un chiar vot împotriva ”sistemului”. Orban era perceput de ”talpa partidului” ca fiind de al lor. Bușoi era văzut ca un exponent al jocurilor de culise, împins de un establishment care ignora realitățile de zi cu zi din partid.

Era greu de făcut la acea oră altă alegere. Chiar dacă Orban era de foarte mulți ani în politică și nu reușise să își lege de numele lui un proiect concret sau să câștige vreodată o bătălie politică, alegerea lui a fost oarecum firească, pentru un partid care suferise mult prea mult din cauza unor decizii impuse de la centru. A fost momentul în care ”masele” și-au impus punctul de vedere.

Orban a ajuns președinte și a beneficiat de câteva lucruri extrem de importante realizate de fosta conducere PNL. Alina Gorghiu și Vasile Blaga reușiseră să ducă la bun sfârșit procesul de fuziune. PDL și PNL nu mai funcționau ca două entități separate, chiar dacă militanții lor sunt destul de diferiți ca tipologie. Al doilea lucru de care a beneficiat Orban a fost ”codul de integritate” adoptat de partid în vremea celor doi copreședinți, cod care a contribuit la o ușoară reformare a liberalilor. Au fost două proiecte extrem de importante, care au dus partidul la alt nivel și care i-au dat actualului lider liniștea și stabilitatea de care avea nevoie la preluarea mandatului.

Ce s-a întâmplat într-un an de zile?

Deși Orban a avut o puternică susținere în interior, deși partidul era mult mai liniștit, nu s-a reușit încă redresarea PNL-ului. Partidul este încă prins la mijloc, pe câteva teme importante, între USR și PSD. Liberalii nu reușesc să scape de imaginea unui partid ”slab”, ”fără oameni puternici”, ”fără soluții adecvate”. Foarte mulți dintre cei care votează dreapta folosesc acest clișeu: “liberalii sunt slabi, nu reușesc în lupta politică”. Argumentul conducerii PNL, faptul că nu au numărul necesar de parlamentari pentru a dărâma PSD-ul de la conducere, este real. Doar că aici vorbim de o percepție publică instalată și care nu poate fi schimbată de către actualii lideri liberali. Acest lucru trebuie să le dea de gândit liderilor partidului.

În anii guvernării Boc, au fost 10 moțiuni de cenzură. USL ataca la baionetă. Chiar dacă aproape toate au picat (doar una a trecut în preajma alegerilor prezidențiale din 2009), chiar dacă USL înregistra eșec după eșec, în aceea perioadă nu s-a format percepția că liderii USL sunt slabi și impotenți, așa cum s-a format în ultima vreme percepția despre liberali.

Am vrut să dau acest exemplu, pentru a sublinia doar faptul că poți depune moțiuni de cenzură, chiar dacă nu ai numărul de parlamentari necesari și să reușești în același timp să nu cazi în imaginea omului care își dă singur cu tesla în organe. Greșelile de tipul convocării mitingului pe ploaie, lipsa unor mesaje cheie în perioada anterioară moțiunii, faptul că nu a reușit să rămână o idee în percepția publică despre moțiunea pe care ai prezentat-o, toate acestea duc la formarea etichetei de ”slab”.

Eșecul nu este doar al liberalilor. Este inclusiv al lui Klaus Iohannis, care ar trebui să joace în parteneriat cu aceștia, să facă o strategie comună, mai ales că jumătatea PDL-istă din actualul PNL este obișnuită cu o astfel de colaborare între partid și președinte.

După un an de zile, PNL este cam în aceeași situație. În sondaje se menține la același scor sau, uneori, înregistrează creșteri ușoare, dar asta nu este un argument care poate fi vândut public ca succes al noii conduceri. Au început plecările către alte partide, au început deja jocurile interne și sabotajele. ”Greii” partidului se duc rar la TV pentru a propaga mesajele, au apărut poziții extremiste, care fac deservicii majore și, mai mult de atât, se vede cu ochiul liber că există o ruptură între baza partidului și lideri.

Ruptura dintre bază și lideri vine din faptul că setul de valori nu este același. Dacă primarii liberali, cei care până la urmă conduc structurile teritoriale, vor o altfel de abordare a temelor ”lupta anti-justiție”, a ”pensiilor pentru aleșii locali”, Orban și echipa lor au un mesaj public total diferit. Nu vreau să fac aprecieri despre cine are dreptate și cine nu, dar vreau să constat că este o ruptură totală între ”talpa partidului” și liderul său, iar acest lucru vine și pe fondul în care se vede cu ochiul liber că PNL nu mai știe cărui electorat să se adreseze. PNL pierde zi de zi din electoratul urban, care chiar dacă nu se îndreaptă acum spre altă zonă, se simte din ce în ce mai nereprezentat. De multe ori, ai senzația că PNL vrea să pară ceva ce nu este. Strategia de imagine la nivelul PNL ne arată la finalul zilei un ”produs fake”. Când talpa partidului nu crede în mesajele date de liderii de la nivel central, când militanții nu ies să susțină aceleași puncte de vedere, apar automat și pierderile electorale.

Pentru Orban, situația este din ce în ce mai complicată. A venit pe un val mare de simpatie, pe niște așteptări mari, militanții credeau că vor asista la o revenire și la o creștere puternică a partidului în sondaje, dar aceste lucruri nu se întâmplă.

Din păcate, PNL la momentul actual are probleme pe toate palierele. Management organizațional, clarificare doctrinară,  poziționare strategică, lipsă liderilor puternici, încât chiar dacă s-ar produce schimbarea liderului nu s-ar reuși relansarea partidului. Este nevoie de un proces mult mai amplu, care să vizeze toate aceste paliere, pentru ca PNL să ajungă din nou în zona celor 35% procente pe care le vizează. PNL trebuie să înțeleagă că nu deține monopolul votanților de dreapta. Nu este singura opțiune pentru acest electorat. Cioloș a anunțat chiar azi că partidul său va candida la europarlamentare, USR este activ, chiar și PMP va rupe câteva procente, asta în cazul în care nu va fuziona cu cineva până atunci. Sunt mai multe partide care vor să smulgă procente din bazinul dreptei și vor juca foarte activ.

Dacă lucrurile vor rămâne așa, liberalii vor fi prinși între curente și se vor putea baza doar pe primari și structurile existente. Însă, nu trebuie să uite un lucru, PSD începe procesul de racolare a primarilor în anul electoral. Așa a făcut mereu, așa va face și de acum încolo. Probabil, de data aceasta vor fi doi competitori în procesul de racolare. ALDE va face  concurență puternică PSD-ului.

Sursa foto: Nine o’clock

Lasă un răspuns