Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Iohannis a revocat-o pe Kovesi fără nimic la schimb

Iohannis a revocat-o pe Kovesi fără nimic la schimb

Klaus Iohannis a revocat-o pe Codruța Koveși. Nu avea cum să nu respecte decizia CCR. Președintele este garantul respectării Constituției și nu se poate abate de la acest rol.

Ca om politic, Klaus Iohannis și-a arătat din nou limitele. A cedat totul fără a obține nimic la schimb. Nu a știut să negocieze? Nu și-a dorit să negocieze?

Telenovela ”citesc până înțeleg” s-a terminat cu o lipsă de asumare. Probabil, un consilier ”deștept” i-a explicat că el nu se va ”lipi” de imaginea revocării lui Kovesi, dacă anunțul îl va face Pușcalău. Fals. Nimeni nu gândește așa. Pe decret este o singură semnătură, iar electoratul de dreapta este mult prea deștept pentru trucuri ieftine de PR.

Acum 3 săptămâni am scris un” scenariu de lucru”. http://www.hrituc.ro/2018/06/22/o-sacrifica-iohannis-pe-kovesi-pentru-a-obtine-o-victorie-impotriva-lui-dancila-dragnea/

Klaus Iohannis putea încerca să negocieze schimbarea unei majorități, putea să o sacrifice pe Kovesi, obținând la schimb nu doar capul lui Dăncilă, dar și formarea unui nou guvern mult mai ”prietenos” cu lupta anticorupție. Schimbarea acestui guvern era obligatorie, mai ales în condițiile în care vrei să păstrezi DNA în forma actuală, structură puternică și independentă. Pentru acest lucru, pentru păstrarea DNA ca structură independentă, ai nevoie ca noul șef al instituției să fie o persoană puternică și corectă. Desemnarea șefului DNA se face de către Ministrul Justiției, iar propunerea este semnată de Președinte. Rolul Ministrului Justiției este foarte important, iar în acest moment, nimeni nu poate avea garanția faptului că Guvernul Dăncilă nu va încerca să pună un om de paie.

Momentul moțiunii de cenzură era unul extrem de important. Atunci se putea negocia sau măcar se putea încerca o formulă, mai ales că se știa foarte bine că decizia CCR trebuie respectată. S-a pierdut acel moment.

Greu de crezut că acum se mai poate produce o răsturnare de situație, o schimbare a guvernului Dăncilă. PSD rămâne pe poziții cel puțin până în toamnă. Se amână suspendarea. Dragnea câștigă o bătălie. Opoziția este pusă cu spatele la zid.

Președintele României iese din nou cu imaginea șifonată. Se profilează, din ce în ce mai tare, ca omul căruia îi pasă doar de scaunul său. Desemnarea lui Vlase la SIE, revocarea Codruței Kovesi sunt cedări făcute doar de dragul păstrării în funcție, cel puțin aceasta este percepția la acest moment.

Iohannis avea și altă variantă, în cazul în care nu dorea să facă combinații politice. Putea accepta de la început revocarea, fără să tragă de timp, fără să dea speranțe unei părți din electorat, că o poate menține în funcție pe șefa DNA. Când ai o criză, o rezolvi cât mai repede, nu o lași să se întindă pe o perioadă lungă de timp, mai ales când știi că nu ai o soluție miraculoasă.

Sursa foto: Mediafax

Lasă un răspuns