La 30 de ani de la dispariția comunismului, vedem încă efectele propagandei
Au trecut aproape 30 de ani de când am ieșit din comunism, dar se pare că mai este nevoie de încă pe atât să scăpăm și de tarele lui. Multe din mesajele emise atunci de propaganda comunistă, multe din obiceiurile formate în acea perioadă își găsesc încă teren propice în capul multor români.
IRES a realizat un sondaj, pe care îl regăsiți aici: http://revistasinteza.ro/sondaj-ires-capitalism-si-societate-in-romania/ care ne arată un tablou al României.
Datele prezentate de IRES arată o realitate crudă. Mulți dintre români trăiesc încă cu niște mesaje clișeu ale propagandei comuniste, întipărite în cap, și nu reușesc să depășească această stare. Desigur, sărăcia, capitalismul sălbatic, nesiguranța zilei de mâine sunt factori care accentuează frustrarea și duc la o atitudine ”nostalgică” față de perioada comunistă.
Din 57% dintre respondenții, care spun că au trăit ca adult în perioadă comunistă, 50% ar alege socialismul în detrimentul capitalismului. Este o cifră foarte mare. Respondenții își motivează alegerea prin faptul că în perioada de dinainte de 1989 exista o mai mare siguranță a zilei de mâine, cu locuri de muncă sigure. Cred, însă, că pe lângă aceste argumente mai putem adăuga unul. Propaganda comunistă. Ani de zile, în școlile comuniste, în licee, în întreprinderi, practic pe parcursul tuturor etapelor din viața unui om, se predicau de către politrucii de partid aceleași clișee: comunismul e bun, capitalismul e rău. Era un mesaj cheie al propagandei care venea să picure în creierii românilor această antiteză între cele două sisteme. Comunismul era tot timpul idealizat, iar capitalismul demonizat.
Alt clișeu al propagandei din perioada comunistă îl regăsim surprins în același sondaj, chiar dacă sociologii nu au avut neapărat asta în vedere. Diferența de clasă. Cei bogați erau întotdeauna cei răi, cei care ”asupreau poporul”. Lupta de clasă a fost promovată în toți acei ani, iar burghezia moșierească a fost învinovățită pentru nivelul de trai.
Azi, în sondajul realizat, observăm că mai mult de 63% dintre români au o părere proastă și foarte proastă despre bogații țării. Iar la întrebarea “Cum credeți că au reușit în primul rând oamenii care au făcut averi în România?” 60% dintre români răspund ”prin încălcarea legii”.
Desigur, în perioada de tranziție au fost multe tunuri, presa a informat despre o grămadă de fărădelegi, dar această percepție s-a format tocmai pentru că avea un teren propice construit în perioada comunistă. Probabil, foarte mulți dintre respondenți nu ar putea numi 10 oameni de afaceri, dar, cu toate acestea, presupun din start că toți cei care au avut succes în afaceri au făcut ceva ilegal.
Desigur, mai există și alte argumente pentru a justifica aceste cifre. O parte din respondenții, care spun că preferă socialismul, sunt ”nostalgici” pentru că acea perioadă este perioada tinereții lor, în care erau în putere, și regretă acea parte a vieții. Cred, însă, că propaganda comunistă și-a pus cel mai mult amprenta peste acest tip de comportament, iar răspunsurile pe care le vedem azi în sondaje sunt rodul acesteia.
Sursa foto: Reddit