Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Dragnea, din ce în ce mai nesigur de Tăriceanu

Dragnea, din ce în ce mai nesigur de Tăriceanu

Dragnea a lansat pentru prima dată ipoteza unui candidat comun ALDE-PSD la președinția României. Mai mult de atât, a lăsat de înțeles că acest candidat poate fi și din ALDE, iar toate aceste lucruri se vor analiza în interiorul celor două partide.

Declarația șefului PSD a fost o surpriză și asta deoarece în luna martie, Liviu Dragnea declara: „Nu cred că vom decide să susținem un candidat din partea altui partid. Noi suntem ditamai PSD-ul, ce naiba. Eu așa cred.”  https://www.dcnews.ro/psd-candidat-la-preziden-iale-liviu-dragnea-spune-ca-psd-va-avea-candidat-propriu_583710.html
 

De ce și-a schimbat Liviu Dragnea opinia în câteva luni?

 

În ultimele săptămâni, Tăriceanu i-a tras preșul de sub picioare de două ori lui Liviu Dragnea. Două subiecte cu miză enormă pentru liderul PSD au fost îngropate de ALDE și Tăriceanu.

Primul, suspendarea președintelui. În momentul când Dragnea dorea o discuție în alianță, Tăriceanu își lua concediu. La cum au decurs evenimentele, pare că președintele ALDE știa de faptul că Kovesi va fi revocată și, astfel, dispărea și pretextul suspendării președintelui.

Al doilea, jocul făcut de ALDE, prin ministrul Tudorel Toader, în cazul OUG-ului privind amnistia și grațierea. Chiar dacă nu s-a confirmat oficial existența acestei ordonanțe, au fost destule semnale că discuția a existat și s-a încercat emiterea ei. ALDE a fost din nou principalul obstacol în planurile lui Liviu Dragnea.

Președintele PSD s-a văzut legat de mâini și de picioare în aplicarea a două planuri majore. Dacă în cazul suspendării lui Iohannis, Dragnea viza doar un joc politic, în cazul OUG pentru amnistie, șeful PSD dorea să își asigure viitorul în libertare.

Tăriceanu a ales să blocheze cele două inițiative conștient de toate riscurile pe care și le asumă. Teoretic, niciun om politic nu ar periclita o alianță, nu ar bloca două planuri majore, dacă nu ar avea un plan de rezervă, o centură de salvare sau o altă variantă.

Într-adevăr, așa cum am spus și aici: http://www.hrituc.ro/2018/07/08/asul-din-maneca-lui-tariceanu-retragerea-ministrilor-alde-din-guvernul-dancila, Tăriceanu a ajuns în poziția de partid balama și poate decide inclusiv plecarea PSD-ului de la putere, dar nu este exclusă să fie și altceva la mijloc. După tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă, putem să ne gândim la ipoteza unor înțelegeri între Tăriceanu și adversarii lui Liviu Dragnea. Se prea poate că negocierile să fi început între ALDE și tabăra lui Iohannis.
 

Nu este exclus ca miza negocierilor să fie postul de Prim Ministru într-un viitor guvern.

 

Președintele ALDE a fost achitat în prima instanță și pare că nu va avea alte probleme cu justiția. În cazul unei achitări definitive, Klaus Iohannis ar putea să îl desemneze Tăriceanu premier fără să își încalce declarațiile făcute în mandatul său, precum că nu va pune în funcție oameni care au probleme penale.

Achitarea lui Tăriceanu poate fi privită de Liviu Dragnea și ca un pact între ”statul paralel” și șeful ALDE, ceea ce nu face altceva decât să mărească neîncrederea și suspiciunea șefului PSD față de loialitatea partenerului de guvernare.

O trădare a lui Tăriceanu – ruperea acordului politic dintre el și Dragnea – poate grăbi sfârșitul politic al liderului PSD. Până la verdictul final al ICCJ, în dosarul pe care Dragnea îl are, șeful PSD trebuie să se mențină la butoane, să păstreze președinția partidului, pentru a mai putea spera la o șansă de a rămâne în libertate.

Liviu Dragnea are nevoie de Tăriceanu. De aceea, a ajuns să arunce ipoteza unei candidaturi comune, pentru că este din ce în ce mai nesigur de Tăriceanu.  Președintele PSD încearcă să  îi ”vândă” lui Tăriceanu proiectul Președinția României. Pentru orice politician, aceasta este funcția cea mai importantă și candidatura în sine este o ofertă greu de refuzat. Dragnea are nevoie să își păstreze partidul la putere,  pentru a deține astfel controlul total și, de aceea, îi va promite orice lui Tăriceanu. Dar, oare va mai fi în funcție la momentul în care va trebui desemnat candidatul PSD-ului la președinție?

Vom vedea dacă istoria lui Crin Antonescu va fi o lecție școală pentru Tăriceanu sau dacă acesta va crede în ipoteza în care PSD va accepta să susțină la președinție liderul altui partid.

Sursa foto: Observator.tv

Lasă un răspuns