Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Își dorește Orban să treacă moțiunea?

Își dorește Orban să treacă moțiunea?

Astăzi PSD a retras Legea pensiilor din Camera Deputaților, după ce liderii partidului au ajuns la concluzia că nu există majoritatea necesară pentru ca proiectul să fie avizat. În ultimele zile, am asistat la mai multe plecări din rândul social democraților. Am văzut că majoritatea PSD-ALDE are probleme în grupurile parlamentare și că nu mai sunt așa siguri pe ei.

Acesta este un semnal bun pentru partidele din opoziție, care se gândesc la introducerea unei moțiuni de cenzură. Chiar dacă încă nu există o majoritate care să susțină moțiunea de cenzură, tu, ca partid de opoziție, trebuie să lucrezi pentru a o construi.

Liberalii au anunțat depunerea unei moțiuni. Se pare însă că este doar un exercițiu de imagine și atât. Orban nu face tocmai ce ar trebui să facă liderul celui mai mare partid de opoziție, și anume să înceapă negocierile cu toate forțele politice pentru susținerea moțiunii. După ce Victor Ponta a spus într-un interviu că nu a avut nicio discuție cu șeful PNL, azi liderul UDMR, Kelemen Hunor a afirmat:

Am avut o discuție cu Dan Barna, am avut o discuție cu Eugen Tomac și cu colegii deputați din PNL, dar n-am avut nicio discuție cu Ludovic Orban. Ne-am intersectat la Hamburg, unde am fost invitați amândoi. Ne-am dat mâna, dar nu am discutat despre moțiune. Cu colegii din PNL am mai discutat în plen, pe holuri. Dar întrebarea rămâne: Opoziția vrea să guverneze cu adevărat? Cine este premier? Care este majoritatea:? Cine sunt miniștrii? Încă nu am primit un răspuns“.

https://adevarul.ro/news/politica/hunor-motiunea-cenzura-nu-nicio-sansa-treaca-mai-lipsesc-52-voturi-aduni–premierr-ludovic-orban-n-am-discutat-1_5c10d500df52022f755ff467/index.html?fbclid=IwAR3a9Wv5KOzXsThBZxUUv8Xmu3-lJhqowVyNBPFTujDM3Q-YUGvDc42eL5E

 

Vrea oare cu adevărat Orban să pice Guvernul Dăncilă?

După tipul de comportament pe care îl are, se pare că nu. În loc să negocieze și să caute formarea unei majorități, Orban este ocupat cu alte treburi. Sau poate este vorba doar de un calcul mic, meschin, care nici măcar nu este viabil. Există voci în PNL, tabăra Orban, care susțin că PSD trebuie lăsat să guverneze până la final, ca să se erodeze și mai tare. Dacă tabăra Orban va acționa în baza acestui calcul, va pierde.

În cazul în care PSD va rămâne la guvernare și va da ordonanța privind amnistia și grațierea, unul dintre cei care va încasa efectele negative va fi Iohannis. În acel moment, foarte mulți vor spune că au avut un președinte decorativ, care nu a putut face nimic pentru a-l opri pe Dragnea și partidul său. Iohannis va avea o misiune grea în prezidențialele de anul viitor, iar în cazul în care Cioloș va dori să intre în cursa pentru președinție, s-ar putea ca mulți dintre votanții actualului președinte să își schimbe opțiunea în favoarea fostului premier.

Trebuie făcut totul pentru ca ordonanța privind amnistia și grațierea să nu apară, iar soluția cea mai sigură este schimbarea actualului Guvern. Altfel, Iohannis va avea probleme, va crește frustrarea socială, iar singurul partid care poate câștiga ceva din acest lucru, din punct de vedere politic, este USR.

Iohannis a rămas cam singurul assetal liberalilor. Un Iohannis prăbușit, înseamnă un PNL prăbușit.

Poate este momentul ca Orban să se gândească serios la misiunea pe care o are și să înceapă negocierile cu toate partidele de opoziție, cu minoritățile naționale, să pregătească cu adevărat terenul pentru această moțiune, chiar dacă știe și el că nu poate fi viitorul premier al României.

Lasă un răspuns