Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Blocarea publicării decretului prezidențial în Monitorului Oficial este un abuz de putere!

Blocarea publicării decretului prezidențial în Monitorului Oficial este un abuz de putere!

După ce Premierul Dăncilă a venit în CSAT cu o propunere nelegală privind numirea în funcția de Șef Al Statului Major al Armatei, Președintele României a prelungit mandatul generalului Ciucă. Dăncilă l-a propus pe Generalul Scarlat, dar acesta nu îndeplinește condiția cerută de lege pentru a deveni șeful Statului Major General – aceea de a fi locțiitor al acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei (terestru, aerian, naval).

Decretul de prelungire a fost semnat și trimis la Monitorul Oficial, așa cum prevede legea. Decretul intră în vigoare în momentul în care este publicat. Deci, până nu vom vedea decretul publicat, avem o situație incertă la vârful Armatei Române.

Ce a făcut însă PSD în următoarele momente? A blocat apariția decretului în Monitorul Oficial. Un lucru de o gravitate extremă. Este un abuz de putere. Este blocată o instituție a statului – președinția – în exercitarea prerogativelor. Un act ilegal, care duce la o situație ce pune din nou România într-o postură urâtă la nivel internațional. Din nou, PSD reușește o premieră. Târăște armata într-un război politic. Este prima dată, după Revoluția din ‘89, când apare o situație de acest gen.

Nu este, însă, prima dată când PSD abuzează de putere. De-a lungul anilor, am văzut că s-au folosit de instituții și de funcționari pentru a-și atinge scopurile.

În 2012, la suspendarea președintelui de atunci, peste noapte au fost schimbați șefii Camerelor Parlamentului, a fost mutat, prin Ordonanță de Urgență, Monitorul Oficial din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului, tocmai pentru a putea manevra această instituție așa cum își doresc.

De-a lungul istoriei, PSD ne-a arătat că nu are nici cea mai mică remușcare în a folosi instituțiile statului:

Trofeul Calității– eveniment organizat de o autoritate publică pentru colectarea banilor de campanie.

Cazul Grăjdan – funcționarul care semnează în numele instituției documentul care atestă că nu există prejudiciu, deși o instanță confirmase acest lucru.

Acum 2 ani, în timpul Guvernului Grindenu, șeful de atunci al Cancelariei îl bloca pe premier, la ordinul lui Dragnea, și refuza să contrasemneze propria demitere.

Acestea nu sunt acte politice. Joaca cu instituțiile, blocarea sau folosirea lor în interes propriu, nu au nimic de-a face cu jocul politic obișnuit. Acestea reprezintă abuzuri de putere, acte care ar trebui pedepsite. Din păcate, în România nu există infracțiunea ”abuzului de putere” și probabil nici nu va exista prea curând.

Într-un studiu făcut de Uniunea Națională a Judecătorilor se spune despre această infracțiune: https://www.unjr.ro/2017/11/09/studiu-comparat-privind-reglementarea-abuzului-in-serviciu-de-putere-autoritate-in-tari-europene/. În statele vestice incriminarea “abuzului de putere” a avut la baza nevoia de a proteja cetățenii împotriva oficialilor statului care își folosesc abuziv puterea pe care o au, fie pentru a-i vătăma, fie pentru ca oficialii să producă pentru sine sau pentru alții un folos necuvenit.

În Franța, cred că în acest caz s-ar aplica Articolul 432-1:

Fapta prin care o persoană depozitară a autorității publice, acționând în exercitarea funcțiilor sale, ia măsuri destinate împiedicării execuției legii, se pedepsește cu cinci ani închisoare și cu amenda de 75.000 euro.

Cetățeanul trebuie protejat de abuzul de putere. Politicienii români își ascund de multe ori gesturile sub expresia ”așa e în democrație, decide cine are majoritatea”. Dragnea și trupa nici măcar nu mai păstrează aparențele. Îngenunchează orice instituție, iar acolo unde nu reușesc blochează mersul normal.

Blocarea decretului prezidențial este un gest care poate deschide o cutie a Pandorei. Poate stabili un precedent extrem de periculos. Mulți dintre cetățeni pot spune, ”eh, e o treabă politică”, dar nu este așa și trebuie să ne gândim doar la un singur lucru. Dacă PSD reușește să sfideze și să îl blocheze pe președintele ales, printr-o decizie ilegală, atunci ce poate face cu un cetățean de rând? Gravitatea acestui act nu se oprește doar la faptul că pui armata într-o situație de incertitudine, nu se oprește nici la deficitele de imagine pe care le ai în plan extern, ci se duce mai departe, la acțiunile viitoare pe care ar putea să le facă PSD la nivelul societății, cu fiecare dintre noi. Vremurile din Guvernarea Năstase vor părea o dulce democrație.

De aceea, este obligatoriu că să existe o presiune, să nu se treacă peste acest prag, Monitorul Oficial, iar PSD să facă pasul în spate. În acest caz, amenințarea cu responsabilitatea legală, cu legea penală este total îndreptățită.

Lasă un răspuns