Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Liviu Dragnea e conștient că PSD va pierde Bucureștiul. Ce va face Gabriela Firea?

Liviu Dragnea e conștient că PSD va pierde Bucureștiul. Ce va face Gabriela Firea?

Sâmbătă 16 martie, Liviu Dragnea declara într-o conferință de presă că relația lui cu Gabriela Firea este “în refacere”, liderul PSD dorind astfel să transmită un mesaj de pace către Primarul General.

După ce anul trecut am asistat la un război total, care s-a soldat cu eliminarea Gabrielei Firea din conducerea PSD, vedem că Dragnea încearcă să încălzească relația cu Primarul General. Șeful PSD a declanșat conflictul cu Firea încălcând orice calcul politic. Nu i-a păsat, la acel moment, de faptul că partidul pierde omul cu cel mai mare număr de voturi după Președintele României. În loc să găsească soluții de compromis, să evite un conflict cu Firea, în loc să aplaneze scandalul, a mers înainte și a forțat-o pe aceasta să își depună demisia. A adus la conducerea organizației București un om fidel, Gabriel Mutu, un primar de sector, dar care nu are forța de penetrare în media și nici nu poate depăși la nivel de capitală scorul partidului. Cu alte cuvinte, a adus în fruntea organizației Capitalei un politician de pluton, care nu are forța să tracteze partidul și a sacrificat-o pe Firea care și la acest moment stă bine în sondaje.

Liviu Dragnea a abordat această strategie, eliminarea contestatarilor, încercând să își salveze postul. În vara trecută, tabăra puciștilor condusă de Firea a mers până acolo încât a cerut demisia șefului de partid. Un conflict din care Dragnea a pierdut și Ponta a câștigat câțiva oameni puternici pe care i-a preluat imediat în PRO România.

La București situația a rămas incertă. O organizație condusă de Mutu, care are încă, teoretic, conducerea Capitalei. Din cauza faptului că Firea nu poate să se transfere la alt partid fără a-și pierde postul de primar general, putem spune că social-democrații au o situație incertă pentru că nu vor ști prea devreme ce vor face la anul, atunci când vor fi alegerile locale.

În acest moment, PSD nu are încă o persoană care să se bată cu șanse pentru a câștiga primăria Capitalei, chiar dacă vom avea același sistem de vot, cu alegerea primarului dintr-un singur tur.

O candidatură a Gabrielei Firea din partea altui partid decât PSD ar duce automat la pierderea Capitalei de către social-democrați. Ar fi o splitare a votului. Firea are mulți adepți încă în rândul electoratului PSD. A făcut multe acțiuni prin care și-a fidelizat electoratul, vouchere, ajutoare financiare și ar putea oricând să ia un bagaj mare de voturi din acea zonă. O candidatură a acesteia din partea pro-România sau chiar ca independent ar dezavantaja foarte mult PSD, mai ales în condițiile în care social-democrații nu au o personalitate marcantă la nivelul Bucureștiului. Pentru o cursă de nivelul Capitalei, 3-5 procente pierdute din bazinul partidului pot însemna eșecul total.

Rezultatul ultimului sondaj CURS ne arată o situație extrem de proastă pentru PSD în București. Partidul condus de Liviu Dragnea are acum 26 în intenție de vot.


sursa

Este adevărat, sondajul testează intenția de vot în cazul europarlamentarelor, dar cifra nu poate diferi foarte mult, dacă s-ar testa un vot politic pentru alegerile locale.

Dragnea știe că PSD va pierde postul de primar general, dacă Gabriela Firea nu va fi readusă în partid și nu va fi candidatul social-democraților la alegerile de anul viitor. Partidul stă prost în sondaje. Nu are un candidat pregătit pentru București, iar Firea poate să rupă câteva procente bune din electoratul PSD.

Iată de ce întinde acum o mână către Gabriela Firea, sperând la o împăcare. Declarația lui ne arată clar că încearcă să o aducă înapoi pe aceasta:

„Relația este în refacere. Din partea mea e deschidere totală. Dacă eu sau PSD trebuia să facem ceva o să facem, dacă ea trebuia să facă ceva o să facă. Cred că o discuție în perioada următoare nu poate decât să fie utilă”

Este de văzut ce va face Primarul General. Nici pe Firea situația de acum nu o avantajează. În condițiile în care ea nu are un partid puternic în spate, în condițiile în care nu există realizări spectaculoase în București și cu o creștere puternică a unui val contestatar în Capitală, situația nu pare favorabilă actualului Primar General. Firea nu poate juca nici cartea candidatului independent, chiar dacă în sondaje se constată faptul că vina pentru nerealizările din București sunt împărțite între ea și Guvernul marionetă condus de Dragnea. Au trecut vremurile acelea. Nu poate urma exemplul lui Oprescu, în acele vremuri PSD era încolonat în spatele candidatului independent și, chiar dacă la acest moment are o cotă foarte mare de încredere, asta nu înseamnă că acest lucru se va reflecta și în vot.

Scorurile actuale din sondaje ne arată că singurii avantajați sunt partidele de opoziție. Alegerile pentru primăria București sunt alegeri dominate de factorul politic. Întotdeauna se pune amprenta politică peste alegerea bucureșteanului chiar și atunci când votează ”omul” căruia să îi încredințeze fotoliul de primar.

O alianță între USR și PNL, cu un singur candidat propus pentru primăria Capitalei poate fi soluția câștigătoare și la un vot într-un singur tur. Electoratul se radicalizează de la zi la zi, iar în București avem cel mai mare curent protestatar. Este nevoie doar de o alianță politică pentru ca opoziția să poată câștiga Capitala.

Lasă un răspuns