Revanșa Federației Ruse după alegerile din Moldova!
Au trecut aproape două luni de la alegerile din Republica Moldova și nici până la această oră nu s-a reușit formarea unei coaliții de guvernare. Parlamentul este blocat și nefuncțional. Nu s-au putut constitui comisiile de lucru, nu a putut fi ales Speakerul Parlamentului, omul numărul doi în stat și asta pentru că negocierile pentru formarea unui Guvern sunt la pachet cu alegerea structurilor de conducere ale Parlamentului.
Partidele din Moldova, ACUM și PSRM, clamează public că vor stabilitate, că vor o formulă de Guvernare, dar condițiile pe care și le pun unii altora sunt de neacceptat. PDM stă în așteptare și a preferat să intre în expectativă după ce oferta lor de a intra în negocieri cu Maia Sanda și Andrei Năstase a fost respinsă de cei doi.
Zilnic se pot vedea declarații ale liderilor politici dar ele sunt mai mult ”praf în ochi”. Politicienii de la ACUM și PSRM par că se joacă de v-ați ascunselea, fiecare încercând să se pitească de celălalt, dar și să câștige meciul în fața propriului electorat.
În tot acest timp însă, a existat un element extrem de important pentru Moldova și nu numai. Un eveniment care trebuie citit și analizat într-o cheie mult mai largă, cu implicații care depășesc granița Prutului.
Acum două săptămâni parlamentarii PSRM au fost chemați la Moscova. Aceștia s-au deplasat în bloc în capitala Federației Ruse. De ce a fost nevoie de un asemenea gest atât din partea Moscovei cât și din partea PSRM?
Este știut faptul că Dodon a bătut de nenumărate ori drumul spre cabinetul lui Putin. A avut o grămadă de întâlniri, a avut parte de promisiuni generoase din partea șefului Federație Ruse. Kremlinul are linie deschisă cu Dodon. Orice mesaj poate fi transmis atât telefonic, de către consilierii lui Putin, cât și prin ambasadorul rus la Chișinău.
Gestul Moscovei de a-i invita pe toți parlamentarii PSRM la discuții nu este unul menit doar pentru ”consumul intern” din Republica Moldova. La Chișinău, electoratul PSRM cât și cel al celorlalte partide știu foarte bine de apropierea dintre socialiști și Moscova.
Invitația făcută parlamentarilor PSRM a fost mai mult pentru ”consum extern”. Moscova a vrut să arate cancelariilor occidentale că nu renunță la Moldova și că ea trebuie să stea la masă, atunci când este vorba de discuții care vizează viitorul acesteia. Practic, Moscova transmite UE și SUA ca fără ea, în Republica Moldova nu va fi nici stabilitate și nici prosperitate. Prin expunerea vizitelor PSRM la Kremlin Moscova cere occidentului un loc la masa de discuții atunci când se discuta despre Republica Moldova. Această intenție nu este nouă, ea a fost vocalizata și de Rusia și de Igor Dodon, chiar înainte de a prelua fotoliul de președinte: Federația Rusa trebuie sa fie așezată la masa atunci când UE și Republica Moldova discută.
Moscova are captiv PSRM dar, mai mult de atât, ține captivă o treime din Parlamentul Republicii Moldova. Kremlinul are în buzunarul său Președintele Republicii Moldova, dar și o parte din parlamentari. Orice formulă guvernamentală viitoare, orice discuție privind traseul acestei țări se fac doar după o negociere cu Moscova.
Strategii Kremlinului au exploatat foarte bine momentul. Știind că blocul ACUM nu intră la negocieri cu Plahotniuc, știind că există riscul unei instabilități pe o perioadă mai mare, au jucat și au mutat. Faptul că forțele pro-europene din Moldova nu pot să se așeze la masă a însemnat o vulnerabilitate exploată de Moscova.
Federația Rusă pierduse lupta în Moldova după alegerile din februarie. Am scris și atunci http://www.hrituc.ro/2019/02/25/rusia-infranta-la-chisinau/, că votul mixt și scorul obținut de PDM a dus practic la formarea a trei blocuri mari și la scoaterea din Parlament a extremiștilor. Cu tot efortul depus de ruși în ultima parte a campaniei parlamentare, rezultatele au arătat o Federație Rusă înfrântă la Chișinău, cu un PSRM la un scor mult mai mic decât visau strategii Kremlinului și fără aliatul comunist, Voronin, care nu a mai reușit să treacă pragul. Planul ca PSRM să facă de unul singur sau cu un aliat tradițional guvernul și să obțină toată puterea în Moldova s-a dus pe apa Bâcului.
Moscova a încercat, de-a lungul vremii, să își păstreze o influență cât mai mare în Republica Moldova. A fost o concurență acerbă între Est și Vest. UE reușise să se impună în fața Estului. Odată semnat Acordul de Asociere, odată ce Republica Moldova intrase într-o relație directă cu UE, primind finanțare și ajutor pentru dezvoltarea țării, se făceau pași rapizi către schimbarea centului de greutate.
Din păcate, oficialii uniunii nu pot oferi o garanție, un termen pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acum Moldova se află într-o zonă gri. Germania face un joc pervers, încurajând ”moldovenismul” http://www.hrituc.ro/2018/07/26/ce-joc-face-germania-in-moldova/ și jocul se complică în zonă, mai ales că în Ucraina nimeni nu poate intui ce joc va face noul președinte ales.
Federația Rusă avea un cap de pod în conducerea statului moldovean, Igor Dodon. Prin vocea lui se auzea de multe ori glasul Kremlinului. Gestul de a invita parlamentarii PSRM trebuie citit și corelat cu declarațiile lui Dodon, susținute chiar în fața parlamentarilor ruși.
”Am subliniat interesul comun în ce privește restabilirea relațiilor plenare de prietenie și parteneriat între statele noastre pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea interparlamentară. Am menționat că grupul parlamentar de prietenie moldo-rus este cel mai numeros din Parlamentul Moldovei. Am convenit să întreprindem măsurile necesare pentru a dinamiza activitatea acestui grup parlamentar”.
”…edificarea unei politici externe echilibrate între Est și Vest și respectarea cu strictețe a principiului constituțional al neutralității permanente”.
De asemenea, șeful statului moldovean și-a exprimat încrederea că, după alegerile parlamentare din februarie 2019, ”se vor deschide noi perspective favorabile pentru aprofundarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă”.
Dodon își asumă deschis aprofundarea relațiilor cu Rusia. El care în campania prezidențială pleda pentru desființarea Acordului de Asociere cu UE și intrarea în Uniunea Euro-vamală, susține acum ”neutralitatea” și aprofundarea relațiilor cu Federația Rusă. Politica pașilor mici. În fapt, Dodon dorește să dea glas dorințelor Moscovei: în cazul deciziilor care vizează Moldova, ne așezăm cu toți la masă cu drepturi egale.
UE este prinsă pe picior greșit. Confruntată cu alegeri europarlamentare, în plin proces de schimbare, fără a putea lua decizii strategice acum. Deși Partidul Popular European i-a susținut puternic pe Maia Sandu și Andrei Năstase, deși susțin demersul european al Republicii Moldova, nu pot impune formarea unei coaliții de guvernare pro-europene. Nimeni nu poate vedea o alianță cu PDM-ul condus de Plahotniuc. Din cauza acestui blocaj, avem la acest moment o situație incertă, fără posibilitatea formării unei alianțe de guvernare și o Federație Rusă care știe să exploateze jocul, dând semnalele care îi convin.
Moscova a făcut primul pas. A arătat că poate controla jocul în zonă și că depinde și de ea viitorul Moldovei, dacă va fi o stabilitate sau nu, dacă se va reuși sau nu formarea unei coaliții. A pus cărțile pe masă și a arătat așii pe care îi are. Pentru acest moment este destul. Depinde acum de ceilalți jucători externi ce mutări vor face și ce decizii vor lua.