Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Disperarea lui Dragnea: a pierdut pâinea și cuțitul!

Disperarea lui Dragnea: a pierdut pâinea și cuțitul!

Liviu Dragnea este din ce în ce mai disperat. Mesajele pe care acesta le transmite publicului ne arată un om care încearcă să își păstreze publicul său, atât cât a mai rămas, să îl fidelizeze și să îl țină cu arma la picior. Cu ajutorul unor povești de genul ”tinerii cu jointuri” care sunt susținuți de Iohannis și de SRI și care au misiunea de a strica PSD mitingurile, Dragnea încearcă să speculeze sentimentele și emoțiile electoratului social democrat, pentru a opri posibilele pierderi. Poate pentru mulți mesajele pot părea ireale, fanteziste, dar pentru susținătorii PSD ele vin să spună o poveste, care să îi ajute pe aceștia să se convingă singuri că nu e un val popular anti-PSD, ci doar o mână de oameni manevrați de Iohannis și servicii.

De obicei, mesajele de acest gen se introduc în momentul în care știi că nu mai poți capta electorat din altă zonă, știi că ai pierderi masive în propriile rânduri și încerci să oprești cumva bulgărele de zăpadă care a luat-o la vale. Mesajele de genul celor pe care Dragnea le transmite au ca obiectiv crearea emoției în rândul propriului electorat, abaterea atenției de la planul rațional și canalizarea energiei spre o stare de conflict, în speranța faptului că astfel vei putea să îți ții electoratul într-o stare de mobilizare.

Dragnea depinde de aceste alegeri. Zi de zi, el pierde teren. Sondajele încep să arate același tablou. Mai toate casele de sondare ne arată un trend descendent pentru PSD și cu social democrații intrați sub 30%.

Dacă Dragnea nu va reuși să redreseze corabia, să ia un scor de 35%, atunci el nu va mai putea controla partidul. Imaginea lui se va prăbuși, povestea lui nu va mai fi una de succes, ci din contră. Un scor sub 30% arată un viitor sumbru pentru șefii filialelor PSD. Nu vor mai avea de ce să parieze pe Liviu Dragnea.

Asta și pentru faptul că Dragnea nu mai are pâinea și cuțitul. Acestea sunt la Dăncilă. Ea poate oferi funcții, ea poate oferi putere.

Ruptura dintre Dăncilă și Dragnea se vede cu ochiul liber. Dragnea este conștient că a pierdut puterea reală. Puterea reală este la Guvern. De acolo poți să îți mulțumești activul, să îi oferi putere și resurse. Aceasta este poate cea mai grea pierdere pe care Dragnea a suferit-o în ultima vreme. Dacă o păstra pe Dăncilă și continua să o țină pe aceasta în mrejele lui, atunci putea să se salveze, în cazul unui rezultat prost în aceste alegeri. Mai putea tranzacționa. Putea prin intermediul lui Dăncilă să ofere și să îi recompenseze pe cei care făceau valuri în partid.

Partenerii lui de alianță, ALDE, pot oricând să îi întoarcă spatele. Tăriceanu poate juca cu PSD, dar nu neapărat cu Liviu Dragnea. Tăriceanu poate ajunge partenerul lui Dăncilă și adversarul lui Dragnea.

Renate Weber a spus azi într-un interviu la Hotnews, că partidul său „a reușit să își impună punctul de vedere, să oprească niște teme”.

„Aduceți-vă aminte cât se vorbea de amnistie și grațiere, iar Tăriceanu a spus: <<nu, nu avem nevoie de amnistie, lucru cu care sunt de acord>>”.

Mesajul lui Weber ne arată o delimitare de PSD și creionarea unei poziții de forță, ALDE este matur și poate să își impună agenda.  ALDE va juca pragmatic, încercând să câștige din orice poziție.

Acum situația e alta. Fără un scor mare în spate Dragnea este pierdut. Nu mai are pârghia guvernamentală, nu mai poate oferi putere, posturi și resurse, nu mai poate oferi sentimentul că își va duce trupele la victorie în alegerile următoare și, pe deasupra, are și un proces care se apropie de final.

Oricând, după alegeri, în PSD pot să apară luptele pentru preluarea puterii. Până la urmă, Dăncilă are puterea guvernamentală, este și numărul doi în partid, mai are nevoie doar de o masă critică –jumătate plus unu din numărul președinților de filială – pentru a începe asaltul, pentru a-l înlătura pe Dragnea.

Credeți că Dragnea nu știe toate aceste lucruri? Le știe, de aceea e și așa de disperat și încearcă orice pentru a conserva scorul PSD.

Lasă un răspuns