Dilema primarilor PSD
Rezultatul alegerilor europarlamentare este extrem de important. S-a vorbit în toată presa de importanța acestor alegeri, de schimbările care pot surveni în funcție de rezultatele pe care le pot obține partidele, nu mai este cazul să dezvoltăm acum.
Partidele vor încerca să își mobilizeze la maxim structurile, să își aducă electoratul la vot. Mobilizarea este firească, iar tot acest proces trebuie privit ca fiind un instrument pe care partidele îl au la dispoziție. Totul este ca această mobilizare să fie făcută în termenii legali. Nu poți șantaja, nu poți forța, nu poți oferi bunuri cadouri pentru a determina un om să voteze un partid sau o persoană. Aceste lucruri sunt ilegale și se sancționează cu pușcăria.
Partidele știu foarte bine aceste lucruri. Cu toate acestea, am văzut de-a lungul timpului că uneori pur și simplu nu le-a păsat. Dosarul referendumului, în care Dragnea și-a luat o condamnare cu suspendare, este poate cel mai bun exemplu cum se încalcă legea, cum se face o schemă ilegală de mobilizare la vot. În rechizitoriul procurorilor s-a devoalat toată schema pusă la cale de PSD pentru mobilizarea electoratului.
Azi, ziarul Adevărul publică o înregistrare care ne arată cum un director de școală este amenințat de către un inspector școlar, membru PSD.
Inspectorul școlar vrea ca PSD să aibă rezultate bune în secție, să fie în media scorului național, altfel directorul va fi schimbat.
O schemă clasică, amenințare, impunerea unui target, condiționarea continuării activității în funcție de atingerea targetului.
Trebuie spus că primarii sunt primii în lina acestui front. Ei sunt cei care au contact direct cu electoratul, ei au pârghiile de putere în comunități, iar în multe localități mici ei sunt niște Dumnezei. Ei pot fixa, după bunul plac, cine își mai ia ajutor social și cine nu, cine primește ajutor de încălzire sau nu, cine mai beneficiază de bunăvoința bugetului local.
Primarii PSD trec prin niște presiuni enorme de la centru în aceste zile. Dragnea a fixat targetul pe care trebuie să îl atingă fiecare filială județeană. Azi și mâine ei vor fi în stare de alertă.
Primarii PSD trebuie să fie atenți și să nu treacă granița, firul roșu. Pot acționa legal, pot mobiliza electoratul, pot da mesaje în favoarea mersului la vot, dar nu au dreptul să acționeze ilegal.
Oricât i-ar forța Dragnea, trebuie să rămână în parametrii legii.
Până la urmă, ”contractul” nescris dintre primari și Dragnea nu a fost respectat de către șeful PSD. Acesta a promis o ”amnistie”, a promis că îi va scăpa pe primari de dosare și nu a făcut acest lucru. Toată lupta lui cu justiția s-a concentrat pe schimbarea prevederilor legale care îl priveau pe el și dosarul lui.
Primarii PSD ar trebui să își analizeze foarte serios opțiunile. Pot forța legea, dar pot fi prinși. Are sens să riște acum? Cazul lui Radu Mazăre este elocvent. Unul dintre greii primarilor PSD nu a scăpat de justiție, ba chiar mai mult, a fost adus tocmai din Madagascar, să își ispășească pedeapsa. Toate aceste elemente trebuie să le dea de gândit primarilor care au în cap faptul că pot frauda votul.
PSD este în corzi. Scorul prefigurat este unul slab. O mobilizare bună a electoratului PSD poate însemna însă ca partidul să ia totuși și un scor cu cifra 3 în față. Oricum, e un rezultat slab după parlamentarele din 2016, dar un rezultat cu cifra 2 în față ar fi dezastruos.
Mulți dintre electorii PSD se jenează să mai spună că susțin acest partid. Au intrat într-o spirala a tăcerii și stau și privesc. Ei pot fi receptivi la mesajele liderilor din imediata lor apropiere, aici mă refer la primari. Mâine, ei vor decide rezultatul acestor alegeri. Primarii PSD știu și ei și simt starea electoratului. Ei văd cum foștii votanți se rușinează acum să zică public că mai susțin partidul. Primarii PSD vor avea o dilemă în plus mâine: ”trag un glonț acum, la aceste alegeri sau îl trag la alegerile locale”, îmi pun acum credibilitatea la bătaie sau mi-o păstrez pentru anul viitor când voi avea nevoie de votul oamenilor?
Misiunea primarilor PSD este una extrem de dificilă. Mâine ei vor trebui să își analizeze toate opțiunile. Își pun credibilitatea lor ca persoană în slujba partidului, forțează legea, o încalcă
încercând să facă presiuni pe electorat sau lasă ca votul să fie liber exprimat? Vor sta pasivi, fără să le pese de targetul impus de la centru sau vor acționa? Se vor limita la metodele legale sau nu? Vom vedea de luni încolo, când vom putea analiza rezultatele din fiecare localitate.