Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Când ambalajul e mai tare decât conținutul. Câteva cuvinte despre Congresul USR.

Când ambalajul e mai tare decât conținutul. Câteva cuvinte despre Congresul USR.

Sâmbătă, USR a avut  congresul prin care și-a stabilit candidatul la președinția României, și-a ales președintele partidului și și-a votat propriul regulament. 500 de delegați au participat și au votat pentru fiecare punct de pe ordinea de zi.

Dan Barna a câștigat fără emoții cursa pentru nominalizarea ca și candidat la președinția României. Deși, mai trebuie făcut un pas, finalizarea negocierilor cu PLUS, se pare că Dan Barna va fi candidatul comun al celor două partide în cursa pentru Cotroceni. 

Cioloș a anunțat că e dispus să își asume funcția de premier și probabil îl va lăsa pe Barna să intre în cursă împotriva lui Iohannis.

 

Ce rămâne după acest congres?

 

Pantofii lui Barna. Discursul cu Star Trek și Game of Thrones. Votul de continuare a lucrărilor și întreruperea difuzării meciului lui Halep.

Cam astea au fost știrile după acest Congres. Chiar dacă ai toată simpatia față de USR, chiar dacă încerci să treci peste știrile de culoare să găsești ceva serios, nu prea ai ce.

Congresul unui partid este un eveniment extrem de important pentru viața politică internă a acestuia, dar și pentru electorat. USR a luat o decizie: să aibă un candidat la prezidențiale. E foarte bine. Partidul a obținut un meritat loc 3 la europarlamentare și a confirmat așteptările fanilor.

Doar că decizia de a arunca un candidat în cursa pentru Cotroceni este o decizie delicată chiar pentru fanii USR.

 

Partidul a crescut de-a lungul anilor pe faptul că a reușit să capteze publicul sătul de vechea clasă politică. Electoratul a votat USR pentru că a văzut în aceștia vehiculul care pune presiune pe clasa politică, pentru ca aceasta să se modernizeze, să se reformeze și nu în ultimul rând, pentru lupta cu PSD. Acum va intra în luptă nu cu PSD, ci cu partenerul, cu cel care a fost vârful de lance împotriva lui Dragnea, cu Iohannis.

 

Mulți dintre votanții USR îl votează pe Iohannis. Acest lucru se vede în toate sondajele. Este normal. Iohannis a câștigat președinția pe o luptă cu PSD condus de Ponta și, mai mult de atât, el ca politician a fost perceput din garda nouă. Iohannis nu a fost asimilat cu politicienii vechi. A fost din alt film atunci când a candidat. Alt profil.

Dan Barna care nici măcar nu a ajuns la o cotă de notorietate de 90% nu îi poate pune probleme lui Iohannis. Chiar și pe o participare scăzută la vot, tocmai pentru faptul că actualul președinte are un bazin de vot destul de mare și care nu se limitează la bazinul liberal, probabilitatea ca el să piardă această cursă este infimă.

O înfrângere a lui Barna întrerupe un șir de victorii: USR locale, USR europarlamentare.

Așadar avem câteva argumente care ne arată că decizia USR de a avea propriul candidat este una delicată. Într-adevăr, sunt și argumente în favoarea unei decizii de acest gen. USR poate să își testeze militanții. Va fi încă un ”război” în care activul e ținut în priză, un scor bun poate însemna încă un val de entuziasm.

Poate mai sunt și motive ascunse, care țin de agenda internă a USR și pe care noi nu le putem vedea la ora aceasta. 

Dar, tocmai din cauza tuturor acestor lucruri, congresul trebuia mai bine pregătit, trebuia să existe un discurs prin care să se explice care este viziunea USR pentru președinția României, de ce este nevoie de această candidatură și ce va aduce nou Dan Barna. 

Pantofii nu l-au făcut deloc mai prezidențiabil pe președintele USR, iar discursul său are poleială frumoasă ce are rolul de a ascunde un conținut mai puțin calitativ. Cu Star Trek nu ne-am dus nici spre o nouă viziune, nici spre niște obiective asumate, ci doar spre o hipsterizare și atât a discursului politic. USR trebuie să înțeleagă că epoca acțiunilor de genul ”telefoanelor cu luminiță” a trecut. A fost o etapă, a fost ok ce s-a întâmplat atunci, dar acum sunt în alt frame și sunt alte așteptări.

2 comentarii

  1. „… să găsești ceva serios, nu prea ai ce….”____—–____ f. corect numai ca limitarea la acest partid (sau oricare altul) este impotriva evidentelor, asa cum aceasta limitare nu se poate face nici la institutii(pres-edintie, guvern, parlament, sistem de justitie, etc.), realitatea este ca neseriozitatea si Jmecheria ieftina (de multe ori si grosolana) au inundat intreaga societate romaneasca, iar „intelectualitatea” (care ar tebui sa fie adevaratul luminator si conducator , al maselor) a cazut in aceasta mocirla cu mult mai repede si mai intens, decat chiar firul ierbii…iata un caz -mai jos- care poate fi relevant, adica „pe afara vopsit gardul…” sau-concret- „pe afara roba stralucitoare, pe dinlauntru frica si imbatatul cu „vorba mare””.:(cele de mai jos doar au fost postate pe blogul magistratului Cristi Danilet) „Hey Jud(g)e, don’t let me down…”…Numarul beneficiarilor de pensii speciale se apropie de 10.000. In mai au mai intrat 14 privilegiati la plata (Duminica, 14 Iulie 2019, ora 14:23) „…Cei mai multi, respectiv 3.790, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor. Pensia medie in cazul acestora a fost de 18.180 lei (18.150 de lei in aprilie), ..”___—____ din articol reiese clar, ca tagma jefuitorilor in robe au si cel mai mare numar in acest club de nababi si au si cele mai mari pensii speciale, iar media acestora este de aprox. 10 MII /luna(!!!) adica cat castiga o persoana care realmente munceste si cu salariu minim, pe 6LUNI(!!!), brut, adica pe 8 LUNI, net…In continuare, pe 5 Iulie am postat un comentariu f. pertinent la acest articol, insa notasem ca „asteptarea pentru moderare” era deja scoasa din scena, semn ca autorul, proprietarul/ administratorul nu mai voia sa se simta (sau asa l-ar fi perceput publicul)responsabil in a citi si a decide daca posteaza , sau nu, respectivul comentariu, deci judecatorul se foloseste de o chichitza avocatzeasca dintre cele mai ieftine, poate zice ” habar nu am ca cineva a comentat, etc.”…Totusi mai astept cateva zile sa vedem ce se intampla, faptul de a interzice dreptul la o libera exprimare si opinie, este -de departe- cel mai mare abuz impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale, ale populatiei…

  2. (mai jos, comentariile de pe pagina respectiva, nepostate)”Legea Recunostintei intre Generatii”: amenda, inchisoare….”___—-___cred ca cea ce transpira acest proiect de lege, este ca, conducerea tarii( nu doar guvernul sau doar pesede), stiu „la sigur” ca f. curand intreg esafodajul social de ajutorare( pensii, etc.) va colapsa la modul total, si incerca si ei niste subterfugii, adica plasarea responsabilitatii asupra altora, mai precis ( ca deobicei) asupra tuturor…Daca trebuie legiferat ceva in acest sens, atunci trebuie legiferat ca parintii nu-si mai pot lasa copii minori in grija bunicilor (etc.) neputinciosi/ bolnavi si/sau fara resursele monetare satisfacatoare, si sa plece (chiar la munca) in strainatate, si chiar pe timp nedefinit…Iar cei care au mosit un asa .proiect trebuie sa fie desperati la gandul ca vor fi trasi la raspundere,pentru marele esec, sau -la fel de bine- pot fi complet cretini, as merge -mai degraba- pe o combinatie dintre cele doua…///
    2-
    „…Dar „partea leului” se varsa in conturile lui Ceausescu. Didi Secrieru, un fost coleg de breasla al lui Dan Voiculescu de la o alta firma a Securitatii, ICE ARPIMEX, care nu si-a ascuns insa calitat”…ea de ofiter acoperit al Directiei de Informatii Externe estima ca aceste conturi ale lui Ceausescu insumau „minimum doua miliarde de dolari”..dan Voiculescu este mostenitorul de fapt, chiar daca nu de drept, al cadavrului din cimitirul Ghencea”(Marius Oprea)…///2-Salariile din mediul privat nu reusesc sa tina pasul cu cresterile de la stat…”///3- Guvernul sterge prin OUG datoriile companiilor energetice, prin darea in plata a activelor lor (Joi, 04 Iulie 2019, ora 16:47)”… prin concesionare printr-o procedura care VA FI stabilita…”___—-___ in primul rand, la anul 1989 aceste conturi ale lui ceausescu, ale maharilor si securitatii, a pecereului, etc., este evident ca -impreuna- ajungeau la cateva miliarde bune de dolari, bani de al caror furt nu se face nimeni raspunzator si bun de plata( recuperare), iar in exemplele 2 si 3 , notam doua dintre formele des folosite in devalizarea institutionalizata, adica salarii cat mai mari , inclusiv la personal extrem de supranumerar, si „stergerea datoriilor”, clientilor , prin dispersarea responsabilitatii falimentului( adica a devalizarii) , si aici are o imensa vina si asa-zisa justitie din Romania,care colcaie de mafioti si gangsteri platiti de acesti banditi politici, tocmai pentru a le accepta aceste jocuri, prin care ei raman si cu banii furati si fara a servi o zi de inchisoare…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: