Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Basescu sau Iohannis? Cine a avut un mandat mai greu?

Basescu sau Iohannis? Cine a avut un mandat mai greu?

Băsescu și Iohannis sunt două stiluri total diferite. Un președinte jucător, care de multe ori a exagerat în luptele sale, părând mult prea agresiv și un președinte care a preferat să nu intre în coliziune directă, a evitat cât mai mult conflictele, a încercat să se păstreze departe de scena politică, uneori fiind mult prea ”pasiv”.

Am încercat să prind în această analiză cele mai grele 5 momente din mandatele celor doi. Momente cu încărcătură mare, cu tensiune enormă în societate, cum ar fi Colectiv, răpirea jurnaliștilor și momente politice care au influențat mandatele.

Comportamentul celor doi lideri în momentele grele, poziționările lor, modul în care au rezolvat crizele au lăsat în percepția publică o amprentă definitorie asupra personalității celor doi președinți.

 

Momentele cel mai grele din perioada primului mandat pe care l-a avut Traian Băsescu:

 

1) Criza ostaticilor din Irak

2) Pierderea majorității, PDL pleacă de la Guvernare

3) Suspendarea președintelui

4) Apariția crizei economice în preajma campaniei prezidențiale, se luau deja măsuri ca bugetarii să fie plătiți mai puțin, fiind trimiși forțat în ”zile libere”

5) Căderea Guvernului Boc, intrarea în alegerile prezidențiale cu Guvern interimar

 

 

Momentele cele mai grele din perioada mandatului lui Iohannis:

 

1) Perioada tulbure de la începutul mandatului, în care am văzut cum DNA face dosare unor politicieni precum Udrea, Ghiță. Războiul dintre aceștia și DNA. Dezvăluirile care au apărut.

2) Colectiv

3) Pierderea alegerilor de către PNL, câștigarea alegerilor de către Dragnea la scor

4) Asaltul dat de Dragnea, OUG 13

5) Loviturile date în interiorul sistemului, ocuparea unor poziții cheie, Savonea

 

Traian Băsescu

 

Poate cea mai grea criză a începutului de mandat pe care a avut-o Băsescu a fost criza jurnaliștilor din Irak. La nivel de imagine, fostul președinte a reușit să lase impresia că lucrurile sunt sub control. S-a văzut că el este implicat, că este la conducerea instituțiilor de forță. Instituțiile s-au mișcat exemplar. Cei trei jurnaliști au fost eliberați, o țară întreagă a răsuflat ușurată.

Această criză și faptul că ea s-a încheiat cu bine i-au adus lui Băsescu puncte de imagine. O criză s-a transformat într-o oportunitate de imagine.

Jocurile politice din primul mandat l-au dus pe Băsescu în situația în care și-a pierdut Guvernul, PD a fost scos de la guvernare. Guvernul Tăriceanu a supraviețuit  cu sprijinul PSD.

Băsescu este suspendat din funcție în 2007. O suspendare  care  l-a încărcat, a reușit să capitalizeze puncte de imagine în urma acestui război.

După suspendare și până aproape de finalul celui de al doilea mandat, Băsescu va juca în filmul ”singur împotriva tuturor”, bătându-se atât cu partidele politice cât și cu mogulii acelor ani, Patriciu, Vântu, Voiculescu.

Fostul președinte a reușit să își ducă partidul din nou la guvernare. În 2008 PDL, partidul președintelui, reușește să ocupe locul doi din punct de vedere al procentelor, dar locul unu din punct de vedere al mandatelor. PDL intră la guvernare cu PSD.

La alegerile europarlamentare din 2007, PD-ul lui Băsescu va obține un scor foarte bun: 28, 81% în timp ce PSD va obține 23.11%

 

Klaus Iohannis

 

Mandatul lui Iohannis a început cu o dezlănțuire a DNA împotriva oamenilor lui Băsescu, dar și a unor oameni apropiați de Ponta. S-a văzut o acțiune în forță împotriva unor oameni care până cu câteva zile în urmă conduceau România. O acțiune care așa cum a fost desfășurată a dus la afectarea credibilității instituțiilor DNA și SRI.

Apare tragedia de la Colectiv. Se acumulează o tensiune uriașă în România. Ponta demisionează. Iohannis merge pe mâna unui tehnocrat, îl aduce pe Cioloș în ciuda PNL, care voia guvernarea.

Partidul președintelui, PNL, pierde alegerile. PSD câștigă și urmează un asalt la baionetă împotriva autorităților statului.

Restul evenimentelor, fiind de dată recentă, sunt cunoscute publicului.

 

Avem un element comun pe durata celor două mandate.

Dacă ne uităm retrospectiv la ultimii 15 ani, putem observa că principalul subiect al dezbaterilor politice, al confruntărilor, al războaielor politice, a fost ”Justiția”.

România a trecut de la o reformă lansată de Băsescu, de la apariția DNA, de la fuga lui Omar Haisam și reformarea serviciilor prin toate etapele, până la momentul referendumului pe justiție inițiat și câștigat de Iohannis.

În vremea primului mandat al lui Băsescu, s-a reformat PNA și a apărut DNA, care a evoluat și a ajuns o instituție puternică. Din cauza faptului că Băsescu a schimbat paradigma în care erau obișnuiți politicienii, lăsând justiția să își facă treaba, au venit și războaiele politice, suspendarea, plecarea PD de la guvernare.

Băsescu nu a ezitat să intre în confruntare. S-a luptat și și-a câștigat al doilea mandat. A reușit să își aducă partidul la putere în 2009, după alegerile prezidențiale.

Fostul președinte a avut un partid care era extrem de disciplinat și îl asculta. A avut un partid în care erau lideri care puteau performa și puteau aduce un plus de imagine. Mai mult de atât, a avut un curent favorabil în populație, o susținere care îl împingea înainte pe calea reformelor. În justiție nu apăruseră abuzurile și, chiar dacă televiziunile ”mogulilor” loveau seară de seară, încă nu era terenul propice pentru a se forma un curent împotriva DNA.

Clasa politică era împărțită. PD și apoi PDL au susținut  reforma în justiție.

Iohannis a venit la putere și chiar dacă tema principală a fost justiția, spre deosebire de Băsescu a avut mai puține mijloace. În primul rând PNL a făcut mult timp “joc de glezne”. Alina Gorghiu a reușit să impună un ”Cod etic de integritate”, dar majoritatea politicienilor liberali erau sătui de lupta anti justiție. S-a văzut la câteva voturi în Parlament. Vosganian a fost poate cel mai elocvent caz.

Fără un partid în spate, cu instituții slăbite, cu un PSD mult mai hotărât să pună botniță justiției, Iohannis a trebuit să ducă o luptă dură în primul mandat.

Din cauza unor abuzuri comise de instituții, în special în perioada de tranziție Băsescu-Iohannis, actualul președinte s-a văzut prins în offside în anumite momente.

Nu putea nici să condamne abuzurile, dar nici să demoleze instituțiile. Au fost luni în care nu se putea vorbi în ”nuanțe”. Totul era alb sau negru.

Nebunia lui Dragnea, paranoia acestuia de a întoarce un stat cu fundul în sus a dus, la un război surd între Iohannis și instituții pe de o parte și, de cealaltă, o mare majoritate a clasei politice, dar și oameni de afaceri care aveau o miză în această luptă.

La finalul mandatului, tabloul arată așa: Dragnea la pușcărie, referendum câștigat, propriul partid se află pe locul 1 în sondaje, a apărut un nou partid, USR, care pune presiune pe toată clasa politică. Social democrații au suferit o înfrângere mare și nu au un lider care să îi poată redresa.

Putem spune că și Băsescu și Iohannis au câștigat lupta în primul mandat. Cu mijloace diferite, cu atitudine diferită, dar la finalul jocului, contează rezultatul.

Băsescu a reușit să își ducă partidul la putere făcând pact cu PSD în 2009, Iohannis a creat premisele ca PNL să câștige guvernarea la anul.

5 comentarii

  1. indiferent de „greutati”, cei doi au acelasi numitor comun, apartenenta stransa la fosta nomenclatura si securitate si chiar ar fi nedrept sa-i individualizam, toti conducatorii postdecembristi, de varf, ai Romaniei au fost direct sau strans legati de cele doua institutii comuniste, iar aalturi de ei s-au raliat p. ministrii si sefii de camere, care impreuna, au vandut Romania…Adevarat, cu ridicarea mainii (copita) a oilor numitului parlament, pentru a fi „democratic”…Rezultatele, nu dupa o luna, un an , un mandat sau 2 mandate, CI DUPA 30 de ANI,( adica un adevarat ciclu istoric) Romania este vanduta si distrusa, iar alte tari( de aceiasi factura) trec pe langa noi, Serbia( de si greu lovita prin dezmembrarea Yugoslaviei) odata ce va fi incorporata in UE , intr-o singura luna va fi cu 10 clase inaintea Romaniei, si -iata!- Ukraina victima unui razboi activ hibrid( cu greutati aparent insurmontabile), trece pe langa noi, exact in cateva luni de la numirea in functie a noului presedinte, care se dovedeste a fi un real fiu al Ucrainei, nu ca aceste vipere care au condus si conduc Romania, iar la o reala si corecta justitie, acesti „inaintasi”( aprox. 20 capete) nu pot fi gasit vinovati decat de inalta tradare de tara si -la fel- vanzare de tara, sabotarea economiei nationale, etc. pentru care ar trebui sa primeasca dreapta rasplata, adica pedeapsa capitala, iar cel putin 95% dintre parlamentari( trecuti si actuali) , minim 10 ani de inchisoare, la toti, masura dublata de confiscarea integrala si extensiva a averilor talharite…Dar e greu sa vezi ca acest program devine realitate, cand in toate posturile cheie din varf si teritoriu, sunt indivizi de aceiasi factura, adica criminali si -in cele mai multe cazuri- si incompetenti…

  2. „It’s important to remember that the bullet train is far from the only big-ticket infrastructure project the Moroccan government has invested in. Over the past decade, the country has developed numerous ports and a $600 million solar plant considered the biggest in the world.(Source: CNN)____–––_____Este deja functional acest tren, primul si -inca- unicul de pe continentul african, in timp ce in Romania, trenurile de calatori au o viteza medie de 50 km/ora, iar cele de marfa, doar de 15 km/h!!!Desi -mai sus( si in Engleza)-„over the past decade” este scris obisnuit, si NU CU majuscule, totusi aici este cheia intelegerii progresului, adica proiectele nationale se deruleaza pe ani si zeci de ani, insa daca conducerea suprema se tot schimba, niciodata nu se va realiza ceva, pentru ca -deobicei- dobitocii care au venit ultimii,la putere in Romania, sunt mai ” destepti” si mai tzafnosi decat dobitocii precedenti si acesia, cei noi, vor anula( sau sabota) proiectele imaginate sau incepute de predecesori, ca sa le produca pe ale lor( sa ramana ei in istorie), care la randul lor vor fi anulate de urmatorii dobitoci…Intelegeti ? Stabilitatea si cursivitatea la varf, sunt baza progresului oricarei natii, chiar daca conditiile naturale sunt vitrege, dar Romania este una din tarile europene binecuvantate( de natura) cu multe si diverse bogatii, o uriasa suprafata de pamant manos, intinsa deschidere direct la mare, un fluviu dintre cele mai mari curge prin tara, si o delta deasemeni rara( sunt doar 12, in lume) plina de bogatii , unele inca neexploatate sau exploatate aiurea, tara fiind condusa de aiuriti, ca mental, dar criminali ca si suflet..Trageti singuri concluziile…

  3. Stați așa nițel, nu Băsescu&Co au vrut împrumutul ăla FMI înainte de criză?

    Hai să nu facem revizionism mnemonic.

  4. Serbia bate palma cu Rusia si intra in Uniunea Economica Eurasiatica, in ciuda avertismentelor UE.(…)____––____Parerea mea este ca Serbia vrea sa suga de la doua vaci, si chiar cred ca-i va merge, ei stiu ca UE nu va avea liniste pana nu va incorpora toate statele in UE, iar cu ajutorul Rusiei, aceste conditii( pentru aderare la UE) vor fi indeplinite mult mai repede, asa ca in loc de 5-7 ani, Serbia ar putea adera la UE chiar in 3 ani…pe de alta parte „batand palma cu Rusia”, Serbia trage o palma Romaniei(un fel de razbunare tardiva pentru participarea la razboiul NATO -sarb), pentru ca daca lucrurile se vor cimenta in acest mod, Romania devine o enclava, practic si Ungaria si Serbia sunt aliati cu Rusia, iar Ukraina nu poate exista in pace, pana nu va face anumite compromisuri Rusiei..///2- Barna spune ca ar dizolva parlamentul, imediat dupa alegerea sa ca presedinte(…)____––____ O masura fara sens, extrem de tardiva, aceasta masura ar fi fost binevenita in stagiul initial al functionarii actualului pres-edinte( si chiar de cateva ori dupa), insa numai daca se spunea clar (si se infaptuia), reducerea acestui parlament la max. 300( totusi, o suta este deja prea mult!) si daca nu reantoarcerea la Monarhie( numai cu aport Englez) printr-o simpla reasezare a ordinii fracturata la 1947, macar declansarea unui referendum pentru a se afla daca romanii vor in continuare republica, sau vor sa-si refaca cursul istoric firesc…Iar aceasta idee a lui barna este calpa insa si prin faptul ca in ultimii 2 ani, coruptia si putreziciunea morala a atins cote fara precedent, practic mafiile regionale si locale, au deja numiti pe viitorii parlamentari, toti, din acelasi aluat, adica dornici de inbogatire prin orice mijloace, nicio excludere a vanzarii si a ce a mai ramas de vanzare, din tara…Deci chiar daca acest barna nu este unul din exponentii mascati ai fostei nomenclaturi si securitati, deci chiar daca acest barna ar fi „om de bine”, nu va putea face nimic,pentru ca insasi in partidele lor de coalitie exista infiltrari masive de mafioti, care-si vor exercita puterea exact ” la timpul potrivit”…

  5. Inca o analiza corecta, cu un singur aspect nu sunt de acord, si anume abuzurile DNA. Au fost si sunt anchetati politicieni basisti pur si simplu pentru ca sunt corupti si fura, nimic altceva. Udrea si Ghita au furat de-au rupt, care abuzuri ale DNA? Udrea a fost si condamnata, mazare la fel, insa misculatiile lui draknea la ccr, draknea aflat si el la racoare de-altfel, au facut ca o seama dintre ei sa scape. Nu m-as baza pe ideea ca au scapat de tot, pentru ca un corupt fura, are in ADN hotia, asadar vor fi prinsi de DNA cu alte hotii, si tot la parnaie ajung. Dat fiind ca LCK a ajuns procuror-sef in UE, nici nu poate fi vorba ca scapa vreun corupt, e numai chestiune de timp, si toti o stiu. Prin 2020 cred ca incep sa stea cu valizele la usa, cu toate ca nu vad unde s-ar putea ascunde. A fugit mazare in Madagascar, si-a fost adus si de-acolo.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: