Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Revanșa lui Nicușor Dan. Îl va înlătura pe Barna?

Revanșa lui Nicușor Dan. Îl va înlătura pe Barna?

Ieri, Nicușor Dan a câștigat o primă victorie. În urma referendumului intern desfășurat în filiala USR București, Dan a obținut permisiunea de a intra în cursa internă pentru desemnarea candidatului formațiunii în lupta pentru Capitală din 2020.

Mai este drum lung până când Nicușor Dan să își vadă obiectivul atins, să fie desemnat candidatul USR-PLUS în lupta din primăvara viitoare. Până atunci, până la desemnare, vor fi momente importante în viața internă a USR-ului, momente pe care fostul șef le va putea exploata, pentru a avea siguranța unei candidaturi.

După ce în 2017 a plecat din partid, deoarece în Biroul Național se votase o hotărâre contrară opiniei lui și anume faptul că USR trebuie să se poziționeze pe tema referendumului pentru familie, se pare că Nicușor Dan are terenul propice pentru a veni și a prelua din nou frâiele. În 2017, Ghinea și apropiații lui l-au ”lucrat” pe Nicușor, aproape împingându-l spre o demisie. În acele vremuri fondatorul USR amenințase că dacă partidul se va poziționa pe tema referendumului pentru familie, el va pleca. Partidul a ales să aibă o poziție, iar Nicușor s-a ținut de cuvânt și a plecat. Doar că, filiala București întotdeauna i-a fost fidelă și a rămas apropiată de liderul care o construise.

Acum Nicușor poate să își ia revanșa, să îi înlăture pe cei care acum 2 ani l-au împins spre demisie. Dan vrea cu orice preț candidatura la București. A mai candidat de două ori, se vede că este țelul lui. Nu a renunțat nici în acești ani, după a doua înfrângere. A investit bani în imaginea sa, a avut o activitate focusată pe acest obiectiv. Și-a făcut o campanie de PR specifică unui candidat la postul de Primar General.

Nicușor Dan a început să facă jocuri politice, ca să își atingă obiectivul. A avut negocieri cu PNL, ține încă ”lucrurile calde”, vrea să aibă și susținerea liberalilor, vrea să fie și candidatul USR-PLUS. Este un joc deștept, la două capete. Pe o parte îi ține în șah pe liberali, care oricum n-au candidat, pe de altă parte se folosește de liberali pentru a-i presa pe USR-iști. Dan joacă cu toate armele, urmând un calcul pragmatic. Cu susținerea PNL și cu USR-PLUS o va bate pe Firea la scor. Răspunsurile pe care le dă Nicușor Dan atunci când vine vorba despre negocierile cu PNL sunt un pic arogante, dar cel puțin e sincer și ne spune direct că vrea susținerea tuturor. https://adevarul.ro/news/politica/nicusor-dan-adevarul-live-1130-plan-capitala-e-mai-bun-vlad-voiculescu-1_5d8b15f4892c0bb0c6ee4591/index.html

 

Barna și apropiații lui trebuie să fie extrem de atenți la evenimentele viitoare.

 

În cazul în care Barna nu intră în turul doi și obține un rezultat sub așteptări la aceste alegeri prezidențiale, atunci se poate aștepta la un Congres Extraordinar care va avea un singur obiectiv, schimbarea președintelui.

Un scor prost la alegeri pentru Barna ar fi cadoul mult dorit de Nicușor. În acel moment, el, fostul președinte, fondatorul partidului ar putea încerca o răsturnare și o preluare a partidului. Nicușor Dan are încă tracțiune în rândul electoratului USR, după cum se vede și în rândul membrilor USR. Un eșec al lui Barna poate constitui și pentru tabăra lui Cosette Chchirău un prilej bun pentru răzbunare. Nicușor Dan are toate motivele să înlăture tabăra Barna-Ghinea. Atât personale cât și de natură profesională. Înlăturarea lui Barna, preluarea partidului de către Nicușor Dan sau impunerea unei echipe de conducere fidele poate însemna pentru Dan siguranța candidaturii în 2020.

Nicușor Dan știe că vor urma negocieri cu PLUS-ul. Cioloș îl vrea pe Vlad Voiculescu drept candidat la primăria Capitalei. Dan are nevoie de siguranță, să știe că nu va fi victima unui joc politic făcut la vârf între șefii USR și PLUS. De aceea, trebuie să îl înlăture pe Barna. Dacă va putea, o va face. Acest scenariu este realizabil în condițiile în care scorul lui Barna va reprezenta un eșec.

 

Vom vedea ce vor aduce alegerile prezidențiale, ce scor va obține Barna și dacă vor începe mișcările în interiorul USR. Până atunci, putem să consemnăm faptul că Nicușor Dan are o primă victorie, că a reușit să capete experiență, face deja jocuri politice, se folosește de liberali și în același timp încearcă să câștige teren în USR. Așteptăm și mișcările lui Barna-Ghinea.

1 comentariu

  1. Barna spune ca nu exclude sustinerea unui guvern de tranzitie in care sa fie ALDE si ProRomania.(…)—-___—- trebuie ca aceasta barna are un temperament coleric , de nici macar nu a mai asteptat sa vada daca va fi cu sacii in caruta, iata, el isi arata dinainte ce fel de aschii sar din el si ce capilare infectate are…De fapt, exact cum ma si asteptam, un nou Jmecher provenit din fesene si -desigur- din pecere, chiar daca alta generatie, insa mentalitatea lor e aceiasi, regruparea si -pentru estomparea realitatii- „generozitatea”, adica pomeni anteelectorale, si chiar din greu, ca doar nu o fi din banii lor, bugetul statului suporta multe, adica de pe romani se pot lua cele 7 piei…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: