Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Vom avea un guvern tehnocrat susținut de o coaliție de stânga?

Vom avea un guvern tehnocrat susținut de o coaliție de stânga?

Victoria de azi a opoziției, schimbarea în plen a programului moțiunii, ne arată deja că șansele ca Guvernul Dăncilă să fie demis sunt din ce în ce mai mari. Liderii opoziției sunt siguri pe ei, fac declarații în care spun că există deja numărul de voturi necesare. De obicei, trebuie să te uiți de două ori în gura politicienilor când spun ceva. De data asta însă, cred că este altfel. Niciun lider politic n-ar ”supraestima” șansele moțiunii. O nereușită ar afecta grav opoziția, acum în prag de prezidențiale. Cred că, la această oră, există și o rezervă suplimentară de voturi. Liderii opoziției spun 238. S-ar putea ca la vot să ne trezim că sunt câteva voturi în plus.

Dacă joi Guvernul Dăncilă va pica, atunci ne vom îndrepta spre o nouă etapă în politica românească. Mișcările care se vor face după demiterea Guvernului Dăncilă și instalarea unui nou guvern vor avea efecte pe termen lung. Vor fi efecte care vor fi resimțite de către toate partidele politice.

Rolul cheie după demiterea lui Dăncilă îi va reveni Președintelui Iohannis. El va trebui să desemneze un nou premier, care să își facă o nouă majoritate. Constituirea unui guvern, realizarea unei noi majorități în Parlament, în contextul aritmeticii parlamentare de acum, va fi un proces extrem de delicat.

Discuția despre noul guvern și despre noua majoritate parlamentară trebuie să aibă în vedere două planuri.

 

1) Planul 1- România.

 

De ce are nevoie țara acum? În primul rând de un Guvern responsabil, care să poată construi un buget realist pentru anul viitor, să acopere găurile pe care PSD le-a lăsat. În acest moment, există o gaură de 9 miliarde la buget.

Teoretic, există o probabilitate destul de mare ca țara să se ducă într-o criză, nefiind bani destui pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. Nu mai vorbim aici de bani pentru investiții.

România are nevoie de un guvern care să vină să ”administreze” treburile țării până la alegerile viitoare, pentru că de ”guvernat” nu o va putea face. Cred că la acest moment, situația din punct de vedere economic pentru țară este mult mai grea decât era la venirea Guvernului Cioloș.

Este nevoie de un guvern care să poată gestiona această situație cu orice cost politic.

 

2) Planul doi – Situația partidelor anti-PSD.

 

Iohannis trebuie să țină cont de toate opiniile partidelor care vor dărâma acest Guvern. În opoziția actuală sunt partide cu agende diferite, cu doctrine diferite și cu interese diferite. Niciun partid nu vrea să aibă un ”cartof fierbinte” înainte de alegerile din 2020.

Pentru președintele Iohannis greul va începe în momentul demarării procesului de consultări, care se va desfășura în primele zile de campanie.

PNL și USR dau mesaje că vor alegeri anticipate. Acestea nu vor fi.  Sunt mesaje doar de “gâdilat” urechea votantului. Din păcate, așa cum este Constituția acum, nu cred că vom avea așa ceva.

PNL acceptă ideea că poate guverna și cu un guvern minoritar dacă este cazul.

Pro România și ALDE au început tot acest joc. Retragerea de la guvernare, formarea alianței dintre Tăriceanu și Ponta, au dus ca în aceste zile să vorbim despre căderea guvernului Dăncilă.

Nici Ponta, nici Tăriceanu nu vor alegeri anticipate. Sunt două partide mici, nu sunt avantajate de intrarea în alegeri anticipate, acum. Mai au nevoie de timp să se întărească și să își asigure o creștere.

Ponta, Tăriceanu și PSD vor opri orice plan care vizează alegeri anticipate. La fel de bine, ei însă pot forma o coaliție care să asigure majoritatea pentru un guvern ”tehnocrat de stânga”.

Iohannis nu poate numi un premier de la PSD, cum nu îl poate numi acum pe Ponta, chiar dacă acesta are un mare merit în demolarea PSD-ului. În schimb, în lipsa unei alternative, în lipsa creării unei majorități pe dreapta, se poate ajunge la un compromis de tip ”Cioloș”, dar cu un premier care să îi permită lui Ponta să asigure majoritatea.

Din jocul consultărilor, din jocul politic ar putea ieși o propunere a unui premier tehnocrat, care să vină din zona de stângă, un om care a fost apropiat în trecut de PSD și de Victor Ponta. Ar fi situația ideală pentru toate partidele de opoziție de la acest moment.

PNL nu s-ar încărca cu gestionarea unui Guvern fără o majoritate consistentă în Parlament. Ar putea să își conserve locul 1 din sondaje, ca să poată câștiga alegerile parlamentare și să aibă un guvern pentru 4 ani.

PRO România și ALDE ar putea crește făcând jocuri politice în subteran. Ponta ar putea racola PSD-iștii care îi pot aduce voturi, ar putea vinde ideea ”veniți unde este guvernarea”.

Ponta ar putea să asigure, împreună cu parlamentarii PSD, susținerea Guvernului până la finalul ciclului electoral. USR ar putea rămâne în continuare pe poziția celui care face opoziție atât la Iohannis cât și la celelalte partide.

După ce moțiunea va trece, vom vedea cum vor reuși partidele politice să împace interesul țării cu interesul lor electoral și ce soluții vor pune pe masă, atunci când vor merge la consultări la Cotroceni. Va începe o perioadă zbuciumată și nu este exclus ca să avem o situație în care să se întindă pe durata celor 45 de zile necesare pentru ca noul Guvern să meargă în fața Parlamentului. Nu este exclus nici ca în prima fază să avem un guvern care pică la vot și să ajungem în faza în care va fi desemnat un al doilea premier.

3 comentarii

 1. „De ce are nevoie țara acum? În primul rând de un Guvern responsabil, care să poată construi un buget realist …”___—-__ Un buget realist se poate face DOAR eliminand de la platile bugetare 1/2 milioane de taietori de frunze la caini, adica cateva sute de mii din administratie, cateva zeci de mii reprezentand popimea, cateva alte 5-7-8 mii de ofiteri si alte cadre din asa-zisa ostirea si pavaza tarii(ce gluma!!!), cele cateva mii de academicieni( o alta gluma si inca la fel de buna!!!) si alte reduceri de personal in alte departamente( ambasade, institutiile si „fundatiile” cu dedicatie, etc.), in sfarsit , lucruri imopsibile si pentru aceasta conducere cat si pentru oricare va veni( cu exceptia de mii de ori trambitzata), de fapt Barna si ciracii planuisera sa dea de pomana cateva sute de milioane de euro, odata cu „intoarcerea fiilor risipitori”, situatia -f. realista-este insa cum o prezinta -comprimat- Rodica Culceru, mai jos, adica Romania a devenit caricaturala…—II— „Într-o democrație de mucava, roasă de corupție și cu un stat de drept care stă să se prăbușească, orice exercițiu democratic se transformă în propria caricatură.”(Rodica Culceru)///2-Candidatul PMP la prezidentiale, Theodor Paleologu, ii sugereaza candidatului USR-PLUS, Dan Barna, ca ar trebui sa se retraga in favoarea sa,el fiind mai calificat..”____—-___1- Sper ca aceasta maxima sa intre in antologia romaneasca, intr-adevar, reprezinta chintesenta „statului de drept”, a „democratiei”, si a perpetuei situatii romanesti.///2- pesemne ca acest paleologu poarta papioane confectionate din hartie f. higroscopica***, si in jurul sau fiind ceatza, s-a umflat papionul si nu mai vede grinda din ochii sai, din cauza barnei …practic acest paleologu se crede vreun Mesia caruia cineva trebuie sa-i neteazasca cararile, iar pentru ca mioritico-sibianul Barna Botezatorul nu vrea sa o faca, Mesia ii spune de la obraz”Da-te ba, la o parte, ce, tu ai experienta mea?” Adica barna este un palavragiu de un nivel mai scaut decat al sau…Daca pastram modelul, s-ar putea ca Barna sa ajunga precum realul Ioan, adica cu capul (politic) asezat frumos, pe o tipsie, iar bietul paleologu , si mai „bine”…Fie ca va fi Barna , fie ca va fi paleologu, -la zi- sortii arata ca tipsia va fi prezentata actualului bulibasa care, cu ochii sai sasii, se va uita de jos in sus, spre cruce… (*** pana la urma poate fi mai higienic-papion de hartie- decat de matase naturala, care este proteina din balele unor viermi, si s-ar putea ca acestia sa vina si sa-si ceara drepturile…)

 2. Moartea pe dinăuntru nu se vede. Doar se simte
  5 Octombrie 2019-Alin Popescu (avocatnet.ro)
  „… Intr-un fel,abuzurile nu se pot face de autorități. Ele n-au niciun fel de putere, …”____—–____Total in dezacord, eventual s-ar putea spune ca autoritatile „nu AR putea face abuzuri…” daca asa si asa, adica daca nu ar fi o „cooperare” din partea victimelor in devenire, adevarul este ( si f. evident) ca autoritatile chiar savarsec abuzuri si tocmai pentru ca AU puterea, o putere evidenta, dublata de cea oculta, care este mult mai efectiva decat cea oficiala, si -desigur- mult mai vicioasa si efectiva , prin metodologia aplicata si prin efecte… Intr-adevar , autoritatile NU AR putea savarsi abuzurie daca „omul” din varf, cel care reprezinta piatra din varful unghiului( adica cel care tine laolalta toata zidirea)-fie pres-edinte, fie Monarh, etc.- ar fi un adevarat OM , adica rational si dublat-obligatoriu- de umanism, asa cum chiar exista in Monarhiile actuale si unele republici, unde -insa- sansele aparitiei uni ticalos, sunt intotdeauna 50/50, iar Romania ar fi trebuit sa sufle si in inghetzata, dupa atatea opaririri consecutive, care -iata!-au ajuns la clasificarea de seculare… In fond, chiar istoricul omenirii dovedeste ca varful conteaza si -la fel- ca „pestele de la cap se strica”, tocmai pentru acest motiv a trebuit sa apara.. sefii de trib, si diversii conducatori istorici, cat si statul, insa ce ce se intampla in Romania (in ” inima Europei”- cum se zice) depaseste orice imaginatie, ca o tara care se lauda cu mii de ani de istorie a ajuns paria natiilor de pe glob… Este falsa premisa ca „noi toti suntem de vina” asa cum este falsa si cea care spune ca „trebuie sa ne schimbam fiecare dintre noi”(***), societatea umana a evolut prin varfuri, conducatori, prin elite, care au aceiasi datorie si azi , sa educe, sa indrume, sa traga, sa impinga sau chiar sa tarasca restul cel mare al societatii, dupa ei, spre progres…Iar Romania are o clasa intelectuala( macar pretentia de) uriasa, insa rezultatele educatiei ei este mai mult decat teribila, in loc de progres , de evolutie , avem regres si chiar degenerare…Romaniei ii lipseste acel ” Fara calauzitor in ceatza”, adica sistemul care asigura continuitatea la varf a oricarei actiuni si intreprinderi, mersul unei natii nu se poate face sincopat, dupa meandrele unor indivizi care ajung la putere -absolut- ca reprezentanti ai unor grupuri de interese, si intotdeauna temporar, fapt care inrautateste masiv situatia… Cel mai corect si ilustrativ este sa-l citam pe marele sociolog Max Weber, care spunea ca Monarhia este cu mult superioara republicii, iar pentru Romania, Monarhia cu aport Englez la varf ar insemna salvarea si transformarea tarii-chiar in sub 6 luni- intr-o Mecca sociala si economica chiar si pentru multi cetateni din tarile vestice… (*** ” Civilizatia se atinge prin educatie, dar se poate obtine si prin impunere adica printr-o ” ordine si disciplina”, ceva mai accentuate”)

 3. Iohannis, la o conferinta IT: Acceptam aceste provocari sau dormim pe noi, ceea ce mie imi displace profund.(…)____—–____iar a vorbit MARELE JOKER NATIONAL, el, care l-a batut si pe crin-adormila, vorbeste de dormit pe el…Si inca (cica!) ii si displace(***)…Culmea este ca Romania risca sa-l mai aiba sef inca 5 ani, cea ce presupune( de fapt impune) ca pseudoclasa intelectualilor din Romania este sublima, dar lipseste cu desavarsire ca si reala intelectualitate…(*** probabil ca inca este uimit cum de nici anul acesta nu a primit nobel-ul pentru fizica!!!)
  -II-
  Indexul Competitivitatii: Desi are un PIB de invidiat, zona Bucuresti-Ilfov e inferioara tuturor regiunilor similare din UE Bucuresti-Ilfov, regiunea din Romania cu cel mai mare scor (55,92 din 100 maxim posibil) in Indexul Regional al Competitivitatii 2019 se afla abia pe locul 151, din 268 de regiuni…”/// 2- Romania, 2019: Ultimele scene din filmul prost al imposturii si hotiei(Sebastian Burduja) La nici doua ore de Bucuresti, capitala europeana mai bogata decat Berlin si Roma,…”___—–___un alt palavragiu de profesie, de unde o fi aflat el ca Roma este mai saraca decat bucurestiul, ramane un mister, probabil ca „doarme pe el” (cand scrie), Roma (cred) doar din TURISM face mai multi bani decat toata activitatea industriala si comerciala a bucurestiului, de fapt intreg ” articolul” este plin doar de tampenii si fandoseli nonsens, precum evidentul fapt ca el vorbete de hotie, cand stie bine ca tac-so a fost unul dintre marii devalizatori ai tarii ( si i-a facut parte si JOKERULUI NATIONAL), CHIAR EL ESTE UN PARAZIT DE LUX, INAPT DE orice FAC PARIU CA PLATESTE SPATIUL unde publica, pentru a-I fi admise ineptiile…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: