Vom avea un guvern tehnocrat susținut de o coaliție de stânga?
Victoria de azi a opoziției, schimbarea în plen a programului moțiunii, ne arată deja că șansele ca Guvernul Dăncilă să fie demis sunt din ce în ce mai mari. Liderii opoziției sunt siguri pe ei, fac declarații în care spun că există deja numărul de voturi necesare. De obicei, trebuie să te uiți de două ori în gura politicienilor când spun ceva. De data asta însă, cred că este altfel. Niciun lider politic n-ar ”supraestima” șansele moțiunii. O nereușită ar afecta grav opoziția, acum în prag de prezidențiale. Cred că, la această oră, există și o rezervă suplimentară de voturi. Liderii opoziției spun 238. S-ar putea ca la vot să ne trezim că sunt câteva voturi în plus.
Dacă joi Guvernul Dăncilă va pica, atunci ne vom îndrepta spre o nouă etapă în politica românească. Mișcările care se vor face după demiterea Guvernului Dăncilă și instalarea unui nou guvern vor avea efecte pe termen lung. Vor fi efecte care vor fi resimțite de către toate partidele politice.
Rolul cheie după demiterea lui Dăncilă îi va reveni Președintelui Iohannis. El va trebui să desemneze un nou premier, care să își facă o nouă majoritate. Constituirea unui guvern, realizarea unei noi majorități în Parlament, în contextul aritmeticii parlamentare de acum, va fi un proces extrem de delicat.
Discuția despre noul guvern și despre noua majoritate parlamentară trebuie să aibă în vedere două planuri.
1) Planul 1- România.
De ce are nevoie țara acum? În primul rând de un Guvern responsabil, care să poată construi un buget realist pentru anul viitor, să acopere găurile pe care PSD le-a lăsat. În acest moment, există o gaură de 9 miliarde la buget.
Teoretic, există o probabilitate destul de mare ca țara să se ducă într-o criză, nefiind bani destui pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. Nu mai vorbim aici de bani pentru investiții.
România are nevoie de un guvern care să vină să ”administreze” treburile țării până la alegerile viitoare, pentru că de ”guvernat” nu o va putea face. Cred că la acest moment, situația din punct de vedere economic pentru țară este mult mai grea decât era la venirea Guvernului Cioloș.
Este nevoie de un guvern care să poată gestiona această situație cu orice cost politic.
2) Planul doi – Situația partidelor anti-PSD.
Iohannis trebuie să țină cont de toate opiniile partidelor care vor dărâma acest Guvern. În opoziția actuală sunt partide cu agende diferite, cu doctrine diferite și cu interese diferite. Niciun partid nu vrea să aibă un ”cartof fierbinte” înainte de alegerile din 2020.
Pentru președintele Iohannis greul va începe în momentul demarării procesului de consultări, care se va desfășura în primele zile de campanie.
PNL și USR dau mesaje că vor alegeri anticipate. Acestea nu vor fi. Sunt mesaje doar de “gâdilat” urechea votantului. Din păcate, așa cum este Constituția acum, nu cred că vom avea așa ceva.
PNL acceptă ideea că poate guverna și cu un guvern minoritar dacă este cazul.
Pro România și ALDE au început tot acest joc. Retragerea de la guvernare, formarea alianței dintre Tăriceanu și Ponta, au dus ca în aceste zile să vorbim despre căderea guvernului Dăncilă.
Nici Ponta, nici Tăriceanu nu vor alegeri anticipate. Sunt două partide mici, nu sunt avantajate de intrarea în alegeri anticipate, acum. Mai au nevoie de timp să se întărească și să își asigure o creștere.
Ponta, Tăriceanu și PSD vor opri orice plan care vizează alegeri anticipate. La fel de bine, ei însă pot forma o coaliție care să asigure majoritatea pentru un guvern ”tehnocrat de stânga”.
Iohannis nu poate numi un premier de la PSD, cum nu îl poate numi acum pe Ponta, chiar dacă acesta are un mare merit în demolarea PSD-ului. În schimb, în lipsa unei alternative, în lipsa creării unei majorități pe dreapta, se poate ajunge la un compromis de tip ”Cioloș”, dar cu un premier care să îi permită lui Ponta să asigure majoritatea.
Din jocul consultărilor, din jocul politic ar putea ieși o propunere a unui premier tehnocrat, care să vină din zona de stângă, un om care a fost apropiat în trecut de PSD și de Victor Ponta. Ar fi situația ideală pentru toate partidele de opoziție de la acest moment.
PNL nu s-ar încărca cu gestionarea unui Guvern fără o majoritate consistentă în Parlament. Ar putea să își conserve locul 1 din sondaje, ca să poată câștiga alegerile parlamentare și să aibă un guvern pentru 4 ani.
PRO România și ALDE ar putea crește făcând jocuri politice în subteran. Ponta ar putea racola PSD-iștii care îi pot aduce voturi, ar putea vinde ideea ”veniți unde este guvernarea”.
Ponta ar putea să asigure, împreună cu parlamentarii PSD, susținerea Guvernului până la finalul ciclului electoral. USR ar putea rămâne în continuare pe poziția celui care face opoziție atât la Iohannis cât și la celelalte partide.
După ce moțiunea va trece, vom vedea cum vor reuși partidele politice să împace interesul țării cu interesul lor electoral și ce soluții vor pune pe masă, atunci când vor merge la consultări la Cotroceni. Va începe o perioadă zbuciumată și nu este exclus ca să avem o situație în care să se întindă pe durata celor 45 de zile necesare pentru ca noul Guvern să meargă în fața Parlamentului. Nu este exclus nici ca în prima fază să avem un guvern care pică la vot și să ajungem în faza în care va fi desemnat un al doilea premier.
3 comentarii