Fuziunea PAS-PPDA. Este momentul?
În PPE se vorbește despre ideea unei fuziuni între partidele de opoziție din Moldova, PAS și PPDA, care fac parte din blocul ACUM.
Traian Băsescu a spus într-o emisiune tv că el ar recomanda realizarea unei fuziuni și că, dacă s-ar realiza, PPE ar ajuta această forță politică.
”Vor crea o structură politică solidă și nu o alianță mai mult sau mai puțin conjuncturală. Probabil vor crea un singur partid la un moment dat, ca să nu mai fie o conducere bicefală, o soluție care permite și despărțiri. Trebuie să se securizeze această construcție politică printr-o fuziune”, a afirmat Băsescu.
Ieri, Maia Sandu a afirmat că PAS încearcă să se consolideze în acest moment, să aducă oameni noi și că nu este pregătit să facă o fuziune. Referindu-se la acest proces ea a spus:
”Este un proces foarte complicat și puteți să analizați Partidul Național Liberal care a trecut prin fuziune. Trebuie să ai suficient timp pentru că urmările, diferențele se repară într-un timp îndelungat”, a declarat președinta PAS.
Este bună o fuziune între cele două forțe? Este momentul acum?
Fuziunea între două forțe politice poate aduce foarte multe beneficii, dar dacă este realizată în anumite condiții. În primul rând trebuie demontat un mit. O fuziune, chiar și reușită, nu înseamnă că imediat după realizarea ei, forța politică nou constituită va avea suma procentelor celor două forțe.
În politică, 1 plus unu nu fac doi neapărat. Explicația este foarte simplă, o parte din electoratul unuia dintre cele două partide poate fi deranjat de această asociere și poate respinge ideea. Un elector care a votat PAS nu va mai dori să voteze pentru noul partid fuzionat, din simplu motiv că respinge ideea de a se identifica și cu PPDA (un bun exemplu în acest sens poate fi rezultatul din alegeri, Năstase ia mai puțin ca ACUM).
O fuziune, de obicei, se face între partidele care au cam același electorat, tocmai din ideea de a nu pierde voturi, ca cele două forțe să nu se canibalizeze. În momentul în care electoratele sunt diferite din punct de vedere strategic, e mai bine să mergi cu două forțe distincte, pentru a putea obține un scor mai mare. Cele două partide pot obține separat mai mult decât ar obține un singur partid.
PAS și PPDA au mers până acum într-o alianță politică. A fost cea mai bună formulă pentru a obține maximul posibil. Chiar dacă electoratele celor două partide sunt ușor diferite, participarea la bătălia politică într-o alianță a făcut posibilă obținerea unui scor bun, a dat senzația electoratului că există o forță unită.
În fond, în momentul în care mai multe partide politice reușesc să se unească într-o platformă, să dea impresia unei forțe politice mai mari, atunci reușesc să atragă și acel electorat mai sceptic, care nu vede posibilă o victorie și care se demobilizează crezând că votul său este inutil. Apariția unei forțe puternice poate crește gradul de optimism al alegătorului, poate fi acel element mobilizator care să ducă la mărirea scorului.
În mare, cam acestea ar fi elementele care trebuie luate în calcul atunci când pregătești o fuziune. Desigur, mai sunt și elementele ce privesc viață internă a partidelor. Într-un singur for, deciziile vor fi mai ușor de luat, dar vor fi mai greu de implementat, cel puțin la început. PAS și PPDA au un avantaj. Au conlucrat în câteva rânduri de alegeri. Echipele celor două partide, chiar dacă nu s-au iubit, s-au tolerat reciproc și au încercat să tragă la aceeași căruță.
După alegerile locale, se vede clar că a existat o mare dezamăgire provocată de eșecul lui Năstase. Cele două forțe politice par acum că nu mai acționează unitar. Cei doi actori politici mari, Năstase și Sandu, ies separat la declarații. După cum vedem, se vorbește de întărirea PAS nu de întărirea blocului ACUM.
Am spus-o și o repet, Andrei Năstase este un lider consumat. Nu mai are potențial de creștere. Oamenii au înțeles ce tip de lider este, iar dezvăluirile despre el, atitudinea duplicitară pe care acesta a avut-o, au dus la prăbușirea lui. Năstase a supraviețuit politic în ultima vreme tocmai datorită faptului că a stat în umbra Maiei Sandu. Aceasta a fost ca o umbrelă de protecție pentru Năstase. Mulți dintre votanții lui Sandu, probabil, au închis ochii și l-au votat mai mult în silă pe liderul PPDA.
Fuziunea dintre cele două partide, la acest moment, ar presupune crearea unui mecanism cu o conducere bicefală. Doi copreședinți, Năstase, Sandu și un birou politic mixt.
Din punct de vedere electoral, consultanții, sociologii celor două forțe, după ce analizează foarte bine profilul votantului fiecărei forțe, trebuie să spună dacă mișcarea de ”fuziune” ar duce la crearea unei forțe mai puternice sau nu. Personal, înclin să cred că nu, din cauza faptului că nu văd electoratele celor două forțe ca fiind extrem de compatibile.
Problema mai gravă este însă alta. Existența unei vulnerabilități majore, care oricând se poate transforma într-un punct slab ce ar putea cauza pierderi enorme. Președintele Igor Dodon a spus că:
„Andrei Năstase a încercat să ia o parte din schemele lui Plahotniuc, știe jumătate de oraș. Eu i-am spus și Maiei Sandu când era prim-ministră că sunt probleme la MAI, cu schemele de contrabandă”
Dodon face niște afirmații grave, el fiind genul de lider care de multe ori lansează ”fumigene”, care își permite să mintă cu ușurință. Cu toate acestea, îți permiți să nu iei în considerare o astfel de ipoteză, mai ales când, dacă te uiți în trecutul lui Năstase, vezi că a devenit din anchetator, finul anchetatului?
În cazul în care ar avea loc fuziunea, iar Năstase ar fi copreședinte alături de Maia Sandu, explozia unei astfel de dezvăluiri ar lovi aproape mortal.
Cu cât Maia Sandu ar fi mai ”aproape” de Năstase în acel moment, cu atât ar putea avea mai mult de suferit.
Dacă acum, sunt două forțe separate iar Maia Sandu ar putea să se prevaleze de acest lucru, să diminueze din impact și să încerce să treacă cu bine peste o astfel de criză, în cazul în care cei doi ar fi în același partid politic, rezultat în urma unei fuziuni, atunci o posibilă astfel de criză ar fi greu de gestionat și s-ar lăsa cu grave prejudicii de imagine.
Dacă Dodon are astfel de înregistrări, atunci le va scoate la momentul oportun. Nu acum, când nu există o mare miză. Se apropie alegerile prezidențiale și atunci miza va crește.
Așadar, la acest moment, există o vulnerabilitate majoră. O fuziune acum, cu un Andrei Năstase pus în biroul de conducere, poate însemna pentru Maia Sandu mărirea unei vulnerabilități, înainte de alegerile prezidențiale.
Năstase va fi oricum o piatră de moară legată de gâtul Maiei Sandu. Acum este important ca el să nu ajungă bolovanul care poate face explozie.
10 comentarii