Va candida Orban la Primăria Capitalei?
Nicușor Dan și Vlad Voiculescu sunt principalii opozanți ai Gabrielei Firea în cursa pentru Capitală, la acest moment. Cei doi se bat pentru susținerea alianței USR-PLUS, ca astfel să își maximizeze șansele în bătălia electorală. Lunile trecute, USR-PLUS ocupa prima poziție în opțiunile electoratului bucureștean. La alegerile europarlamentare, USR-PLUS a reușit să ocupe locul unu la diferență mare de PNL și PSD.
Bătălia dintre cei doi, Dan-Voiculescu, nu pare a fi tranșată. Nu se întrevede la acest moment câștigătorul acestei lupte, asta și fiindcă nu este o bătălie normală, o cursă internă între doi candidați, ci este o cursă între partidele din alianță, dar cu implicații mult mai profunde, ale unor grupuri de interese divergente.
PNL la această oră nu are un candidat care ar putea să se bată cu Gabriela Firea. Rareș Bogdan a declarat că nu îl interesează această competiție, pare că s-a retras la P.E.. Chiar dacă această retragere este una strategică, în acest moment, fostul realizator de emisiuni nu mai reprezintă acel asset esențial al partidului, așa cum era înainte de europarlamentare. Contextul s-a schimbat. PNL a ajuns la guvernare. Au apărut și alte persoane noi pe prima scenă politică, miniștri cu expunere publică, partidul poate crește pe baza exercitării guvernării.
Organizația București nu are niciun lider de calibrul necesar pentru a câștiga. Chiar dacă s-a schimbat echipa de conducere de la nivelul Capitalei, PNL nu are un lider în București cu o notorietate mare pentru a putea intra în luptă. Nu are nicio personalitate la nivelul organizației cu anvergura politică necesară pentru a da această bătălie. Indiferent de ce este în “bula” de Facebook, nu trebuie uitat faptul că lupta pentru PMB are o puternică componentă politică, nu este doar despre străzi și sistemul de încălzire. Deși aparent e o curs[ a soluțiilor tehnice, contează foarte mult personalitatea candidaților, emoția pe care aceștia reușesc să o proiecteze și contextul politic.
Gabriela Firea a avut un mandat extrem de controversat. Nu a realizat revoluția traficului, se pare că nu va avea cum să stopeze criza de la RADET, iar autocarele achiziționate nu sunt nemțești, ci turcești. În schimb, doamna primar a reușit să redistribuie foarte bine din ”averea” Capitalei. Am avut o grămadă de vouchere lansate, pe diverse subiecte, pe diverse teme, care au cuprins un spectru larg al nevoilor unui anume segment de electorat. Poate dacă cineva ar face o statistică, ar putea vedea că sunt peste câteva zeci de mii de persoane care au primit un ajutor direct de la PMB. La toate aceste lucruri se adaugă și faptul că vom avea mai mult ca sigur același sistem de vot, alegerea primarului într-un singur tur. Gabriela Firea poate fi învinsă în această cursă, dar nu va fi simplu și doar de către un adversar de calibru, care să poată ”apăsa” componenta politică.
Acesta ar fi tabloul de joc din București.
Pe acest fond, am putut vedea că șeful guvernului, Ludovic Orban, a atacat-o de mai multe ori pe Gabriela Firea.
S-a mers până acolo încât s-a făcut o regie întreagă, la începutul ședinței de Guvern, pentru ca presa să poată filma și să transmită live faptul că Premierul nu îi dă bani lui Firea pentru ”companiile de nababi”. Pare a fi o mișcare cu implicații mult mai largi.
De obicei, oamenii politici nu se bat cu adversari sub statutul lor. Teoretic, premierul nu ar trebui să intre în lupte de uzură cu oponenți politici. Întotdeauna, omul politic caută să se bată cu cel poziționat deasupra sa: premierul cu președintele, consilierul cu primarul, deputatul cu șeful de partid advers. Tocmai de aceea, regia din ședința guvernului lasă loc de interpretări.
Sunt primele gesturi care ne arată că poate exista o strategie pentru proiectarea lui Orban ca și candidat pentru PMB. Se prea poate ca șeful PNL să încerce să joace o perioadă această partitură, să se profileze ca principalul adversar al Gabrielei Firea, pentru a putea intra în cursa electorală.
După cum am văzut la prezentarea contextului, PNL este singurul care la acest moment nu are un candidat redutabil.
Ludovic Orban poate deveni candidatul cu șanse să o bată pe Gabriela Firea. El este șeful guvernului, va avea expunere publică, resurse și, dacă va reuși ca executivul său să facă treabă bună, va crește astfel atât scorul său politic cât și pe cel al partidului.
Un război al declarațiilor între șeful Guvernului și Primarul General va monopoliza scena. Ceilalți candidați nu vor mai fi așa de vizibili. Se va polariza totul între cei doi.
Strategia lui Orban de a se război cu Firea va putea aduce o creștere și a scorului politic în București pentru PNL, va putea să asigure și liberalilor un adversar chiar la nivel național. PNL are nevoie și de adversarul politic, cu care să se războiască, are în continuare nevoie să arate că PSD e ”răul cel mare”, are nevoie să lase USR în afara jocului.
Pentru Orban, o victorie în lupta pentru București ar fi validarea sa personală, posibilitatea de a fi un candidat redutabil pentru prezidențialele din 2024 și consolidarea lui la vârful partidului, ca șef al liberalilor.
Chiar dacă PNL a câștigat și alegerile europarlamentare și cele prezidențiale, liberalii știu că a fost în principal victoria lui Iohannis. El a făcut strategia, el a pus partitura în scenă. Desigur, nu i se poate minimaliza activitatea lui Orban, dar el până acum nu a câștigat o bătălie mare, nu s-a validat personal într-o luptă electorală uninominală.
Șeful PNL a avut voința necesară să stea în partid și să lupte pentru proiectul lui. Iubește să fie șeful partidului. Chiar dacă până să ajungă șeful PNL, a fost genul de politician care nu a reușit să își lipească numele de niciun proiect, acum această imagine se estompează. Victoriile PNL din ultima vreme îi aduc și lui Orban o imagine nouă. O victorie la Capitală ar însemna consolidarea lui ca președinte de partid. Primarul General este al doilea clasat ca număr de voturi populare, după Președinte. Va fi extrem de greu pentru contestatarii lui Orban să ceară în Congresul de anul viitor schimbarea lui.
Din poziția de Primar General, cu un PNL consolidat la Guvernare, va putea intra în lupta pentru prezidențiale ca și urmaș al lui Klaus Iohannis. Personal, cunoscând cât de ambițios și perseverent este Orban, nu cred că nu s-a gândit vreodată la ipoteza în care să ajungă Președintele României.
Primăria Capitalei poate fi o rampă de lansare foarte bună pentru președinție, cum de altfel poate fi postul din care să faci politică mare foarte lejer. Poți spune că poziția de Primar General prezintă mai multe avantaje decât postul de Prim Ministru. În primul rând ai stabilitate pe funcție, ești ales și ai un mandat pe 4 ani, e aproape imposibil să pleci din funcție înainte. În cazul premierului și cu majoritate la limită, acest risc există zi de zi.
Orban ar putea câștiga Capitala dacă scorul politic al PNL va crește și dacă el va reuși să aducă USR-PLUS în poziția de remorcă sau să în poziția de ”vinovat pentru realegerea lui Firea”.
Jocul de la Capitală este departe de a fi tranșat dar, după cum vedem, există argumente pentru ca Ludovic Orban să își dorească fotoliul de primar general.
Orban poate merge pe această strategie, războiul cu Firea, până aproape de campania electorală. Atunci poate vedea dacă a crescut suficient, dacă are șanse să o bată pe Firea, dacă are sens să intre în lupta pentru PMB sau nu. Pentru el poate fi o strategie win-win, își asigură un adversar în PSD, arată că îi pasă de bucureșteni și se bate pentru ei și crește și scorul PNL București.
5 comentarii