Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Va candida Orban la Primăria Capitalei?

Va candida Orban la Primăria Capitalei?

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu sunt principalii opozanți ai Gabrielei Firea în cursa pentru Capitală, la acest moment. Cei doi se bat pentru susținerea alianței USR-PLUS, ca astfel să își maximizeze șansele în bătălia electorală. Lunile trecute, USR-PLUS ocupa prima poziție în opțiunile electoratului bucureștean. La alegerile europarlamentare, USR-PLUS a reușit să ocupe locul unu la diferență mare de PNL și PSD.

Bătălia dintre cei doi, Dan-Voiculescu, nu pare a fi tranșată. Nu se întrevede la acest moment câștigătorul acestei lupte, asta și fiindcă nu este o bătălie normală, o cursă internă între doi candidați, ci este o cursă între partidele din alianță, dar cu implicații mult mai profunde, ale unor grupuri de interese divergente.

PNL la această oră nu are un candidat care ar putea să se bată cu Gabriela Firea. Rareș Bogdan a declarat că nu îl interesează această competiție, pare că s-a retras la P.E.. Chiar dacă această retragere este una strategică, în acest moment, fostul realizator de emisiuni nu mai reprezintă acel asset esențial al partidului, așa cum era înainte de europarlamentare. Contextul s-a schimbat. PNL a ajuns la guvernare. Au apărut și alte persoane noi pe prima scenă politică, miniștri cu expunere publică, partidul poate crește pe baza exercitării guvernării.

Organizația București nu are niciun lider de calibrul necesar pentru a câștiga. Chiar dacă s-a schimbat echipa de conducere de la nivelul Capitalei, PNL nu are un lider în București cu o notorietate mare pentru a putea intra în luptă. Nu are nicio personalitate la nivelul organizației cu anvergura politică necesară pentru a da această bătălie. Indiferent de ce este în “bula” de Facebook, nu trebuie uitat faptul că lupta pentru PMB are o puternică componentă politică, nu este doar despre străzi și sistemul de încălzire. Deși aparent e o curs[ a soluțiilor tehnice, contează foarte mult personalitatea candidaților, emoția pe care aceștia reușesc să o proiecteze și contextul politic.

Gabriela Firea a avut un mandat extrem de controversat. Nu a realizat revoluția traficului, se pare că nu va avea cum să stopeze criza de la RADET, iar autocarele achiziționate nu sunt nemțești, ci turcești. În schimb, doamna primar a reușit să redistribuie foarte bine din ”averea” Capitalei. Am avut o grămadă de vouchere lansate, pe diverse subiecte, pe diverse teme, care au cuprins un spectru larg al nevoilor unui anume segment de electorat. Poate dacă cineva ar face o statistică, ar putea vedea că sunt peste câteva zeci de mii de persoane care au primit un ajutor direct de la PMB. La toate aceste lucruri se adaugă și faptul că vom avea mai mult ca sigur același sistem de vot, alegerea primarului într-un singur tur. Gabriela Firea poate fi învinsă în această cursă, dar nu va fi simplu și doar de către un adversar de calibru, care să poată ”apăsa” componenta politică.

 

Acesta ar fi tabloul de joc din București.

 

Pe acest fond, am putut vedea că șeful guvernului, Ludovic Orban, a atacat-o de mai multe ori pe Gabriela Firea.

S-a mers până acolo încât s-a făcut o regie întreagă, la începutul ședinței de Guvern, pentru ca presa să poată filma și să transmită live faptul că Premierul nu îi dă bani lui Firea pentru ”companiile de nababi”. Pare a fi o mișcare cu implicații mult mai largi.

De obicei, oamenii politici nu se bat cu adversari sub statutul lor. Teoretic, premierul nu ar trebui să intre în lupte de uzură cu oponenți politici. Întotdeauna, omul politic caută să se bată cu cel poziționat deasupra sa: premierul cu președintele, consilierul cu primarul, deputatul cu șeful de partid advers. Tocmai de aceea, regia din ședința guvernului lasă loc de interpretări.

Sunt primele gesturi care ne arată că poate exista o strategie pentru proiectarea lui Orban ca și candidat pentru PMB. Se prea poate ca șeful PNL să încerce să joace o perioadă această partitură, să se profileze ca principalul adversar al Gabrielei Firea, pentru a putea intra în cursa electorală.

 

După cum am văzut la prezentarea contextului, PNL este singurul care la acest moment nu are un candidat redutabil.

 

Ludovic Orban poate deveni candidatul cu șanse să o bată pe Gabriela Firea. El este șeful guvernului, va avea expunere publică, resurse și, dacă va reuși ca executivul său să facă treabă bună, va crește astfel atât scorul său politic cât și pe cel al partidului.

Un război al declarațiilor între șeful Guvernului și Primarul General va monopoliza scena. Ceilalți candidați nu vor mai fi așa de vizibili. Se va polariza totul între cei doi.

Strategia lui Orban de a se război cu Firea va putea aduce o creștere și a scorului politic în București pentru PNL, va putea să asigure și liberalilor un adversar chiar la nivel național. PNL are nevoie și de adversarul politic, cu care să se războiască, are în continuare nevoie să arate că PSD e ”răul cel mare”, are nevoie să lase USR în afara jocului.

Pentru Orban, o victorie în lupta pentru București ar fi validarea sa personală, posibilitatea de a fi un candidat redutabil pentru prezidențialele din 2024 și consolidarea lui la vârful partidului, ca șef al liberalilor.

Chiar dacă PNL a câștigat și alegerile europarlamentare și cele prezidențiale, liberalii știu că a fost în principal victoria lui Iohannis. El a făcut strategia, el a pus partitura în scenă. Desigur, nu i se poate minimaliza activitatea lui Orban, dar el până acum nu a câștigat o bătălie mare, nu s-a validat personal într-o luptă electorală uninominală.

Șeful PNL a avut voința necesară să stea în partid și să lupte pentru proiectul lui. Iubește să fie șeful partidului. Chiar dacă până să ajungă șeful PNL, a fost genul de politician care nu a reușit să își lipească numele de niciun proiect, acum această imagine se estompează. Victoriile PNL din ultima vreme îi aduc și lui Orban o imagine nouă. O victorie la Capitală ar însemna consolidarea lui ca președinte de partid. Primarul General este al doilea clasat ca număr de voturi populare, după Președinte. Va fi extrem de greu pentru contestatarii lui Orban să ceară în Congresul de anul viitor schimbarea lui.

Din poziția de Primar General, cu un PNL consolidat la Guvernare, va putea intra în lupta pentru prezidențiale ca și urmaș al lui Klaus Iohannis. Personal, cunoscând cât de ambițios și perseverent este Orban, nu cred că nu s-a gândit vreodată la ipoteza în care să ajungă Președintele României.

Primăria Capitalei poate fi o rampă de lansare foarte bună pentru președinție, cum de altfel poate fi postul din care să faci politică mare foarte lejer. Poți spune că poziția de Primar General prezintă mai multe avantaje decât postul de Prim Ministru. În primul rând ai stabilitate pe funcție, ești ales și ai un mandat pe 4 ani, e aproape imposibil să pleci din funcție înainte. În cazul premierului și cu majoritate la limită, acest risc există zi de zi.

Orban ar putea câștiga Capitala dacă scorul politic al PNL va crește și dacă el va reuși să aducă USR-PLUS în poziția de remorcă sau să în poziția de ”vinovat pentru realegerea lui Firea”.

Jocul de la Capitală este departe de a fi tranșat dar, după cum vedem, există argumente pentru ca Ludovic Orban să își dorească fotoliul de primar general.

Orban poate merge pe această strategie, războiul cu Firea, până aproape de campania electorală. Atunci poate vedea dacă a crescut suficient, dacă are șanse să o bată pe Firea, dacă are sens să intre în lupta pentru PMB sau nu. Pentru el poate fi o strategie win-win, își asigură un adversar în PSD, arată că îi pasă de bucureșteni și se bate pentru ei și crește și scorul PNL București.

5 comentarii

 1. Penele sau USR, ca si(cu) primar la capitala, nu asta conteaza prea mult ci faptul ca firea trebuie izgonita de la orice functie publica, este un dezastru si pentru bucuresteni dar si pentru tara, a absorbit fonduri generale masive, pentru a le face cadouri la acolitii ei…Orban ar trebui sa declanseze o actiune serioasa de a verifica legalitatea actiunilor ei, si -eventual-trimisa la puscarie, alaturi de veorika si alte loaze, care s-au facut mici si nevazute, stiind ca acest scenariu nu este -chiar deloc- imposibil, evident pe motivul stiut f. bine de ei, anume ca au furat sau au permis furtul si au „condus” dezastruos, intreaga tara…2-Grefierii au iesit pe treptele Palatului Justitiei, pentru ca nu vor sa ramana fara pensiile speciale. Predoiu: Cadoul PSD ne afecteaza pe toti! ____—–____ predoiu incearca sa indulceasca hapul, marsand in continuare pe vinovatul de servici’, pe pesede, adevarul este ca noul guvern este suta la suta vinovat de situatie, evident ca era „normal” sa apara proteste, atata timp cat insasi guvernul a discriminat masiv( in favoarea armatei si politiei), aceasta a demonstrat dispret si ura impotriva ” restului” (restul cel mare, adica imensa majoritate a straturilor si gruparilor sociale) si -in paralel- frica si slugarnicie fata de armata si politie, pentru ca acestia sunt purtatorii legali de arme…Lucrurile sunt clare si ar trebui sa fie clare si in mintea noului guvern, este absurd sa vorbesti de democratie si echitate, etc., dar sa discriminezi asa de transant, armata trebuie redusa cu 75% din actualul efectiv, iar gradele inalte (si oricare) disponibilizate, trebuie afluite in politie si jandarmerie, iar acestia trebui platiti f. bine, si din surplusul salarial, ei pot sa-si depuna bani in fonduri de pensii private( dar nu sustinute tot de stat-o alta forma de furt, de la toti, pentru unii!)sau la banca, sau la saltea, insa cel mai efectiv, pot investi in afaceri car nu pot da gres(pamant productiv, case de inchiriat, etc.)
  si cand vor iesi la pensie, vor avea un surplus de bani colectati deja, sau/si care „curg” in fiecare luna….

 2. Legea privind eliminarea pensiilor speciale aflata miercuri pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor a fost amanata la vot, pe fondul nemultumirilor exprimate de magistrati si protestelor grefierilor.”… Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON pensia medie pentru procurori si judecatori, peste 10.000 RON …

  Potrivit documentului, conform unei cercetari sociologice din perioada 27 noiembrie-5 decembrie 2018, peste 80% din populatia Romaniei solicita eliminarea pensiilor de serviciu cunoscute ca pensii speciale.

  Initiatorii au mai spus ca, anual, statul roman cheltuie un miliard de euro pentru plata acestor pensii de serviciu, fiind 200.000 de astfel de pensionari…”____——_____ am banuit -ieri- ca marlanii de grefieri nu au protestat de capul lor, erau instigati si sustinuti de jigodiile batrane (judecatori, procurori, etc.) care sunt -alaturi de fosta securitate si nomenclatura- cei care la modul direc au distrus tara, in timp ce dau tot soiul de damfuri din ei, precum acel rahat imputzit, cristi danilet, care pur si simplu mi-a interzis dreptul la exprimare, desi postarile mele era pertinente si civilizate…Dovada ca acesti „justitari” sunt de fapt doar banditi care au comis permanent crima de genocid (prin economic) asupra populatiei, este faptul ca ei indraznes c sa ceara permanentizarea PRIVILEGIILOR NEMERITATE, in loc sa ceara ELIMINAREA ORICAREI( si a oricui) pensii speciale si sa reaseze si salariile si pensiile pe adevarata meritocratie si grad de contributie la fondul de pensii…cel mai grav este ca acest Orban si Catzu, sunt doi lachei ai lui i-hann si sunt deja kkti pe ei pana peste urechi, de frica…Rusine lor, mai bine sa-si dea demisiile pana nu este prea tarziu pentru capetele lor…Adica 200 mii de primitori de PRIVILEGII NEMERITATE, incaseaza aprox. 2 Miliarde/an, iar cei 5 MILIOANE , SINGURII CARE MUNCESC, incaseaza putin peste 5 miliarde/an,in procente spus UNU la SUTA din populatia tarii incaseaza peste 14%(!!!) din total pensii iar PESTE 85%(!!!), incaseaza nici 50 % din total fond de pensii…Daca nici asta ne este crima de genocid( prin economic) calificata, inseamna ca intreaga justitie universala, este doar o gluma…

 3. Catu: dublarea alocatiilor copiilor, nu va afecta cresterea deficitului…(…)///2-Citu: Un deficit de sub 3% din PIB in prezent ar fi insemnat o frana prea puternica pentru economie___—–____ catzule, eu cred ca esti nebun, doar 24 ore in urma declarai invers, cred ca esti precum soricelul care s-a vazut -pentru prima data- in fata unei intregi roti de cascaval, ai ramas uimit, stupefiat, in sfarsit pare ca te-a lovit amocu;, nu mai esti in stare sa judeci nimic…Nici macar o minciuna nu ai gasit sa justifici „reducerea deficitului =frana economica” , esti tampit, deficitul bugetar se coreleaza cu PIB-ul(GDP), in sensul datoriei totale, care -cea externa , este peste 110 MILIARDE euro9peste 45% din PIB, cu mult mai mare in final, dupa plati), cea ce este teribil, singurele cai de a nu mai imprumuta( dar vad ca esti gata sa faci imprumuturi devastatoare) sunt cele in procesele interne, adica reducerea deficitului bugetar chiar sub UNU la suta si obtinerea de venituri din tot ce se poate, adica taxe, iar in cazul Romaniei mai sunt cateva optiuni( chiar oportunitati) insa cea mai mare si importanta, este introducerea unui MORATORIU pe pensii si salarii( la stat), macar pentru un singur an, cea ce ar garanta cateva miliarde/LUNAR, la dispozitia guvernului si asta dupa ce pensiile si salariile de pe fundul grilei pot fi marite si cu mai mult de 300/luna…Catzule, trezeste-te altfel mai curand decat teodorovici, o sa ajungi tu la puscarie…

 4. ”Revolutia nici n-a existat. A fost o lovilutie.” – Fragment din cartea ”Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989”
  (Andrei Ursu decembrie 19, 2019 )

  Un observator strain, dar atent al Romaniei contemporane a facut o remarca ce-ar trebui sa ne dea de gandit. Suntem poporul care a realizat extraordinara, unica performanta de a-si uita momentul definitoriu al propriului eroism [din ultimele decenii].

  Sub atacul inexorabil al dezinformarii securiste, s-au acreditat versiuni atat de falsificate ale istoriei lui decembrie 1989 incat opinia publica a ajuns practic anesteziata….
  Serviciul de “D” de dezinformare al Securitatii lucreaza non stop, de 30 de ani, la falsificarea – in mai multe variante – a Revolutiei romane. Adica a momentului cheie a istoriei poporului pe care l-a ingenunchiat – prin frica si delatiune, vreme de decenii, obligandu-l sa aplaude frenetic dictatorul….”
  Comentarii:1,2,3, etc.”man of war spune:
  19/12/2019 la 18:21
  felicitari pentru articol. in curind vor ramine n tara doar napircile securiste si militienii. pe cine sa apere jivinele astea semianalfabete ? am vazut cum au facut o cu luiza, alexanddra sau nefericitii din colectiv. am vazut cum s a depopulat romania, cum au fost rase padurile si jefuita cu salbaticie economia. pavlov era cel mai informat, cum asijderea se crede si kwi (daca nu ma nsel consoarta i pui de securist). sa le creasca ciomagarilor lefurile si pensiile, sa devina romania unicat, doar tara de doctori docenti in pulane.”___—-___ am selectat -integral- aces comentariu , pentru ca este foarte realistic chiar la forma de comprimat, dar si pentru ca notez in continuare ca nici altii nu stiu daca consoarta lui i-hann a fost( este) „pui de securist,”deocamdata zic „rusine” celui -sau celor- care i-au scris wikipedia si nu spun nimic despre parintii ei si zic din nou „rusine”, chiar ei ca nu vine sa completeze toate „biografiile” ei, in care lipsesc aceste informatii naturale…II este rusine de proprii parinti?! As zice ” rusine” si pentru ioahan, da asta are soricul dovedit ,prea gros, ar fi -deci-pierdere de timp…Cu un conducator suprem ca acest criminal si locotenenti de hartie precum orban si catzu, Romania are doar o sansa, sa se tarasca in trena Europei si a mapamondului…

 5. pana la urma -din intamplare- am gasit acest articol si un comentariu care pare a fi scris de cineva care chiar stie ce spune…:”Stiati ca tatal lui Carmen Iohannis este fostul sef al Securitatii Sibiu, isi semna indicativele cu pseudonimul “Nurca” sau “Blanarul”,…
  Chiar traiti cu impresia ca neamtul de Iohannis a ajuns presedintele Romaniei, fara sa aiba in spate un sistem de care nu aveti habar?!
  Aveti idee cati bani avea Carmen cand s-a maritat cu Klaus? Incepeti sa calculati de la cateva sute de mii de dolari in sus! zice:
  Gelu, mai 22, 2015 la 6:22 pm
  Nu am inteles,d-ul Lazurca era un sarantoc prapadit s-au era ditamai securistul ???

  Răspunde
  Georgeta Martin zice:
  mai 23, 2015 la 5:07 pm
  Nu intelegi pt.ca nici nu stii sa scrii.De origine un sarantoc apoi devenind porc de securist s-a imbogatit.Sunt nascuta in Sibiu si am 51 de ani,vorbesc in cunostinta de cauza.”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: