Administrația locală trebuie să se implice în dotarea spitalelor. Este timpul unei acțiuni în comun: Administrație Locală Guvern!
România se apropie de vârful crizei. În scurt timp, conform estimărilor specialiștilor, ajungem în perioada în care vom vedea dacă măsurile de izolare au avut efect, dacă le-am respectat sau nu, dacă panta curbei infectărilor se va aplatiza sau nu. Cert este un lucru, după Paște vom avea mult mai multe cazuri de infectări, dar toată lumea speră să fie un număr suportabil, astfel încât sistemul medical să nu crape.
Deja unii medici au început să își dea demisia, invocând lipsa materialelor sanitare de protecție. Poate unii dintre ei o fac din lașitate, dar nu este timpul pentru acuzații. Am prieteni medici care lucrează în continuare, unii și-au cumpărat singuri costume de protecție, alții se descurcă așa cum pot. Majoritatea medicilor sunt pe baricade și se luptă așa cum pot.
Cert este un lucru, dotarea spitalelor din România este la pământ. Și acest fenomen nu este de ieri de azi.
Nu mai contează cine este vinovat, nu mai contează că nu avem spitalele regionale promise în ultima campanie electorală. Acum suntem în criză și nu este timp de politică. Acum trebuie conjugate toate eforturile pentru ca românii să treacă peste acest moment.
Trebuie asigurate cât mai repede materialele medicale necesare, astfel încât medicii să poată lupta eficient și să salveze cât mai multe vieți.
Guvernul nu trebuie lăsat singur. Administrațiile locale trebuie să se implice și să aloce banii necesari pentru echipamente, să ajute personalul medical, să facă tot ce este omenește posibil pentru sistemul sanitar, pentru doctori, pentru români.
Majoritatea spitalelor sunt în subordinea autorităților locale. 70% dintre spitalele din România sunt spitale orășenești sau județene. Se poate vedea acest lucru consultând lista aici.
Administrațiile locale, care au spitale în administrare, pot acorda banii necesari. În legea 95/2006 privind finanțarea spitalelor, la articolul 193 este prevăzută posibilitatea finanțării:
(1) Spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și ale ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, cu excepția spitalelor din rețeaua autorităților administrației publice locale, primesc, în completare, sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care vor fi utilizate numai pentru destinațiile pentru care au fost alocate, după cum urmează:
a) de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății sau al ministerelor ori instituțiilor centrale cu rețea sanitară proprie, precum și prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, pentru spitalele clinice cu secții universitare
b) de la bugetul propriu al județului, pentru spitalele județean
c) de la bugetele locale, pentru spitalele de interes județean sau local.
De asemenea, administrațiile locale pot acorda ajutoare de urgență.
Am văzut că în unele locuri, administrația locală s-a mișcat repede. La Reghin au alocat 200.000 de lei pentru paturi ATI și pentru cele necesare. Primarul și consilierii locali și-au donat salariile. În Ilfov, Consiliul Județean a alocat bani pentru materiale de protecție chiar și pentru medicii de familie, care nu intră în sfera lor de autoritate.
La București, Primarul General, a afirmat că a investit numai în aceste zile, 4 milioane de euro în aparatură și echipamente de protecție pentru spitalele din București. Deci se poate!
Există cadrul legal pentru ca primăriile și Consiliile Județene să sprijine acum, urgent, spitalele de pe raza lor teritorială. Mai trebuie spus că suntem la început de an. Toate administrațiile locale au acum bani în buget. Nu pot invoca o lipsă a banilor. Nu suntem pe final de an, când și-au cheltuit resursele. Pot face acum rectificări de buget, să ia din fondurile alocate pentru tot felul de evenimente, din fondurile pentru publicitate și să ajute spitalele pe care le au în raza lor teritorială. Ieri, Robert Negoiță, primarul sectorului 3, a obținut aprobarea Consiliului Local pentru semnarea unui nou contract de publicitate de 5 milioane de lei. Contractele de acest gen trebuie să înceteze în aceste momente. Banii aceștia se pot investi în dotarea spitalelor. Chiar dacă Negoiță nu are niciun spital în administrare, putea găsi o formulă de parteneriat cu PMB, pentru a veni în sprijinul spitalelor din București, decât să arunce banii pe publicitate.
Așa cum am spus și la început, în aceste zile nu este timp de politică. Primarii și președinții de CJ nu trebuie să aștepte totul de la Guvern și în niciun caz nu trebuie să aștepte ca aceștia să își rupă gâtul doar pentru că sunt de la PNL.
Acum administrația locală trebuie să fie solidară cu administrația centrală. Trebuie să facă front comun, să lucreze împreună, să se completeze, pentru ca pandemia să fie învinsă. Primarii și președinții CJ trebuie să facă tot ce e omenește posibil pentru ca, în foarte scurt timp, să găsească soluții pentru asigurarea echipamentului necesar, până vin cele necesare de la Ministerul Sănătății. Am vrut cu toții descentralizare, mărirea autonomiei locale a primarilor și așa este corect: Ei sunt cei mai apropiați de nevoile locuitorilor, ei știu cel mai bine care este prioritatea localității pe care o conduc. Acum toți trebuie să avem o singură prioritate: salvarea vieților românilor.
37 comentarii