Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
PNL și USR trebuie să câștige alegerile locale în câteva fiefuri PSD-iste!

PNL și USR trebuie să câștige alegerile locale în câteva fiefuri PSD-iste!

În curând vom intra în perioada de precampanie. La finalul lui septembrie sau începutul lui octombrie vom avea alegerile locale, iar în noiembrie-decembrie alegerile parlamentare.

Alegerile locale vor influența scorul din alegerile parlamentare. De obicei, acestea dau trendul, pregătesc terenul de joc pentru alegerile parlamentare. Anul acesta, alegerile locale vor avea o importanță și mai mare în economia jocului politic și influențarea rezultatului din parlamentare.

 

PSD se relansează sau nu? Aceasta este miza alegerilor locale!

Trebuie spus că în acest moment, deși PSD nu capitalizează în sondaje, nu sare de 25-27%, social democrații pleacă cu un avantaj în acest tip de alegeri. Au cel mai mare număr de aleși locali, conduc în majoritatea județelor. La nivel central sunt în opoziție, nu au responsabilitatea guvernării, pot critica orice decizie, în același timp, având majoritatea în Parlament, lucru ce îi ajută în jocul politic, pentru că pot veni cu măsuri ultra-populiste pe care să le impună guvernului liberal.

În plus față de poziția privilegiată, sistemul de vot într-un singur tur îi avantajează pe primarii în funcție și așa cum am spus, social democrații au la această oră cel mai mare număr de primari.

Păstrarea unui număr mare de primari, obținerea unor rezultate bune, pot însemna pentru PSD momentul unei relansări. Social democrații pot adopta un discurs victorios, pot prezenta rezultatul ca fiind unul ce le oferă șansa de a câștiga alegerile parlamentare. Pot market-iza momentul, astfel încât să inducă o stare de nesiguranță în rândul liberalilor și usr-iștilor, ceea ce poate duce la o demobilizare a electoratului anti-PSD.

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc săptămâna viitoare, am putea vedea o alianță de guvernare formată din PNL și USR. Forțele anti-PSD au un mare avantaj, parteneriatul cu Iohannis. Președintele desemnează premierul și va putea dicta jocul politic, odată ce liberalii vor obține un rezultat care să îi claseze pe locul 1. O alianță PNL-USR și eventual PMP ar trimite PSD și Pro România în opoziție pentru 4 ani.

Ca scenariul de acum să rămână valabil și peste câteva luni, trebuie însă ca și forțele anti-PSD să lucreze, să lase deoparte orgoliile, astfel încât cel puțin să își păstreze scorul de acum din sondaje, dacă nu chiar să îl și mărească.

 

PNL și USR trebuie să câștige alegerile locale în câteva fiefuri PSD-iste!

 Rezultatul alegerilor locale poate fi ”jucat” pentru crearea percepției câștigătorului. Forțele anti-PSD trebuie să evite o posibilă relansare a PSD ului.

PNL și USR ar da dovadă de maturitate dacă ar avea candidați unici în câteva orașe importante, acolo unde social democrații conduc de câțiva ani. Coagularea celor două forțe, susținerea unor candidați unici, ar putea duce la victorie și câștigarea unor redute importante.

Așa cum au reușit la București să se strângă în jurul lui Nicușor Dan, așa vor trebui să joace și în sectoarele Capitalei, dar și în Constanța, Iași, Craiova. Câștigarea unor orașe din sudul țării ar fi o lovitură de grație dată social democraților.

Dacă la Iași, jocul politic e mai complicat, din cauza faptului că PNL l-a adoptat pe actualul primar, care a plecat din PSD acum câțiva ani, la Constanța se poate merge pe un parteneriat între PNL și USR. Constanța este mai degrabă de dreapta. Aici alegerile erau câștigate de Mazăre nu de PSD. În alegerile generale, social democrații pierdeau mai tot timpul. Urmașul lui Mazăre, actualul primar, nu a strălucit și este ușor de bătut în cazul în care PNL și USR reușesc să ajungă la un compromis. Până la urmă, se poate face o negociere politică în care USR să ia primăria și PNL Consiliul Județean sau invers.

În București, la sectoare, este clar că fără un alianță și candidați unici, PSD va fi greu de bătut. Primarul Băluță și primarul Negoiță au reușit să miște lucrurile în sectoarele lor, iar fără crearea unui ”val politic” nu se va putea face debarcarea lor. Este nevoie de o victorie pe line la București, pentru consolidarea scorului politic al forțelor anti-PSD. De aici vor veni voturi importante în alegerile generale. Procentele din sondaje nu contează la formarea majorității parlamentare, doar voturile contează!

Sudul țării a fost dominat tot timpul de PSD. Aici nici măcar PNL nu se poate lăuda că are structuri teritoriale puternice. USR nici atât. Dacă vor merge separat, dacă nu vor găsi o formulă de colaborare, atunci vor pierde alegerile în această zonă. În schimb, dacă vor reuși să colaboreze și să obțină câteva victorii importante, vor avea parte de efectul pe care, în 2004, l-a avut Costel Stavarache când l-a învins pe Dumitru Sechelariu. Atunci Stavarache, cu ajutorul oferit de Traian Băsescu și alianța DA, a reușit cea mai mare surpriză, înlăturarea baronului PSD care controla total zona.

Victoria forțelor de dreapta în alegerile locale este mai importantă decât orgoliile câtorva lideri județeni. De aceea, și USR și PNL ar trebui să impună de la centru anumite decizii. Este clar că o strategie de acest gen nu se poate lăsa la nivel punctual. Victoria în alegerile din toamnă trebuie obținută acum, în locale, iar acest lucru se va putea face dacă Orban și Barna realizează că în câteva puncte cheie sunt ”condamnați” să meargă împreună.

Liberalii trebuie să înțeleagă că nu au procentele necesare să își permită să joace cu nasul pe sus și n-au nici o ”poziție strategic” avantajoasă la acest moment. USR, la rândul lui, trebuie să realizeze ce înseamnă importanța structurilor locale în alegeri și să conștientizeze faptul că trebuie să intre într-o altă etapă. ”Oameni noi” nu este suficient, mai ales când, uneori apar în față tipi ”exotici” ca Iulian Bulai.

 

Și PNL și USR trebuie să înțeleagă că PSD nu e mort și nici nu va muri prea curând. Social democrații rămân un adversar redutabil și vor face orice pentru a câștiga. După ce au fost aproape 7 ani la putere, nimeni nu își dorește să rămână în opoziție, iar dacă nu pot avea puterea la nivel central ,vor face orice să păstreze puterea la nivel local. Vor arunca în joc resurse nelimitate, vor avea cel mai populist discurs și vor încerca prin orice mijloace să păstreze câteva primării.

10 comentarii

 1. „…PSD nu capitalizează în sondaje, nu sare de 25-27%,… PSD nici nu e mort si nici nu va muri prea curand…”____—–____ sa nu uitam ca partidul „umanist” al lui voiculescu doar ce a racolat 2 mari „personalitati” ale politicii ( si jocurilor din culise) romanesti, al doilea fiind un fost sef de securitate -noua( care aduc cu ei zeci de mii de votanti tacuti, „neutri” dar pesedisti!), ei bine toate aceste lucruri spun clar ca mafia cu bani va invinge, nu mai amintim de ajutorul (prin ” neutralitate”!!!) dat de pres-edinte si cel pe sub masa dat de penele si parte din usere,etc., practic Romania risca chiar ce se spune mai jos :

  General american: Rusia ar putea să lanseze o invazie în România
  (Iunie, 15, 2020)(…)—–___—–
  cine a mai citit din comentariile mele( mai vechi) stie ca un lucru asemanator l-am semnalat si eu, numai ca nu cred ca Rusia s-ar angaja intr-o actiune terestra( mai ales initial) ci -cum ziceam- Romania poate deveni teatrul de lupta aerian, adica ” pe cerul Romaniei” se pot incrucisa tot soiul de rachete, proiectile, etc., etc. care -desigur, vor cadea in localitatile romanesti, iar multe vor exploda la sol, nu mai amintim de poluarea atmosferica indusa, si nu mai amintim de faptul ca multe „focoase” pot avea incarcaturi foarte neortodoxe…Iar -in continuare- motivul probabil-si acceptabil de comunitatea internationala pro-Rusia si chiar cea neutra- al interventiei va fi acelasi ghimpe (din coasta Rusiei), scutul „defensiv” de la Deveselu, deci -din nou , acelasi avertisment- cei din zona , este bine sa va mutati la macar o suta km(in raza) fata de tinta, sau sa va sapati bunkare de inalta rezistenta…PS. Ce linistiti ar dormi romanii daca Romania ar fi devenit(reantoarcere) la Monarhie, cu aport Englez, si cu 2 submarine NEDECTABILE, de ultima generatie( Englezesti), stationate in apele Marii Negre…

  1. Rusia denunta planurile SUA de desfasurare a unor militari americani in Romania: ”Este clar ca astfel de tentative provocatoare nu vor ramane fara un raspuns adecvat”(…)___—___ Momentul „Turn up the heat!”, a venit, sau este pe aproape…Mai sus un comentariu foarte la subiect, in care eram de accord cu generalul american, numai ca veneam cu ceva extra, adica un sfat, un graunte de pragmatism…

   1. BNR: Investițiile străine directe au scăzut cu 87% în primele şase luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2019___—___ Investitori… Deh! Oameni cu bani, iar cei cu bani au acces anticipat la stirile care pot sa le afecteze castigul…Precum cea de mai sus…:

 2. PSD-ul, in numar foarte mare, voteaza pentru taxarea dura a pensiilor speciale.(…)___—-___”…Proiectul prevede o taxare cu atât mai dură cu cât pensiile, prevăzute de legi speciale, sunt mai mari….”Taxa se va aplica și ….acolo unde sunt mai multe astfel de venituri obținute lunar, asupra întregii sume…”___—-____ In primul rand, se noteaza o incercare de a impune acel MORATORIU pe pensii( ar trebui si pe salarii ,LA stat), insa nu este nici sufficient si nici foarte clar, circumstantele vor conduce la multe procese civile, etc., pentru ca nu este o aplicatie generala si NU se umbla la cauza, adica „legile speciale”, acestea ar trebui desfintate, pur-si-simplu, existent lor este -de la bun incput- o segregare si discriminare sociala…Iar daca „Taxa se va aplica si acolo unde…”,nu ar fi-la fel – mult mai efficient , correct, si NORMAL( precum in alte tari evoluate) ca (asa cum cer de peste 15 ani!!!) sa se formuleze si la noi LEGEA TAXARII PROGRESIVE?, insasi Biblia zice, „Cine iubeste mult, iarta mult”(Cine castiga mult, sa fie taxat pe masura***), asa trebuie sa fie si in contextul banilor, insa -la noi- se aplica o alta scriere Biblica, mai ales in raport cu imensa discrepanta intre saraci si bogati(multi saraci -peste 75%-lipiti pamantului, si cel mult 2-3 procente de nababi), si aceasta este savarsita tocmai de statul roman, un fel de anti -Robin Hood, adica jefuieste pe cei multi si saraciti, tocmai pentru a-i face bogati pe cei cativa, desigur, din care fac parte chiar ei, carmuitorii! (Respectiva „zicere” biblica spune:” Iar de ce saraci, se va lua si ce NU au…”)(***Caietele cu taxari progressive sunt deja scrise, trebuie doar aplicate, . iar acolo unde se aplica intreaga societate traieste ca intr-un mic paradis (si) pentru ca oricine intelege ca nimeni nu poate deveni milionar decat daca (si 0 altii- multi) muncesc pentru el,deci este normal ca o parte din acest castig sa fie returnat celor care l-au produs, prin intermediul programelor sociale…In fapt si castigul-mare- la loterie, este taxat cu peste 40% din suma, tocmai pentru ca este evident ca acea suma a ajuns la acel nivel, DOAR prin contributia altora(jucatorii), exemplul poate fi suplimentat chiar si cu cineva care castiga imens vanzand o carte, profit care ar fi zero sau mic, daca SUTELE DE MII DE CUMPARATORI NU ar face acel gest, de a-i cumpara cartea, etc….)…..
  P.S.
  cea ce este insa extrem de important si nelinistitor, este numarul urias de deputati care au votat „pentru”, cea ce presupune ca se va trage o noua mare cacialma, adica acestia au fost -deja- sfatuti de mai- marii lor(ciolacu, etc.) sa voteze ” da” , pentru ca ei au aranjat lucrurile la amanunt, adica cele doua curti ori -dintr-o bucata- nu vor accepta asa ceva( pentru ca ei sunt marii pensionari!-si nu VOR sa piarda PRADA NEMUNCITA!) , ori o vor lalai ani de zile si tot nu se va aplica, practic se repeat marsavia cu „parlament de 300 membri”, si -iata!- dupa 10 ani nu s-a facut nici macar o reducere cu un singur loc, dimpotriva, numarul acestora s-a marit, pentru ca aceiasi („magistratii”, cica! Justitia!) au intors-0 cum a fost facut targul, adica plebiscitul respectiv a fost declarat doar orientativ, ca si cum in Constitutie nu ar scrie clar ca puterea si vointa poporului , primeaza! Scrie, numai ca in practica cei care decid soarta a 20 de milioane sunt intr-un numar infiorator de mic, cel mult 20 de persoane, cu siguranta dintre cele mai decazute si criminale, dar care joaca toate rolurile posibile, de patrioti, de nationalisti, de internationalisti, de orice, depinde DOAR de interesul lor si nicidecum de interesul poporului…

 3. „În zece ani vom fi cu toții musulmani din cauza prostiei noastre”
  (De către George Panait)”… Arhiepiscopul italian… cel putin 2 milioane de musulmani in Italia…”___—-___ ce conteaza ce religie ai, daca nu ai MACAR libertate economica,adica independenta economica la nivel de individ? Iar, culmea!,-ar zice unii- este ca inaltele standarde economice( si nu numai) individuale, sunt atinse de natiile atee(Norvegia, Japonia, Cehia, Uruguay,etc.), iar -specific pentru Romania- situatia dezastruoasa (in toate planurile) este datorata din greu bisericii ortodoxe, care -stie toata lumea, la modul oficial- ca si-a tradat”sora”, adica pe catolici, tocmai pentru a intra in posesia averilor acestora, dar-dupa putin timp, sub comunism- chiar ei au cazut prada unei religii si mai dracesti,”religia” comunista…Din pacate, ortodocsismul romanesc nici nu mai poate fi adnotat ca si religie crestina, a devenit o adevarata pestera de talhari care -impreuna cu orice guvernare- spoliaza si indobitocesc masele, tocmai pentru ca asa le pot exploata si manipula ,fara probleme… Sigur ca viitorul omenirii(daca vrea sa reziste) este rationalismul, pragmatismul si ateismul, insa -la zi- daca pe romani tot ii mananca undeva sa stea in genunchi, sa se roage, etc., etc., mai bine s-ar trece -in masa- la catolicism, astia macar stiu sa faca bani si pentru ei dar si pentru mase, si o fac imbinandu-l cu frumosul, practic lumea moderna este opera lor, a catolicilor, in toate planurile, economic, cultural, stiine si arte si orice altceva…

 4. Isus al meu si farmecul discret al drumului catre Zona
  (de Marian Sorin Radulescu, critic de filmJoi, 18 Iunie 2020, ora 06:55)

  In recentul sau volum, Isus al meu, Gabriel Liiceanu reia argumentul potrivit caruia institutionalizarea crestinismului (clerul organizat ravneste exclusiv puterea) a denaturat invatatura crestina… Altminteri, recunoaste ca „scenariul mitologic” (cu principalele momente: „nasterea lui Isus dintr-o fecioara, treimea, natura dubla a lui Isus”) a jucat un rol enorm in „domesticirea fiintei umane”…”___—–____ ca religia a devenit dusmanul credintei, este absolut evident, insa la „domesticirea fiintei umane” religia a participat in masura inegala, raportat la aportul negativ, la FRANAREA dezvoltarii umane(in toate directiile si palierele posibile), totusi ar fi absurd sa negam aceasta implicare(a Bibliei, sau „prin Biblie”) dar -alaturi de religie- exista un al doilea element care (cronologic, mai tarziu, insa f.,f. accelerat) a determinat progresul, anume calea ferata***(trenul), iar aceste doua elemente , din pacate, pentru Romania- sunt de import, prima traducere totala a Bibliei a fost savarsita de o societate britanica, asa cum si prima cale ferata a fost construita(in Regat) tot de o firma Engleza…Iara daca aceste doua elemente uriase ca si importanta vin de la Englezi, daca -la zi- mai toata lumea vrea sa vorbeasca Engleza(sau sa plece in Anglia), de ce nu am face o reala alianta( cea mai benefica pentru Romania) cu aceasta LUMINA A LUMII si sa ne intoarcem la Monarhie, cu aport Englez? (*** Intr-un western american- unde , oricum, calea ferata este „actorul” omniprezent-soundtrack-ul „de baza” este un cantec intitulat ” NU poti merge prea departe, fara cale ferata!”)

 5. „Psihopaţii au ocupat toate posturile-cheie în ţară”

  De către Anonimus –
  18 iunie, 2020)
  „Psihopaţii au ocupat toate posturile-cheie în România”, susține Aurel Romila….”___—–____
  peste tot in lume si in orice palier al societatii exista real psihopati, asa ca accept ca si in Romania, la nivel si de conducere centrala exista cativa asemenea indivizi, insa -cred- ca majoritatea conducatorilor Romaniei ( chiar de peste 70 de ani, incoace) nu sunt decat apparent psihopati, sau asa ii numim la repezeala, dar in realitate(cred eu) acesti indivizi sunt VICIOSI, practic sunt niste animale inferioare de prada EXTREM DE VICIOASE, care nu pot sa-si rontaie oasele decat in gemetele celorlalti, celor multi…Cum de ajung mereu, acestia, sa conduca natia, este simplu, prin cooperare, persuasiune si perseverenta peste generatii( din generatie in generatie), politicul face corp comun cu religiosul, iar mai nou, s-au unit si cu elementele burgheziei si mosierimii interbelice, asa ca -in Romania- a aparut un current inca nemai vazut, anume NEOCOMUNISMUL BURGHEZO-MOSIERESC ORTODOX, MIORITIC…Culmea este ca desi puternic, acest agregat si angrenaj(peana la urma de persoane) , NU reprezinta nici macar UNU la SUTA din populatia tarii, dar totusi reusesc (chiar cu brio!) sa manipuleze, sa exploateze , sa oprime, sa sclavagizeze si -in final- sa omoare cu timpul mult nevenit, 20 milioane de suflete…

 6. „„Noul antirasism nu e decât un rasism deghizat în umanism”
  (De către Anonimus -21 iunie, 2020)

  Abnousse Shalmani, jurnalistă și scriitoare de origine iraniană, care trăiește de 35 de ani în Franța, vorbește,…’Un ticălos e ticălos indiferent de culoarea pielii, sex, origine socială sau religie”..Este nevoie de o reformă profundă a sistemului de educație,.”…”Franța mi-a oferit libertate,…”____—-____1- acesta este si conceptul meu, oamenii trebuie judecati doar dupa ei insasi, prin modul cum gandesc, DAR MAI ALES prin ce fac si ce au facut… pana la urma, chiar si Biblia spune la fel, fiecare “va fi osandit, dupa faptele sale”, si ” copiilor nu li se vor mai strepezi dintii, doar pentru ca parintii au mancat agurida”, cea ce inseamna f. clar ca este vorba de o responsabilitate f. individuala…2-cat despre “educatie” , lucrurile sunt cam asemanatoare intre Iran si Romania,numai ca in Iran religia conduce tara la modul oficial, in Romania, prin infiltrari si prin persuasiune, inclusiv in domeniul educatiei, rezultatele sunt in amandoua tarile evidente, dezastruoase in economic si social…3- Franta, da, o natie care a fost formatoare de concepte si sisteme umaniste, insa lozinca “Fraternitate, Egalitate, Libertate”, inca ramane o utopie, in special in peste 75% din intregul mapamond, practic egalitatea este chiar imposibila si poate nici cea mai buna cale, ECHITATEA sociala pare mai corect zis si mai usor de obtinut, iar aceasta se poate obtine prin egalitate la OPORTUNITATEA economica, iar Romania a pierdut si pierde orice sansa in rezolvarea acestei probleme de baza,Libertatea populatiei-oriunde- este obtinuta numai prin puterea economica a individului…

 7. Ludovic Orban: Guvernul va ataca la CCR legea privind dublarea alocatiilor, nici pensiile nu vor creste cu 40%…”____—–____ Acest individ de nimic minte f. profesional, el merge pe idea ca romanii inca mai cred ca Romania este tara unde se traieste intr-o utopie a egalitatii, dimpotriva , Romania este una dintre cele mai polarizate(economic-adica baza a orice) tari din lume, nici macar un singur procent din populatie(conducerile), dispun de sute si sute de miliarde euro(ca valoare dar si -masiv- ca si cash), in timp ce asa-zisa si mult-trambitzata „clasa medie”, abia daca aduna 15-20 de procente, imensa majoritate a populatiei fiind -realmente- saraca, iar aceasta cu atat mai mult cu cat Romania are resurse naturale peste medie si, cu atat mai mult cu cat superbogatii au devenit asa de bogati, prin FURT din visteria tarii si nicidecum ca in alte tari unde -desigur- exista si multimilionari si miliardari, dar macar s-au ridicat prin propria munca, idei, etc., la noi 99% dintre milionari si miliardari sunt devalizatori legalizati de ei insasi sau de conducerile tarii, care au primit-si ei- cota-parte din talharie…iar acest orban este unul dintre ei, care , desi stie realitatea, merge pe idea ca” cum au furat cei dinainte, noi de ce nu am face-o?” el stie ca si alocatiile se pot dubla si pensiile pot creste si cu peste 50%, dar NU trebuie gandit per asamblu ci diferentiat, adica cresteri de pensii (cu 40%) la categoria de pensionari cea mai de jos, de pe fundul grilei, cu cateva procente urmatoarea grupa, pana aproape de actuala pensie medie, INSA banii trebuie sa vina din economiile obtinute prin ELIMINAREA TOTALA a pensiilor speciale, din reducerea rezonabila a salariilor super, la stat, din scaderea drastica a parazitismului din administratie, reducerea armatei, masiv si, scoaterea popimii de la plati bugetare, in totalitate, cat si alte masuri de real bun-simtz, insa acest orban, catzu si ihan sunt culmea mesimtzirii, asa ca nu exista speranta, decat daca un grup de cetateni hotarati trec la masuri radicale…

 8. Mihai Voicu (PNL), achitat definitiv, după ce inițial primise 3 ani de închisoare pentru corupție
  ( 22.06.2020)(…)____—-____ nici nu a cantat cocosul de 3 ori si -gata!- confirmarea a si aparut, e clar ca orban& comp. au mai multe devize pe care le urmeaza cu sfintenie, acum merg pe ” Vin ai nostri, scapa ai nostri!”, asa-zisa justitie romana s-a adaptat imediat, penelistii sunt gasiti nevinovati , exact in pofida la propriilor decizii de ieri…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: