Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Moscova și-a numit Procurorul General la Chișinău!

Moscova și-a numit Procurorul General la Chișinău!

În Republica Moldova asistăm la o schimbare de paradigmă. Sunt deja mai multe fapte care confirmă faptul că Federația Rusă și-a updatat strategia în ultima vreme, a schimbat jocul și nu se mai mulțumește să mizeze doar pe ajutorul și loialitatea politicienii pro-ruși, servili, ci începe să își numească proprii oameni în structurile statului, în structurile de forță, cu care să controleze inclusiv factorul politic. Dacă până nu demult, Federația Rusă se mulțumea să sprijine un lider politic care gestiona sau controla instituțiile statului, după era Plahotniuc, mai ales după apariția imaginilor cu un Igor Dodon abonat la kuliokul lui Plahotniuc, Moscova preferă să dețină direct controlul unor instituții.

Și cum în Republica Moldova procuratura generală poate rezolva inclusiv probleme politice, Moscova nu a ezitat să-și pună direct, folosind vulnerabilitățile sistemului, omul în fruntea principalei structuri coercitive a statului.  Putem să îi dăm dreptate lui Dodon, într-adevăr Stoianoglo este independent față de el, față de mediul politic din Republica Moldova, dar în timp ce e independent de Dodon, Stoianoglo este dependent de Moscova.

Mai mult, Dodon privește cu mare atenție și îngrijorare spre Stoianoglo pentru că este omul prin care Moscova îl poate ”executa” oricând la fel cum îl și poate proteja. Faptul că în pofida tuturor imaginilor video și audio sau a probelor scrise apărute împotriva lui Dodon și PSRM, procurorul Stoianoglo face doar acțiuni de formă, dovedește nu o subordonare către Dodon, ci către șefii lui Dodon. Stoianoglo este doar un alt Dodon al Moscovei.

Federația Rusă a încercat și a și reușit de multe ori în state din fostul spațiul ex-sovietic să se folosească de lupta anti-corupție, dar în sens negativ. A speculat lupta cu corupția a organelor statelor în folosul propriu, șantajând atunci când era cazul persoanele cu probleme sau a folosit acest fapt în sens invers, promovând mesaje negative, de genul celor precum că se încalcă democrația, că sunt răzbunări politice, încercând astfel să decredibilizeze eforturile justiției. Sputnikul a fost vârf de lance în propagarea mesajelor, iar publicul român, dar și cel moldovean, poate căuta ușor în arhive astfel de dovezi.

Ce s-a întâmplat în ultima vreme, din iunie 2019 încoace, confirmă că Rusia și-a ”diversificat” arsenalul uman în Republica Moldova. Dacă ne uităm la câteva eliberări, la modul cum au fost făcute, după același pattern, observăm schema folosită de Federația Rusă.

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat în martie 2018, la 14 ani de pușcărie, într-un penitenciar de tip închis, a fost eliberat, iar cazul a fost expediat spre rejudecare în prima instanță. Bolboceanu a fost prins în flagrant, dând informații și documente unei persoane de la Ambasada Rusiei, care era de fapt un agent acoperit al serviciilor ruse. El a fost condamnat, dar imediat după ce PSRM a preluat puterea și Moscova a putut să își facă joaca, s-a trecut la eliberarea lui.

Omul rușilor, cel care dădea informații și documente, a fost salvat din închisoare și acum este bine mersi. Pentru Moscova era o problemă de principiu să-și scoată sursa din închisoare.

Un alt caz care merită atenție este cel al lui Vitalie Burlacu și Irina Balagai.

Vitalie Burlacu alias ”Vitas” și Irina Balagai au fost reținuți pe 7 martie 2014, în timp ce transmiteau 250 de mii de dolari unui intermediar, în încercarea de a corupe mai mulți deputați să părăsească alianța de guvernare, în ajunul semnării și ratificării Acordului de Asociere cu UE în 2014.

Federația Rusă a încercat să împiedice parcursul european al Republicii Moldova. A ales să îl folosească pe Burlacu și să încerce să plătească câțiva deputați pentru a vota împotrivă. Doar că, la aceea vreme, acțiunea omului Moscovei a fost oprită. Burlacu a fost arestat.

Anul acesta, în luna iunie, Curtea de Apel a Republicii Moldova a casat sentința de condamnare în privința lui Vitalie Burlacu și Irina Balagai și a încetat procesul penal, pe motiv că există circumstanțe care exclud urmărirea penală.

Iată că avem un al doilea ”pion” al Moscovei eliberat, într-un timp scurt. Ca și în cazul Bolboceanu, Moscova arată că nu își abandonează oamenii.

De departe însă, cazul cel mai ”greu” este al lui Veaceslav Platon, care fusese condamnat la 25 de ani de pușcărie. În 2018 acesta primise pedeapsa pentru mai multe capete de acuzare. Platon este cunoscut pentru celebrul ”Laundromat”, operațiunea prin care s-au spălat 22 miliarde de dolari, în Moldova, între anii 2011-2014. Banii erau din Federația Rusă, se spălau în Moldova și apoi erau virați în conturi off-shore în Marea Britanie și Cipru.

Am scris și într-o altă analiză, că aici, în cazul lui Platon, nu Dodon a fost cel care a ordonat eliberarea lui. S-a făcut sub ochii președintelui moldovean, însă actorul principal și cel care a pus la punct schema a fost Alexandr Stoianoglo și nu de capul lui și cu siguranță nu din proprie inițiativă.

Dodon știe că în urma acestei eliberări va pierde puncte importante, acum chiar în preajma alegerilor prezidențiale. Președintele pro rus nu are niciun beneficiu în urma acestei eliberări, chiar dacă Platon va face ”dezvăluiri” despre Plahotniuc, care nu mai este actor politic. Chiar și pentru electoratul lui Dodon, eliberarea lui Platon este de neacceptat. Veaceslav Platon are imaginea unui infractor, care a făcut scheme prin care s-a îmbogățit fraudulos și asta într-o țară săracă, unde cetățenii se zbat pentru a supraviețui.

Eliberarea lui Platon nu a fost neapărat agreată de Dodon, dar acesta nu s-a putut opune, mai ales că actorul principal în această piesă a fost Procurorul General, Stoianoglo.

Federația Rusă a vrut să îl elibereze pe Platon, probabil și pentru a încerca să ajungă măcar la o parte din banii spălați de-a lungul timpului, de altfel extrem de bineveniți în aceste vremuri, când pandemia a afectat toate economiile lumii și când prețul petrolului a luat-o razna, dar și pentru a fi siguri că acesta nu va începe, odată cu trecerea timpului, să dea informații despre modul în care au fost efectuate unele operațiuni.

Înaintea eliberării acestuia, conform unor surse de încredere din Republica Moldova, au existat mai multe întâlniri, cu știința și acordul lui Stoianoglo, între Platon și o echipă de ”anchetatori” venită de la Moscova. Rușii au venit oficial pentru a ancheta alt caz, dar în timpul șederii lor în Republica Moldova au avut mai multe întâlniri cu Platon, în cadrul cărora s-a făcut negocierea informații cu privire la bani versus libertate. Abia după ce s-a făcut înțelegerea s-a dat liber pentru scoaterea lui Platon din închisoare.

După cum vedem, Platon a fost eliberat, imediat a apărut cu declarații în toată presa de peste Prut și peste noapte s-a transformat în omul care va ajuta în recuperarea miliardului furat.

Toate aceste eliberări sunt dovezile unui nou tablou de joc. Federația Rusă preia controlul instituțiilor, își numește oamenii și joacă în paralel. Politicienii servili sunt buni de folosit, dar și mai buni sunt oameni precum Stoianoglo, care au o dependență și mai mare de Moscova.

9 comentarii

 1. alaturi de incompetenta generala a Romaniei, aceasta noua actiune confirma ca nu prea mai exista nicio speranta ca R.Moldova sa ramana macar stat neutru si independent, nu mai amintim de alipirea la Romania…Si asta chiar si in pofida faptului ca acest procuror-general l-ar sanctiona pe Dodon, jocul lor este mult mai mare, adica control si impunerea vointei lor chiar si peste functia suprema, guverne, parlamente, etc…

 2. De la religia lipsei la lipsa religiei: Bine fără Dumnezeu(Anonimus,ro)
  „…Cercetari conduse de Bruce Hood, profesor de psihologie la Universitatea Bristol, arată că ne naștem cu predispoziţia către supranatural și religios,..”___—-___ asta este o idee (parere) veche, inoculata de cler maselor, inca din copilarie, cea ce-l face pe individ sa creada ca s-a nascut cu asa ceva (cazul su cu acest psiholog-prizonierul si victima indoctrinarii din copilarie), in realitate educatia initiala este definitorie, iar prin termen nu definesc neaparat educatia formala(scoala, etc.) ci MEDIUL, “educatia” sociala generala de zi cu zi, in care se dezvolta orice copil, este -situatia- comparabila cu a fi omnivor vs. total vegetarian, NU CONTEAZA cum te nasti( de fapt pana la cativa ani, copilul este inca o fiinta amorfa cu doar cateva sensibilitati, precum foamea, durerea), MEDIUL(FENOTIPUL) ESTE MAI PUTERNIC decat genotipul, inclusiv la modul cel mai biologic, organic(si nu mental) adica persoane nascute cu deficiente mortale(devenite realitate in primele luni sau intr-un anumit numar de ani) pot trai la fel de mult ca oricine altcineva, tocmai pentru ca stiinta se bazeaza pe realitati, observatie si mii si milioane de experimente convergente, cea ce a dus la rezultate fantastice, DA!, demne de miracolele religioase…Religia este cu adevarat o boala a copilariei, insa este o boala INOCULATA chiar de parinti, totusi sanse si sperante sunt ca f. multe natii vor intra -in 15-20 de ani- in rand cu Norvegia,Cehia, Japonia, Olanda, Uruguay,etc.- tari ateiste, si care -este un adevar- au standarde economice f. inalte, insa si educatia si civismul lor este pe masura, nu e dubiu, este chiar baza progresului economic si prosperitatii generale, deci la baza sta EDUCATIA care -printre alte avantaje- este si pilon economic, pe orice termen…In Romania se merge invers, spre Evul Mediu, este singura sansa a popimii si politicienilor sa poata -in continuare- exploata masele naucite de atatia “sfinti” si “sfinte”, care fac minuni ori de cate orie este o sarbatoare( si sunt multe!), desi realitatea arata clar ca la respectivele adunari la locurile ” facatoare de minuni”, nu se intampla nici macar o singura minune, deobicei se lasa cu lesinuri si chiar morti, si oameni mai saraci si deziluzionati, dar de rusine(sau incapatzanare) nu vor recunoaste niciodata(cu mici exceptii)…

 3. Comunicat de presă(revista Art-Emis)
  (21 Iunie, 2020)
  Academia Oamenilor de Știință din România condamnă cu fermitate minciuna, denigrarea și manipularea îndreptate împotriva sa şi a mișcării academice românești

  În ultima perioadă, au apărut în mass-media unele articole denigratoare la adresa Academiei Oamenilor de Știință din România___—–____ nu am citit nici macar un text din cele amintite, insa -e clar- avem cele mai multe academii pe cap de locuitor( sau pe kmp, etc.) inteleg ca pe langa academia romana(cea principala) aceasta alta academie este la fel ca si cea mama, adica o adunatura de paraziti de cea mai inalta “clasa”, iar concluzia este trasa pe baza performantelor economice si sociale ale Romaniei, practic academicienii romani nu au fost -si nu sunt- in stare sa construiasca niste drumuri mai acatarii( autostrazi), trebuie platite miliarde de euro diverselor firme straine, desi -zic eu- si un muncitor cu 10-15 ani vechime(in domeniu-din occident) si cu un IQ nativ inalt, este in stare sa construiasca asa ceva, daca nu cumva chiar si un maistru de “drumuri si poduri”, din Romania, la fel, cu o vechime apreciabila…La fel, academicieni sunt si ingineri metalurgisti si inca nu suntem in stare sa construim niste arcuri de otel, pentru poduri de mare lungime, etc., nu mai vorbim de faptul ca nu avem nici rase caini autohtone, nici de alte animale(de ferma) sau soiuri de plante,etc. , practic istoria unei tari este probata prin aceste 4 -ultime- enumerate, in schimb noi avem gramezi de academii iar academia romana le pune capac, este de la bun inceput, mult supranumerara, atat raportat la suprafata tarii si nr. populatie, dar mai ales la “infaptuirile” lor, practic sunt o adunatura de paraziti care sug sume impresionante de la buget( din taxele celor ce muncesc) doar pentru “meritul” de a fi plagiat diverse lucrari(si cosmetizarea de rigoare), si sustinere intre ei pentru pozitia de academician, in mod cu adevarat normal insasi acest pop ar trebui sa spuna acest lucru si sa ceara reducerea numarului de membri la max. 30, desigur daca si acestia s-ar califica, pentru ca ca-este absolut evident, LA NOI- cu cat sunt mai multi academicieni oficiali, cu atat sunt mai putin , in realitate, exact ca si in cazul “doctorilor”, e plina tara de “doctori”(in orice domeniu), dar dezvoltarea generala este de nivelul lumii a saptea…Ce se intampla in Romania este de’a dreptul fantastic…Numai ca nimic in bine…

 4. Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a intrat in autoizolare dupa ce s-a intors de la parada militara de la Moscova
  (Sambata, 27 Iunie 2020, ora 19:06)

  Seful statului recunoaste ca nu va sta 2 saptamani in autoizolare, ci doar in week-end-ul care urmeaza…. Dodon a avut o intrevedere scurta cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, …s-a convenit reluarea negocierilor privind creditul rusesc de 200 de milioane de euro.”___—___Deci Dodon nu se izoleaza din motive sanitare ci are nevoie de a gandi un plan cum sa absoarba cele 200 milioane euro, pentru o tara mica acestia reprezinta ceva, daramite pentru el si camarilla sa, nu?!

 5. Credeam că doar în Basarabia Prostiea este o resursă mare, dar văd că și România este la nivelul de saturație a Prostiei. D-le Hrițuc, un articol mai aberant nu puteai scri. Ca să realizezi ce produs toxic ai creat, îți comunic că la moment în R. Moldova unica instituție, care a ieșit de sub influența și controlul politicului, banului și Mafiei, este Procuratura Generală în fruntea cărea prin concurs a ajuns în sfârșit un bun profesionist cu literă majusculă. Îți recomand să te informezi și să-ți corejezi comunicatul grotesc și manipulator.

 6. Cum sa furi 5.000 de hectare de padure in Romania
  (de Ionel Stoica-Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 09:15)

  Spagile uriase date de un afacerist catre un prefect- 1 milion de euro, un angajat de la Romsilva – 1 milion de euro si un JUDECATOR- 250.000 de euro, … Gheorghe Ceteras, acuzat ca a dat mite uriase, a fost condamnat luni la 10 ani si 8 luni de inchisoare.

  Alte 10 persoane au fost condamnate in acest caz, iar o persoana a fost achitata. Fostii prefecti de Buzau, Paul Beganu si Maria Buleandra, au fost condamnati la 8 ani si 6 luni, respective 4 ani si 6 luni. Avocatul Cosmin Vasile a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, in timp ce fostul magistrat, Neculai Toader, fost presedinte al Judecatoriei Patarlagele, a fost condamnat la 6 ani si 6 luni de detentie.

  Cei gasiti vinovati in acest caz trebuie sa plateasca daune de aproximativ 23 de milioane de euro …”___—-___IATA CA SUNT SI ACTIUNI UNDE POTI SPUNE „FELICITARI!”, MAI ALES PROCURORILOR CARE au lovit in nume(functii) inalte, doi prefecti si un judecator, se pre ca in acest caz noul procuror al R.Moldova poate trage ceva concluzii, iar -referitor la caz- procurorii romani care NU sunt corupti si au si guts, ar trebui sa mai sape, este absolut evident ca multi judecatori sunt putrezi de corupti, chiar daca manjiti cu lucruri mici, insa prin deciziile lor samavolnice, lovesc in interesul national, nu mai amintim de cazuri particulare, unde discrimineaza impotriva unor persoane, deobicei simple, care cred in justitie si chiar cred ca decizia impotria lor este justificata…

 7. Judecatoarea Burlan, care a plans cand instanta i-a confiscat 48.000 de euro, condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru spaga. Decizia nu este definitive(…)///
  -II-Flagrant DNA la Prefectura Mehedinti. Doi sefi din administratia locala, retinuti pentru spaga
  Un sef din Prefectura Mehedinti si unul de la Primaria din Drobeta Turnu Severin, retinuti de DNA…”///
  -III-Alina Bica a fost arestata in Italia. Ex-sefa DIICOT, cautata din toamna lui 2019, are de executat patru ani de inchisoare(…)____—–____ aproape ca nu-mi vine sa cred, in ultimele zile ploaie de actiuni care dovedesc ca nu este totul pierdut, daca vrea Justitia , chiar si peste vrerea politicului, toti ‘clientii”, de fapt, apartin politicului si inaltei administratii si chiar din casta lor…La mai multi! Si ” La multi ani!”

 8. Decizie definitiva: Magistratii constata legalitatea rechizitorului din cazul Hidroelectrica, in care sunt judecati Elena Udrea si Dan Andronic. Procesul poate incepe.(…)___–___Inca un nou gest care confirma cele de mai sus si idea ca inca nu este pierdut totul, daca vrea Justitia…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: