Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Gabriela Firea, piatra de moară pentru primarii de sectoare ai PSD?

Gabriela Firea, piatra de moară pentru primarii de sectoare ai PSD?

Bucureștiul are un specific aparte, atunci când vorbim de alegerile locale. Componenta politică joacă un rol extrem de important în procesul electoral, am putea spune mai mult decât în alte orașe, unde cetățenii urmăresc mai mult ”omul”, candidatul, și de multe ori nu mai țin cont de partidul pe care acesta îl reprezintă.

De asemenea, Capitala mai are o particularitate, care trebuie luată în calcul atunci când vorbim de strategiile partidelor sau când încercăm să facem analize, prognoze sau previziuni.

Candidații pentru primăriile sectoarelor pot fi ”motorașe” care trag pentru candidatul de la Primăria Generală și care pot aduce sau nu puncte procentuale.

Campania unui partid politic pentru București trebuie să fie unitară, să existe un mesaj comun al candidaților de sectoare cu cel al candidatului pentru Primăria București, să aibă elemente de program pe care și le însușesc toți cei 7 candidați. Ideal este ca toți candidații partidului să se potențeze reciproc și să aducă voturi la “coșul” comun. Trebuie creat acel mix, pentru a se reuși în final să se exploateze plusul fiecărui candidat. Pentru că aici putem vorbi și despre situația în care cetățeanul îl place pe candidatul X de la sector, dar nu ar vota pentru candidatul Y, al aceluiași partid, de la Primăria Generală, dar datorită unei campanii comune, candidatul X îl poate influența pe cetățean să voteze și candidatul de la Capitală. Procesul este valabil și în sens invers și am putut vedea atât în campania trecută, din 2016, cum Gabriela Firea a reușit să tragă după ea candidații mai puțin cunoscuți din sectoarele Bucureștiului, dar și în campania din 2004, când Traian Băsescu a reușit același fenomen, ajutând alți 4 candidați pentru primăriile de sector să obțină victoria. Și în 2016 și în 2004 am avut același fenomen, o campanie dominată de factorul politic, dar cu un candidat la Primăria Generală care era liderul echipei și care era principalul vector.

 

Va putea PSD să aibă o campanie unitară în București și candidații sectoarelor să lucreze în echipă cu Gabriela Firea?

 

Aceasta este întrebarea care îi frământă pe mulți, pentru că în funcție de acest lucru, vom putea ști care va fi mobilizarea, unde se va putea câștiga și unde nu.

Pentru PSD, situația este una mai specială. În câteva sectoare, primarii PSD pot câștiga lupta cu candidații PNL-USR, dar Gabriela Firea a ajuns o piatră de moară pentru aceștia.

Nerealizările pe care le are Firea, eșecul în gestionarea traficului, situația dezastroasă a RADET (Termoenergetica acum), lipsa apei calde chiar în această perioadă, lipsa marilor proiecte, pot duce la transferarea activului negativ pe care îl are Primarul General către primarii de sectoare.

 

Situația politică. 

 

Gabriela Firea este în competiție directă cu Nicușor Dan, care are în spatele său două partide, care au în sondaje împreună peste 55%, în timp ce actualul Primar General are un partid aflat în picaj care nu depășește 30% . Chiar dacă a intrat în cursă și fostul președinte, avantajul lui Nicușor Dan este destul de mare, iar potențialul de vot pe care îl are candidatul PNL-USR-PLUS îi conferă acestuia prima șansă.

Pentru candidații PSD din sectoare situația este un pic diferită. Unii dintre ei pleacă cu prima șansă și datorită faptului că este un vot într-un singur tur, dar și pentru că au anumite realizări, făcându-și treaba din punct de vedere administrativ. Contracandidații lor nu au notorietate, PNL și USR trebuie să se lupte să îi facă cunoscuți și să îi determine pe cetățeni să îi voteze și să încerce un transfer de la brandul partidelor către candidați.

Pentru a evita un vot ”politic” și la nivelul sectoarelor, primarii PSD trebuie să se distanțeze de Firea, să minimizeze importanța partidului pe care îl reprezintă. Probabil, mulți au adoptat această strategie sau o vor adopta. Fiecare candidat PSD va juca ”pentru supraviețuirea politică” și o vor ignora pe Gabriela Firea, mai ales că relațiile dintre aceștia și ea nu au fost tot timpul foarte calde. Aici ne aducem aminte de episodul în care Dragnea a schimbat-o pe Firea de la cârma organizației și l-a pus pe Gabriel Mutu președinte interimar și disputele din acele zile între șefii de sectoare și Viceprimarul Bădulescu.

Chiar dacă strategii primarilor de sectoare PSD vor ajunge sau nu la concluzia că pentru aceștia este sau mai bine să se rupă de candidatul de la Capitală, probabil vom vedea o ruptură între organizațiile sectoarelor și cea de la nivelul Bucureștiului, din cauza nemulțumirilor create de aducerea unor oameni pe lista de la Consiliul General, oameni care până acum câteva zile nu au avut nimic de-a face cu PSD-ul.

Au fost eliminați de pe lista PSD pentru Consiliul General militanți din sectoare, care au muncit de-a lungul timpului pentru partid și au fost aduși oameni precum Mitică Dragomir, Petre Roman sau Anghel Iordănescu.

Gabriela Firea a reușit să creeze un val de nemulțumire în interiorul PSD, făcând lista de capul ei, lucru ce va duce la o demotivare a organizațiilor locale. Nu este exclus să vedem, doar și din acest motiv, o campanie atipică la social democrați.

Din păcate pentru Gabriela Firea, această mișcare a fost una proastă pe două fronturi. Aducerea unor oameni noi pe lista unui partid politic, într-o campanie electorală, nu este un lucru rău, dar este extrem de important ca acei oameni să aibă și un capital de imagine. Ce putem spune despre Mitică Dragomir? Da este cunoscut, da, are notorietate, dar este perceput ca omul care aranja meciurile și care făcea jocurile urâte în fotbal. Despre Petre Roman? Probabil primul PSD-ist, Ion Iliescu, își face cruce când îl vede pe cel care a rupt FSN-ul din nou în partid. Probabil la fel face și electoratul social democrat mai bătrân, care a prins acele vremuri. Una peste alta, aducerea acestor oameni a fost un minus atât la capitolul imagine cât și în plan intern, lucru ce va duce la o ruptură în interiorul PSD București.

 

Articolul a fost publicat și pe Ziare.com

9 comentarii

 1. am citit undeva ca intr-o localitate, au fost respinse listele elecorale , pentru motivul ca nu aveau pe ele si candidati feminini…Desi nu ar fi prea legal, totusi, este f. corect, in realitate -stim bine- „pe teren”, se afla 51% din populatie cu gen feminin, normal ar fi ca si in administratie, politic, etc. sa apara acest procentaj, sau macar cat mai strans…Asta nu inseamna ca orice doamna -mai ales domnisoara- trebuie neaparat adusa in functie , dimpotriva, votantii ar trebui sa traga aer in piept si sa renunte la alegerile pur vizuale, adica pe baza de nuri personali, si sa se orienteze spre femei trecute de 40 ani, care pot demonstra ca au realizat ceva si in plan personal cat si ca activiste sociale si nu precum in cazul fierii pamantului, aleasa pentru decolteuri generoase sau expus de zone de peste genunchi, etc., asa cum a fost cazul -la fel de dezastruos ” si chiar si mai si”- cu fotomodelul care ajunsese presedinta camerei inferioare a parlamentului…Regula trebuie respectata precum-si am mai zis- in cazul oricarei persoame, NU se cere legalizarea ( deci obligatia) interzicerii candidaturilor persoanelor tinere, insa societatea trebuie sa inteleaga ca aceasta selectie( pe baza de varsta) trebuie sa fie momentul zero al tuturor criteriilor, pentru ca -inca odata- este singura ecuatie in care votantii pot analiza obiectiv capacitatile candidatului, nu prin ce declama si prin ce ” va face”,, va si va, ci prin ce A FACUT -pana la acei 45-50 de ani- pentru el, pentru familie, pentru comunitatea locala si -in general- pentru natie si chiar pentru umanitate…Altfel , societatea este partasa la decaderea multor din acesti tineri, ajusi -chiar de tineri-in puscarie, responsabilitatea societatii este f. asemanatoare cu privitul indiferent sau ingaduitor, la dezvoltarea clanurilor interlope…

 2. De ce tine Patriarhul BOR cu dintii ca elevii sa primeasca note la orele de religie. „Este un joc de putere in stare pura”
  (Vineri, 21 August 2020, ora 00:01)

  „Evident ca educatia spirituala este extrem de importanta, dar nu asa. Obligativitatea, asa cum e argumentata acum, din punctul meu de vedere, nu este o conduita educationala pentru secolul 21, cu atat mai mult cu cat Romania este stat laic. Credinta este una si faptul de a pune presiune asupra sistemului public de educatie este altceva. Drept pentru care, in 2010, impreuna cu Mircea Miclea, care era presedintele Comisiei Prezidentiale de Educatie, am facut articolul 16 la vremea respectiva care avea doua enunturi. Noi am spus ca in situatia in care elevii nu pot sa faca religie, pot sa parcurga cursuri de istoria ideilor, credintelor religioase…

  …Evident ca Roberta Anastase s-a conformat rapid, a scos acest al treilea paragraf…”___—___sigur ca prin acceptarea functiei pe care a terfelit-o , aceasta individa, automat, intre in PRIMUL PLUTON DE EXECUTAT,(desigur daca -vreodata- si in Romania va fi justitie), insa iata un act concret, individa a dat o lovitura de tarnacop , napraznica, romanilor, si inca pe termen lung, dar-sigur- este retrasa acum (poate „pensionata”?-desigur , special) si mananca zeci de mii de lei luna(daca nu chiar euro), bani furati de la cei ce muncesc, pe care ea, i-a ” reprezentat” si i-a „aparat”, a facut „totul” pentru „binele ” lor, etc., etc., asa ar spune si azi si oricand , pana cand va muri…

 3. Până și pârțurile occidentale sunt un soi de parfum prețios
  „De către Românul -23 august, 20202)
  „Drăguțul de român urban, din clasa de mijloc, știe una și bună: (…)”___—–___ asta aminteste de „psihopatul”(din comunism) , care desfacea capacelele de la rotile(anvelopele) autoturismelor venite din occident, apasa cuiul, inspira puternic si exclama:”Ce aer, domnule, ce aer!”…Partial, critica de mai sus este valida, insa sa nu uitam ca tot occidentalii astia vand benzina care -arsa- lasa miros de parfumuri(in Japonia) si chiar cei mai „de duzina” (ca pret, calitatea este excelenta!)saci de gunoi, sunt -la fel- parfumati, asa ca si realele partzuri pot mirosi diferit, una este sa mananci clisa usturoiata sau untura pe paine -cu paprika- (ca sa nu fie gretzoasa si chiar apetisanta)si alta este sa mananci Black Romanoff Caviar(cel mai ieftin si de gasit oriunde- 60gr/8 dolari), pe care daca-l pregatesti romaneste, adica il „inmultesti”(cu gris si apa minerala), o persoana are pentru o saptamana, ca aperitive, desigur alaturi de alte trufandale, AFORDABILE oricarui salahor necalificat(***)Lucrurile sunt clare, in occident se munceste serios(2-***), dar toata lumea are de toate, tocmai si pentru asta-in principal- am dat noi , romani, navala(si mai toti ex-comunistii), mai mult , in occident este loc si pentru hoti, pentru ca ” e, de unde sa furi”, in USA de la ferma si mina(baza a toate) si pana la ultimul element al lantului( magazinul) se fura-anual- de peste 60 MILIARDE dolari, iar aceasta imensa suma nu este furata (decat ca exceptii patologice) de cei bogati ci de mase(sute de milioane), in Romania(etc.) aceste sume (si chiar mai mari) sunt furate de cel mult 2-3 sute de indivizi, pe ciclu politic, in timp ce populatia saraceste cu fiecare alt cincinal, si -din nou- „fuge”( acum ,pleaca) in occident, unde fie prin munca fie prin furt(riscant) , traieste de zeci de ori mai bine ca in Romania, ba mai trimit si 2-300 dolari pe luna, acasa…( *** carnea de pork, cumparata la bucata mare -un buture de 6-7 kg- niciodata mai mult de 4 dolari/kg, copane de pasare, gigante, chiar si sub 1,5 $/kg, benzina(regular) -de ani de zile, 50+ centi/litru, etc., la un ajutor de SOMAJ de 600 $/SAPTAMANA!!!, pe cand in Romania, etc., nu stiu cati oameni de rand castiga cel putin 600 $ PE LUNA!!! , iar benzina este aproape dublu, ca si pret. desi Romania are resurse inepuizabile si regenerabile , de energie verde..////2***-„…(Together) We will love the beach
  (Together) We will learn and teach
  (Together) Change our pace of life
  (Together) We will work and strive…”(„Go West”-Pet Shop Boys)

 4. COVID news: Trump deep state FDA, …www.usatoday.com › story › news › health › 2020/08/23
  1 hour ago – Coronavirus updates: Donald Trump announces authorization of plasma treatment; CDC …”__—-___Exact asta spuneam eu din Martie, la comentariul de mai jos, de gasit-integral-si pe aceasta pagina, la articolul „Pavel Filip, noul Iurie Rosca al anului 2020!”.

  LevSt.
  21/03/2020 la 20:13
  Romani, morti in Italia(…)___—___Daca …
  P.S. am citit, alaturi, „…367 de internati, 3 in stare grava…”__–__ solutia cea mai eficace pentru starea grava este cererea catre cei care AU TRECUT (oficial si real) prin boala, cei mai tineri( sau „in putere”) posibil( si fara alte boli), -care trebuie platiti f. bine, pentru a dona sange care trebuie folosit integral( daca exista compatibilitate) la acesti bolnavi, sau doar serul, care chiar poate fi adnotat ca si clasicul ser folosit in focar, adica un vaccin care actioneaza imediat…

 5. STENOGRAME Cum si-a santajat o avocata chiriasa care i-a zgariat canapeaua: “O sa vorbesc cu domnul Sile. Si un domn Nutu. Poate iti spune ceva” Avocata daniela dejmaru, din baroul bucuresti…”Instanta apreciaza ca masura suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei,… raportat la conduita inculpatei in cursul procesului penal, la nivelul de educatie,… inculpata … este titrata… iar pe parcursul procesului penal a avut o conduita sincera…”___—–___In orice societate se intampla asa ceva, gestul ei este reprobababil, insa si mai teribil este “pedeapsa” aplicata, curtea (judecatoria) respectiva trebuie sa fie extrem de corupta, daca cu asemenea motivari vine…In primul rand pentru cea mai murdara actiune ilegala( santaj) si evidenta recunoastere ca individa este asociata cu gangurile interlope, automat, respectiva curte ar fi trebuit sa-i interzica -pentru totdeuna- de a mai lucra in justitie, in orice functie, si sa faca demersuri ca scoala care i-a dat diploma, sa i-o retraga, practic tipa trebuia trimisa la sapat santuri…In schimb ei vin cu cele mai penibile “justificari”, “educatie”, pai tocmai aici ar trebui sa fie “spilul” cu cat esti mai educat cu atat trebuie sa primesti o pedeapsa mai mare, raportat la un salahor, care are o minima justificare, este ignorant, plus ca aici aceasta individa este “educata” chiar pentru a servi justitia…Apoi “titrata”, deci daca mafiotii sunt titrati, arata elocventa in timpul procesului, trebuie iertati, nu?! Ori, se stie, cu cat esti mai titrat dar mai lipsit de onestitate, cu atat esti mai periculos…Iar faptul ca a fost “sincera”, iar este un BS, a fost sincera ca era vocea ei(inregistrata) care recunostea totul…Absolut jenant si nedreapa, aceasta pedeapsa, tipa trebuia incarcerata macar 3 ani si pusa sa plateasca despagubiri monetare victimei, pntru disturbari emotionale( terorism ) prin amenintarea cu implicarea de interlopi, deja dovediti f. agresivi…

 6. Tolerați în propria țară
  (Anonimus -24 august, 2020)(…)___—-___Corect, de fapt asta spun si eu de peste 15 ani, la un anume comentariu chiar am zis ca in Romania se vor construi cele mai multe teleferice, pentru a umbla romanii cu ele, pentru ca intreg pamantul va fi vandut entitatilor straine , iar ei-romanii- nu vor mai avea voie nici sa calce pe pamantul stramosesc, CANDVA al lor…Iar mai jos revin ( cel putin pentru a suta oara!) cu masurile (din punctul meu de vedere) ce trebuiesc luate pentru normalizare:
  1- parlament de max O SUTA membri , o singura camera.
  2- Reduceri de ministere, departamente, etc..
  3-Reduceri de personal in administratie cu cel putin 25%.
  4-Reducerea efectivelor armatei cu cel putin 75%.
  5-reducerea numarului de ambasade si consulate.
  6-desfintarea academiei romane si reanfintarea pe baze “prin concurs”, cu max. 30 membri.
  7-Nationalizarea apelor si padurilor , dar exploatarea acestora si prin firme particulare.
  8 nationalizarea intregului pamant si reampartirea imediata a cate max. un ha/cap locuitor trecut de 16 ani
  9-mentinerea in proprietatea statului a unui minim de 20% din suprafata totala.
  10-Stabilizarea generala pe termen nelimitat(politico- socio-economica) prin reantoarcere la Monarhie, iar la aceste timpuri NUMAI cu aport Englez, la varf.
  11- Pe termen “Urgent”, adica imediat si care pot intra in efect in max. 2 saptamani, aplicarea Moratoriului pe salarii si pensii, LA STAT, unde cel mai mare salariu sa fie de max. 3 salarii medii pe economie, iar la pensii, max. 2,5 pensii/pensia medie, recuperarea tuturor sumelor acordate abuziv (chiar daca legal) in pensiile “speciale”, care -in mod normal- intra sub incidenta penala, ca si ” bunuri nemeritate-si constientizat de primitor- , primite in gaj,etc. si folosite in scop propriu”, in detrimentul semenilor.
  12-Introducerea imediata a TAXARII PROGRESIVE, pe total venituri.

 7. -si o mica „iesire in decor…”
  Yesterday When I Was Young.

  “It seems the love I’ve known/
  Has always been the most destructive kind…/
  …I ran so fast that time and youth at last ran out/
  I never stopped to think what life was all about…/
  …The friends I made all seemed somehow to drift away/
  And only I am left on stage to end the play…”

  —–____—–cateva luni in urma am postat un comentariu in care aduceam in atentie acest hit al marelui Charlie Aznavour, cred, pentru ca a facut parte din sound-track-ul filmului “Hustle” ( cu unul dintre sex-symbol-urile masculine americane(Burt Reynolds), si una dintre marile sex-symbol-uri feminine mondiale( frantuzoaica Catherine Deneuve***) si -cred- ca referirea mea era la o “linie”(dialog) in care se zicea, (aprox). “Inteleg de ce este Elvetia asa(dezvoltata), pentru ca NU a intrat in niciun razboi”, insa faceam si o referire la acest hit, si ziceam , (despre Ch.A.) , ca-l interpreteaza intr-o “engleza perfecta”, si acum ma intreb cum de nu m-a pleznit nimeni pentru o asa inexactitate, cred ca voiam sa spun, “Intr-o Engleza foarte inteligibila dar nu lipsita de accent( cu rrrrr-ul frantzusesc!)”, si -poate ca este adevarat- chiar acest accent a ridicat valoarea piesei, pe care -mai tarziu- multi au reinterpretat-o , mai ales in Engleza, insa originalul ramane cu adevarat sublim, desigur prin calitatea vocii acestui nativ talent armean( frantuzit), Ch.A., probabil cel mai bun shansonetist francez, desi Maurice Chevalier(2-***) a facut si el “una bella figura”, plus el s-a remarcat si in filme holliwoodiene, alaturi de alte 3 mari personalitati artistice franceze, care au facut cariera in USA si nu in Franta(3-***)'(*** cativa ani in urma, cu ocazia marilor procese de hartuire sexuala -si violuri- Ch.D. a iesit la rampa si a spus f. apasat, ca (aprox)” cam asta este si unul din rolurile barbatilor, sa-si incerce norocul cu femeile”, cea ce este si natural chiar si corect, insa -totusi- daca una iti spun franc si hotarat, in fata” Lasa-ma in pace”, trebuie sa nu mai insisti, pentru ca ” cu rabdarea se trece marea”, si (vorba Mirabelei Dauer) “Roata morii se-nvarteste…”, s-ar putea ca in no time, porumbita sa-si schimbe gandurile si sa-ti manance din palma…///2*** Maurice Ch., pe langa cele 2 calitati artistice- actor si singer- cugeta si adanc, el este cel care a zis” Batranetea nu este grozava, dar avand in vedere alternativa, este ok!”( aprox.)///3-***alaturi de Claudette Colbert, Leslie Caron si Louis Jourdan, Alain Delon doar incidental,iar “frumosul lumii” (Jan -Paul) nu a vrut sa vina la Hollywood, insa a facut un film de exceptie cu americanca Jean Seberg, filmul “Breathless”).

 8. Vesti bune: PSD a fost pus sub tutela
  ( Sebastian Lazaroiu, sociolog, scriitor-Luni, 24 August 2020, ora 07:00 )”… De pilda, in mod paradoxal, Ciolacu are nevoie de un esec al Gabrielei Firea la Bucuresti. … Firea este exact prototipul liderului care poate prelua stafeta populista… Firea a ocolit partidul, ascunzand sigla si alcatuindu-si o lista exotica la Consiliul General, iar partidul, concentrat acum in organizatiile de sector, o va ocoli pe Firea in campanie si va incerca sa traga doar pentru primarii cu sanse…”___—-___Se pare ca pentru firea sunt vesti nebune, daca si primarii de sector, o ocolesc si -probabil- o vor sabota , pentru orice mic castig pentru ei…Insa nu va muri de foame, asta cu siguranta, insa poate ajunge sa manance turtoi, depinde cate si ce fel de matrapalzacuri a facut, si -cred- asta este frica ei cea mare, anume ca noul primar general va da -si va putea demonstra- vina pe „greaua mostenire”, iar firea poate ajunge la ocna chiar mai repede decat udrea…

 9. S-au ofilit trandafirii. De ce Firea şi primarii PSD din Capitală ascund sigla partidului (25 august 2020, 04:02) (de Sebastian Zachmann) În seara alegerilor locale din 2016, când PSD reuşea să câştige 7 primării din 7 în Bucureşti, Liviu Dragnea îi oferea Gabrielei Firea, simbolic, trei trandafiri roşii: unul pentru curaj, unul pentru tenacitate şi unul pentru responsabilitate. „Mă obligă”, răspundea Firea…”___—–___ aceasta fuga de asociere cu dragnea, combinata cu sabotajul diversilor primari de sector, incepe sa miroase precum in filmele lui tarantino(Kill Bill…) in care se urmareste modelul ceausescu, adica U(r)ma scapa T(h)urma(n), mai pe intelese , asociatii ei se debaraseaza de ea, trecand chiar in randurile noilor conducatori( i-han, penele si restul haitei), dupa toate aparentele NICI O CISTERNA PLINA CU MIERE, NU MAI SALVEAZA BUTOIUL PLIN CU FIERE, adica fierea pamantului este pe duca si nici nu cred ca va mai primi vre’un post de unda sa mai scoata panglici pe nas, este de’a dreptul canarizata, cel mai probabil(catzu si orban au mare nevoie sa trimita macar un pesedist de frunte, dupa dragnea,”sa-i duca vesti”) beleaua a cazut pe canaritza gabriela, care va fi pusa in spatele( si NU pe) „sarmelor de …argint”, vorba vine , pentru ca este vorba de barbed wire, care nu sunt chiar simple sarme, la care-se zice- ea ar avea imunitate…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: