Gabriela Firea, piatra de moară pentru primarii de sectoare ai PSD?
Bucureștiul are un specific aparte, atunci când vorbim de alegerile locale. Componenta politică joacă un rol extrem de important în procesul electoral, am putea spune mai mult decât în alte orașe, unde cetățenii urmăresc mai mult ”omul”, candidatul, și de multe ori nu mai țin cont de partidul pe care acesta îl reprezintă.
De asemenea, Capitala mai are o particularitate, care trebuie luată în calcul atunci când vorbim de strategiile partidelor sau când încercăm să facem analize, prognoze sau previziuni.
Candidații pentru primăriile sectoarelor pot fi ”motorașe” care trag pentru candidatul de la Primăria Generală și care pot aduce sau nu puncte procentuale.
Campania unui partid politic pentru București trebuie să fie unitară, să existe un mesaj comun al candidaților de sectoare cu cel al candidatului pentru Primăria București, să aibă elemente de program pe care și le însușesc toți cei 7 candidați. Ideal este ca toți candidații partidului să se potențeze reciproc și să aducă voturi la “coșul” comun. Trebuie creat acel mix, pentru a se reuși în final să se exploateze plusul fiecărui candidat. Pentru că aici putem vorbi și despre situația în care cetățeanul îl place pe candidatul X de la sector, dar nu ar vota pentru candidatul Y, al aceluiași partid, de la Primăria Generală, dar datorită unei campanii comune, candidatul X îl poate influența pe cetățean să voteze și candidatul de la Capitală. Procesul este valabil și în sens invers și am putut vedea atât în campania trecută, din 2016, cum Gabriela Firea a reușit să tragă după ea candidații mai puțin cunoscuți din sectoarele Bucureștiului, dar și în campania din 2004, când Traian Băsescu a reușit același fenomen, ajutând alți 4 candidați pentru primăriile de sector să obțină victoria. Și în 2016 și în 2004 am avut același fenomen, o campanie dominată de factorul politic, dar cu un candidat la Primăria Generală care era liderul echipei și care era principalul vector.
Va putea PSD să aibă o campanie unitară în București și candidații sectoarelor să lucreze în echipă cu Gabriela Firea?
Aceasta este întrebarea care îi frământă pe mulți, pentru că în funcție de acest lucru, vom putea ști care va fi mobilizarea, unde se va putea câștiga și unde nu.
Pentru PSD, situația este una mai specială. În câteva sectoare, primarii PSD pot câștiga lupta cu candidații PNL-USR, dar Gabriela Firea a ajuns o piatră de moară pentru aceștia.
Nerealizările pe care le are Firea, eșecul în gestionarea traficului, situația dezastroasă a RADET (Termoenergetica acum), lipsa apei calde chiar în această perioadă, lipsa marilor proiecte, pot duce la transferarea activului negativ pe care îl are Primarul General către primarii de sectoare.
Situația politică.
Gabriela Firea este în competiție directă cu Nicușor Dan, care are în spatele său două partide, care au în sondaje împreună peste 55%, în timp ce actualul Primar General are un partid aflat în picaj care nu depășește 30% . Chiar dacă a intrat în cursă și fostul președinte, avantajul lui Nicușor Dan este destul de mare, iar potențialul de vot pe care îl are candidatul PNL-USR-PLUS îi conferă acestuia prima șansă.
Pentru candidații PSD din sectoare situația este un pic diferită. Unii dintre ei pleacă cu prima șansă și datorită faptului că este un vot într-un singur tur, dar și pentru că au anumite realizări, făcându-și treaba din punct de vedere administrativ. Contracandidații lor nu au notorietate, PNL și USR trebuie să se lupte să îi facă cunoscuți și să îi determine pe cetățeni să îi voteze și să încerce un transfer de la brandul partidelor către candidați.
Pentru a evita un vot ”politic” și la nivelul sectoarelor, primarii PSD trebuie să se distanțeze de Firea, să minimizeze importanța partidului pe care îl reprezintă. Probabil, mulți au adoptat această strategie sau o vor adopta. Fiecare candidat PSD va juca ”pentru supraviețuirea politică” și o vor ignora pe Gabriela Firea, mai ales că relațiile dintre aceștia și ea nu au fost tot timpul foarte calde. Aici ne aducem aminte de episodul în care Dragnea a schimbat-o pe Firea de la cârma organizației și l-a pus pe Gabriel Mutu președinte interimar și disputele din acele zile între șefii de sectoare și Viceprimarul Bădulescu.
Chiar dacă strategii primarilor de sectoare PSD vor ajunge sau nu la concluzia că pentru aceștia este sau mai bine să se rupă de candidatul de la Capitală, probabil vom vedea o ruptură între organizațiile sectoarelor și cea de la nivelul Bucureștiului, din cauza nemulțumirilor create de aducerea unor oameni pe lista de la Consiliul General, oameni care până acum câteva zile nu au avut nimic de-a face cu PSD-ul.
Au fost eliminați de pe lista PSD pentru Consiliul General militanți din sectoare, care au muncit de-a lungul timpului pentru partid și au fost aduși oameni precum Mitică Dragomir, Petre Roman sau Anghel Iordănescu.
Gabriela Firea a reușit să creeze un val de nemulțumire în interiorul PSD, făcând lista de capul ei, lucru ce va duce la o demotivare a organizațiilor locale. Nu este exclus să vedem, doar și din acest motiv, o campanie atipică la social democrați.
Din păcate pentru Gabriela Firea, această mișcare a fost una proastă pe două fronturi. Aducerea unor oameni noi pe lista unui partid politic, într-o campanie electorală, nu este un lucru rău, dar este extrem de important ca acei oameni să aibă și un capital de imagine. Ce putem spune despre Mitică Dragomir? Da este cunoscut, da, are notorietate, dar este perceput ca omul care aranja meciurile și care făcea jocurile urâte în fotbal. Despre Petre Roman? Probabil primul PSD-ist, Ion Iliescu, își face cruce când îl vede pe cel care a rupt FSN-ul din nou în partid. Probabil la fel face și electoratul social democrat mai bătrân, care a prins acele vremuri. Una peste alta, aducerea acestor oameni a fost un minus atât la capitolul imagine cât și în plan intern, lucru ce va duce la o ruptură în interiorul PSD București.
Articolul a fost publicat și pe Ziare.com
9 comentarii