Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Dodon nu este încă înfrânt!

Dodon nu este încă înfrânt!

Duminică va avea loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu pleacă cu prima șansă, dar Dodon nu trebuie subestimat. El nu este încă înfrânt.

Chiar dacă în primul tur, Maia Sandu a avut un avantaj de aproape 4 procente în fața președintelui în funcție, așa cum am spus și în analiza trecută, turul doi începe de la 0-0.

Candidații trebuie să își mobilizeze din nou electoratul care i-a votat în primul tur și, în plus, trebuie să atragă voturi și din bazinele altor candidați, altor partide, pentru a câștiga.

În acest moment, Renato Usatîi, surpriza acestor alegeri, candidatul care a obținut 16.9%, s-a poziționat împotriva lui Dodon și le-a cerut votanților săi să voteze în consecință. Partidele unioniste și candidații acestora au dat un mesaj în favoarea lui Sandu, la fel ca și fostul partener al acesteia din alianța ACUM, Andrei Năstase. Candu, Deliu s-au pronunțat și ei în favoarea Maiei Sandu.

La o primă vedere se pare că avem un front larg anti-Dodon. Lovitura de grație a venit de la Pavel Filip care a făcut pasul la offside și a anunțat că își retrage oamenii din guvern. Forța PDM stă în echipa de primari pe care o are în teritoriu și care poate lupta sau nu împotriva lui Dodon.

Pentru a-l înfrânge pe Dodon este nevoie de mai mult însă. Declarațiile liderilor din frontul anti-Dodon nu sunt de ajuns. Ele sunt benefice, ajută foarte mult, dar nu trebuie uitat un lucru: niciun lider politic nu are voturile oamenilor în buzunar și nu le poate preda ca pe niște hârtii aliatului său. Transferul de încredere nu se face automat. Nu este un proces simplu. Chiar dacă votantul lui Usatîi este îndemnat de către acesta să o voteze pe Sandu, asta nu înseamnă că acest lucru se va produce automat.

Nu trebuie uitat nici faptul că în acest moment nu există o stare de exuberanță, nu există un entuziasm deosebit, alegătorii sunt nemulțumiți de actuala clasă politică, iar votul dat a fost un vot mai mult negativ, decât un vot pro. Prezența mult mai scăzută la vot față de primul tur al prezidențialelor din 2016, 42% față de 49%, arată stare de neîncredere în actuala clasă politică.

De asemenea, nu trebuie uitat faptul că Sandu a înregistrat o pierdere de voturi față de 2016, atunci când a luat 549 152 voturi, față de acum, când a obținut 439 797. Chiar dacă în 2016 Năstase nu a candidat și atunci a mai existat un candidat pe spațiul de dreapta, fostul premier Iurie Leancă, care a obținut 44 065 voturi, chiar un pic mai mult decât a obținut liderul PPDA acum, 43 924.

Acești indicatori arată faptul că Maia Sandu nu mai este percepută așa cum era acum câțiva ani, ca ”surpriza frumoasă”, ea s-a erodat în acești ani. Votul anti-Dodon a fost însă foarte puternic lucru care a ajutat-o pe candidata PAS.

Aceste lucruri reprezintă niște minusuri mari atunci când vorbim în special de atragerea de voturi din alte bazine de vot decât cele ale Maiei Sandu, în special pe teritoriul Republicii Moldova. Există riscul ca unii dintre votanții candidaților din turul 1 să nu mai participe la vot, tocmai din cauza nemulțumirilor generale.

Cu toate acestea, Maia Sandu pleacă ca favorită în fața președintelui în funcție și dacă va reuși ca împreună cu politicienii reuniți în ”frontul anti-Dodon” să mobilizeze electoratul de pe teritoriul Republicii Moldova, atunci va câștiga.

Dodon are ca atuuri în acest tur resursa primarilor PSRM, dar și cel al primarilor PDM care pot fi capacitați prin metode specifice. Chiar dacă Filip a făcut pasul la offside, nu înseamnă că și primarii din partidul său vor face la fel. De asemenea, nu trebuie uitată Transnistria, dar și electoratul rusofon.

Și președintele în funcție a pierdut voturi față de acum 4 ani. Este clar că și-a dezamăgit propriul electorat, că există un sentiment negativ la adresa lui. Mișcările făcute în ultima vreme, scoaterea miniștrilor PDM din Guvern, declarațiile la adresa diasporei – ”electorat paralel” – arată o disperare a acestuia. Imaginea lui Dodon pare cea a unui avion intrat în vrie, pe cale de a se prăbuși.

 

Ce se va întâmpla după alegerile prezidențiale?

 

Putem anticipa deja faptul că și într-o variantă și în alta nu vom mai avea alegeri anticipate prea curând. Chiar dacă Dodon și Maia Sandu au susținut de-a lungul acestui an necesitatea alegerilor anticipate, acum această variantă pare închisă.

PDM, Partidul Shor, PPDA nu au de ce să mai intre într-un astfel de exercițiu. Ultimele mișcări de pe scena politică moldovenească ne arată că partidele mici, ca PDM, încearcă de pe acum să își maximizeze poziția de negociere. Un grup de deputați a plecat de la Pro-Moldova și va înființa partidul Pentru Moldova, încercând astfel să își păstreze poziția și să facă jocuri de culise.

Andrei Năstase a realizat că are un scor mic, că nu mai este un vector care să își tracteze partidul și nu va mai putea intra în Parlament decât într-o alianță cu PAS. Scorul însă mic nu îi va mai permite să pună mari condiții.

La toate acestea, se adaugă și procedura Constituțională extrem de greoaie.

 

Scenariul 1

 

Dacă Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale, atunci vom avea un efect de domino. S-ar putea coagula o majoritate parlamentară pentru dărâmarea Guvernului Chicu. Problema mare ar fi găsirea unei soluții de compromis pentru instalarea unui guvern nou, care să aibă în spate o majoritate.

S-ar ajunge la un echilibru fragil de putere. PSRM ar rămâne principala forță parlamentară, Sandu ar fi președintele Republicii, dar cu atribuții extrem de reduse și s-ar putea creiona o formulă guvernamentală a unei coaliții mai largi cu câteva obiective minimale.

În această situație, Republica Moldova ar putea beneficia de un ajutor mai puternic al UE și al României, ar ieși din izolarea diplomatică.

 

Scenariul 2

 

În cazul în care Dodon ar obține un nou mandat de președinte, ar începe imediat nu nou joc de culise pentru obținerea unei majorități parlamentare, care să permită menținerea Guvernului Chicu. În aceste condiții, Dodon ar putea să încerce să păstreze puterea totală, guvernul său, majoritatea în Parlament și să își consolideze poziția.

În aceste condiții, Dodon ar putea încerca să își atragă numărul de parlamentari necesari, cumpărând la bucată deputați din alte formațiuni politice. Are de unde, iar în politica moldovenească s-a văzut că se poate.

Republica Moldova ar rămâne în starea de izolare, în plan extern.

 

Și într-un caz și în celălalt, nu trebuie scoase din calcul negocierile care vor urma între Germania și Federația Rusă.

Duminică vom verdea spre ce direcție se va îndrepta Republica Moldova. Spre Vest, prin alegerea Maiei Sandu, ca reprezentant al forțelor pro-europene sau spre Est, prin rămânerea în funcție a actualului președinte Igor Dodon.

8 comentarii

 1. Total de acord, chiar incepand cu titlul fara echivoc, la fel stam si cu „infrangerea virusului”, ca mai jos:

  Vestea uriaşă care vine odată cu vaccinul Pfizer: Nu doar că ar putea învinge Covid-19, ci şi viitoarele pandemii
  ( Ana Popovici -11 noiembrie 2020)”…Nu doar că avem un vaccin care pare să fie eficace, dar el pare să fie foarte eficace…”…insa cred si daca…””… mai putin eficient la batrani…”___—–___ iar grupa batranilor este imensa, de unde nici pomenea nici de 75%, eficacitate totala, dar -si mai important- “pare” si “pare”, arata ca aparent, nu este nicio siguranta in aceasta situatie(si real, inca suntem la stadiu de “cred”), oricum- asa cum spuneam eu prin martie-aprilie- devine evident ca (chiar cu un bun vaccin) aceasta boala va deveni un nou TBC (cu o rata anuala de infectare si exprimare, de 25-30%), doua dintre diferente fiind ca aceasta boala evolueaza f. repede , si -de unde- 2), costurile tratarii vor fi mult mai reduse…Altfel, este o mare greseala sa ne bazam pe vaccinari , in prevenirea altor pandemii(care vor veni), pentru ca este absurd sa crezi ca, corpul uman poate reactiona corect la prea multe vaccinari(si in general, tratamente), s-ar putea-la fel de bine- sa colapseze tocmai datorita multiplelor vaccinari, DE UNDE, solutia nu rezida in lupta in interiorul cetatii(corpul uman), CI in afara zidurilor ei, adica DEZINFECTII PLANETARE SINCRONIZATE, periodice, care -cu adevarat- vor tine “in frau” si alte boli, si vor crea sanse mult mai mari ca o noua pandemie sa nu izbucneasca, mai ales daca respectivele masuri se suprapun pe o scadere a poluarii, cauza adiacenta (insa majora) in declansarea, extinderea si rezistenta -in timp- a acestor afectiuni…

 2. -Maia Sandu. Revolutie morala in Bloodlands si fragilitatea fizica
  ( Stefan Tutuianu, student Universitatea BucurestiMiercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 14:06)___—___titlu infricosator, continutul mai mult ode, in sfarsit sa speram totusi ca „Next Sunday” nu va fi „Bloody Sunday”-U2 :”…And the battle’s just begun
  There’s many lost, but tell me who has won…”

  II-Klaus Iohannis:”…Covid-19…” “Masurile luate sunt corecte si asteptam rezultatele in doua-trei saptamani”(…)///
  2-Sibiu” Rata de infectare, 7,4!!!___—-___individul se imbata cu apa rece, probabil ca stie ca minte, insasi situatia din Sibiu -devenita fulminanta si unica, pana acum*- spun ca el minte, iar rezultatele nu mai vin prin posta(electronica, etc.), ci cu dricul…( * carmencita trebuie sa-si fi luat concediu si s-a mutat “La tara”, sa nu fie cumva incoronata…) ///
  Si tot despre pandemie, referitor la ultima postare, comentariul initial l-am facut pe pagina “universul.net”, unde respectivul comentariu, a intrat in “moderare” si NU a fost publicat niciodata, ma intreb ce cuib de fosti securisti si odrasle(sau nepoti-sau macar afiliati) de fosti nomenclaturisti colcaie pe acolo, daca nici un asa comentariu nu l-au lasat in pagina, sau sunt platiti s faca reclama la respectivul vaccin iar usorul meu scepticism ii incurca, pentru ca -practic- nu am zis nimic conctret impotriva acelui vaccin, ci doar idei generale…Dupa propriile lor declaratii sforaitoare,( mai jos) acest “univers.net” trebuie sa fie perfect egal-CA MARIME- cu tzarcul oilor…”Sunt curios daca indivizii(sau aceasta ana popvici-daca ea a decis nepublicarea comentariului) au idee ce inseamna “etica si deontologie profesionala”…
  “Ana Popovici este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul http://www.universul.net. Publicația noastră are o echipă extinsă de autori, care acoperă o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, știri externe sau sport. Cel mai important deziderat al nostru este informarea corectă și echidistantă a cititorilor noștri. Tocmai de aceea, toți oamenii pe care îi cooptăm în echipa noastră sunt atent aleși și corespund celor mai înalte norme în materie de etică și deontologie profesională.

 3. Propun patriocratia(anonimus.ro).”… sa ne adunam,… sa facem…”___—-___Greu de gasit texte mai plate decat acesta, unde limba de lemn-chiar patriotard-ceausista- abunda, FARA sa existe un singur cuvant sau o idee CONCRETA despre redresare, ci doar o abundenta de platitudini patriotarde la foc automat…Ori insasi Biblia a spus ce si cum , adica “ecumenul (translatat, alesii) sa n nu fie bautor de mult vin, etc. ci sa fie muncitor , om cu copii chivernisiti la casele lor”, cea ce implica si impune(sau Ar impune) ca respectivii trebuie sa fie de o varsta de pe langa 50 de ani, TOCMAI pentru a putea fi “cititi”, adica ce au facut concret in viata lor pana la acea varsta(perioada cea mai productiva si de maturitate , mai in toate), cum si-au facut propria avere(cinstit sau furat), cum s-au raportat la diversele evenimete ale timpului(au tacut sau au iesit in strada), ce planuri CONCRETE au , pentru redresare, s.a.m.d.Asa , doar cu declaratii patriotarde NU se va realiza absolut nimic, pana la urma chiar diaspora este plina de oportunisit si fripturisti care s-ar intoarce acasa doar pentru a-i inlocui pe marii hoti ai zilei, cine vrea cu adevarat schimbare pozitiva trebuie sa spuna raspicat, STAT MINIMALIST, adica parlament de max. o suta indivizi, unitati teritoriale max. 10, armata redusa cu 75%, administratie redusa cu min. 25%, scoaterea popimii de la plati bugetare, desfiintarea multor ambasade si consulate, la fel fundatii si posturi/ functii create cu dedicatie si multe altele, alaturi de impunerea si a justitiei ca lege, adica pedepsirea celor care conduc tara de 30 ani, TOTI pres-edintii, pm-ii si alte cateva functii bine selectate, judecati legal si condamnati capital, executati in public, cea ce -la zi- sunt cam 30 capete, iar restul pana la aprox. 2 MII(parlamentarii trecuti si actualii, plus, plus) aruncati in inchisori pentru minim 10 ani(tot prin judecati realiste, fara exces de zel), si desigur, confiscari totale, inclusiv colaterale, a averilor acestora, cea ce ar insemna multe miliarde euro( sau dolari), sume cu care Romania poate face saltul necesar…Altfe, doar cu ” sa facem si sa dregem”, NICIODATA NU se va realiza nimic…///
  -II-
  Program post-pandemie întocmit de Academia Română. „Impactul socio-economic este îngrijorător, chiar dezastruos”
  ( Anonimus -13 noiembrie, 2020)“…sunt necesare actiuni…”‘… elaborarea de programe…”____—-____iarasi idioteniile lui pop, marele “ganditor”, care a ajuns la concluzia “istorica”, ca IN RELATIA CU IMPERIUL OTOMAN, noi am fost INVINGATORI, iar acum a inventat “grupul de reflectie”, cand stie bine ca toata aceasta ADUNATURA DE SUBMEDIOCRITATI SI IMPOSTORI, numita pompos “academia romana” trebuie (AR trebui) desfintata si repusa in functie cu un max. de 30 membri, daca si aceia pot fi “gasiti”…Acest individ – un palavragiu fara noima- nici macar nu este istoric, el este un parlit de dascal de istorie, pus in asa functie tocmai pentru a o mistifica, si pus in asa functie de fosta securitate si nomenclatura comunista, care -prin cei ca el, iohan si altii- conduc tara…Un istoric poate fi numit acela care studiaza istoria recenta si o interpreteaza corect, sau unul care se ocupa de istoria trecuta dar care a participat la sapaturi arheologice, etc. si CARE A SCRIS TRATATE ACLAMATE INTERNATIONAL( si nu de aplaudacii de serviciu), ori acest 3 -sferturi- popa, nu a scris nimci de valoare, decat aberatii (ca cea cu turcii), nu-l baga nimeni in seama, este chiar aiurea faptul ca aceasta asa-zisa academie nu si-a gasit un pres-edinte dintre unii care au facut cat-de-cat, ceva concret, adica un inginer sau un biolog cu ceva inventii sau descoperiri, insa l-au numit pe acesta, care este doar un teoretician de mana a saptea, tocmai pentru ca stiu ca el se simte santajat si le apara si lor “drepturile”, adica jecmanirea cot-la-cot a bugetului statului, fara sa PRODUCA NIMIC, decat PLANURI STERILE(multe chiar idioate-ca cel cu pandemia), fara nimic concret, exact precum ceausescu”, ” tovarosi, sa se faca, tovarosi sa se aduca la indeplinire,etc…”, practic banditism politic si inca unul nesimtzit, deshantzat…

 4. BNR: Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 7,44 miliarde euro, apropiindu-se de pragul de 120 de miliarde euro
  “..de la 109,78 miliarde euro la 31 decembrie 2019, …”___—-___ ei si?! Are catzu leac si pentru asta, el doar ce a “mostenit” 50 ha pamant de cea mai inalta valoare, lui ihan i-au crescut conturile (mai ales cele secrete) de prin Austria si Germania, lui orban, cele de prin Ungaria…Asa ca orice plan facut de “grupul de reflectii” (mai bine -zis ” grupul din dejectii”) sau de oricine, nu au nicio sansa, atata timp cat nu se iau masurile de terminare radicala a IMENSULUI PARAZITISM INSTITUTIONALIZAT, din care face parte si acest grup de -vrea-sa- fie- un sfat al intzeleptzilor…S-au si gasit , sa te prapadesti de ras, nu alta…

 5. Maia Sandu, inaintea turului 2 al alegerilor din Republica Moldova: “Politica, modul in care aceasta este facuta, poate fi dezgustatoare”///
  2-Dodon, inainte de alegerile din Republica Moldova: Ce a facut Stefan cel Mare? S-a lamurit cu boierii, numai ca atunci era mai simplu, i-a tras in teapa pe toti.(…)///
  3- Cristian Rizea nu primeste azil politic in Republica Moldova. Igor Dodon i-a refuzat cererea.(…)___—____
  Deci MS a afalt si ea ca politica este “dezgustatoare”, e ok(“mai bine mai tarziu…”) dar poate ca este pregatirea psihica si “morala”, pentru un eventual esec , caci pare ca Gorgon vra sa-i traga pe toti, in tzeapa, cu rizea isi face incalzirea, dar cel putin la incalzire, dovedeste ca-i miroase rapid pe escrocii care considera RM un fel de cetate de scapare(cum glasuieste Sfanta Scriptura)…

 6. Incendiul de la Piatra Neamt Cum a luat foc salonul ATI: “…10 morti si 7 grav raniti…”
  -II-Murim in spitale din cauza lor si din cauza noastra. Pentru ca ii votam (Ramona Ursu)(…)
  -III-De ce reforma in sanatate e sortita esecului
  (Sebastian Lazaroiu, sociolog, scriitor-Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 15:52)”… Explicatia? Politicieni slabi si interese financiare uriase.E foarte greu sa rupi un cerc vicios in care spitalele de stat sunt conduse de clienti politici,…functionari inambovibili cu rol de sifonare a banilor publici si, fara indoiala, politicieni corupti…”—–___—— probabil ca la citire unui comentariu ( undeva mai sus) , facut cateva zile in urma, multi au strambat din nas sau chiar mi-au zis cateva ” de dulce”, pentru ca -nu-iasa?- cum indrazneste cineva sa spuna despre spitalele romanesti ca ar fi abatoare umane, iata ca o alta dovada, a confirmat, si cei doi( RU si SL) au dreptate, si aceasta problema -PRECUM TOATE CELELALTE- provine de la coruptia , nepasarea si criminalitatea clasei politice(si conducatoare), adica chiar si bruma de bani alocata sanatatii, a fost dijmuita de cei din sistem, iar calitatea lucrarilor si a aparaturii, etc., sunt f. deficitare, de unde “rezultatele” si “performantele” sistemului medical romanesc… Desigur ca vor fi -iarasi – gasiti cei cativa acari Paun, si totul va reintra in “normalul romanesc”, marile capete raman sa”conduca”, sau se vor roti intre ei, pana toata tara va lua foc, iar ei-cum este obiceiul dovedit- vor pleca in diverse alte tari, unde vor cheltui milioanele jecmanite…

 7. Klaus Iohannis, duminică, la ieșirea din biserică: Ne-am rugat pentru victimele incendiului.(…)____—-____ vreau ca cineva sa-mi spuna ca poate exista un PORC MAI MARE CA ACEST iOHANIS, cand stie ca el insusi este MARELE AUTOR chiar si al acestui “accident”…Cinismul sau este infiorator, probabil ca-i place enorm sa se roage pentru asa victime…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: