Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Ce se va întâmpla dacă Maia Sandu va suferi un nou eșec la Curtea Constituțională?

Ce se va întâmpla dacă Maia Sandu va suferi un nou eșec la Curtea Constituțională?

Maia Sandu a anunțat că nu va demara consultări în vederea desemnării unui nou premier, deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care șeful statului a desemnat-o pe Natalia Gavriliță și a statuat încă o dată faptul că Președintele nu are ”o marjă discreționară” la desemnarea candidatului, ba din contră. CCM a afirmat că: În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru.”

Sandu a spus că nu ține cont de această decizie și va continua să își urmeze strategia sa de a ajunge cu orice preț la anticipate:

„Această decizie a Curții ar fi perfectă în condiții de normalitate, noi acum încercăm să deoligarhizăm țara. Care este eficiența acestor consultări, în situația în care vedem o parte din partide complet inconsecvente? Eu voi discuta cu societatea civilă. În pofida acestei decizii a Curții, țara trebuie să meargă la anticipate. Eu nu încalc principiile democrației, eu doar vreau să creez condiții ca cetățenii să decidă, a spus președintele țării, Maia Sandu.

PAS, împreună cu Sandu, se prevalează de o decizie a Curții Constituționale din 2013 prin care se statuează faptul că Parlamentul poate fi dizolvat în cazul în care în 3 luni legislativul nu reușește să voteze învestirea unui guvern:

Dreptul Președintelui Republicii Moldova de a dizolva Parlamentul în cazul neacceptării votului de încredere pentru formarea Guvernului intervine după expirarea a 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură până la expirarea termenului de 3 luni”.

Ce nu vrea să spună nici PAS, nici Maia Sandu este faptul că Parlamentul nu se află în această situație. Fostul Președinte al Curții Constituționale, aflat în funcție la data în care a fost emisă această decizie, explică foarte bine într-un interviu pentru portalul Deschide.md:

Această hotărâre are incidență doar în cazul în care Parlamentul nu a reușit să învestească Guvernul în termen de 3 luni de zile. Pentru că Parlamentul „să nu reușească” el trebuie să fie pus în situația să învestească un Guvern, în cadrul a cel puțin 2 tentative. Actualmente a fost consumată o singură tentativă, așa că deocamdată este prematur de a discuta acest subiect. Dizolvarea Parlamentului este o sancțiune care se aplică Parlamentului pentru incapacitatea/nedorința formării Guvernului. Finalmente, CCM va trebui să decidă dacă o astfel de sancțiune poate fi aplicată sau nu unui Parlament în lipsa unui decret de desemnare a unui candidat”

Cu alte cuvinte, Maia Sandu nu se va putea prevala de această hotărâre, este într-o altă situație și există un risc imens ca atunci când va adopta decretul de dizolvare al Parlamentului acesta să fie neconstituțional.

În ultimele două luni, Maia Sandu și juriștii săi au suferit două înfrângeri severe. Prima a fost când deputații PAS au inițiat un demers la CCM pentru a vedea dacă Parlamentul se poate autodizolva, deși mai fusese un precedent. Evident, Curtea a respins demersul PAS și a reiterat poziția sa, invocând art.85 din Constituție.

Al doilea eșec, chiar mai grav, a fost săptămâna trecută când Curtea a declarat neconstituțional decretul de desemnare semnat de președintele moldovean. Decizia Curții, în integralitatea sa, desființează cam toate argumentele politice folosite de Maia Sandu și o obligă pe aceasta să reintre în limitele Constituției și să respecte legea fundamentală.

 

Ce se va întâmpla în cazul în care Maia Sandu va pierde din nou la Curtea Constituțională?

 

Președintele statului moldovean se bazează pe câteva lucruri și merge înainte:

1) Maia Sandu știe la această oră că nu poate fi sancționată pentru faptul că încalcă Constituția. Procedura de suspendare nu poate fi urmată, PSRM și aliații săi nu au 2/3 din voturile Parlamentului. Mai mult de atât, în cazul în care s-ar ajunge la referendum, Sandu l-ar câștiga.

2) Maia Sandu nu se teme de presiuni externe, de demersurile diplomaților din vest, ce ar putea-o obliga să reintre în legalitate. Situația politică este una specială. Nici Vestul nu vrea ca PSRM să își recapete puterea. Un PSRM cu guvern funcțional ar însemna o pierdere pentru Sandu și recapturarea statului moldovean. De asemenea, nimeni din Vest n-ar dori să dea banii promiși Republicii Moldova unui guvern pro-rus, ca acesta să beneficieze de investițiile făcute și să tragă capital electoral.

3) Președintele în exercițiu știe că această luptă cu Parlamentul îi aduce puncte de imagine. Ea și partidul său cresc lună de lună. Cetățenii moldoveni vor să îi vadă învinși pe politicienii corupți din Parlament.

 

Cetățenii nu mai țin cont acum că același Parlament a votat-o pe Maia Sandu în funcția de Prim Ministru. Nu mai țin cont de faptul că PAS a fost aliatul PSRM. Mai mult de atât, societatea moldoveană care este încă sub imperiul mentalității sovietice, care nu are încă maturitatea democratică necesară, nu este interesată de modul în care se câștigă această luptă, ci de rezultat. Moldovenilor nu le pasă dacă Sandu încalcă Constituția, atât timp cât va ajunge la rezultatul dorit.

Acest lucru nu este condamnabil în situația actuală. Și societăți mult mai dezvoltate au urmat demersuri populiste și au constat abia după aceea greșeala făcută, vezi cazul Brexit.

Este greu să îi explici cetățeanului care a văzut zi de zi cum politicienii corupți se îmbogățesc zi de zi pe spatele lor, ce însemnă legea fundamentală a unui stat și de ce aceasta nu trebuie încălcată niciodată. Statul de drept nu se construiește cu încălcări ale legii, lucru pe care îl știe și Sandu, dar acesteia nu îi pasă. Susținerea populară pe care o are o folosește în mod cinic, pentru a-și aduce partidul la putere.

 

Nu este prima dată când Maia Sandu joacă altfel, încălcând principiile pe care le clamează.

 

Cu toate acestea, chiar dacă Maia Sandu are o susținere mare acum, în cazul în care va pierde și a treia bătălie la Curtea Constituțională, lucrurile se pot schimba în rău.

Fenomenul cel mai periculos care se va putea înregistra în următorii ani va fi cel înregistrat și în România în anii 2000.

Un blocaj la nivelul statului, cauzat doar din ambiția Maiei de a ajunge la anticipate, ce ar putea duce la o degradare totală a nivelului de trai, alături de proiectarea imaginii de ”neputincios”, ”incapabil”, ar duce la o dezamăgire totală și la creșterea popularității unui partid extremist, de genul celui condus de Renato Usatîi.

În România anilor 96 CDR a câștigat puterea, venind pe un val mare de entuziasm. În 4 ani a reușit să dezamăgească complet, iar românii au avut de ales între Ion Iliescu și extremistul Vadim Tudor.

 

Maia Sandu începe să piardă încet, încet elita din Republica Moldova, pe acei oameni care știu foarte bine ce înseamnă încălcarea Constituției. Cel mai rău va fi când va începe să piardă procente serioase din cauza faptului că nu a reușit să livreze pe măsura așteptărilor. Un nou eșec la CCM poate fi momentul de inflexiune când lucrurile se vor îndrepta spre eșecul politic al Maiei Sandu.

 

Referințe:

https://www.constcourt.md/ccdocview.php?tip=hotariri&docid=762&l=ro

https://deschide.md/ro/stiri/politic/80854/DOC–Asul-din-mâneca-Maiei-Sandu-Hotărârea-Curții-Constituționale-care-ar-permite-președintelui-dizolvarea-Parlamentului.htm

https://independent.md/dizolvarea-parlamentului-este-posibila-dupa-23-martie-sergiu-litvinenco-explica-in-ce-mod/

https://newsmaker.md/ro/maia-sandu-nu-va-desemna-alt-candidat-la-functia-de-premier-si-va-astepta-data-de-23-martie/

13 comentarii

 1. „…Un nou eșec la CCM poate fi momentul de inflexiune când lucrurile se vor îndrepta spre eșecul politic al Maiei Sandu…”____—-___ e doar o jurnalistica „iesire din scena”(final de articol), sau o dura profetie, de care MS a mai avut parte?!

  .-II-Societatea Timișoara, protest împotriva atacurilor la care este supusă jurnalista Brândușa Armanca ( 01.03.2021)——____——- ar trebui aduse nume concrete (si exemple), as cam paria ca toate suna f. romanesti, de fapt ‘spiritul de la Timisoara”, a fost diluat pana la pulverizare, conform proportiei demografice, adica a fost complet romanizat…Sa nu ne imbatam cu apa polara, (asa-zisa) revolutia romana a inceput datorita unui pastor protestant UNGUR, iar cei care au amplificat evenimentul, NU au fost romani, au fost enoriasii locali, care -IN IMENSA MAJORITATE- erau unguri, poate ceva svabi si -desigur- din familii mixte…iar acestia au fost o minoritate, iar cand majoritatea a preluat cursul „revolutiei”, totul a devenit precum in celebra fraza rostita de personajul principal din „Profesionistii”: ” The revolution? When the shooting stops, and the dead are buried, and the politicians take over, it all adds up to one thing: a lost cause.”-Exact asta s-a repetat si in Romania, randul doi de trepadusi cu ifose de politicieni,( mai toti romani verzi), au preluat conducerea si in Timisoara si” in toata tara” si am ajuns la cea ce eu spun de 30 de ani, si iata ca si un economist (onest, se pare) o spune:”Romania, scoasa la taraba: Teoria unui economist despre cum ne sabotam si vindem tara ieftin”( Adrian Caciu).Iar daca acest economist este si curajos constant, ar trebui sa ceara prietenilor, rudelor, etc., sa-l propuna pentru functia de PM, prin CONCURS, catzaitul ar pierde cel mult cu nota 2…

 2. Udrea, 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu- 5 ani, Andronic – achitat în dosarul campaniei din 2009 (02.03.2021)(…)___—-___ 8 ani si 5 ani(cu executare) suna destul de bine si frumos (desi se putea si mai mult), este aproape ca in „Visul unei nopti de iarna”, dormita la 19 gr.C , dupa o cina sanatoasa, insa totul se poate transforma in cosmar, avand in vedere ca SENTINTA NU ESTE DEFINITIVA(inca), oare cate decade ii trebuie justitiei romane sa dea un vedict definitiv?!

 3. Cetățenii RM țin cont de faptul ca această constituție a fost violata in mod constant si pervers de cel care acum „explica foarte bine”, de fostul presedinte al CS care modifica constituția de fiecare dată cănd trebuia ajustată la planurile mafiotului fugar Plahotniuc de capturare a statului. In textul constituției nu veți gasi nici un articol care ar obliga presedintele sa desemneze candidatul unei majoritați parlamentare. Mai mult ca atat, in constituție nu este scris despre majoritate parlamentara, ci despre partide parlamentare: „Presedintele desemneaza candidatul la functia de prim ministru dupa consultari cu partidele parlamentare”, puct. Presedintele desemneaza, nesilit, din propria convingere ca o face in interesul cetatanilor. Hotarirea CC din 23 februarie este bazata pe Hotararea CC din decembrie 2015, cand Plahotniuc, cumparând 33 deputați din alte partide la cei 19 pe care ii avea in rezultatul alegerilor, a hotarât sa se impuna in fruntea guvermului, dae a fost respins de presedintele Timofte. Si atunci acest Alexandru Tănase a scos o Hotarare CC ca sa oblige presedintele Timofte sa-l desemneze pe Plahotniuc, inventand aceasta majoritate care ar avea ultimul cuvint. Insusi spiritul constitutiei de consultari cu partidele parlamentare este de a desemna un candidat care va avea sprigin politic in parlament, ca partidele care inainteaza un candudat sa-si asume programul de guvernare. Strãngrea haotică a semnaturilor pentru ca sa ajunga voturi nu are nimic cu spriginul politic, cu asumarea guvernarii.
  Daca nu stieați acest Tanase a modificat constitutia si la articolul modului de a alege presedentele. De la alegerea presedintelui in parlament s-a trecut la alegerea directa de popor fara ca se voteze aceasta modificare in parlament, fara consultari cu poporul la un referendum, pur si simplu CC a anulat acest articol din constitutia din 2000, revenind la constituția veche. Dar nu s-a anulat tot articolul inegral, numai modul de a alege presedintele, dar limita minima de varsta 40 ani a ramas cea din constituția anului 2000. Prin aceasta Hotarare CC Plahotniuc si-a rezolvat 3 probleme: a pus capăt protestelor masive de luni de zile (toti liderii politici s-au avantat in camanie electorala), l-a eliminat pe Renato Usatii din pretendenti care ii facea concurența lui Dodon, fiind mai bine cotat in sondaje si si-a facut conditii sa-l faca presedinte pe partenerul sau Dodon fara ca sa-si stirbeasca imaginea de „proeuropean” votandu-l in parlament. Ultimul care trebuie sa se dea cu parerea despre respectarea constituţiei este acest fost presedinte al.CC.
  Astazi aceasta majoritate e stansa de 2 fugari dați in cautare, implicati in furtul bancar Plahotniuc si Shor, primul a mai capturar statul si a uzurpat puterea in perioada 7- 14 iunie 2019, al doilea fiind condamnat in prima instanta la 7,5 ani de puscarie si de Dodon care are un dosar pentru finantarea ilegala din surse externe a partidului. Justitia pâna azi e la cheremul lui Plahotniuc, cateva zile in urma a facut un raport procurul general si a declarat ca duce un adevarat război cu judecatorii care blocheaza toate miscarile procuraturii de finaliza ancheta pe dosarul furtului miliardului $.
  Maia Sandu duce un razboi pentru ca sa avem sansa de avea un parlament in care cel putin 51 deputati sa nu fie imolicati in dosare penale si sa voteze o lege care ar permite curatarea sistemului justitiei de acesti judecatori. In decembrie acest proiect de lege a fosr inaintat in parlament si a fost blocata de majoritatea Dodon-Shor-Plahotniuc, care vreau sa-si instaureze si un guvern.

 4. Franța luptă împotriva precarității menstruale
  În multe țări, cheltuielile legate cu procurarea lunară a produselor de igienă intimă constituie motiv de precaritate economică.(Ioana Moldovan-02.02.2021)
  „…8 Martie bate din nou la ușă,… „…Mesajul se referea tocmai la această inegalitate care trebuie să înceteze…”____—–____sant situatii -ca aceasta- cand trebuie plusat si pentru egaltate, insa echitatea sociala ar trebui sa fie telul prim si ultim al unei societati, si anume-daca vorbim de egalitate- egalitatea in oportunitate, si de la acest punct oricine isi poate crea situatia personala dupa cum doreste, evident raportat la propriile capacitati individuale, fie intelectuale sau de alta natura (sportiva, etc.), cea ce -automat- trebuie sa impuna formarea salariilor incepand de jos in sus si nu invers, precum in Romania, in care nici O SUTA MII de indivizi(salariati si pensionari DE STAT), castiga lunar(si oficial, altfel castiga mult mai mult) si de peste 30X(!!!) salariul minim pe economie, chiar daca este evident ca aceasta casta(conducatoare) este una doar una de PARAZITI, total supranumerara…Iar noii sefi , gen catzu si orban, sunt -prin tot ce fac- aliatii parazitului suprem(i-han) si prin diverse trucuri si tergiversari, prpetueaza starea sociala, evident una de polarizare economica extrema, si -culmea!- exact impotriva celor care sunt singurii care muncesc, in aceasta tara si merita o rasplata doar corecta, as cum parazitii oficializati ar trebui masiv redusi numeric si platiti -salarizati- tot doar corect, adica cel mai mare salariu la STAT sa fie de 3X fata de actualul salariu mediu, iar cea mai mare pensie de 2,5 X, in timp ce salariul minim trebuie sa fie adus cat mai aproape de cele mediu, practic toate valorile trebuie arondate cifrelor medii , asa cum deja se practica in alte tari, Norvegia fiind exemplul perfect, unde toata lumea traieste, material -practic- ca si Casa Regala…///2- vorbind de oportunitati, profit de acest spatiu pentru a multumi autoarei( I M) si pentru abordari de teme atipice, si (inclusiv redactiei) pentru postarea lungului comentariu despre Darwin(la ultimul articol), mai ales ca in acele zile, in absolut toate site-urile romanesti, survolate de mine nu am gasit nimic despre aceasta uriasa personalitate, semn grav, dar clar ca, biserica nationala(parte solida in casta parazitilor) isi face bine „lucraea” de indobitocire si tinere sub teroare, a maselor…Si -tot la subiect- vreau sa promovez o postare video in care primele imagini -ca rasfoirea unui calendar- sunt doua afise ale timpului, cu doua din operele lui Ch.Chaplin, concret este vorba de „historicus Joe” care la piesa Celluloide Heroes”* are o compilatie video de monstri sacri ai marelui ecran, si -asa cum am zis- incepe ce CC,si -interesant, printre marile nume sunt expuse si cateva dintre cele romanesti (macar origini), care au facut cariera la Hollywood, este vorba de E.G. Robinson (emigrat din Bucuresti), Bella Lugosi(adca Bella Logojeanul) emigrat din Lugojul timpului(sub stapanira ungara) si Lauren Bacall, a carei mama este din Iasi), iar pentru ca sunt trecuti in revista doar actori, lipseste marele regizor Jean Negulesco( emigrat-initial la Paris- din Craiova-inhumat in Spania), cel care a avut-o si pe L. Bacall (alaturi de Marylin Monroe), in una din celebrele sale pelicule ” How to Marry a Millionaire”…(*-video-audio este cu trupa britanica Kinsk-si respectivul hit- trupa care in piesa „I’m not like everybody else”, da un solo de chitara rarisim pentrru orice epoca si chiar unic pentru acele timpuri ale tehnicii si tehnologiei instrumentului respectiv, practic prin aceasta piesa , Kinks surclaseaza -la acel punct- si trupa Beatles si Rolling Stones..

 5. De ce e murdară oglinda. Solidaritate cu Melania Cincea
  Viteza cu care se extinde mahalaua în presa românească e năucitoare.

  (Brindusa Armanca)”…să apeleze la justiție….”____—–____ corect si inca -consider-cea mai pertinenta solutie si legal si moral, am citit(la sursa) nebunia lui ninil nihil (asa ii spuneam ani in urma, cand imi cenzura postarile pe pagina sa), totusi, nu am banuit ca individul poate decade atat de mult, se pare ca (2 lucruri), este imbarligat cu cineva „mare”(in judet), adica un procuror-sef care-l tolereaza si nu vrea sa stie cum a facut acest individ averi si (doi), se pare ca frica a inceput sa-l macine, frica , ca „cei 3 cavaleri ai dudomonarhiei” se duc -rand pe rand- in „vacanta” , in statiunea Ocnele Mari, dragnea este deja acolo, pare aproape sigur ca si taratzeanu e pe urmele sale si -de ce nu- si acest ninil nihil, care a facut averi prin santaje,escrocherii, amenintzari , in sfarsit prin furt si inselaciune, practic a deposedat zeci si zeci de cetateni de pamant si alte bunuri perene… iar acum,- este evident- peste jigodia de care suferea, a fost plesnit si cu o forma de turbare fulminanta, numai asa se explica textul respectiv, in care doar urla , fara sa probeze absolut nimic, pur si simplu „articolul” este o comprimare de calomnii, defaimari si insulte marlanesti, la adresa unei jurnaliste oneste dar incisive, pe care o citesc de peste 10 ani si inca nu am gasit ceva de reprosat in gandirea sa si in ce scrie…Asa ca si eu ii cer Melaniei Cincea sa-l actioneze in judecata pe individ, si -mai mult- trebuie sa insiste si pe partea preventiva a rolului justitiei si -astfel- sa ceara autoritatilor sa-l oblige pe ninil nihil la un examen psihiatric, individul expune clar comportamentul unui terorist domestic, in devenire, la prima mare ocazie de frustrare, este gata sa incendieze o gradintza sau sa intre cu masina peste un grup de oameni, in sfarsit , individul arata fara dubii ca mai are doar un singur click pana la comiterea violentei supreme asa ca -preventiv- trebuie pus intr-o clinica (spital) de specialitate, pentru 30 de zile, necesare evaluarii, iar -simultan, interzicerea unor drepturi, precum purtatul de arme(banuiesc ca are) si chiar deplasarile nocturne si -evident- interdictia de a mai „scrie”, sau de a mai participa la dezbateri, etc., in public…”///-II- Toxicitatea AUR(Melania Cincea)”…albit miraculos printr-o sentinta judecatoreasca…”—-___—- aici rezida cheia de plumb a societatii romanesti, justitia( asa -zisa justitie), populatia s-a crezut izbavita prin actul de justitie (corect) al eliminarii dictatorului ceausescu( desi la modul fortat, pentru a satisface interesul si dorinta de razbunare a lui iliescu), insa in Romania au ramas mii si mii de alti ceusesti, inclusiv in justitie, sistem care -prin definitie si in orice tara- are rolul suprem in a conduce natia, chiar daca aparent, pare altfel..Adica politicul ar fi forta suprema, etc., in realitate politicul este efemer numai justitia este perpetua, iar infiltrarea acesteia cu mafioti politic, permite ca politicul sa zburde in ticalosii fara teama ca va fi sanctionat…Si asa cum am spus si la articolul doamnei Brandusa Armanca, singura solutie (si in cazul cu ninil nihil) este apelul la justitie, oaze de verdeata se regasesc si iin cele mai intinse pustiuri…

  1. Barbatul care l-a amenintat cu moartea pe Raed Arafat, internat fortat dupa sase luni la Psihiatrie(…)____—-____Iata si un precedent servit la timp, numai ca -asta e adevarul- Melania C. nu este de „valoarea” lui arafat, totusi justitia ar trebui institui ce spuneam mai jos si in acest caz, in realitate , intr-o reala democratzie mai degraba s-ar face caz de cetateanul (mai) de rand(M.C.) , decat de un grangure din varful ierarhiei, care si-a asumat -din prima zi- si acest risc, ca o parte din populatie sa nu fie de acord cu el si sa-i spuna parerea in forme dure…Mai mult , situatia dezastruoasa actuala (sanitara) a fost si este girata de acest individ, in opinia mea el si cu dr.belciug( care s-a ascuns dupa imunitatea parlamentara, stiind ce a lasat in urma sa) ar trebui anchetati si pusi la ocna pentru macar 10 ani, iar cei 3 mari „cavaleri ai Apocalipsei”( orban, catzu si -mai ales- i-hann)-plus seful armatei care a condus operatiunile antipandemie, pentru un timp- trebuiesc -deasemeni- pusi sub acuzare pentru genocid medical , chiar daca prin incompetenta, zeciile de mii de romani moriti prin corona, NU sunt doar morti ,SUNT ucisi de conducerea tarii, care a luat cele mai idioate masuri, dar au facut-o doar pentru a umple buzunarele si conturile clientelei(si a lor, desigur, mascat), practic nici in ceasul al 17-zecelea nu vor sa salveze ce mai este de salvat, ei continua „strategia” numaratului de morti si invartitul in jurul cozii, exact cum face si boala, se duce si se intoarce, pentru ca nu se iau masurile necesare , explicate de zeci de ori, iar in primul rand trebuie inteles ca acest razboi este unul de uzura, de gherila, de hartuiala, in care omul face jocul virusului-culmea, in mod constient!-, care -chiar inconstient- este mai destept decat omul, desi prin actiuni bine gandite, poate fi rapid eliminat, sau redus la forma de sporadic, ca multe alte boli contagioase…

 6. Presedintele Iohannis, despre clasarea dosarului „10 august”: „Solicit Ministerului Justitiei sa explice public cum s-a ajuns aici”(…)///-2- – Europarlamentarul Ramona Strugariu, despre solicitarea presedintelui Iohannis pe marginea dosarului 10 august: „De ce nu a cerut activ solutii inainte?”(…)///
  -3- StirileProTV.ro: Explicatia tinerei din Moldova care s-a dezbracat in semn de protest in fata politiei. Umilintele la care a fost supusa
  Explicatia:”… hartuire sexuala facuta de politia de frontiera…”____—–_____are dreptate Ramona S., insa asta este tehnica iohanista, el -practic- este un vanator de greseli, pentru a se arata singurul care rezista vremurilor, vezi cazurile cu ponta, cu orban , cu incendiile din spitale, si altele, desi el este principalul responsabil pentru tot ce se intampla in toata Romania… cat despre „tanara din Moldova”( am urmarit filmuletul), cu cat mai multe asa „protestatare” cu atat mai frumos, precum in vorba cea” cele bune sa se adune, cele rele sa spele putina!”…Cred ca un grup de „elita” bine organizat(adica bine dezbracat!) ar face ceva impresie-mai-mult-decat-placuta si la Bruxelles, in fata cladirii UE….

 7. Raed Arafat, despre posibilitatea unui lockdown in toata Romania. „Noua tulpina devine predominanta peste tot”(…)____—-____”Tot raul e spre bine”, zice o vorba, insa NUMAI daca este valorificat in acord cu realitatea, este clar ca numarul mare de infectari si decese continua, si ca numai o actiune pornita de la zero si continuata perfect (in secventele ei) poate ameliora-chiar termina- situatia, iar situatia din Romania tinde sa devina cea a judetului Timis, asa ca actiunea ce trebuie executata rapid este -DA!- de lockdown al intregii tari, dar la modul cel mai strict imaginabil, iar in aceste saptamani, mers din casa in casa si vaccinata toata populatia eligibila, in timp care sa fie record, iar aceasta se poate obtine prin cerere de doze de vaccin de la firmele producatoare dar si de la tarile europene care vor sa participe la experiment, care trebuie sa-si”rupa” din alocatia lor cateva zeci de mii doze si sa le trimita Romaniei, si -in acelasi timp- sa trimita si cateva zeci de persoane calificate medical, pentru a participa la acest experiment(care NU are nicio minima latura, parte negativa), iar in urma acestei actiuni (cu inca 2 saptamani de carantina , pentru persoanele CARE VIN in Romania- numarand de la data zilei cand sunt incheiate vaccinarile in Ro.) toata lumea va sti ce este de facut…Consider ca este o oportunitate pentru Ro. sa faca acest experiment, desi ar trebui(ca cei abilitati) sa preia idea mea si sa o expuna f. vocal la ONU si OMS, anume idea principala, INCHIDERE PLANETARA cu cateva dezinfectii planetare , succesive, timp in care( trebuie sa fie sub 2 luni) toata populatia globului trebuie vaccinata si astfel se poate face intoarcerea spre activitatile normale, altfel problemele economice se vor amplifica si -automat- vor agrava pe cele sanitare existente si chiar vor aduce, altele noi…

 8. Tu mai bine ti-ai cauta de treburile tale,dar sa nu critici actiunile sefilor de stat strain.Pe tine asta nu te priveste deloc.Ocupate de presedintele tau si comenteaza actiunile sale.Numai de asta sunteti buni sa comentati ceea ce voi nu sunteti in stare nici atit sa faceti.Dupa parerea mea,ea procedeaza corect pentru ca vrea ca poporul sa voteze asa cum a mentionat la mai multe emisiuni TV.Si nu va bagati nasul,unde nu va fierbe oala.Nu e treaba voastra ce se intimpla in Moldova.Daca nu locuiesti in Moldova,nu te da cu parerea,caci parerea ta nu conteaza absolut de loc.Presedintele vrostru conduce tara cu mult mai rau,dar jurnalistii moldoveni nu critica asa ca voi actiunile lui pentru ca nui intereseaza.Are 3 luni de cind e la conducere si voi vreti ce sa faca,sa va puna totul pe tava.Sau poate va irita faptul ca ea e prima femeie presedinte?

 9. Un guvern fricos
  E în natura guvernărilor românești ca interesele și „rațiunile” de partid să fie mai puternice decât cele de stat și să primeze aproape întotdeauna.”(Cristian Campeanu)___—-___”Un guvern fricos” ? Continulul art. este ok, altfel titlul este cel putin ambiguu, pare a disculpa conducerea tarii, pentru ca -vezi, domnule!- ” e si ei oameni”, iar frica este omeneasca!… In realiatate si acest guvern aste doar unul ticalos, criminal pana la genocidal, exact cum au fost toate de dinainte, girate de pres-edintele tarii, oricare ar fi fost…Totusi daca este si un dram de frica in ei, atunci acela este pentru eventuala pierdere a ciolanului si chiar o pedepsire(cumva) din partea papusarilor din spatele scenei, cei care conduc de fapt tzara, adica fosta securitate si nomenclatura, care AU PUTEREA REALA, prin BANI, adica prin PENSII URIASE, cu care au deschis afaceri si -bani- cu care cumpara pe oricine, vladica sau opinca…Daca acesti banditi oficali acum, chiar ar fi pentru popor si pentru scoaterea tzarii din aceasta nenorocire, ar TERMINA cu aceasta IMENSA CLASA DE PARAZITI(desi, ca numar, infima, raportat al populatia de peste 20 milioane), care prin SALARII si PENSII URIASE, la stat, greveaza asupra bugetului si -evident- DETIN REALA PUTERE IN TARA…

 10. Adevarul.ro: Cumulul pensiei cu salariul: una vorbim, alta fumam la guvernare. Ce pensionari speciali are Cabinetul Citu(…)____—-____ acest catzu, un fariseu mizerabil, pare a fi un mincinos patologic(in anumite circumstante, scuzabil), insa nu este decat un individ vicios si pervers care vrea sa dea impresia de semizieu, laudele sale deshantzate( cu „vom face lucruri fantastice”, ” ne vom imprumuta cu dobanda negativa”) sunt expresia palavragismului suprem, in realitate Romania -in ultimul an(cu el ministru de finante si-acum- prim ministru) a facut cele mai mari imprumuturi si are cea mai mare contractie economica, tocmai pentru ca acesti 3 nenorociti(i-han, orban si catzu), plus alti catziva, sufera de o incompetenta criminala sau sunt de’a dreptul criminali, oricum au avut si au la indemana solutia demisiei, insa aceste capuse niciodata nu vor renuntza la ciolan si posturile din care distrug natia…///
  -II-Sorin Cimpeanu: „Daca nu acceptam injumatatirea numarului de elevi in clasa, ministrul Sanatatii nu semna ordinul. Am ales raul cel mai mic”(…)—–___—— in sfarsit, cineva ajunge la concluzia si sugestia pe care eu am facut-o inca din Aprilie sau Mai, anul trecut,oricum pierderile sunt imense, in toate directiile si la toate nivelele, problema este ca gradul de difuzare a bolii este atat de mare incat chiar si actiunile corecte, bune, nu mia rezolva mare lucru, decat daca sunt extinse la toate aspectele sociale nationale si -si mai bine, mai eficient- la cele planetare….

 11. Virgil Musta, despre explozia numarului de noi infectari: „De trei saptamani ne confruntam cu un numar foarte mare de pacienti COVID”—–____——-cred si eu, la anarhia medicala si -in intreg- sociala, care exista(insa produsa si chiar dirijata de clasa conducatoare) era f. predictibil ca viroza sa aiba un nou puseu cu multe infectari si decese, cea ce mi se pare criminal este , insa, faptul ca se orbecaie in acelasi cerc vicios, in timp ce rezolvarea este deja explicata, cu atat mai mult acum , cand exista si vaccinul, trebuie doar o actiune la nivel national, sinergica si efectuata in cel mult 2 saptamani, dupa care se va „da liber” la orice, adica toata lumea se va intoarce la munca, calatorii, etc., cu mentiunea ca autoritatile trebui sa alerteze m permanent populatia ca trebuie sa poarte masca(in aglomeratii), sa mentina o distanta ‘sociala”, insa optional(desigur), cei care vor respecta in continuare regulile(practic usor de „suportat”), vor avea mult mai putin de suferit, chiar si cu referire la alte probleme medicale, ex., cele agravate de poluare…

 12. iohannis: Nu avem în vedere un lockdown de Paști. Starea de alertă va fi prelungită
  ( 09.03.2021)___—-___deci nu DE pasti(” sa nu se faca turburare in norod”), dar -f. probabil DUPA sarbatorirea pastelui, este evident cat de criminal este acest i-hann si gasca lui, permite ca sa mai moara multi romani (cu timpul nevenit), doar pentru a nu supara popimea turbata dupa incasarile pe care le fac cu asa prilejuri, din care NU platesc taxe, mai mult, comit cea mai perseverenta evaziune fiscala, eventual „cotizeaza” catre i-hann , catziu&catzeii, etc., cu ceva sacoshe, burduJite cu hartii de o suta…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: