Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine poate duce PNL la victorie în 2024? Orban sau Cîțu?

Cine poate duce PNL la victorie în 2024? Orban sau Cîțu?

Lupta pentru câștigarea președinției PNL intră în linie dreaptă. Până la acest moment, doar Ludovic Orban și-a anunțat oficial candidatura. Florin Cîțu ar vrea să candideze, spun surse liberale, dar până la acest moment nu a anunțat nimic oficial.

Aceste alegeri interne au o importanță deosebită, deoarece cel care va câștiga președinția va conduce, teoretic, partidul până în 2025. Viitorul președinte al PNL trebuie să își conducă partidul în alegerile ce vor urma în 2024, an electoral în care se vor cumula atât alegerile pentru președintele României cât și cele parlamentare și locale. Va fi un an greu pentru toate partidele, iar de data aceasta vom reveni la tipicul campaniilor din anii 90, când candidatul la prezidențiale era vioara întâi și în lupta pentru parlamentare. Prezidențiabilul era în centru campaniei, el reprezenta vârful de lance, strategia campaniei se făcea astfel încât să fie scoase în față calitățile profesionale și umane ale acestuia.

Până acum, partidele își nominalizau președintele partidului și pentru candidatura la președinția țării. Atât Traian Băsescu, cât și contracandidații săi, Adrian Năstase sau Mircea Geoană, cât și Victor Ponta și Klaus Iohannis își conduceau partidul. Până și Viorica Dăncilă a fost pentru o perioadă scurtă președintele PSD în momentul în care a intrat în lupta pentru prezidențiale.

 

Va putea vreunul dintre cei doi liberali Orban sau Cîțu să își conducă partidul spre victorie în 2024. Are vreunul dintre ei anvergura necesară să candideze pentru președinție?

 

Ludovic Orban este un politician care a dus multe bătălii, a reușit să ajungă președintele partidului, să preia guvernarea și să fie premierul României pentru o perioadă. Aici trebuie spus că dacă președinția partidului a câștigat-o prin forțe proprii, bătăliile electorale ce au urmat și preluarea guvernării s-a făcut cu ajutorul lui Iohannis. Fără implicarea președintelui la referendum, dar și în celelalte campanii, probabil PNL obținea un scor mult mai mic. De asemenea, faptul că președintele a ales să fie paratrăsnetul guvernului Orban, a oprit din scăderea partidului în alegerile generale de anul trecut.

Orban este un om politic cu mare experiență, dar este consumat. S-a erodat atât din cauza crizelor pe care le-a traversat în vremea în care conducea guvernul, dar și din cauza timpului.

Se poate vedea în sondaje că este sub scorul partidului și este greu de crezut că va mai crește și că se va putea relansa.

Florin Cîțu este mult mai nou în politică. A fost adus de Alina Gorghiu acum 5 ani. Are privilegiul să fie premierul României, dar nu are și toate pârghiile politice, tocmai pentru că nu conduce și partidul. Nu are experiență politică, s-a văzut și în prima criză guvernamentală – demiterea lui Vlad Voiculescu – că a acționat pripit și nu și-a anunțat colegii de alianță.

Cîțu are o mare problemă. Comunică foarte greu, nu are dicție, abia poate fi înțeles în momentul în care are o ieșire publică. Mai bine citești o știre scrisă despre ce a spus Cîțu, decât să îl urmărești pe acesta în direct. Chiar dacă multora ar putea să li se pară banal acest lucru, o problemă minoră, este exact contrariul. Un lider trebuie să însuflețească masele și acest lucru îl va face doar folosindu-se de un speech bun.

Cîțu nu are experiență politică, nu este un bun orator, dar este un bun economist. E principala calitate ce îi este atribuită și acest lucru ar putea să îl ajute mai ales în contextul viitor.

Spre deosebire de Orban, fiind mai fresh, am putea spune că premierul actual al României are șanse mai mari să crească, are spațiu electoral și ar putea fi o soluție mai bună, mai ales dacă și-ar corecta defectele.

Doar că liderii filialelor, cei care până la urmă fac jocurile la Congres, nu se gândesc neapărat la viitorul partidului, la mizele pe termen mediu și lung, ci mai degrabă la beneficiile pe care le-ar putea obține pe termen scurt.

Orban are toate șansele să câștige acest congres, deoarece el are încă pârghiile și împarte posturile. Lupta între el și Cîțu reprezintă lupta dintre un om care face parte dintr-o echipă și lupul singuratic. De-a lungul timpului, Orban a ajuns să cunoască membri simpli din filiale, să socializeze cu aceștia, pe când Cîțu încă nu este asimilat de partid, nu este văzut ca unul de al lor, ci doar un om împins de la spate de fosta președintă a partidului.

Chiar dacă în ultimul an în PNL s-a creat o opoziție puternică la adresa lui Orban, chiar dacă această tabără ar putea să întoarcă jocurile la Congres, pentru mulți dintre aceștia, Cîțu nu este o soluție.

PNL are o misiune grea. Trebuie să aleagă între un om erodat politic și unul care nu are calități de lider, un ”lup singuratic”. Orban nu mai are suflu necesar să câștige un rând de alegeri, iar Florin Cîțu nu are șanse să câștige un Congres.

 

Ar putea să apară un al treilea candidat la acest moment? Greu de crezut, dar nu imposibil.

 

Dacă PNL va rămâne în această ipostază și va avea de ales doar între Cîțu și Orban, probabil vom vedea un partid din ce în ce mai slăbit atât din cauza meciului intern premier-președinte partid, cât și din cauza certurilor dintre tabere. Nici Orban, nici Cîțu nu vor putea conduce partidul spre victorie în 2024.

9 comentarii

 1. „…cîțu are o mare problemă. Comunică foarte greu, nu are dicție, abia poate fi înțeles…”___—–___ problema care poate fi pur anatomo-fiziologica, insa poate reprezenta si o problema mentala, adica un anume grad de retardare mentala…Oricum, catzu are o problema, iar marea sa problema este ECONOMIA TARIII… ///b-„…orban a ajuns să cunoască membri simpli din filiale, să socializeze cu aceștia,…”___—-___ mai pe scurt si intelesul tuturor, orban a stat la o rachie mai cu toata suflarea penelista !/// „…2-„…pe ultimele locuri aflându-se opt universități cu un singur punct, printre care și UAV…”___—-___citat adus de la articolul in care se spune ca rectorita-plagiatoare din Arad, a chemat lumea la judecata, citat care expune o realitate, cred ca trebuie (sau AR trebui) ca sa existe si o metodologie (bazata pe aceste punctaje), pentru a remedia asa situatii, iar aceasta nu poate fi decat DESFIINTAREA unor asemenea „universitati”, daca stau chiar si numai 2 ani pe locul ultim, chiar daca punctajul dintr-un an ( din cei doi) ar creste -cumva- dar ramanand sub 25% din punctajul de varf… Plus, odata rezolvat cazul din punct de vedere academic, respectiva persoana trebuie sa restituie banii pe care i-a incast IN PLUS( evident), prin frauda, altfel justitia ramane tot oloaga , nu numai oarba…Insa -probabil, f. probabil- si cazul acestei neWWoman, va fi „rezolvat” precum cel al lui newman, adica cocolosire si mutare in alta pozitie de capusat, iar aceasta tocmai pentru ca intreg sistemul academic si cele ” doua academii romane”, sunt capusate si sufocate de alte sute de asemenea exemplare… Cea ce este f. „normal” pentru Romania, unde insasi seful suprem este un individ cu pretentii de new Newton, dar care este doar um amarat care se tine de fusta nevestii, colindand bisericile…

 2. MApN creşte miza: solde triplate pentru rezerviştii voluntari. Cât încasează un astfel de militar chiar dacă stă acasă

  „Presedintele klaus iohanis a promulgat legea…”____—-____Criminalul acesta este extrem de parsiv, nu este chiar atat de dobitoc precum zic chiar nemtii „lui”, in sfarsit, stie cum sa loveasca in nivelul de trai al majoritatii ( oricum, cel mai scazut din UE), arunca -in plus- milioane , lunar, pe persoane care sunt f. apte de munca dar fac pe soldatii „la nevoie”, in loc sa creasca pensiile minime a peste un milion de romani, care mor pe capete , nemaiputand sa-si cumpere mai nimic, inclusiv medicamente… Iar -de curand- chiar NATO a declarat ca „niciun stat membru NU se afla sub nicio amenintzare”, deci mai degraba armata romana ar trebui redusa cu macar 75%, insa acesti banditi -cu ihan in frunte-au nevoie si de rezervisti platiti, tocmai pentru a suge la sange, banul public…

 3. Arhiepiscopul Teodosie despre rolul femeii in Biserica: „Aceasta este conditia ei. Ea nu poate fi perpetuu intr-o rugaciune, pentru ca are conditia slabiciunilor sale”(…) ///2- Arhiepiscopul Teodosie critica ortodocsii care au botezat copilul unei familii de catolici: „Au facut un lucru rau, gresit. Sa se spovedeasca si sa se caiasca pentru acest pacat”(…)
  ——____——onanistul asta batran si mputzit, cu barba ce-i colcaie de paduchi si mucegaiuri, este de o nesimtire rar intalnita, si nu numai misogin, dar total homofob, probabil el vrea sa-i pradeze din nou pe catolici, ca – de!- doar ortodocsismul este cel drept, iar dupa alte recente declaratii, cred ca vrea sa rupa Dobrogea de bor si sa o treaca (macar religios) sub patronajul altei biserici…. Inca odata, apel catre procurorii care l-au avut sub reflectoare de cateva ori, reluati anchetele si aruncati-l pe milog, la inchisoare, si -nicio grija- domnul se va ingriji, si va deschide usile ferecate ale ocnei, si-l va elibera pe „robul sau”…

 4. „AUR are sanse sa ajunga al doilea partid din Romania la urmatoarele alegeri”. Ce se ascunde in spatele intentiilor anuntate in Republica Moldova
  (Bianca Ion-Joi, 06 Mai 2021, ora 20:00)___—-___fie ca aceasta Bianca este :”Biancaneve e i sette nani”, fie ” Biancaneve e i 40 ladri”, este greu de crezut asa ceva, INSA sa nu uitam ca , cu „Vox Populi, vox Dei” ( in special cu V.P cel mioritic!) . nu te poti juca, in fond , Romania a devenit imparatia paradoxurilor…

 5. Ioana Mihaila, noul ministru din sanatate:„Cel mai frică îmi e că nu voi apuca să finalizez sau să pun pe drumul cel bun reformele pentru care am venit aici”///____—-____Instabilitatea( si ageamismul cronic) la varful de conducere al tarii( care genereaza acelasi lucru la urmatoarele nivele), garanteaza toate „marile succese”, iar cativa ani in urma, chiar l-am prezis si pe cel de mai jos.:”Metehnele romanesti care au dus la esecul laserului de la Magurele: Angajari pe pile si salarii astronomice. „…Un alt motiv pentru care nu s-a atins ținta: au fost alegerile din decembrie, care prin schimbarea de guvernanță au întârziat inevitabil lucrurile. Această instabilitate și schimbare de conducere…”

 6. Citu: Pandemia a aratat cat de importanta e solidaritatea europeana; apartenenta la UE inseamna si acces la suficiente doze de vaccin(…)///2-Cele doua motive pentru care ar fi necesara o a treia doza de vaccin anti-Covid(…)///
  3-OMS: Tulpina descoperita in India este mai contagioasa si prezinta caracteristici care ar putea reduce eficienta vaccinurilor(…)/// 4-Avertismentul OMS despre noua tulpina COVID depistata in India. „O problema la nivel global”—–___—– Sigur ca -vrand- nevrand- Romania este in aceiasi barca cu toata Europa, insa – si sunt destule dovezi- NU vaccinarea este iesirea din situatie, ATATA timp cat este total nesincronizata , la nivel global, pentru ca Europa nu este o zona insulara si izolata, dimpotriva… Si -apoi- cate vaccinari trebuie sa indure bietul om, pana cand se va transforma in homo vaccinicus si va incepe sa se miste vaccilant, dupa care colapseaza?! Vaccinurile trebuie rezervate pentru alt tip de boli, aceasta „gripa” se poate anihila prin masuri generale , insa NUMAI sincronizat si NUMAI la nivel planetar, urmate de masuri luate regional si local, pentru a mentine starea de „sterilitate” castigata…Desi numarul imbolnavirilor( si deceselor) scade-in Romania(daca nu cumva-stiind naravul sistemului- cifrele sunt masluite grosolan)- reducerea si destinderea restrictiilor, ESTE O GRESEALA, de fapt la acest moment ar fi trebuit inasprite restrictiile , pentru ca (impreuna cu vaccinarile) sa juguleze la maximum posibil , evolutia bolii, cea ce se comite acum, este echivalent cu ” a da o gura de oxigen” bolii, iar revenirea acesteia la scara mare, devine f. probabila, in special datorita acestor mutatii virale, care -se pare- sunt rezistente la vaccin…

  1. Tara care si-ar putea redeschide frontierele abia la jumatatea anului viitor.”…Australia…”____——____aceasta este calea de urmat, inasprirea si prelungirea restrictiilor , macar pana se ajunge la o vaccinare cu adevarat populara (adica un minim de 65-70% din total), moment in care se va sti-macar- daca vaccinarea a fost eficienta sau nu, si -de aici inainte- trebuie deschise economiile, indiferent de riscuri, optandu-se -fortat- pentru atingerea imunitatii de turma , prin trecerea prin boala, in caz ca vaccinarea nu a „mers”…Iar cele doua mari focare f. previzibile(si inca cu o tulpina mai rezistenta la vaccin) India si Nigeria, ar trebui izolate international, altfel superexplozia de cazuri din aceste tari, poate retrimite intreg mapamondul la primavara anului trecut, iar Nigeria(si vecinii) sunt f. vulnerabili, cel putin India isi produce o anumita cantitate de vaccin, OMS ar trebui sa puna piciorul in prag si sa directioneze sute de milioane de doze in jurul acestor tari, pentru a crea un cordon de siguranta, altfel pericolul de „nou val”, planetar, este f. real…

 7. Marsuri cu haine militare sovietice si steaguri rosii in Republica Moldova. Cum au sarbatorit politicienii pro-rusi Ziua Victoriei VIDEO
  (Teodor Serban-Luni, 10 Mai 2021, ora 09:03)

  „…Mii de oameni, in mai multe orase mari din …””…La Chisinau, in funtea coloanei care a pornit din centrul capitalei, s-a aflat chiar fostul presedinte Igor Dodon, impreuna cu presedinta Parlamentului, Zinaida Greceanii.

  Si la Balti,… in fruntea coloanei a fost primarul municipiului Balti, Renato Usatii, la initiativa caruia a fost organizat marsul…”____—–____cu dodon este lamurita treaba, insa acest usatii parca era impotriva lui dodon, sau asta este natura sa (politica) un fel de girueta, se intoarce dupa cum bate vantul?

 8. Debaraua din primărie
  Dacă s-ar acorda un premiu pentru tupeu, probabil că primarul general Nicușor Dan ar fi avut șanse mari să-l câștige săptămâna trecută.(Rodica Culcer-11.05.2021)”… Nici cu promisiunile făcute electoratului nu stă mai bine,..””…că votează un candidat independent, nicidecum un penelist mascat,…”____—-____ de fapt asta este regula , promisiuni cu luna de pe cer-inainte de alegeri- ca apoi sa o dea pe „greaua mostenire”, pentru a nu face mai nimic, arhietipul actual- la nivel inalt- este insasi pres-edintele tarii, care inainte de alegeri bagase in sperietzi si parlamentul, ca ulterior, imediat si abrupt, sa o dea pe chiolhane, adica excursii interne si internationale, scris de „carti”, si chiar renuntarea/vanzarea la puterile atribuite prin lege, tocmai pentru a putea sa-si satisfaca pornirile megalomane, ajungand sa-si surclaseze chiar propriul tupeu si sa ceara – cu cel mai natural aer-aeronava prezidentiala!!!(garantat, ochiul sau era sa o foloseasca ca si taxi pe ruta Sibiu-capitala)…iar acest n. dan, respecta tripticurile mioritice la amanunt, evident ca este un penelist mascat, asa cum oricine din conducerea tarii(centrale) si din teren, indiferent de partid, sunt doar fesenisti mascati, filati din pecereul defunct(zice-se!) , care-din primele 3 zile- si-a schimbat doar buletinul, s-a Lazarit…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: